google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

SustainaBul: Duurzaamheidsranglijst Van Nederlandse Universiteiten, Hogescholen En MBO

Geschreven op 18-3-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Duurzaam Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 5 februari 2021: De SustainaBul wordt dit jaar voor het eerst online uitgereikt op de Groene Peper! De SustainaBul is de jaarlijkse duurzaamheidsranglijst voor hoger onderwijs, die sinds 2012 door Studenten voor Morgen wordt georganiseerd.

Studenten uit het hele land hebben dit jaar meegewerkt aan de ranking en op 29 mei maken we de uitslag bekend.

11 december 2020: De top 5 meest duurzame MBO’s van Nederland zijn bekend! In een feestelijke livestream werd vanuit het Wellantcollege geproost op de geboekte vooruitgang binnen het MBO.

Met 100% meer aanmeldingen dan vorig jaar is de deelnemerslijst aanzienlijk gegroeid. Binnen de top 5 spande het erom, alle MBO’s hierbinnen zijn actief bezig met het implementeren van de Whole School Approach, maar er kon maar één de winnaar zijn.

De winnaar van de SustainaBul MBO 2020 is een school die hard heeft samengewerkt om tot dit punt te komen. Het Wellantcollege heeft de winst op zak met 240 van de mogelijke 300 punten! Annemarie Moons, bestuursvoorzitter Wellantcollege: “In het onderwijs proberen wij onze studenten bewust keuzes te laten maken, dus na te laten denken over duurzaamheid en dat mee te laten wegen in hun keuzes. Dat doen we niet alleen bij onze studenten maar ook bij onze medewerkers. Kortom, we proberen duurzaamheid te vlechten in het dagelijks leven en dus ook in het onderwijs.”

Op een mooie tweede plaats staat met 218 punten het Koning Willem I College. Een nieuwkomer in de top 3 van dit jaar is het ROC van Flevoland met 215 punten. Zij hebben een plekje als nummer 3 weten te bemachtigen door onder andere hun inspanningen om de samenwerkingsverbanden tussen school, en regionale overheid te bewerkstelligen en het opzetten van een duurzame leerlijn. Niet de minste is het Friesland College op nummer 4. Zij scoorden de meeste punten met hun best practice; een expertisecentrum wereldburgerschap. Voor de eerste keer in de top 5, met maar een kleine achterstand op de rest is het Alfa College. Dit jaar hebben zij een mooie vlucht genomen door samen met het bestuur, management, en docenten na te denken over de duurzaamheid op hun school.

Naast de uitreiking van de SustainaBul MBO kon ook live gestemd worden op de beste good practice van 2020. Dit zijn voorbeelden van initiatieven bij het MBO die zo geïmplementeerd kunnen worden naar andere MBO’s. De jury keek naar projecten waarbij studenten en docenten vanuit persoonlijke betrokkenheid en handelen aan de ontwikkeling van duurzaamheid werken en waarbij een koppeling wordt gemaakt met hun vakgebied.

Uit een nauwe stemming werd het Terra College met hun jongeren voedselraad gekozen door het publiek als meest inspirerende voorbeeld. Bij de jongeren voedselraad gaan studenten in dialoog over voedselvraagstukken met bestuurders, producenten, opleiders en beleidsmedewerkers. Er wordt vanuit het perspectief van jongeren nagedacht over actuele vraagstukken van voedsel en voedselproductie, zoals de stikstofcrisis.

30 november 2019: Zo, het kon natuurlijk niet uitblijven. De SustainaBul MBO is een feit. De eerste SustainaBul MBO 2019 wordt uitgereikt tijdens het symposium The Art of Green Thinking op vrijdag 13 december 2019. Zie ook: The Art Of Green Thinking: Duurzaamheid In Het MBO – De SustainaBul MBO

27 mei 2019: Eindhoven University of Technology (TU/e), is de winnaar van de SustainaBul 2019. Wageningen University & Research is door SustainaBul verkozen tot meest duurzame universiteit van Nederland.

De Hogeschool van Hall Larenstein in Velp was voor het tweede jaar op rij de hooggeplaatste hogeschool.

