Anders Bekeken

Pensioenfonds ABP Gaat Duurzamer Beleggen: ABP Belegt Toch Weer Meer in Fossiele Sector

Geschreven op 15-10-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Duurzaam Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

ABP

20 juni 2018: Pensioenbeleggers ABP en Aegon investeren meer dan een miljard euro in sterk vervuilende teerzandbedrijven.

Ook verzekeraar NN Groep en pensioenfonds PFZW doen investeringen in de sector.

De investeerders kopen aandelen van bedrijven die nieuwe pijpleidingen voor teerzandolie bouwen en verder zouden ze leningen hebben verstrekt aan deze ondernemingen.

Veel andere investeerders zoals veel internationale beleggers, zoals ING, Royal Bank of Scotland, ABN Amro, Rabobank, Axa en Credit Agricole hebben hun handen al afgetrokken van deze erg vervuilende manier om olie te winnen.

Olie uit teerzand is zeer vervuilend. Teerzand is een mengsel van zand en dikke olie, vaak zo hard als asfalt. Een deel van deze teerzanden kan zo worden afgegraven, maar de gevolgen zijn desastreus: vierkante kilometers omgewoelde, kale aarde. Waar die teerzanden te diep liggen, wordt gebruik gemaakt van heet water om de olie winbaar te maken. Dat vergt veel energie en water, en dat water is na gebruik een gevaar voor het milieu. Om de gewonnen olie in een pijpleiding te kunnen vervoeren, moet die verdund worden met chemicaliën.

Zie ook: Shell investeert 125 miljard dollar in oliewinning uit teerzanden – Wil Jij Een Pensioen Zonder Toekomst? Doe Mee en Schrijf Teerzand je Pensioen Uit –The Alberta Tar Sands: Trailer movie H2Oil – A Crude Awakening: The Oil Crash ! – Crude: The Real Price of Oil – Investigating Tar Sands: Four Tons of Soil for One Barrel of Oil by Gloria Reuben – Tar Sands: The Dirtiest Fuel in The World by National Wildlife Federation –  Toxic Fuels: Trailer Petropolis by Peter Mettler – Edward Burtynsky: OIL, a photographic documentation – Toxic Fuels: Trailer Dirty Oil narrated by Neve Campbell

14 mei 2018: Pensioenfonds ABP investeerde in 2017 500 miljoen euro toch weer méér in kolen, olie en gas dan het jaar ervoor. In totaal voor maar liefst 10,9 miljard euro. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Both ENDS, Fossielvrij NL en urgewald.

De investeringen in fossiel staan niet alleen in schril contrast met de claim van het pensioenfonds dat het grote successen boekt in zijn klimaatbeleid, maar druisen ook in tegen het klimaatakkoord van Parijs. In tegenstelling tot de internationale koplopers onder de pensioenfondsen, blijft ABP onverminderd investeren in de fossiele-energiesector.

Het grootste deel van de extra investeringen van ABP in de fossiele sector ging naar Shell en ExxonMobil. Deze bedrijven staan in de top-10 van grootste vervuilers ter wereld en zijn berucht om hun schade aan de omgeving en ontwrichting van lokale gemeenschappen. ABP investeerde niet alleen extra in de olie- en gasindustrie, maar ook in de nog sterker klimaatvervuilende kolenindustrie: 265 miljoen méér dan het jaar ervoor. De totale investeringen in de fossiele-brandstoffensector kwamen daarmee uit op maar liefst 10,9 miljard euro.

“Voor het tweede jaar op rij geeft ABP het verkeerde signaal door zijn investeringen in de kolen-, olie- en gasindustrie te vergroten, terwijl het in 2020 een duurzaam pensioenfonds wil zijn”, zegt Chris Roorda van ABP-Fossielvrij. “ABP vermeldt trots dat de zogenoemde CO2-voetafdruk nu verkleind is en kijkt hierbij naar de uitstoot van de bedrijven waarin het belegt en de uitstoot bij de productie van de door die bedrijven ingekochte energie. Maar de fossiele brandstoffen die uit de grond worden gehaald, worden uiteindelijk natuurlijk verbrand en leiden dus tot CO2 -uitstoot. Die extra uitstoot wordt nu helemaal niet meegenomen in ABP’s berekeningen.” Zie: ABP’s Verslag Duurzaam en Verantwoord Beleggen 2017 (PDF) en ABPs Verslag nader bekeken by ABP-Fossielvrij en Still Dirty, Still Dangerous: The fossil fuel investments of Dutch pension fund ABP (PDF).

