Anders Bekeken

Kabinet Steunt Regio Deal Foodvalley: Transitie Naar Gezond En Duurzaam Voedselsysteem

Geschreven op 23-7-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in Duurzaam Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Afgelopen vrijdag maakte minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit, mede namens minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken bekend de regio Foodvalley te steunen met een impuls van 20 miljoen euro.

De provincies Gelderland en Utrecht en de regiogemeenten uit de Foodvalley gaan met vele partners aan de slag met de versnelling van de transitie naar een gezond en duurzaam voedselsysteem.

Zij doen dit in nauwe samenwerking met vele partners, waaronder de Universiteit Utrecht (UU), Wageningen University & Research (WUR), en belangenorganisaties VNO-NCW Midden alsmede Waterschap Vallei en Veluwe en LTO Noord.

In totaal investeren het Rijk en de regiopartners in de Regio Deal Foodvalley ruim 70 miljoen euro in de regio.

De Regio Deal Foodvalley is een meerjarig partnerschap tussen het Rijk en verschillende regionale overheden, ondernemers, onderwijs- en kennisinstellingen. “In 2050 wonen er ruim 9 miljard mensen op de aarde. Het is een enorme uitdaging om al deze monden te voeden in het perspectief van klimaatverandering en het verdwijnen van landbouwgronden. Met deze deal kunnen we onze krachten bundelen en een cruciale bijdrage leveren aan gezond en duurzaam voedsel voor iedereen”, aldus voorzitter van het Bestuurlijk Overleg van de Regio Deal Foodvalley René Verhulst.

Het is de bedoeling dat de projecten in de Regio Deal binnen drie jaar tot concrete resultaten leiden voor de regio als geheel, maar ook voor de verschillende gemeenten en haar inwoners individueel op het gebied van onder andere gezondheid, werkgelegenheid, een betere leefomgeving en brede welvaart. De kennis en innovaties die opgehaald en gerealiseerd worden in deze intensieve samenwerking zijn bovendien door te vertalen naar andere regio’s en landen. Verhulst geeft aan dat hij de regiogemeenten zeer erkentelijk is voor de financiële steun en zeer verheugd is met het partnerschap van het Rijk: “Zo kunnen we aan de slag om echt te kunnen werken aan impact van belangrijke voedselvraagstukken.”

De concrete vertaling van de versnelling naar duurzaam en gezond voedsel heeft drie complementaire hoofdpijlers met daarin de volgende uitwerkingen: Versnelling van de transitie naar een toekomstbestendige landbouw. Er wordt ingezet op toekomstbestendige, duurzame, circulaire landbouw. Denk aan maatregelen voor emissiereductie, het sluiten van kringlopen en de ontwikkeling van nieuwe verdienmodellen voor agrariërs. Er is tevens focus op een sterkere verbinding tussen boeren en inwoners in het gebied.

Voeding en gezondheid van prille start tot oude dag. Met innovaties willen we mensen verleiden tot het consumeren van gezonder en duurzamer voedsel. We willen daarom een gezonde voedselomgeving creëren om zo gemakkelijker te komen tot gezonde en duurzame keuzes. Tevens geven we gezonde voeding een belangrijke plek in curatieve en preventieve gezondheidszorg.

Versterken van kennis- en innovatiesysteem. In de Foodvalley brengen we wetenschap, praktijkonderwijs, starters en bestaande bedrijven bij elkaar om innovaties toe te passen in nieuwe en bestaande producten.

De Regio Deal heeft een heel mooie lokale uitwerking voor inwoners, boeren en bedrijven. Voorzitter René Verhulst: “We zien meer werkgelegenheid in het bijzonder voor jonge mensen, zoals op de Food Academy en meer bewustzijn voor gezond en duurzaam eten door een WFC Experience, wat op termijn bijdraagt aan de gezondheid van inwoners.

Daarnaast zien we ook baanbrekend onderzoek naar de cruciale voeding van jonge kinderen, dit samen met verloskundigen en consultatiebureaus. Op lange termijn zullen er meer inzichten en resultaten zijn in de gezondheid en voeding van jonge kinderen, evenals schonere lucht door innovatieve productietechnieken en stallen voor onze boeren.

Verder investeren we in een toename van kennis bij alle betrokken partijen, doordat er actiever geïnvesteerd wordt in het delen van proeffaciliteiten. Dit doen we met oog voor het bedrijfsleven dat betrokken is bij logistiek, techniek, productie en ICT, waardoor er meer werkgelegenheid komt en het aantal nieuwe innovatie toeneemt.

Kortom: een prachtige totaalimpuls voor leefbaarheid en brede welvaart.“

In Regio Foodvalley wordt iedere dag hard gewerkt aan de voedselvoorziening van morgen. En dat is heel hard nodig, want in 20 jaar tijd komen er 2 miljard mensen bij.

De sleutel tot het succes is de intensieve samenwerking tussen ondernemers, kennisinstellingen, onderwijs en overheid. Goede ideeën worden hier verder gebracht met ambitie, kennis én een gezonde dosis durf.

De economie bloeit en daardoor ook de regio. We blijven investeren in wonen, werken, bereikbaarheid en onderwijs. Iedereen heeft voordeel van deze vooruitgang.

