Da’s proper! Een Nieuw Licht Op Afvalbeheer
Geschreven op 26-6-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Communicatie, EducatieJongeren zijn echte consumenten. En wie consumeert, produceert afval. ..of juist niet. Want sinds schooljaar 2007-2008 is er Da’s proper!, de wegwijzer voor een doordacht afvalbeleid.
Met Da’s proper! gaan leerlingen uit het 4de en 5de jaar secundair onderwijs aan de slag met afval, het afvalprobleem en tegelijk worden oplossingen aangereikt. Da’s proper! behandelt afval in een brede context en belicht uiteenlopende onderwerpen: sorteerregels, recyclage, preventie, hergebruik, zwerfvuil, sociale economie, duurzame ontwikkeling en wetgeving.
Ook voor dit leerjaar komen alle onderwijsvormen en -richtingen in aanmerking. Da’s proper! past in verschillende vakken: wetenschappen, Nederlands, godsdienst/zedenleer, aardrijkskunde, project algemene vakken,… Daarenboven past Da’s proper! in de vakoverschrijdende eindtermen (VOET) milieueducatie, burgerzin en sociale vaardigheden. Kijkt u hier voor de Dás Proper folder.
Geïnteresseerde leerkrachten hebben voor hun klassen uit het 4de of 5de jaar secundair onderwijs keuze uit drie workshops: een quiz (één lesuur, de vragen en antwoorden bieden een ingang om het over afvalbeheer te hebben), een debat (twee lesuren, na een inleidend filmpje gaan de leerlingen in debat over een aantal geponeerde stellingen) en een rollenspel (twee lesuren, de leerlingen zijn uitgenodigd op een planningsvergadering voor een nieuw afvalpark, ze bereiden zich voor aan de hand van een themakrant). Voor leerlingen in het 2e en 3e jaar is er het programma Leren Afval Beheersen Op school (LABO). Bronnen: Green en FostPlus
Mooi hoor, hoe ze dat in België aanpakken. Dat is toch weer een heel andere aanpak dan de Nederlandse aanpak die er vooral op hamert om een ander geen afval cadeau te doen. Lijkt wel of ze België wel door hebben dat er heel, heel erg veel winst te behalen valt als kinderen al op heel jonge leeftijd leren hoe ze met afval om kunnen gaan en hoe ze dat op een bewuste manier gaan doen. Doet mij in elk geval heel erg denken aan Duurzaam Geleerd, Duurzaam Gedaan.