Anders Bekeken

The Way We Heal Today: Mercea Merwede Health Centre by Rolf Reichardt

Geschreven op 2-11-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-Klussen, Duurzaam Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Mercea MerwedeThis design for a health centre takes account of the growing demand for health care, in a form that clusters it round the patient’s needs. Putting the patient at the centre calls for a fundamental rethink of the health care landscape.

The rapidly swelling group of 50 to 75 year olds in particular could do with a new approach to health care, not least as this age group is increasingly having to face symptoms of old age, often expressed in multiple disorders.

This project seeks a more patient-targeted health care and greater patient independence by combining specialisms in a multidisciplinary outpatients’ department. It also assesses which activities can best supplement the outpatient programme and to what extent these can have a commercial aspect so as to make them more relevant for the community as a whole. The scenario as developed unfurls a complete health care package from prevention to revalidation, with facilities relating to exercise, welfare and the dissemination of knowledge.

The design constructs for patients and staff an environment of active health care, one that invites them to be independent and more enterprising, instead of a passive hospital situation. The key to the scheme is an organizing principle that stages different routes along gradual transitions from public health and welfare spaces to screened-off treatment rooms. Instead of moving directly from treatment room to public space, patients follow a route that leads them past other health care activities they may be induced to take part in.

The routes through the building are organized in terms of exposure and enclosure. On the one hand, there are the familiar spaces of the outpatient programme and on the other, public spaces that include the knowledge centre, shops and a restaurant. In-between these are spaces for exercise and welfare. Rooms for medical treatment and commercial spaces are placed at a respectable distance, with the exercise and welfare rooms gluing it all together. Spaces are structured and programmatically interlocked at various angles and heights by a strategy of folding, incising, meshing and reversing. In this landscape, floor levels are gently raked and the public space gradually compacts the more private its use becomes.

Two long concrete basements, one for cycle storage, the other a car parking deck, protrude slightly above the ground plane so that daylight enters along the sides. A frame of steel trusses, unconnected to the ground plane, rests on the basements. The frame is a follow-through of the conceptual departure-point of folding, incising, meshing and reversing and is expressed as a space-defining hybrid structure of floors, walls, stairs and roofs. Moving through the building, the slabs’ appearance shifts gradually from narrow to wide so that the views through widen and compact. In the rooms not lying along the facades, the roof panels slide back so that daylight washes in along both sides of the inner walls. Glass partitions have graduated green tints that become more intense as the privacy beyond them increases. Their degree of opacity intensifies accordingly, from clear glass to so dense for the operating theatres that only moving silhouettes can be observed from outside. Source: Archiprix

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (615)
  • Agenda (3.081)
  • Barack Obama (116)
  • Biologisch (118)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (777)
  • Communicatie (374)
  • Cradle to Cradle – Circulair (482)
  • Design (231)
  • Dieren (174)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (2.245)
  • Educatie (343)
  • EEN-Armoede (252)
  • Energie en Besparing (3.242)
  • Europa (29)
  • Evenementen (143)
  • Geluid (26)
  • Gezondheid (302)
  • Goed Doel (119)
  • Green Deal (26)
  • Greenwashing (115)
  • Hergebruik-Kringloop (317)
  • Iets anders (370)
  • Int. Samenwerking (191)
  • Investeren (135)
  • Kerst (152)
  • Klimaat (1.633)
  • Licht (373)
  • Lucht (32)
  • Mensenrechten (168)
  • Milieu (745)
  • MVO (109)
  • Natuur (722)
  • Nederland (21)
  • Olympische Spelen (67)
  • Oranje (157)
  • Oud & Nieuw (125)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (25)
  • Sport (217)
  • Vakantie (77)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (62)
  • Vervoer en OV (1.241)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (297)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Vijfde Editie Tulpenpluk In Berendrecht Bij Antwerpen Met Herbruikbare Bekers
  • Ariana Grande, Justin Bieber, Miley Cyrus E.A. Zingen Voor Het Klimaat: Earth by Lil Dicky
  • Groene Daken, LED-Verlichting En Bamboe Bankjes Voor 300 Bushaltes in Utrecht
  • ’s Werelds Duurzaamste Onderwijsgebouw: Atlas TU/e Gebouw by TU Eindhoven
  • Energieverbruik In Nederland Gedaald In 2018: Fossiele Bronnen Goed Voor 90 Procent
  • Recordopbrengst Duurzame Windenergie Door Nederlandse Windmolens In Maart by Energieopwek
  • Nederland Moet Meer Doen Om Doelstelling Van 14 % Duurzame Energie In 2020 Te Halen
  • The Walktrough Green Trail Groningen: Hardloopwedstrijd Langs Groningse Duurzame Initiatieven
  • De Eerste Groene Staatsobligatie (DSL) Van Nederland: Groene Kapitaalmarkt Ondersteunen
  • Buitenfonds: Vijf Miljoen Bomen Planten In Nederland by Shell En Staatsbosbeheer
  • Waarom Zonnepanelen Op Jouw Dak Leggen?
  • China Launched Its Frst All-Electric Cargo Ship Powered by A 2,400-Kilowatt-Hour Battery
  • Nieuw Zwemcentrum In de Bende In Landgraaf Energieneutraal En Duurzaam
  • MVO Manager Van Het Jaar 2019: Wie Gaat De MVO Bokaal 2019 Winnen?
  • Bijzondere Woonbeurs Nederland: Duurzame Energieoplossingen
  • Samenwerking Eneco en Het Nationale Park De Hoge Veluwe: Duurzame Energie En Natuurherstel
  • Greenchoice, Windunie en ABN AMRO Kopen Windpark Greenport Venlo Van Etriplus
  • Tilburg Heeft Het Lekkerste Kraanwater Van Nederland? De Gouden Kraan by KRNWTR
  • Tuinbouwakkoord: De Tuinbouwagenda 2019-2023 Op Weg Naar Een Circulaire Tuinbouwsector
  • Zonnepark Magnumcentrale Eemshaven Met 18.000 Zonnepanelen by Vattenfall
  • Links

    Milieunet op..