Burma Centrum Nederland: Stop Handel met Burma
Geschreven op 29-9-2007 - Erik van Erne. Geplaatst in EEN-Armoede, MensenrechtenWist u dat stichting Milieunet al jaren werkt voor het Burma Centrum Nederland? In die jaren hebben wij veel campagnes bedacht en uitgevoerd in opdracht van BCN.
Die campagnes bleken veelal zeer succesvol. Tal van Nederlandse bedrijven hebben zich inmiddels teruggetrokken uit Burma, het tegenwoordige Myanmar of doen geen zaken meer met het door de militaire junta beheerste en gecontroleerde land. Al jaren vraagt het Burma Centrum Nederland om meer aandacht voor de extreme omstandigheden, de schending van de mensenrechten, de onderdrukking en het bikkelharde optreden van de militairen.
De massale protesten in Burma en de geweldadige reacties van de militairen daarop openen nu de ogen van velen. Maar is dat genoeg om de situatie in Burma te veranderen? Nog steeds zijn er Nederlandse bedrijven die zaken doen met Burma en daarmee direct of indirect de militaire junta ondersteunen.
De politiek roept nu, zoals het Burma Centrum al jaren doet, ook eindelijk op om Burma te boycotten, om bedrijven die zaken doen met Birma te boycotten, zoals Total. Maar hoe reageren mensen aan de pomp bij Total (en dat zijn er toch veel in Nederland): dat maakt toch niets uit, dat zet geen zoden aan de dijk.
Ik denk daar anders over: het maakt wel uit. Uw keuze is wel belangrijk. Vele kleintjes maken samen een groot verschil. Dus geen Total meer tanken !!!
Jan Klas zegt:
29 september 2007 om 16:53 | Permalink
Hulde, uitstekend initiatief. De voltallige Birmese oppositie roept inderdaad al jaren Total op om diens steun aan BÃrma’s militaire dictators te staken. Het bedrijf blijft maar met PR-praatjes rondstrooien, maar uiteindelijk draait het hen om de centen. Total: luister naar de Birmese oppositie en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi: staak alle huidige investeringen in Birma en zet je eerdere plannen tot nieuwe investeringen in deze dicttuur al helemaal niet door!
Zo lang Total weigert te luisteren naar de Birmese oppositie, is het beter er niet te tanken.
marjolein van STAM zegt:
1 oktober 2007 om 17:55 | Permalink
Elke onderneming, fabrikant, enozvoort kan 3 procent afstaan van de jaarinkomsten en daarmee een project steunen, voor derde wereldlanden, om daar het milieu/natuur of mens/kind te helpen, uiteraard mag de producent dit luid en duidelijk bekend maken, hoe en welk gedeelte van de wereld te hulp wordt geschoten, liefst op de produkten, zodat elke producent wordt aangemoedigt dit ook te doen, erger nog, mensen kunnen dan een produkt weigeren te kopen, omdat de producent niks doet.
Ook is het raadzaam om producent of fabrikant te dwingen om elke stap van het produkt te beschrijven en zelf eens zien, wat er fout gaat bij het tot stand komen, gaat men meteen verbeteren, zal dit ook reclame zijn.
Nu nog effe dit, je kan zelf elke dag meer doen, tot je alles goed doet en das veel!!!