Ecodam: Circulair Economie Education Hub: Circulaire Voorbeeldstad Gemaakt Door Kinderen
Geschreven op 9-2-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in EducatieEcodam is a young initiatief aimed at creating a place where young people will learn about and help build the circular economy.
Ecodam is not highbrow and elitair but inclusive, hands-on, fun and accessible.
We use design thinking principles, letting visitors operate as designers and makers. Thinking of new solutions for real problems and making new, circular, products.
Ecodam is currently looking for partners to help us realise our dream and a location for a pilot lab.
Onze toekomst wordt een circulaire toekomst. Producten worden niet langer gemaakt, gebruikt en weggegooid als afval. Afvalstromen zijn geen afval, maar vormen waardevolle grondstoffen voor nieuwe producten. Ook wordt het gebruik van producten belangrijker dan het bezit.
Bij Ecodam zijn we overtuigd van de noodzaak om kinderen bij deze vraagstukken te betrekken. Enerzijds omdat kinderen zelf ook dagelijks beslissingen nemen die van invloed zijn op onze wereld en deels omdat kinderen ook het goede voorbeeld aan hun ouders en omgeving kunnen geven om juiste beslissingen te nemen.
Het bezoek start met een experience van de circulaire economie, aan de hand van voorbeelden die dichtbij kinderen staan. Waar komt H&M t-shirt vandaan? Wat is de echte prijs van een Happy Meal? Wat zijn alternatieven? De toon is niet zwaarmoedig, maar positief: we hebben de mogelijkheid om de wereld te veranderen. Let’s do it!
Het tweede deel van het bezoek bestaat uit zelf aan de slag gaan met echte problemen uit de stad. Wat kunnen we met al het plastic uit de Albert Heijn? En met het krokettenafval van de Febo? Kunnen we zelf in de speeltuin energie opwekken? Onder leiding van gespecialiseerde designers komen kinderen zelf met creatieve oplossingen voor deze herkenbare, alledaagse circulaire problemen.
Het laatste deel van het bezoek bestaat uit het maken van de oplossing. In gespecialiseerde, thematische labs maken de jonge bezoekers zelf de oplossingen die zij hebben bedacht. Team-Plastic maakt in het plastic-lab lego-stenen van plastic van de Albert Heijn op het Buikslotermeerplein. Die stenen worden vervolgens ingezet in de bouw van ecodam zelf. Zo groeit ecodam met ieder bezoek.
Primair richt Ecodam zich op 8 – 12 jarigen. Zij gaan Ecodam bezoeken in schoolverband. Iedere Amsterdamse basisscholier zou Ecodam één keer moeten bezoeken. Amsterdamse schoolbesturen zijn enthousiast en verwelkomen ons initiatief!
Ecodam is ook een plek waar onderzoekers en onderzoeksinstellingen ideeën in het praktijk kunnen testen door en met (jonge) bezoekers. Bedrijven die bezig zijn met circulaire producten kunnen hun producten verder ontwikkelen, testen of promoten bij Ecodam. (Lokale) overheden kunnen hun circulaire beleid promoten of inspiratie doen met ideeën van Ecodam bezoekers.
Ecodam moet een fantastische, onvergetelijke, iconische plek worden. Mogelijke opties zijn hergebruik van een bestaand gebouw, samenwerking met andere organisaties op een prachtige locatie of juist circulaire nieuwbouw op een bijzondere locatie met een goed verhaal. We zien Ecodam als een groeiend project. We beginnen met het realiseren van één pilot lab en gaan dit gefaseerd uitbreiden. De lessen en feedback van de bezoekers van het pilot lab kunnen we gebruiken bij het verder ontwikkelen van Ecodam.
Ecodam is ambitieus, heel ambitieus. Dus dat kost tijd. 2019 staat in het teken van coalities sluiten en draagvlak werven. In 2020 gaan we onze methodiek testen op Amsterdamse basisscholen en de businesscase, locatie en financiering rondmaken, zodat in 2021 Ecodam haar deuren opent.
Ecodam is een initiatief van Boaz Bar-Adon, ontwerper én vader van Amir en Luka, en sociaal ondernemer Pieter De Stefano. Ecodam is ook een stichting, met als bestuursleden Sladjana Mijatovic (BPD Ontwikkeling), Heleen Blom (Google) en Diederik Verzijl. En we houden ook van practice what you preach, dus ecodam krijgt ook een kinderbestuur!
Om onze droom te realiseren hebben we hulp nodig. Van interessante contacten in de stad, braakliggende terreinen, scholen die willen aanhaken, financiers, filantropen, fondsen en mensen met goede ideeën om onze te voeden.