Transitie Naar Een Duurzaam Voedselsysteem: Versnellingsagenda Voor Transitie
Geschreven op 25-11-2020 - Erik van Erne. Geplaatst in DuurzaamOnder de vlag van de Nationale Wetenschapsagenda start een breed consortium van 30 wetenschappers uit het wetenschappelijk onderwijs en het hoger beroepsonderwijs samen met een groot aantal bedrijven, NGO’s en innovatieve netwerken met het driejarige programma ‘Transitie naar een duurzaam voedselsysteem’.
Er wordt onder meer gewerkt aan een versnellingsagenda voor transitie, het inzichtelijk maken van hoe de transitieopgave vorm kan krijgen in een gebiedsgerichte aanpak, een systeemmodel voor kwantitatieve systeemanalyses en bouwstenen voor onderwijsontwikkeling op de thematiek van transitie naar een duurzaam voedselsysteem.
Daarnaast richt het consortium zich ook op het bouwen van een transdisciplinaire gemeenschap rond voedselsystemen die ook na afloop van dit project gezamenlijk projecten wil ontwikkelen om bij te dragen aan de implementatie van de resultaten. Transdisciplinair betekent hier dat onderzoekers uit verschillende wetenschappelijke disciplines nauw samenwerken met maatschappelijke actoren uit het werkveld.
Kennispartners zijn HAS Hogeschool, Universiteit van Amsterdam, Universiteit Utrecht, Wageningen University & Research, TU Eindhoven, Leiden Universiteit, Radboud Universiteit, Vrije Universiteit Amsterdam, Hogeschool Inholland, Aeres Hogeschool en het RIVM. Werkveldpartners zijn onder meer Blonk consultants, SMK, de Eemlandhoeve, Transitiecoalitie Voedsel, Greendish, Nutriënten Management Instituut, Circular Landscapes, BoerenNatuur, Jong leren Eten, Federatie Agro-ecologische boeren, Netwerk Platteland, Greenport West-Holland, Duurzaam Door, DSM, Kalavasta, Stichting Natuur & Milieu en Herenboeren.
Zie ook: Voedsel1000 En De Voedseltop 2019: Bouw Mee Aan Het Brabants Voedselsysteem – Monitor Duurzaam Voedsel 2016: Nederlanders Kopen Steeds Meer Duurzaam Voedsel – Stichting K-ETEN: Vers, Duurzaam Voedsel op Alle Scholen – Smakelijk Duurzaam: Een nieuw Netwerk en Almanak voor Duurzaam Voedsel in Nederland – De Monitor Duurzaam Voedsel 2010 en De Voedselbalans: Inzicht in Duurzaam Gedrag bij Voedsel