In maart en april dit jaar bogen studenten zich voor de SustainaBul over het vraagstuk welke Nederlandse hogeronderwijsinstelling het duurzaamst is. De SustainaBul is een studenteninitiatief dat duurzaamheid binnen onderwijs bekroont en waar jaarlijks een duurzaamheidsranglijst uitrolt. Uniek aan de ranglijst is dat juist studenten de deelnemende hogeronderwijsinstellingen beoordelen, waarmee de SustainaBul ’s lands grootste
studentenreview is van hoe studenten vinden dat hogeronderwijsinstellingen met duurzaamheid omgaan.

De universiteit van de Wageningen University & Research (WUR) doet dat dus heel goed, kan het rankingsteam van 2019 niet anders concluderen. Op 24 mei, tijdens de Nationale Dag voor Duurzaamheid in het Hoger Onderwijs (NDDHO), werd de SustainaBul-uitslag bekend gemaakt.

De SustainaBul telt in totaal 20 vragen in vier verschillende categorieën: onderwijs, onderzoek, bedrijfsvoering en integrale benadering. De onderwijsinstellingen hadden vier weken de tijd om online de vragenlijst in te vullen, waarna het rankingsteam punten toekende aan de ingevulde
antwoorden. Plek voor mooie praatjes was er niet, aangezien de hogeronderwijsinstellingen bij alle 20 vragen bewijs dienden aan te leveren dat hun antwoorden ondersteunden. Het aanleveren van geen of onvolledig bewijs betekende géén punten.

De WUR behaalde maar liefst 292 punten van de 300 te behalen punten. De Hogeschool Van Hall Larenstein eindigde als knappe tweede met 291 punten en de Eindhoven University of Technology (die in 2018 nog op de eerste plek eindigde) vulde de top drie aan met 279 punten. De
Hogeschool Rotterdam Business School eindigde op de laatste plek met een puntenaantal van 56. Saxion Hogescholen en de Hogeschool van Amsterdam deelden de 15e plek met 140 punten.

In totaal deden er 18 hogeronderwijsinstellingen mee (er waren twee gedeelde plekken), waarvan 10 universiteiten en 8 hogescholen. Maar hoe duurzaam de WUR ook mag zijn; ze ging er niet met de hoofdprijs vandoor. Dat komt doordat dit jaar niet de meest duurzame instelling de SustainaBul van 2019 won, maar de instelling die bij vraag 19 of 20 de beste best practice voor duurzaam hoger onderwijs aanleverde. Daarmee
luistert Studenten voor Morgen, de organisator van de SustainBul, naar de wens van de hogeronderwijsinstelling. Die wilden namelijk van elkaar kunnen leren en prefereerden een focus op kennisdeling, in plaats van op het competitie-element.

En leren, dat kunnen de instellingen van de Eindhoven University of Technology (TU/e), de winnaar van de SustainaBul 2019. In samenwerking met Team Solid doet de TU/e onderzoek naar het gebruik van ijzerpoeder als groene, en zelfs circulaire, energiebron voor de universiteit. Dit onderzoek oogstte de meeste lof bij Rachel Heijne (directeur VVM en raadslid GroenLinks in Utrecht), Ron Hendriks (managing director van Van Beek Ingenieurs) en Kimberley Roersma (founder/director van Mother Nature Cleans en onderdeel van de Duurzame Jonge 100), die samen de vakjury vormden en de best practices beoordeelden.

Ook de WUR maakte indruk bij de vakjury, vanwege de best practice ‘Campus as Living Lab’, waarbij de universiteit haar eigen campus gebruikt als
onderzoeksobject en daarmee innovatieve projecten faciliteert die linken aan het domein waarin de WUR onderzoek doet en onderwijs gee#. Met deze best practice werd de WUR tweede in het best practices klassement. Rijksuniversiteit Groningen, die een cursus aanbiedt aan studenten en
docenten waarin theoretische kennis uiteindelijk wordt omgezet in praktische ideeën om de universiteit te verduurzamen, eindigde als derde.

