google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

The Green House: Circulair Paviljoen, Duurzaam Restaurant en Urban Farm in Utrecht by cepezed

Geschreven op 17-4-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Cradle to Cradle - Circulair, Duurzaam Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Mooi hoor. Utrecht heeft er een bijzonder circulair restaurant bij: The Green House aan de Croeselaan, vlakbij de Moreelsebrug. Restaurant, Urban Farm, Green Hub en Stadsterras in één.

Op dinsdag 10 april zijn de deuren van The Green House officieel open gegaan.

Dat betekent dat Utrecht er een groene hotspot bij heeft, want bij dit restaurant draait alles en dan ook echt alles om duurzaamheid. 

Zie ook: The Green House In Utrecht Is De Winnaar van de ABN AMRO Circular Food Award 2018

Het paviljoen van The Green House op de hoek van de Croeselaan en de Rabostraat in Utrecht is volledig circulair en zeer duurzaam gebouwd. The Green House krijgt na 15 jaar weer een nieuwe bestemming. Passend bij het tijdelijke karakter is het volledige paviljoen demontabel.

Vanwege het tijdelijke karakter is het paviljoen volledig demontabel en wordt over 15 jaar elders, in dezelfde of een andere vorm, weer opgebouwd, vanwege het modulaire ontwerp. Zelfs de fundering is demontabel. Verder werd zo veel mogelijk gebruik gemaakt van hergebruikte materialen. Zo komt de glazen gevelbekleding van de voormalige naastgelegen Knoopkazerne.

Het tweelaagse paviljoen, ontworpen door cepezed, is als generiek bouwpakket met een demontabel staalskelet van gegalvaniseerde profielen. De maatvoering is afgeleid van die van de rookglazen gevelpanelen van het voormalige kazernegebouw; deze zijn namelijk hergebruikt voor de tweede huid en de kas van het paviljoen.

De circulariteit van het gebouw zit hem ook in de keuze voor de juiste vloer op de juiste plaats. Straatklinkers afkomstig van een oude kade in Tiel vervangen de klassieke gestorte begane grondvloer. Ze liggen op een verdicht zandbed met vloerverwarming. De verdiepingsvloer bestaat uit geprefabriceerde houten elementen. Voor het dak viel de keuze op een lichte staalplaat die eveneens is geperforeerd en gevuld met isolatie. Met een glazen vliesgevel is de plint van het paviljoen volledig transparant. Voor de dichte delen van de gevel op de eerste verdieping zijn geprefabriceerde houtskeletbouwpanelen gebruikt. Deze zijn honderd procent recyclebaar en (H)CFK-vrij.

De vertical farming-kas van tachtig vierkante meter ligt op de verdieping, naast de vergaderzalen. Hier worden groenten en kruiden voor de restaurantkeuken geteeld. Een vide in het paviljoen maakt de publiek toegankelijke kas goed zichtbaar vanuit het restaurant beneden. Ook de grote groenwand draagt belangrijk bij aan de beleving van The Green House. Het dak van het paviljoen is gevuld met zonnepanelen.

Een ander belangrijk kenmerk van het paviljoen is dat zo veel mogelijk producten geleased worden of geleverd worden naar gebruik en daarmee in bezit blijven van de leverancier, met een volledig circulair businessmodel als resultaat. De te maken (ontwerp) keuzes worden steeds getoetst op de mate van circulariteit, met de building circularity index als meetlat. U kunt The Green House zelf even bekijken via deze virtuele tour. Zie ook: The Green House, Een Circulair Horecaconcept in Utrecht by Albron

Ook voor het productgebruik tijdens de exploitatie wordt gestuurd op circulariteit. Belangrijke eyecatcher hierin is een inpandige en voor publiek toegankelijke kas voor professionele voedselproductie.

In deze urban farm worden groenten en kruiden verbouwd die worden verwerkt in de maaltijden die restaurant The Green House serveert.

