Een Nieuwe Duurzame Wereld by Creative City Lab
Geschreven op 3-1-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in EducatieHet is tijd voor een nieuwe wereld. Een wereld met innovatieve en duurzame oplossingen en samen-werkingsverbanden en Creative City Lab gaat helpen om deze nieuwe wereld te realiseren.
Zo, is dat mooi of is dat niet mooi? Wie zou dat niet willen? Een Nieuwe Wereld.
Past ook heel mooi bij al die andere initiatieven die het woordje Nieuwe hebben toegevoegd. Zie ook Het Nieuwe Eten.
De stichting Creative City Lab is een bundeling van innovatieve krachten uit het bedrijfsleven, de overheid, kennisinstellingen en de creatieve industrie. Onze doelstelling is om samen met deze partijen op een duurzame wijze maatschappelijke en economische ontwikkeling te realiseren. Binnen een unieke open innovatie formule worden creatieve en duurzame oplossingen ontwikkeld en gerealiseerd voor urgente en complexe vraagstukken.
Een half jaar lang werken 25 zorgvuldig geselecteerde topstudenten in multidisciplinaire teams fulltime aan de opdracht. Ze worden hierin intensief begeleid door innovatieve organisaties uit het bedrijfsleven en de creatieve industrie. De kick-off van het project bestaat uit een masterclass van maar liefst twee weken die de deelnemers van alle informatie voorziet op het gebied van het gekozen thema. Gedurende het project wordt veel aandacht besteed aan de samenwerking tussen het bedrijfsleven en de creatieve industrie.
De centrale vraagstelling voor Creative City Lab 2009 is: ‘Het ontwikkelen van creatieve en vernieuwende oplossingen voor het realiseren van een klimaatneutrale bestaande woonwijk’. In vijf multidisciplinaire teams worden analyses gedaan, hypotheses ontwikkeld en oplossingen bedacht binnen een paar belangrijke onderzoeksgebieden. Bron: Creative City Lab
Nou, dan verwacht je toch wel iets bijzonders. Topstudenten die een half jaar worden begeleid door toppers. Dat moet wat moois worden: Een Nieuwe Duurzame Wereld. Ja hoor, tuurlijk, klimaatneutraal, waarom niet.
Ik heb de geweldige oplossingen even bekeken en kan er niet van onder de indruk raken. Kijk zo’n idee van een Energiecoöperatie is natuurlijk helemaal niet nieuw. Al veel langer zijn er mensen die decentrale energieopwekking als dé oplossing zien. Hoe je dat nu precies organiseert, maakt uiteraard niet uit. Goed, men heeft het nog even met een filmpje uitgelegd.
Maatschappelijk Verantwoord Adverteren waarmee dan duurzame energieopwekking zou kunnen worden gefinancierd. Ja, dat kan, maar beetje vergezocht. Beter zou zijn om besparing gerealiseerd door energiebesparing in te zetten voor duurzame energieopwekking.
Koppeling van de OZB aan het Energielabel. Leuke gedachte, maar is dat nou de opstap naar die Nieuwe Wereld? Een lokaal platform voor Energiebesparing dan? Tja, dat is ook echt heel erg nieuw. Zie Klimaatstraatfeesten.
Een Klimaat-Waterspeeltuin is natuurlijk mooi. Zal educatief ook zeker werken, maar er zijn al heel veel initiatieven die met veel minder kosten veel meer kinderen kunnen bereiken.
Met TriQl wil men mensen aanzetten tot het oplossen van het klimaatprobleem. Hiertoe stimuleren men de aankoop van energiebesparende producten, maar vooral het zuinige gebruik van bestaande apparaten. Ja, dat is echt een goed idee en ook echt helemaal nieuw. Onzin. De consument wordt aan alle kanten geinformeerd. Energiebesparende producten en energiezuiniger apparaten goedkoper maken. Dat werkt.
Tja, nog een mooie oplossing die nog helemaal niemand heeft bedacht: De Zonne-Hypotheek. Tuurlijk, de groene hypotheken lopen ook al zo goed. En zo gaat het maar door met oplossingen, die helemaal niet nieuw zijn. Zie ook het filmpje over de Slimme Meter.
Nee, dat valt mij ongelofelijk tegen van 25 topstudenten. Die hebben hier bijna een half jaar aan gewerkt. Dit is het dan. Bijna briljant toch? Doet mij wel een beetje denken aan de Nationale Denktank 2009.
Tags: Duurzaam