13 mei 2019: Op vrijdag 24 mei wordt de volgende editie van de SustainaBul uitgereikt tijdens de Nationale Dag voor Duurzaamheid in het Hoger Onderwijs (NDDHO).

25 mei 2018: De SustainaBul van 2018 had 13 deelnemers. Van deze 13 hoger onderwijsinstellingen was de TU Eindhoven uiteindelijk de grote winnaar. De Hogeschool van Hall Larenstein was de hooggeplaatste hogeschool.

18 maart 2018: De SustainaBul is sinds 2012 de jaarlijkse door Studenten voor Morgen georganiseerde ranglijst tussen de Nederlandse Hoger Onderwijsinstellingen.

Hierbij moeten de instellingen een vragenlijst invullen die gaat over de mate van duurzaamheid in het onderzoek, onderwijs, de bedrijfsvoering en de integrale benadering.

Met de SustainaBul probeert Studenten voor Morgen een verdere verduurzaming te bewerkstelligen in het Hoger Onderwijs. Dit door het prikkelen van de instellingen door de competitie, maar ook door het delen van de opgedane kennis. Door deze factoren probeert Morgen het onderwijs als geheel te verbeteren richting een geheel duurzame sector. Voor een duurzame samenleving is goed onderwijs van doorslaggevend belang.

De ranglijst richt zich niet alleen op duurzaamheid, maar ook op transparantie en communicatie hierover.

Studentenorganisatie Morgen organiseert dit jaar voor de 6e keer de SustainaBul: dé ranglijst van hogescholen en universiteiten op het gebied van duurzaamheid. De SustainaBul wordt uitgereikt aan de instelling die de meeste punten verdient door middel van het  invullen van de jaarlijkse vragenlijst. De vragenlijst wordt elk jaar verbeterd en aangepast, waardoor de instellingen elk jaar goed moeten opletten. Dit jaar, bijvoorbeeld, worden er scherpere eisen gesteld aan duurzaamheidsonderzoek. Hoeveel geld stelt jouw universiteit daar eigenlijk voor beschikbaar? En doen de onderzoekers van de faculteit Economie en Bedrijfskunde ook wel eens onderzoek naar duurzaamheid? SustainaBul stelt het dit jaar voor het eerst op de proef.

De SustainaBul-vragenlijst daagt instellingen uit om over het gehele spectrum van hun instelling naar duurzaamheid te kijken. Mede-organisator Luna: “We bevragen dan ook alles: van duurzame energie tot de maatschappelijke betrokkenheid van hun studenten en medewerkers. Mede door de SustainaBul gaan steeds meer instellingen inzien dat duurzaamheid méér is dan alleen ‘groen’! Een instelling die niet meer te bieden heeft dan een paar zonnepanelen en duurzaamheidsstudies zal in onze ranking flink achterblijven”. Een duurzaamheidscoördinator van één van de deelnemende instellingen liet dit jaar weten: “De slechte ranking van vorig jaar heeft geholpen om het onderwerp nieuw leven in te blazen. Goed dat jullie doorgaan!”

Wat de SustainaBul extra bijzonder maakt is dat de antwoorden van de instellingen gecontroleerd worden door studenten – soms zelfs van diezelfde instelling! Vanuit het hele land hebben (oud-)studenten zich aangemeld om het onderwijsveld een duwtje in de rug te geven. Ranker Louis: “ik wil weten hoe mijn universiteit zich verhoudt tot andere universiteiten. Ze doen al veel dingen goed, maar ik ben ook benieuwd wat er nog beter kan. En waarom dat dan nog niet gebeurd is!” De rankers stellen aan de hand van de vragenlijst hun eigen criteria op. Ze zijn daarom vrij om de lat elk jaar weer iets hoger te leggen!

