Symposium De Meerwaarde Van Ecodorpen by Ecodorpennetwerk
Geschreven op 2-8-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-KlussenHet Nederlandse Ecodorpennetwerk organiseert op 27 september 2018 een symposium over de positieve rol die ecodorpen kunnen spelen bij de ontwikkeling van de kwaliteit van de leefomgeving en het halen van verschillende duurzaamheidsdoelen.
Initiatiefnemers van ecodorpen, provincies, gemeenten en andere geïnteresseerden kunnen elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen.
Met voorbeelden van projecten uit binnen- en buitenland die tonen hoe ecodorp-initiatieven in samenwerking met hun gemeente aan deze doelstellingen bijdragen, waar zij tegenaan lopen en waar kansen liggen.
Een afwisselende dag met presentaties, dialoogsessies, verdiepende workshops, match-making, intentieverklaring en een excursie naar Aardehuizen-Olst. Initiatiefnemers van ecodorpen, provincies, ontwikkelaars, gemeenten en andere geïnteresseerden ontmoeten elkaar deze dag en wisselen ervaringen uit.
Gemeenten staan voor grote duurzaamheidsopgaven, zoals de energietransitie, klimaatverandering, lokale werkgelegenheid, een gezonde en sociale leefomgeving en duurzame voedselproductie. Deze opgaven zijn vaak te groot voor overheden alleen. Gelukkig nemen steeds meer burgers het initiatief om hier een bijdrage aan te leveren, waaronder de initiatiefnemers van ecodorpen. Gemeenten kunnen bij de realisatie van dit soort projecten een inspirerende en verbindende rol vervullen. Deze wederzijdse afhankelijkheid en positieve samenwerking past naadloos in de komende nieuwe Omgevingswet, waar veel ruimte is voor ondersteuning van burgerinitiatieven.
Nederland kent sinds een aantal jaren een klein aantal bestaande ecodorpen, maar een veel groter aantal nieuwe initiatieven, die kunnen bijdragen aan de voorliggende gemeentelijke opgaven.
Toch blijkt het steeds weer lastig om daadwerkelijk een ecodorp van de grond te laten komen: er is weinig grond beschikbaar, de grondprijs is hoog en lokale overheden herkennen nog onvoldoende de bijdragen van ecodorpen aan gemeentelijke ambities.
Tegelijkertijd bieden maatschappelijke ontwikkelingen kansen voor ecodorpen, zoals meer aandacht voor klimaatveranderingen en circulaire economie.
Een ecodorp is een particulier initiatief voor een ecologische leefgemeenschap met als doel zowel sociaal, economisch als ecologisch duurzaam te zijn. Inwoners van ecodorpen nemen actief deel aan activiteiten van lokale overheden en hun directe omgeving.
In Europa zijn al honderden ecodorpen gebouwd. In Nederland is zeker ruimte om meer ecodorpen te bouwen. De Bestaande ecodorpen en initiatieven in Nederland zijn georganiseerd in het Nederlandse ecodorpennetwerk, dat actief lid is van het Global Ecovillage Network.
In de praktijk blijkt dat het vaak vele jaren duurt of zelfs onmogelijk lijkt om daadwerkelijk een ecodorp neer te zetten. Los van de hoge grondprijzen, is het voor ambtenaren vaak moeilijk om dit soort nieuwe initiatieven in te passen binnen de huidige wet- en regelgeving. In dit symposium zoeken we samen naar nieuwe ingangen. U kunt zich hier aanmelden voor het Symposium De Meerwaarde van Ecodorpen.
