Studium Generale Universiteit Utrecht: Redden We de Aarde Met een Vegetarisch Dieet?
Geschreven op 22-2-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in DuurzaamMinder of geen vlees eten is ‘in’, maar de Nederlandse veeteeltsector exporteert veel vlees en zuivel naar het buitenland.
Milieukundige dr. Sanderine Nonhebel (RUG) schetst hoe een duurzame voedingsketen eruit ziet. Als iedereen vegetariër wordt, lossen we dan het voedselprobleem op en redden we de aarde?
Deze lezing is onderdeel van de serie ‘Groene bedoelingen‘. In deze reeks onderzoeken we groene keuzes en hun impact. Helpen alle kleine beetjes of zijn het slechts druppels op een gloeiende plaat? Een steeds grotere groep mensen laat trots het vlees in hun maaltijd achterwege. In hoeverre verklein je daarmee je eigen ecologische voetafdruk?
Het is een heerlijke dag, je voelt de zon branden op je rug terwijl je zacht kracht zet op de trappers van je fiets. Je beweegt je geruisloos tussen de groene weilanden door, en terwijl je je blik richt op een kudde gelukkig grazende koeien, denk je: “Wat lekker groen en natuurlijk!” Maar niets is minder waar. Ondertussen ben je aan het kijken naar de grootste vervuilers in de wereld. Een kudde ronkende auto’s. “Ons eetgedrag is dé grote ellende in het klimaatprobleem”, zegt milieuonderzoeker dr. Sanderine Nonhebel (RUG).
Een aantal cijfers op een rij. De voedselindustrie in Nederland gebruikt 30% van het land, 70% van al het zoet water en 20% van de energie. Twee derde van onze vleesproductie en 70% van alle melk wordt nu vanuit Nederland geëxporteerd naar andere landen, terwijl bossen worden gekapt omdat we voer, zoals soja importeren. Voor elke kilo vlees blijven we met zo’n 30 kilo mest achter. De grote veestapel leidt ondertussen tot een verlies aan biodiversiteit en is verantwoordelijk voor 5% van de broeikasgasemissies. Dit is drie keer zoveel als alle windmolens in Nederland proberen te besparen. Doordat we daarbovenop nog eens enorm veel water uit het veenland pompen, wordt voor 2050 een bodemdaling van 60 cm voorspeld, terwijl ondertussen de zeespiegel stijgt. We denken altijd dat de auto de grootste vervuiler is, maar het is dus de koe.
Zie ook: VeggieWorld 2018 in Jaarbeurs Utrecht: Sportief, Gezond en Actief Leven -Veggie Love: PeTA’s Banned Super Bowl Ad – Lara Dutta is a Natural Beauty in Dress Made of Veggies by PeTA India – Sir Paul McCartney: Meat Free Monday – TED Talks: Why I’m a weekday vegetarian by Graham Hill – Leona Lewis en Anthony Kiedis zijn de Sexiest Vegetarians 2008 – The World’s Sexiest Celebrities 2010: Olivia Wilde en Bob Harper
Studium Generale Universiteit Utrecht: Hacking Global Warming by Frank van Rijnsoever - Studium Generale Universiteit Utrecht: De Urgentie van Duurzaamheid by Jacqueline Cramer en Klaas van Egmond - Studium Generale Universiteit Utrecht: Superfood by Ronnie de Jonge -Studium Generale Universiteit Utrecht: Mens, Milieu en Meerwaarde - Herman Wijffels tijdens de lezing Mens, Milieu en Meerwaarde - Studium Generale Universiteit Utrecht: feminisme 3.0 by Maaike Meijer en Justine van de Beek - Studium Generale Universiteit Utrecht: Duurzaam Toerisme by René van der Duim