Op Bezoek Bij De Boer: Duurzaam Lesboekje Gemaakt Volgens Cradle to Cradle Filosofie
Geschreven op 29-3-2011 - Erik van Erne. Geplaatst in EducatieBoeren uit Midden Delfland hebben aan de wieg gestaan van een lesboekje dat geheel is gemaakt volgens de cradle to cradle gedachte.
Met het boekje ‘Op bezoek bij de boer’ in de hand maken dit jaar ruim 2500 basisschoolleerlingen kennis met het boerenbedrijf en de natuur die daaromheen te vinden is.
Leerlingen van de Vlaardingse basisschool De Schakel kregen deze week de primeur. De wethouders Jan Robberegt van Vlaardingen en Wil Vissers van Schiedam overhandigden hen de eerste duurzame boekjes tussen de koeien op de boerderij van de familie Moerman.
Het lesboek ‘Op bezoek bij de boer’ is ontworpen en gemaakt volgens de cradle to cradle filosofie; alle gebruikte materialen kunnen na hun leven in het ene product nuttig worden gebruikt voor een ander product. Het boekje voldoet aan zware milieueisen: gerecycled papier, gedrukt met biologische inkt en bijeen gehouden door een elastiek van natuurrubber. De betrokken boeren zijn blij met het resultaat. “Het is een prachtig mooi lesboekje, dat we met elkaar hebben ontwikkeld,” vertelt boer Maarten Moerman. “Het is uniek in Nederland,”’ vult boer Erik van der Kooij uit Schipluiden aan. “Het boekje nodigt door de kleurrijke illustraties uit tot gebruik en om er nog eens naar te kijken in de klas of met ouders. Herhaling is toch de kracht van het onderwijs.”
Het lesboekje komt voort uit de samenwerking tussen acht boerenbedrijven in de regio, de centra voor natuur- en milieueducatie in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Delft en de agrarische natuurvereniging Vockestaert. De boeren hebben zelf de opdrachten geformuleerd. Studio Westkaap Duurzame Ontwerpers in Rotterdam ontwierp het lesboekje. “Samenwerking kan tot mooie dingen leiden. Bijzonder is ook dat het bestaat uit losse pagina’s met opdrachten. In het voorjaar is er nog niets in de sloot te beleven, maar in het najaar wel. Dan stop je die pagina’s er eenvoudig bij. Met dit duurzame lesboekje zijn wij echt voorlopers. Ik merk veel interesse bij de andere lesboeren in Nederland,” aldus Van der Kooij. De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) sponsorde het boekje via de NME-excursies. NZO vindt het belangrijk dat kinderen de natuurlijke achtergrond van zuivelproducten kennen. “Een mooi en praktisch lesboekje helpt ook mee om te zorgen dat de informatie langer beklijft,” aldus Aad Vernooy van de NZO.
Lekker naar de Boer: Biologisch is toch Logisch - Doe Kaarten voor op de boerderij ! - Boer Rudo en Olifant Ollie en het Biobrandstofmysterie - Boer Rudo en Olifant Ollie en de Voedselcrisis - Boer Rudo en Olifant Ollie in de Eerlijke Handel
Dorien Pelckmans zegt:
31 maart 2011 om 17:30 | Permalink
Als educatief medewerker van Velt ben ik zeer benieuwd naar de aanpak die gehanteerd wordt in ‘Op bezoek bij de Boer’. Is het mogelijk om een (digitaal) exemplaar te ontvangen?
Pjotr Timmerman zegt:
5 april 2011 om 19:08 | Permalink
Beste Erik, Ik doe van alles rondom boerderij-educatie en ben dus eveneens benieuwd om het in te zien. Liefst een fysiek exemplaar, want dat lijkt me essentieel in de filisofie van het ‘schrift’. Dank en groet, Pjotr