Zie ook: Rijkskantoor De Knoop: Duurzame Transformatie Knoopkazerne tot Kantoor- en Vergadercentrum – De Moreelsebrug (Rabobrug): Fiets- en Voetgangersbrug Tussen Croeselaan en Moreelse Park – Fietsenstalling Knoop bij Station Utrecht Centraal – ANNE (Alle Nederlanders Naar Energieneutraal): Experience Center Duurzaam Wonen in Utrecht – Het Utrechtse Stadkantoor van de Gemeente Utrecht: Licht en Duurzaam met Een Groen Dak – Beurskwartier en Lombokplein: Nieuwe, Groene, Duurzame Stadswijk in het Centrum van Utrecht – Paviljoen Circl aan de Zuidas in Amsterdam: Circulair Bouwen by ABN AMRO

7 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  17 april 2018 om 14:51 | Permalink

  The Green House, Een Circulair Horecaconcept in Utrecht by Albron

 2. Erik van Erne zegt:

  20 april 2018 om 15:44 | Permalink

  Dag Van De Aarde (Earth Day) by The Green House

  Tijdens de Dag van de Aarde organiseert The Green House diverse activiteiten en wordt op een positieve wijze aandacht gevraagd voor de wereldproblematiek rondom natuur, milieu en klimaatverandering.

  De Dag van de Aarde (Earth Day) is sinds 1970 een jaarlijkse feestdag op 22 april, waarop wereldwijd evenementen worden gehouden voor milieubehoud. The Green House doet hieraan mee! De hele dag zal centraal staan rondom het thema duurzaamheid.

  Kom langs op de dag van de aarde en speel de game de Utregse Duurzaamheidsspelen. Ontdek of je het in je hebt om de stad Utrecht te redden! Met deze game krijg je inzicht in jouw duurzame kennis, skills en waarden. De game is er voor iedereen: van doorgewinterde professionals tot beginnend student, zowel individueel als collectief. Om 15:30 begint de eerste ronde en tweede ronde om 16:00 uur. Om verzekerd te zijn van een plekje, meld je dan aan via het inschrijfformulier.

 3. Erik van Erne zegt:

  17 mei 2018 om 15:30 | Permalink

  Opening EU Green Week in The Green House Utrecht

  Utrecht is op Pinkstermaandag de gaststad voor de opening van de EU Green Week 2018. Het thema van dit jaar is ‘Groenere steden voor een groenere toekomst’. The Green House organiseert op deze dag verschillende groene activiteiten.

 4. Erik van Erne zegt:

  26 juni 2018 om 16:35 | Permalink

  The Green House in Utrecht is genomineerd voor de ABN AMRO Circular Food Award 2018.

  De ABN AMRO Circular Food Award is een vakprijs voor bedrijven in de foodservice, foodretail en productie die succesvol de circulaire economie versnellen.

  Van de 24 inzendingen zijn er 3 genomineerd, waaronder The Green House! De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens het zomercongres van Food Service Instituut Nederland (FSIN) op 27 juni 2018. Spannend!

  De jury koos de volgende drie genomineerden die zich hieronder zelf aan u voorstellen:

  “The Green House – een initiatief van Ballast Nedam, Strukton en Albron – is een broedplaats voor circulariteit; een plek waar bedrijven en consumenten inspiratie kunnen opdoen en kennis kunnen uitwisselen over tastbare en concrete circulaire oplossingen en nieuwe business modellen. De open keuken is een zichtbaar circulair statement, waar het terugdringen van afval, energie en watergebruik centraal staan en we de ambitie hebben om de keuken op termijn volledig ‘stekkervrij’ te maken. Er is een inpandige ‘urban farm’ en een zogenaamde ‘rain garden’, waar 40 gewassen groeien die elke dag vers worden geoogst.

  “Gro Mushroom maakt diverse producten van Oesterzwammen. Zoals bitterballen, Blended Burger® en de Oesterzwamburger. Deze oesterzwammen zijn geteeld op koffiedik. Dit koffiedik wordt opgehaald bij diverse Food service & Food retail bedrijven door gebruik te maken van bestaande logistieke stromen.”