Sommige instellingen, zoals Wageningen Universiteit, scoren elk jaar hoog op de vragenlijst. Daar kunnen al die andere instellingen dus nog wat van leren. Daarom gaat Morgen vanaf dit jaar zorgen dat dit ook echt gebeurt. Luna: “We organiseren trainingen, bijvoorbeeld voorafgaand aan de SustainaBul-uitreiking op de Nationale Dag voor Duurzaamheid in het Hoger Onderwijs op 19 mei 2018. Ook reiken we dit jaar de prijs uit voor ‘Meest iconische project’. Studenten worden veel enthousiaster van instellingen die het aandurven om af en toe het roer compleet om te gooien. Dat willen we dus ook alleen maar aanmoedigen!”

Zie ook: Studenten Voor Morgen: Hét Studentennetwerk voor Duurzame Ontwikkeling – De Duurzaam Onderwijs Gids: Een Groen Generatie Vraagt om Duurzame Educatie – MBO voor Morgen Werkconferentie Next-Education: Verduurzaming MBO onderwijs – Op Zoek Naar De Duurzame Docent: Zet Een Duurzame Docent In Het Zonnetje – Nationale Dag Duurzaamheid Hoger Onderwijs (NDDHO): Duurzaam, Verbindend, Circulair

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (696)
 • Agenda (3.358)
 • Biologisch (119)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (889)
 • Communicatie (376)
 • Cradle to Cradle – Circulair (527)
 • Design (238)
 • Dieren (179)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.440)
 • Educatie (352)
 • EEN-Armoede (253)
 • Energie en Besparing (3.689)
 • Europa (29)
 • Evenementen (203)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (318)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (38)
 • Greenwashing (120)
 • Hergebruik-Kringloop (329)
 • Iets anders (418)
 • Int. Samenwerking (194)
 • Investeren (147)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (123)
 • Klimaat (1.722)
 • Licht (395)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (172)
 • Milieu (757)
 • MVO (113)
 • Natuur (788)
 • Nederland (40)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (127)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (234)
 • Vakantie (86)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (51)
 • Vervoer en OV (1.660)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (309)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Prinses Beatrix Opent Prins Clausbrug In Dordrecht: Dordtse Nereïde by René van Zuuk
 • Schouders Onder Schoon: Hoe Ontstaat Zwerfafval En Hoe Pakken We Het Aan? by Rijkswaterstaat
 • The Problem With Solar Energy in Africa by Real Engineering
 • De Elektrische Volkswagen ID. 5 SUV Coupé En De Elektrische Volkswagen ID.5 GTX
 • MeeMetDeStroom Energietransite Vlaanderen Communicatiecampagne: Zuiniger, Slimmer, Groener
 • Orkney Balfour Ziekenhuis: Het Eerste Zero-Energie Ziekenhuis in Schotland
 • Zonnedak Century Aluminium Vlissingen Met 9.000 Zonnepanelen by Zeeuwind
 • Nederlanders Vinden Dat Regering Meer Moet Doen Aan Energietransitie by Windunie
 • The Rise Of Solar Power In The World: Faster Then Expected by CNBC
 • Kingdom of Bhutan: Only Country in the World That Does Not Kill The Planet by Innovative Techs
 • Gokken Met Miljarden Euro’s Voor Waterstof by Nieuwsuur
 • China’s Energy Crisis: Why Is China On The Edge Of The Abyss by Innovative Techs
 • Natuurlijk: Het Congres Voor Natuurinclusief Bouwen In Overijssel
 • Autoshow 100% Auto-Live In Rotterdam: Aandacht Voor Elektrische Auto’s In Electrified Paviljoen
 • The Barry Callebaut Chocolate Box Lokeren: Grootste, Duurzaam Chocolade Magazijn Ter Wereld
 • Why Dutch Bikes Are Better And Why You Should Want One
 • Gouden Cirkel Award Provincie Noord-Brabant: Bedrijven Die Uitblinken In Circulair Ondernemen
 • Een Op De Tien Nieuwe Auto’s In EU Is Volledig Elektrisch: 29,8% Is Semi-Elektrisch
 • Eneco Energysquare: Kanaal Z – Z-Energy
 • AM Driving Business Awards: Kia Niro Zakenauto Van Het Jaar 2022 – Skoda Enyaq iV Beste Nieuwkomer
 • Links

  Milieunet op..