Zie ook: Ecodorp Brabant: Proefproject Van Start Bij De Kleine Aarde in Boxtel – Ekosofia: Het Eco-dorp by Patrick van Uffelen –Duurzaam Dorp Overijssel Hoonhorst: Groen Gezond Gemeenschappelijk – Zero Emission Homes in EcoVillage Bedzed, South London – Ecologisch Woonproject Aardehuis Oost Nederland –Wat wil Ecodorp Bergen – De waarde van een burgerinitiatief als Ecodorp Boekel –Ecodorp Noordeland: Een andere manier van leven, werken en samenzijn –Ecotribe Teuge Zomerfeest – Iewan: Strowijk Nijmegen – Levensland Voorjaar 2016 –De Vlierhof –Veerhuis Varik – Het Levende Dorp in Dalfsen – Ecodorp Gaasterland – De Hobbitstee Wapserveen – Franciscaans Milieuproject Stoutenburg – Ecodorp Akasha – De Michaëlshof – De Hof van Moeder Aarde – Bolderburen: Zweeds Ecodorpje in Oosterwold – Niet alleen voor hippies: Ecodorpen rukken op – The European Day for Sustainable Communities by ECOLISE – Het Zweedse Ecodorp Bolderburen Bij Almere Bijna Klaar Voor De Opening Voorjaar 2019
Tags: Duurzaam
Erik van Erne zegt:
2 augustus 2018 om 15:41 | Permalink
Ecologisch Woonproject Aardehuis Oost Nederland
Aardewoning, Genoeg lente 2013 – wonen in een aardenwoning
Erik van Erne zegt:
2 augustus 2018 om 15:45 | Permalink
Wat wil Ecodorp Bergen
medio 2014: het terrein van 15 ha is nu een jaar in bezit. Wat wil Ecodorp Bergen graag – bomen laten staan, cultuurplein, luwe regelzone, samenwerking met overheid.
Erik van Erne zegt:
2 augustus 2018 om 15:49 | Permalink
De waarde van een burgerinitiatief als Ecodorp Boekel
Het klimaat is ontzettend aan het veranderen en ooit bekruipt je misschien het gevoel dat het hopeloos is.
Update 8 februari 2021: Brabantse basaltbatterij gaat Ecodorp Boekel verwarmen. Overal ter wereld zijn opslagtechneuten en batterijpioniers op zoek naar manieren om duurzame energie op te slaan. Van het ontwikkelen van snelle batterijen tot het opslaan van warmte in basalt en zout. Zo gaat de Brabantse Basaltbatterij Ecodorp Boekel verwarmen.
In het Brabantse Sint-Oedenrode toverde uitvinder Cees van Nimwegen zijn oude schuur om tot een grote batterij, gemaakt van stalen buizen en stukken basalt: opslagsysteem CESAR. Gesteente kan namelijk gloeiend heet worden. Denk maar eens aan je tuintegels in de zomer.
Op zonnige dagen stuur je stroom uit de zonnepanelen naar de buizen. De stroom in de buizen kan het basalt tot 500 graden Celsius verhitten. De hitte blijft in de stenen opgeslagen tot je de warmte nodig hebt. Door lucht door de buizen heen te blazen, kan de bewaarde hitte weer uit de basaltkiezels terug worden gewonnen. De lucht draagt, via een warmtewisselaar, de hitte van het basalt naar je huis.
Zo kan de ‘basaltbatterij’ duurzame energie uit wind en zon, uren, weken, en zelfs seizoenen lang opslaan. De Brabantse Basaltbatterij gaat Ecodorp Boekel verwarmen. In Ecodorp Boekel wordt de batterij al gebouwd om een hele woonwijk in de winterperiode te verwarmen. Van Nimwegen zelf ziet grote voordelen in zijn ‘low-tech systeem’. Basalt is namelijk, in tegenstelling tot grondstoffen zoals silicium en kobalt, ruim voorradig en bovendien goedkoop.
Hoe is duurzame energie op te slaan voor later? Een nieuwe optie is het opslaan van warmte in gesteente, bedacht door uitvinder Cees van Nimwegen. De Brabantse Basaltbatterij gaat Ecodorp Boekel verwarmen in Boekel komt de allereerste te staan.
