Ericsson en WWF gaan samenwerken: het concept klimaatpositief
Geschreven op 31-5-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in EducatieEricsson en het World Wide Fund voor Nature (WWF) kondigden onlangs een samenwerking aan gericht op slim gebruik van telecomoplossingen. Hiermee willen zij wereldwijd de CO2-uitstoot terugdringen. Om dit te bereiken promoten Ericsson en het WWF klimaatefficiënte telecomoplossingen en introduceren zij het concept ‘klimaatpositief’ bij bedrijven in de IT-sector.
Tja, mooier of gekker kan het bijna niet. Het concept klimaatpositief. Geweldig, de overtreffende trap van klimaatneutraal is een feit. Eerst maar eens verder lezen hoe men dat denkt te gaan bereiken.
De samenwerking richt zich op drie speerpunten: een methodiek om besparingen in koolstofdioxide te berekenen, de integratie van telecomoplossingen met een lage CO2-uitstoot in klimaatstrategieën van steden en een ondersteuningsplatform voor samenwerkingsverbanden die beperkte CO2-emissie stimuleren.
De IT-sector is verantwoordelijk voor ongeveer 2 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Ericsson en het WWF geloven dat het mogelijk is meer dan 15 procent van de resterende 98 procent, die wordt veroorzaakt door niet IT-bedrijven en consumenten, te verminderen. De samenwerking is erop gericht andere branches zoals transport, vastgoed en de energiesector te stimuleren beter gebruik te maken van bestaande IT-infrastructuur en daarmee de CO2-uitstoot te reduceren.
Ericsson en het WWF onderzoeken hoe IT-bedrijven kunnen helpen CO2 te verminderen met IT-oplossingen die weinig koolstofdioxide uitstoten. Daarmee worden de bedrijven klimaatpositief: het gebruik van de producten van het IT-bedrijf levert meer CO2-reductie op, dan de leverancier zelf veroorzaakt.
“De maatschappij staat voor een enorme uitdaging om voor 2050 de CO2-uitstoot drastisch terug te dringen, terwijl de wereldeconomie zal verdrievoudigen”, zegt Elaine Weidman, Vice President, Sustainability & Corporate Responsibility bij Ericsson. “Onze visie is om telecommunicatie in te zetten bij het creëren van een koolstofdioxidearme maatschappij. Bovendien zouden we ICT en telecom graag op de agenda van de klimaattop in Kopenhagen zien om beleidsmakers en overheden te helpen bij het bereiken van hun CO2-doelstellingen. De kansen die breedband biedt voor het terugdringen van stoffelijke producten en het stroomlijnen van de economie zijn daarbij legio.”
Ericsson en het WWF schatten dat slim gebruik van breedbanddiensten de CO2-uitstoot kan terugbrengen met een factor 10-100. Zo kan het gebruik van een telecomdienst die 1 kilo CO2 veroorzaakt, uiteindelijk een reductie van 10-100 kilo betekenen. Vast en mobiel breedband kunnen een belangrijke rol spelen in het verbeteren van basisdiensten, terwijl ze CO2-uitstoot verminderen. Dit kan door zowel het vervangen van fysieke producten door diensten, en door bronnen efficiënter te benutten. Hiermee wordt de verschuiving van fysieke naar virtuele infrastructuren en diensten versneld. Bron: Ericsson via Whizpr
Nou, dat klinkt allemaal geweldig, maar slaat natuurlijk helemaal nergens op. Ten eerste gaat het om een onderzoek, ten tweede wordt een bedrijf door het toepassen van IT-oplossingen die weinig koolstofdioxide uitstoten natuurlijk niet ineens klimaatpositief. Laat staan dat iemand weet wat dat is. Weten we van klimaatneutraal ook niet.
Waarom het WWF zich tegenwoordig met tal van bedrijven wil verbinden, blijft vreemd. Of men heeft het geld hard nodig of men denkt echt hiermee een bijdrage te kunnen leveren aan het tegengaan van de klimaatveranderingen. Wie het weet, mag het zeggen.
Zie ook: Greenwashing - de consument pikt het niet ! - Balen als een stekker - BCC geeft duurzame kennis gratis weg ! - Hoe zit het met jouw Energielabel? De landelijke milieutest - Sony Ericsson lanceert de C901 GreenHeart en de groene Naite