  “Het OERei is afkomstig van kippen die een sojavrij voer krijgen, aangevuld met insecten. De insecten zijn gekweekt op groente –en fruitreststromen die anders verloren zouden gaan. Doordat de insecten boordevol hoogwaardige eiwitten zitten hebben de kippen geen soja meer nodig dat uit de andere kant van de wereld komt en de kap van oerbossen veroorzaakt. Doordat de kippen zelf op zoek gaan naar de insecten krijgen ze hun natuurlijk scharrelgedrag weer terug en vervelen ze zich niet meer. Kortom naast duurzaamheid en circulariteit verhoogt OERei het dierwelzijn van de kip. Daarom is OERei lekker en logisch.”

 5. Erik van Erne zegt:

  30 juni 2018 om 15:25 | Permalink

  The Green House In Utrecht Is De Winnaar van de ABN AMRO Circular Food Award 2018

  The Green House van Albron is tijdens het Foodservice Instituut Nederland (FSIN) Zomercongres op 27 juni uitgeroepen tot winnaar van de ABN AMRO Circular Food Award 2018.

  De jury roemt The Green House, een initiatief van Ballast Nedam, Strukton en Albron, vanwege de manier waarop dit concept verduurzaming voor een breed publiek tastbaar maakt. The Circular Food Award is een initiatief van ABN AMRO. Hiermee wil zij inspirerende concepten stimuleren die de totstandkoming van de circulaire economie versnellen.

  Uit de 24 inzendingen koos de vakjury drie genomineerden: Gro Mushrooms, Protix met het Oerei en Albron met The Green House. De jury beoordeelde de concepten op schaalbaarheid, inspiratie en de mate waarin de circulaire economie in het DNA van de onderneming zit. Albron kwam unaniem als winnaar uit de bus.

 6. Erik van Erne zegt:

  16 augustus 2018 om 20:25 | Permalink

  The Green House Krijgt Pop-Up Variant op Gastvrij Rotterdam

  De horecabeurs Gastvrij Rotterdam presenteert met een pop-upvariant van The Green House Utrecht dit jaar een duurzaam restaurant op de beursvloer. Het restaurantconcept op de driedaagse beurs is afgeleid van het circulaire horecapaviljoen The Green House in Utrecht, een initiatief van foodservice bedrijf Albron.

  Bezoekers van Gastvrij Rotterdam kunnen zich in ‘The Green House Pop-up Restaurant’ laten inspireren door verschillende duurzame en circulaire toepassingen uit de Utrechtse vestiging. Zoals de urban farm, koken zonder stekkers, meubels gemaakt van gerecyclede materialen, de biologische wijnen van LFE, de samenwerking met lokale leveranciers en The Colour Kitchen, waardoor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer meetellen.

  Robert Melaard, Exhibition Manager Gastvrij Rotterdam: “Wij zijn trots dat we het concept van The Green House een prominente plek kunnen geven op de beursvloer. Op deze manier kunnen wij bezoekers inspireren hoe men duurzamer kan ondernemen met heel concrete toepassingen en laten zien dat circulair koken ook smaakvol is. Daarnaast bieden we voor het derde jaar op rij bezoekers en exposanten de mogelijkheid om in een restaurant op de beursvloer van Gastvrij Rotterdam iets te eten en te genieten van een goed glas wijn.”

  Ernest van der Voort, Manager Business Development, Marketing en Concepts, Albron over het pop-upinitiatief: “Duurzaamheid en circulariteit zijn abstracte begrippen. Met The Green House laten we zien hoe je aan die begrippen inhoud geeft en dat je dan geen concessies hoeft te doen aan smaak, beleving en comfort. Dus niet alleen circulair, maar ook circu-lekker en circu-leuk. Vanuit Albron willen we bewijzen dat circulair ondernemen haalbaar, houdbaar én schaalbaar is. Want alleen dan kun je een grote beweging op gang brengen”.

  De 6e editie van Gastvrij Rotterdam vindt plaats van maandag 17 tot en met woensdag 19 september 2018 in Rotterdam Ahoy.