Zie ook: Top 5 Stappen In Duurzaamheid Levensmiddelenindustrie by FoodIMPCT – Kringlooplandbouw: Een Nieuw Perspectief Voor De Nederlandse Landbouw by WURMansholt Lecture 2018: Towards Circular Food Production in Europe by WUR – Circular Agrofood System: A Zero-Waste System Producing 70 % More Food by WUR – Nationale Omgevingsvisie Helpt Bij Energietransitie, Extra Woningbouw En KringlooplandbouwWat zijn de grootste obstakels op weg naar kringlooplandbouw?Kringlooplandbouw In De Provincie Noord-BrabantDe Kringlooplandbouw Is Al BegonnenKringlooplandbouw: Hoe kunnen we de natuur benutten in onze landbouw? by WURMinister Carola Schouten Gaat Kennisdeling Kringlooplandbouw Stimuleren Via Groen Kennisnet by WUR

Één Reactie

  1. Erik van Erne zegt:

    23 juli 2019 om 15:00 | Permalink

    Fiets De Boer Op: Kijken Bij De Boer In De Gelderse Vallei

    Stap op de fiets en kom kijken bij de boer. Vorig jaar hebben LTO Gelderse Vallei en Promotie Veehouderij Barneveld de krachten gebundeld in de organisatie van Kijken bij de Boer.

    Vier fietstochten leidden langs verschillende boerderijen, waarbij elke keer weer de deuren wagenwijd open stonden.

    “We konden rekenen op zeker duizend bezoekers per fietstocht”, vertelt voorzitter Gert van de Bor.

    “Het smaakt nog altijd naar meer en dus hebben we ook dit jaar opnieuw vier fietstochten langs prachtige boerenbedrijven uitgestippeld. Iedereen is van harte welkom!”

    De eerste fietstocht met als titel ‘Fiets de boer op’ vindt plaats op woensdag 31 juli in Ede en omgeving. Enkele dagen later kan men genieten van Woudenberg en omgeving, tijdens fietstocht ‘Tour de boer’ op zaterdag 3 augustus. Vervolgens zetten verschillende boeren in Barneveld en omgeving hun deuren open op woensdag 7 augustus tijdens de fietstocht ‘Boerderij in beeld’. De tocht ‘Kijk achter de staldeur’ is hekkensluiter op zaterdag 10 augustus, met een mooie route door de omgeving van Nijkerk.

    Op de boerderijen kunnen bezoekers kennis maken met de verschillende sectoren en is er voor jong en oud van alles te beleven. Deelname is gratis en opgeven is niet nodig.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (672)
  • Agenda (3.210)
  • Barack Obama (116)
  • Biologisch (115)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (831)
  • Communicatie (376)
  • Cradle to Cradle – Circulair (509)
  • Design (236)
  • Dieren (177)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (2.329)
  • Educatie (347)
  • EEN-Armoede (251)
  • Energie en Besparing (3.464)
  • Europa (29)
  • Evenementen (197)
  • Geluid (26)
  • Gezondheid (308)
  • Goed Doel (119)
  • Green Deal (30)
  • Greenwashing (120)
  • Hergebruik-Kringloop (321)
  • Iets anders (372)
  • Int. Samenwerking (191)
  • Investeren (136)
  • Kerst (123)
  • Klimaat (1.681)
  • Licht (385)
  • Lucht (34)
  • Mensenrechten (170)
  • Milieu (748)
  • MVO (109)
  • Natuur (756)
  • Nederland (26)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (157)
  • Oud & Nieuw (127)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (16)
  • Sport (226)
  • Vakantie (82)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (62)
  • Vervoer en OV (1.455)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (302)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Michael Moore Presents Planet of the Humans: Full Documentary Directed by Jeff Gibbs
  • GoodFoodClub Zet Alle Duurzame, Lokale Streekprodukten Op De Kaart by NMF’s
  • Duurzaam Nu Of Nooit by VPRO Tegenlicht
  • Freek de Jonge Publiceert Al Zijn Werk: Oud- En Nieuwjaarsconferencies, Verkiezingsconferencies
  • Better Than Tesla Cybertruck? 10 Electric Pickups Dorm a New EV Segment by Automotive Territory
  • ’s Werelds Eerste Elektrische 1-12 Ton Wals In Gebruik Genomen by BAM Infra
  • Kabinet Neemt Maatregelen Voor Extra CO2-Reductie
  • Trends En De Nederlandse (Internationale) Zeevaart by KiM
  • Nieuw Holland Casino Utrecht Langs De A12: Duurzaam, Zonnepanelen Met BREEAM NL Excellent
  • Het Nieuwe Holland Casino Langs De A67 In Venlo: Duurzaam, Cradle to Cradle En LED-Verlichting
  • Philips Innovation Award 2020: De Acht Finalisten Zijn Bekend
  • Mobiliteit En De Coronacrisis: Verandert Werksituatie En Mobiliteit Mogelijk Blijvend by KiM
  • Kabinet Wil Minder CO2-Uitstoot Kolen Energiecentrales: Eén Of Twee Kolencentrales Gaan Dicht
  • Stop De Grote Gifroute: Bayer, Syngenta En BASF Exporteren In EU Verboden Pesticiden
  • Trendprognose Wegverkeer 2020-2025: Coronacrisis Remt Groei Wegverkeer Aanzienlijk by KiM
  • Verbruiken We Meer Energie Nu We Ons Vermaak Steeds Meer Online Halen?
  • JABROER Onemanshow by Ton Kas
  • Monitoren Van De Transitie Naar Autonoom Vervoer by KiM
  • Zonnegevel Met 504 Zonnepanelen Bij De Hoog Orchideeën Langs De N470 by SolSolutions
  • Duitse Retailer Kaufland Gaat Herbruikbare Deksels Gebruiken Voor Yoghurt- En Roomkaas
  • Links

    Milieunet op..