De Algenieurs gaan voor de Academische Jaarprijs 2011: Het EdutainmentPakket voor Scholieren
Geschreven op 18-5-2011 - Erik van Erne. Geplaatst in EducatieDe Algenieurs, een team onderzoekers van Wageningen University & Research centre, strijden met hun ‘edutainment’ pakket voor de Academische Jaarprijs en de Labyrint Publieksprijs 2011. Zij willen van de huidige scholieren een groene generatie maken.
Dorinde Kleinegris, teamcaptain Algenieurs: “Onze aardolievoorraden zijn bijna op, maar wat zijn de alternatieven? Aardolie is gemaakt met zonne-energie van vroeger, de vraag is wat doen we met de zon van de toekomst? Met behulp van algen kunnen wij de enorme hoeveelheid beschikbare zonne-energie nuttig gebruiken. Algen zijn fascinerende mini-planten die allerlei producten kunnen maken, zoals biobrandstoffen.
Wij willen van de huidige scholieren een groene generatie maken. Zij zijn de consumenten en producenten van later. Dit willen wij bereiken met een ‘edutainment’pakket. Dit pakket omvat modern leermateriaal gebaseerd op de communicatietechnologieën van deze tijd: social media zoals facebook en zogenaamde ‘apps’, toepassingen en spelletjes op telefoons en internet. Het edutainmentpakket laat zien dat je zonder aardolie kan als je de zon van de toekomst optimaal weet te benutten”.
Om de mogelijkheden van algenbiotechnologie tastbaar te maken, willen de onderzoekers een doe-het-zelfpakket voor de productie van algenolie ontwikkelen. Met dit pakket en een beperkt aantal benodigdheden die in vrijwel elk huishouden aanwezig zijn, kan de enthousiaste doe-het-zelver thuis aan de slag gaan om zoveel mogelijk algen op te kweken. Voor scholen kan het pakket uitgebreid worden met de optie om uiteindelijk de olie uit de algen te oogsten en er biodiesel van te maken. De app is een spel, ontwikkeld voor Facebook, waarin de speler een algenboer is die in opdracht van een vliegtuigmaatschappij biodiesel wil produceren. Tijdens het spel kunnen de spelers volledig willekeurig hun keuze tussen de gegeven opties maken (denk aan verschillende soorten algen, locaties en kweekmogelijkheden) en zo spelenderwijs ontdekken dat algenolie een haalbare optie is voor onze toekomstige energievoorziening.
De website bevat achtergrondinformatie en een uitgebreider algenspel. Hiermee leren de jongeren middels adaptieve leermodules gefundeerde keuzes te maken om de hoogste opbrengst te halen. Door feedback te geven op hun keuzes en score kunnen ze proberen deze te verbeteren. De totale scorelijst wordt bijgehouden en hieraan zal een wedstrijdelement verbonden zijn. De uiteindelijke winnaars zullen worden uitgenodigd om op AlgaePARC in Wageningen zelf algenolie te komen maken.
Kleinegris: “Ons team ‘De Algenieurs’ is verbonden aan Wageningen UR. Wij zijn helemaal weg van algen en proberen elke dag onze nieuwsgierigheid naar deze kleine wondertjes te stillen. We doen onderzoek naar hoe ze groeien, welke producten ze kunnen maken en waar ter wereld we de beste systemen neer moeten zetten om zo efficiënt mogelijk algen te kweken”. De Academische Jaarprijs 2011 en de Labyrint Publieksprijs 2011 zijn bestemd voor de beste vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek. Het team met het meest creatieve communicatieplan ontvangt de hoofdprijs van 100.000 euro om het ingediende plan te realiseren. Stemmen voor de Academische jaarprijs kan tot en met 23 mei, 12.00 uur.