Zie ook: Fossielvrij Onderwijs: Geen Kolen, Olie en Gas Bij Ons In De Klas – Ontmasker Shell – Fossielvrij: De Invloed van de Divestment Beweging by Tegenlicht VPRO – Een Duurzame Belegging van Pensioenfonds ABP ? – Wil Jij Een Pensioen Zonder Toekomst? Doe Mee en Schrijf Teerzand je Pensioen Uit! – Mijn Pensioenoverzicht: Goed Bedoeld, Slecht Uitgevoerd – Don’t Bank on the Bomb by Pax: ABP Investeert Bijna 1 Miljard Euro in Producenten Kernwapens – Nederlandse Verzekeraars Investeren 6,8 Miljard Euro in Foute Wapenhandel – Elf Financiële Instellingen Willen Klimaatmeetlat: Platform Carbon Accounting Financials (PCAF) – Geld Stuurt de Wereld: Jij Bepaalt de Koers by Anne-Marie Rakhorst

Friese Elfwegentocht 2018: Twee Weken Zonder een Druppel Benzine – It Giet Oan – Wereldrecord Grootste Parade van Duurzame Voertuigen by Elfwegentocht – De Worsteling van de Groenmens by VPRO Tegenlicht –Tegenlicht Kort: Breekt Duurzame Energie Definitief Door? De Doorbraak van Duurzaam

12 januari 2018: Pensioenfonds ABP stopt met het beleggen in producenten van tabak en kernwapens. ABP wil deze bedrijven gaan uitsluiten en streeft ernaar bestaande beleggingen binnen een jaar verkocht te hebben.

Op dit moment heeft pensioenfonds ABP nog in totaal ongeveer 3,3 miljard euro aan beleggingen in tabak- en kernwapenfabrikanten. ABP verkoopt beleggingen in producenten, gelieerde dochterbedrijven en in de keten producerende bedrijven.

ABP houdt voor uitsluiten van beleggingen nu rekening met vier extra criteria. ABP belegt niet meer als het product schadelijk is voor mensen, het fonds daar als aandeelhouder niets aan kan veranderen, er geen nadelige gevolgen zijn als het product verdwijnt en er een wereldwijd verdrag bestaat om het product uit te bannen.

“ABP zet hiermee een grote stap op het gebied van tabaksontmoediging en het realiseren van de rookvrije generatie. Daar zijn wij ontzettend blij mee”, stelt Alliantie Nederland Rookvrij in een reactie. Het initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds benadrukt dat tabaksproducten bewust zo worden gemaakt dat ze verslaving stimuleren.

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting en voorzitter van de Alliantie Nederland Rookvrij: “ABP zet hiermee een grote stap op het gebied van tabaksontmoediging en het realiseren van de rookvrije generatie. Daar zijn wij ontzettend blij mee. Wij feliciteren ABP met deze belangrijke stap en het nemen van deze leiderschapsrol. Wij roepen andere leiders in de samenleving, zoals bestuurders van andere financiële instellingen, dienstverleners en supermarkten op om dit voorbeeld te volgen.”

15 oktober 2015: Nou, klinkt dat goed of niet? Het grootste pensioenfonds van Nederland gaat onze pensioenen duurzamer beleggen. Ja, u leest het goed: duurzamer.

ABP gaat dus niet al het pensioengeld duurzaam beleggen en dat maakt toch een groot verschil. Pensioenfonds ABP gaat voortaan naar vier criteria kijken als het overweegt te beleggen in een bedrijf: risico, rendement, kosten en duurzaamheid. Het criterium duurzaamheid is nieuw en dat is op zich goed nieuws.

Betekent dat nu ook dat het ABP niet meer gaat beleggen in fossiele energie. Nee. ABP wil wel met bedrijven uit die sector kijken hoe het duurzamer kan. Investeringen in hernieuwbare energie zijn nog steeds maar een klein onderdeel van alle beleggingen. De ambitie van ABP is om daar in 2020 5 miljard euro in te hebben belegd. In totaal beheert het ABP zo’n 350 miljard euro aan pensioengeld van ambtenaren.

