Project Helder Mindset Traject: Sustainability Made Feasible
Geschreven op 14-4-2011 - Erik van Erne. Geplaatst in Communicatie, DuurzaamMensen moeten zich realiseren dat hun gedrag niet alleen de wereld beïnvloed, maar dat zij zelf onderdeel uitmaken van die wereld.
Voordat er een duurzame maatschappij kan ontstaan, dient er eerst een duurzame attitude te ontstaan onder de mensheid, zo schrijft John Ehrenfeld.
In zijn boek Sustainability by Design schrijft de oud MIT onderzoeker dat om écht duurzaam te kunnen zijn, mensen moeten overgaan van een attitude van ‘having’ naar ‘being’.
Het Mindset traject van Project Helder is een transitietraject waarbij werknemers van een bedrijf op een creatieve manier leren welke mogelijkheden duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) biedt en hoe ze hierop in kunnen spelen, een investering voor de toekomst, zowel voor het bedrijf als voor hen zelf.
Volgens het model van Prochaska (1992) doorlopen mensen verschillende fases wanneer zij een nieuw gedrag aanleren, namelijk pre-contemplatie (bewustwording), contemplatie (besluiten dat er verandering moet komen), voorbereiding, actie, en onderhoud van het nieuwe gedrag. Het model van Prochaska is een globale leidraad voor het Mindset traject. Binnen elke stap zijn alle activiteiten en middelen ontworpen met behulp van het model van Fogg (2009). In tegenstelling tot Prochaska richt hij zich niet zo zeer op het algehele veranderingstraject, maar meer op de specifieke momenten waarop mensen gedrag vertonen. Fogg onderscheid drie elementen die altijd aanwezig moeten zijn om gedrag (groot of klein) plaats te doen vinden. Dat zijn ‘voldoende motivatie’, ‘voldoende mogelijkheid’, en een ‘effectief signaal’ dat het gedrag in gang zet. Bron: Project Helder