 7. Erik van Erne zegt:

  23 augustus 2018 om 17:20 | Permalink

  The Green House Utrecht “Afval” Lunch

  Nou ja. “Afval” bestaat niet in circulair restaurant The Green House, daar krijgt alles wat over is waarde. Hoe we dat doen? Ga verspilling tegen en kom het zien en proeven op de Dag van de Duurzaamheid.

  Heerlijke geroosterde veggies uit de bouillon pot, een afgekeurde tomaten salade, geïmproviseerde soep met champignons en allerlei woekerende kruiden uit de Urban Farm… Het kan zomaar je lunch zijn bij The Green House op de Dag van de Duurzaamheid! Voor een leuk prijsje help jij voedselverspilling tegen te gaan en kom je erachter wat voor héérlijke gerechten je nog kunt maken met voedsel dat anders gewoon in de afvalbak zou zijn verdwenen.

  Let op: Van te voren reserveren voor de “Afval” Lunch is noodzakelijk. Reserveren kan via de website

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (690)
 • Agenda (3.301)
 • Biologisch (118)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (879)
 • Communicatie (376)
 • Cradle to Cradle – Circulair (524)
 • Design (238)
 • Dieren (178)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.408)
 • Educatie (352)
 • EEN-Armoede (253)
 • Energie en Besparing (3.629)
 • Europa (29)
 • Evenementen (203)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (317)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (35)
 • Greenwashing (120)
 • Hergebruik-Kringloop (327)
 • Iets anders (404)
 • Int. Samenwerking (194)
 • Investeren (145)
 • Joe Biden – Barack Obama (118)
 • Kerst (123)
 • Klimaat (1.712)
 • Licht (394)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (171)
 • Milieu (755)
 • MVO (113)
 • Natuur (780)
 • Nederland (36)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (127)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (233)
 • Vakantie (84)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (51)
 • Vervoer en OV (1.615)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (305)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Challenge Elektrisch Rijden: Elektrisch Rijden In De Versnelling Zetten by IenW
 • Koning Willem-Alexander Bij Wind Meets Gas Symposium In Martinikerk Groningen
 • Skoda Gaat Biobased Materialen Toepassen In Interieur: Gras, Suikerbieten En PET-Flessen
 • De Bio Velddagen: Online Workshops Programma En Veldexcursies
 • Electrical Sustainable Power Lab (ESP Lab) In Delft by TU Delft En TenneT
 • Ebusco 3.0 Lichtgewicht Elektrische Stadsbus Winnaar Automotive Innovation Award
 • Utrechtse Ondernemers Plaatsen 60 AED’s (Automatische Externe Defibrillator) In Utrecht
 • De Nationale Isolatieweken: Aandacht Voor Woningisolatie In Isolatiecampagne by BZK
 • Drentse Zonneroute A37: Zonnepark In De Bermen Van De A37 by RWS
 • Natuurlijk Zonnepark Klarenbeek Met 41.704 Zonnepanelen In Apeldoorn by Prowind
 • Twaalf Friese Melkveebedrijven Composteren Groenafval, Hekkelspecie, Bermgras by AGRecycling
 • Energiebesparingscampagne Gewoon Zo!: Op Weg Naar Energieneutraal by Provincie Drenthe
 • WereldStotterDag 22 oktober 2021: Sta Even Stil Bij Het Praten Van Je Kind by StotterFonds
 • De Achterhoekse Waterstofdagen Bij Stadion De Vijverberg in Doetinchem by Kuster Energy
 • De Elektrische Meccanica Solo: Betaalbare Elektrische Auto Met Één Stoel by ElectraMeccanica
 • Plastics@Tielt: Stad Tielt Investeert In 10.000 Herbuikbare Bekers Voor Evenementen
 • Wijkpark Cromvliet In Molenwijk Den Haag: Van Ongezellig Stenen Plein Naar Gezellig Park
 • Saint Laurent Stopt Eindelijk Met Bont In Modecollectie
 • Mercedes, Total En Stellantis: Samen Accu’s Elektrische Auto’s Produceren by ACC
 • Tips Om Je Internationale Webshop Te Laten Slagen: Kies Voor Een Professioneel Vertaalbureau
 • Links

  Milieunet op..