Het Centralized Electricity Storage And Recovery-systeem (CESAR) van elektrotechnisch ingenieur en uitvinder Van Nimwegen (75) kan duurzame energie uit wind en zon uren, weken, en zelfs seizoenen lang opslaan. De gegenereerde elektriciteit wordt in een vat vol basalt als warmte opgeslagen en bij behoefte weer als warmte afgegeven.
Zo kan de ‘basaltbatterij’ duurzame energie uit wind en zon, uren, weken, en zelfs seizoenen lang opslaan. De Brabantse Basaltbatterij gaat In dit simpele en relatief goedkope systeem wordt elektriciteit via geleidende metalen buizen omgezet in warmte. De buizen liggen in meerdere lagen in een goed geïsoleerd vat vol basalt. Zij geven de hitte aan het basalt af. De massa stenen kan tot 500 graden Celsius worden verhit.
Erik van Erne zegt:
2 augustus 2018 om 15:52 | Permalink
Ecodorp Noordeland: Een andere manier van leven, werken en samenzijn
Erik van Erne zegt:
2 augustus 2018 om 15:56 | Permalink
Ecotribe Teuge Zomerfeest
Erik van Erne zegt:
2 augustus 2018 om 15:58 | Permalink
Iewan: Strowijk Nijmegen
Sinds 2008 zijn een groep mensen uit de omgeving Nijmegen en Arnhem plannen aan het maken voor een strobouw project. Na veel omzwervingen, gelobby en volharding is in het voorjaar van 2014 de bouw gestart. Aan de Waal in Lent komt hun droom uit. 24 sociale huurwoningen, gemeenschappelijk en van stro.
Een unieke samenwerking tussen huurders, een woningcorporatie, een woningbouwvereniging en een bouwbedrijf.
We bezoeken Strowijk Nijmegen IEWAN. Dit is sociale woningbouw, maar niet de gebruikelijke kleurloze flatjes. Nee, dit is state-of-the-art strobouw, met een focus op duurzaamheid, vol foefjes om de impact op het milieu te reduceren.
Erik van Erne zegt:
2 augustus 2018 om 16:11 | Permalink
Levensland Voorjaar 2016
Erik van Erne zegt:
2 augustus 2018 om 16:16 | Permalink
De Vlierhof
Erik van Erne zegt:
2 augustus 2018 om 16:24 | Permalink
Het Levende Dorp in Dalfsen
Erik van Erne zegt:
2 augustus 2018 om 16:28 | Permalink
Ecodorp Gaasterland
Erik van Erne zegt:
2 augustus 2018 om 16:32 | Permalink
De Hobbitstee Wapserveen
Erik van Erne zegt:
2 augustus 2018 om 16:39 | Permalink
Franciscaans Milieuproject Stoutenburg
Erik van Erne zegt:
2 augustus 2018 om 16:45 | Permalink
Ecodorp Akasha
Erik van Erne zegt:
2 augustus 2018 om 16:52 | Permalink
De Michaëlshof
Erik van Erne zegt:
2 augustus 2018 om 16:54 | Permalink
De Hof van Moeder Aarde
Erik van Erne zegt:
2 augustus 2018 om 17:01 | Permalink
Bolderburen: Zweeds Ecodorpje in Oosterwold
Zie ook: Het Zweedse Ecodorp Bolderburen Bij Almere Bijna Klaar Voor De Opening Voorjaar 2019
Erik van Erne zegt:
2 augustus 2018 om 17:05 | Permalink
Niet alleen voor hippies: Ecodorpen rukken op
Je eigen water en stroom opwekken en groenten zelf verbouwen. Een huis dat zelf zijn energie opwekt en dat niet is aangesloten op een waterleiding. Wijken waarin mensen voor een deel zelfvoorzienend wonen, rukken op.En dat is allang niet meer alleen voor hippies op geitenwollen sokken.