Platform Voedsel Van Dichtbij: Maatschappelijke Waarde Initiatieven Zichtbaar Maken
Geschreven op 13-10-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in DuurzaamLokale voedselproductie heeft in de coronaperiode een versnelling doorgemaakt. Steeds meer initiatieven houden zich hiermee bezig.
Partners in het kennisplatform Stadslandbouw Nederland zetten zich in om voedselinitiatieven te ondersteunen en hun maatschappelijke waarde zichtbaar te maken.
Daarvoor is het platform Voedsel van Dichtbij op 13 oktober feestelijk gelanceerd. Ook is de eerste Impuls donatie van 2500 euro uitgereikt aan een lokale voedselorganisatie.
Dit gebeurde tijdens een webinar van kennisplatform Stadslandbouw Nederland over financieringsmogelijkheden voor voedsel van dichtbij-initiatieven. Deze lokale en regionale organisaties en sociale ondernemingen hebben waarde op een duurzame voedselvoorziening. Daarnaast leveren ze een bijdrage aan andere maatschappelijke opgaven als gezonde voeding, saamhorigheid, beweging en werkgelegenheid. En ook aan een groene en klimaatadaptieve stad, minder afval en minder voedselverspilling.
,,‘Investeren’ in deze initiatieven levert dus direct op vele fronten maatschappelijke meerwaarde op”, stelt Silvia Oostwegel van MAEX, de organisatie achter de ontwikkeling van het platform. MAEX maakt deze waarde zichtbaar en meetbaar met de Social Handprint. Dit is een visuele weergave waarop initiatieven hun impact op de 17 Sustainable Development Goals laten zien. Op deze manier verbindt MAEX acties van lokale initiatieven aan de werelddoelen. ,,En wordt zichtbaar wat deze projecten elke dag betekenen voor Nederland: voor miljoenen euro’s aan waarden.”
De eerste Impuls werd tijdens het webinar overhandigd aan Voedselbos Mariahoeve in Den Haag. ,,Waar natuur en mensen kunnen groeien, is onze slogan. Natuur gaat vanzelf, mensen hebben meer nodig”, aldus Jan Morsch, een van de vrijwilligers die het voedselbos hebben opgezet en onderhouden. Het project koppelt ook mensen aan elkaar om tijdens het tuinieren de Nederlandse taal te leren, en werkt onder meer samen met Bureau Halt.
Voorzitter Jean Eigeman van kennisplatform Stadslandbouw Nederland overhandigde de donatie van 2500 euro waarmee het voedselbos zijn organisatie kan versterken: ,,Betrokkenheid van bewoners organiseren is heel belangrijk. De honderden voedselprojecten in het land, klein en groot, helpen samen mee om groene, gezonde, sociale gemeenten te realiseren.’’
Voedsel van Dichtbij is een alliantie van partners die de voedseltransitie willen versnellen. MAEX is het landelijke platform dat de structuur biedt om dit mogelijk te maken. De alliantie Voedsel van Dichtbij heeft als doel het versnellen van de voedseltransitie. De alliantie bestaat uit Stadslandbouw Nederland, DuurzaamDoor, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Stadslandbouw Den Haag, gemeente Amsterdam, CSA Nederland, Algemene Vereniging van Volkstuinen Nederland, Eetbaar Ede, Operatie Steenbreek, LANDinZICHT & Wageningen University & research.De alliantie heeft samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en voedselinitiatieven zelf de wens een breed gedragen digitaal platform te hebben met als doel het verder vergroten van de maatschappelijke waarde van deze initiatieven.
Zie ook: Eetbaar Rotterdam Filmfestival: Stadslandbouw en Een Duurzame Toekomst Van de Stad – Groenten uit Amsterdam: De Eerste Kantoormoestuin Ter Wereld met het Plant Paradise Concept – Video The Windowfarms Project: See the Windowfarm at Farming The City in Amsterdam – De Stadstuin: Ontwerpen voor Tuin, Balkon en Dakterras. Duurzaam en Groen Leven in de Stad – Stadstuinieren voor Kleine Tuin, Balkon & Terras: Groen Geluk op Postzegelformaat – De Rol van de Stedeling in Stadslandbouw – Kansen voor Biodiversiteit in de Stad: Wat U Kunt Doen – Tien Tips voor Stadslandbouw: Van Hype naar Duurzame Ontwikkeling! Wat Kan Jij Doen?