Het Akkoord van Schokland en Het Actieplan Duurzame Handel 2011-2015
Geschreven op 22-10-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, EEN-Armoede, MensenrechtenUpdate 1 juli 2010: Zo, we zijn anderhalf jaar verder en er is een Actieplan Duurzame Handel voor de periode 2011-2015. Mooi toch?
Dinsdag 29 juni presenteerden de CEO’s van Ahold Nederland (Dick Boer) en Unilever Benelux (Peter ter Kulve) en de directeur van het Wereld Natuur Fonds (Johan van de Gronden) het Actieplan Duurzame Handel 2011-2015.
Het door ruim 60 bedrijven en 8 maatschappelijke organisaties ondertekende plan stelt dat verduurzaming primair een taak van het bedrijfsleven is. Dick Boer: ‘Maar bedrijven kunnen dat niet alleen. Samenwerking met NGO’s en overheden is noodzakelijk om verduurzaming snel en op grote schaal te realiseren’. Peter ter Kulve: ‘De urgentie is hoog. Duurzaamheid is niet meer iets voor erbij. Het moet de mainstream standaard worden. Dan realiseer je echte veranderingen en worden duurzame producten ook betaalbaar’. De ondertekenaars wijzen Initiatief Duurzame Handel (IDH) aan als de organisatie die de gewenste bundeling van krachten het beste kan realiseren.
De afgelopen maanden hebben ruim 60 bedrijven en 8 maatschappelijke organisaties onder regie van IDH afstemming gepleegd over het Actieplan Duurzame Handel.
22 oktober 2008: Minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking stelt ruim 30 miljoen euro beschikbaar aan het Initiatief Duurzame Handel (IDH), het bijzondere samenwerkingsverband tussen vakbonden, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en overheid dat internationale problemen op sociaal en milieugebied – zoals kinderarbeid en ontbossing- in productieketens wil aanpakken.
Donderdag 23 oktober geeft Bert Koenders tijdens een grote bijeenkomst in de Paleiskerk in Den Haag het startsein voor het Initiatief Duurzame Handel. Doel van het consortium is om uiteindelijk zo veel mogelijk handelsketens te stimuleren om duurzamer te worden, zowel op het gebied van het milieu als van lokale arbeidsomstandigheden.
Bijna veertig bedrijven en brancheorganisaties, meer dan twintig maatschappelijke organisaties en de vakcentrales FNV en CNV hebben zich inmiddels verbonden aan het initiatief. De minister steunt het initiatief de komende vijf jaar met 31,1 miljoen euro.
Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, zal tijdens de lancering in Den Haag zijn waardering uitspreken voor het initiatief. IDH is ontstaan uit het in 2007 gesloten Akkoord van Schokland. In dat akkoord beloofden verschillende partijen samen te werken aan het realiseren van de Millenniumdoelen van de Verenigde Naties. Het initiatief draagt bij aan de volgende Millenniumdoelen: bestrijding van armoede, duurzame leefomgevingen en eerlijke handel.
Het IDH richt zich op de eerste schakels in de vaak lange exportketens vanuit zuidelijke landen, zoals die van cacao, hout- en bosproducten, natuursteen, soja en thee, maar ook van toerisme. Joost Oorthuizen, directeur van het Initiatief Duurzame Handel: “In veel sectoren zijn de laatste jaren duurzaamheidsprojecten gestart. Via ons initiatief wordt de kennis en ervaring hiervan gebundeld en beschikbaar gesteld aan alle partijen. Hierdoor kun je veel slagvaardiger zijn.”
Mooie actie. Duurzame handel hoort bij een duurzame samenleving. Nu de aandacht nog vast houden, zodat we ook met z’n allen in Nederland weten wat er nou met dat geld is gedaan. Welke projecten zijn er gerealiseerd? En wat zijn de resultaten? Wij hebben het ooit een keer beloofd en zullen er keer op keer op blijven terugkomen. Net zo lang als er nog Millenniumdoelen zijn. Pas als die doelen er niet meer zijn. Dan is er geen armoede meer, geen honger en er is schoon water voor iedereen, net zoals medicijnen, voedsel, een dak boven het hoofd, werk en een faire beloning.
Ik schreef het onlangs nog: Als ik een tovenaar kon zijn