De komende vijf jaar zullen alle ruim 4.000 bedrijven waarvan ABP aandelen of obligaties bezit, opnieuw moeten ‘solliciteren’ naar een plek in de beleggingsportefeuille. Daarbij gaat  ABP niet alleen letten op een goed rendement tegen redelijke kosten en risico’s, maar ook of bedrijven voldoende aandacht hebben voor duurzaamheid en verantwoord ondernemen. In bedrijven die nog niet aan de duurzaamheidseisen voldoen, belegt ABP alleen nog als deze aantonen dat zij de moeite willen doen om alsnog op het juiste niveau te komen. Van de overige bedrijven nemen we afscheid.

Pensioenfonds ABP heeft een aantal meetbare doelstelling vastgelegd, met 2020 als streefjaar. Zo moet de uitstoot van CO2 door de bedrijven waarvan ABP aandelen heeft, in 2020 zijn gedaald met 25%. Beleggingen die bijdragen aan de oplossing van maatschappelijke problemen, moeten in 2020 zijn verdubbeld, naar € 58 miljard. Daarbij gaat het om zaken als hernieuwbare energie, schone technologie en recycling van grondstoffen.

Een duurzame belegging van Pensioenfonds ABP ? – Wil Jij Een Pensioen Zonder Toekomst? Doe Mee en Schrijf Teerzand je Pensioen Uit! – Mijn Pensioenoverzicht: Goed Bedoeld, Slecht Uitgevoerd – Don’t Bank on the Bomb by Pax: ABP Investeert Bijna 1 Miljard Euro in Producenten Kernwapens – Nederlandse Verzekeraars Investeren 6,8 Miljard Euro in Foute Wapenhandel – Elf Financiële Instellingen Willen Klimaatmeetlat: Platform Carbon Accounting Financials (PCAF) – Geld Stuurt de Wereld: Jij Bepaalt de Koers by Anne-Marie Rakhorst

7 Reacties

 1. Frits zegt:

  20 oktober 2015 om 11:23 | Permalink

  $ 2.600 mrd beleggingsgeld verlaat fossiele sector

  Particuliere en institutionele investeerders halen hun geld weg uit fossiele energie. Volgens klimaatorganisatie 350.org is het toegezegde vermogen dat aan zijn campagne meedoet in een jaar tijd 50 keer gegroeid.

  Meer dan vierhonderd organisaties en 2.000 vermogende individuen hebben zich inmiddels aangesloten bij de divesteringscampagne van klimaatorganisatie 350.org. Samen vertegenwoordigen ze een beheerd vermogen van $ 2.600 mrd. Dat toegezegde vermogen komt nu niet meer ten goede aan het winnen en verwerken van fossiele brandstoffen.

  Sommige investeerders halen het geld alleen weg uit steenkoolwinning en teerzandolie, andere partijen gaan volledig fossielvrij. Het Noorse Government Pension Fund Global, met meer dan $ 850 mrd in beheer, kondigde begin 2015 aan alle beleggingen in de meest vervuilende fossiele bronnen te stoppen.

  Nu het ABP nog!

 2. Erik van Erne zegt:

  19 mei 2018 om 12:44 | Permalink

  Pensioenfonds PME Stopt Alle Kolenbeleggingen

  Het pensioenfonds voor de grootmetaal, PME, belegt niet meer in producenten van steenkolen. Het fonds wil helpen de CO2-uitstoot terug te dringen en vindt het gebruik van steenkolen daarom niet meer van deze tijd. PME, met een totaal aandelenpakket van 17 miljard euro, is het eerste grote pensioenfonds dat helemaal uit de steenkolen stapt.

  Alle belangen in producenten van kolen, met een waarde van 6,3 miljoen euro, zijn inmiddels verkocht. PME wil de CO2-voetafdruk van zijn aandelenportefeuille in 2021 met een kwart hebben teruggebracht in vergelijking met 2015. Het fonds gaat praten met bedrijven in de staal-, cement-, en energiesector over het verlagen van de uitstoot van broeikasgassen. Als dat niet snel genoeg gaat, trekt het fonds zich terug uit die ondernemingen.

  PME is in omvang het vijfde pensioenfonds van Nederland. Het vermogen bedraagt ruim 47 miljard euro. Het fonds regelt de pensioenen voor 625.000 deelnemers.

 3. Erik van Erne zegt:

  22 juni 2018 om 13:56 | Permalink

  Pensioenbeheerder PGGM Investeert in Duurzame Energie

  PGGM Infrastructure Fund heeft een belang van 50 procent gekocht van een portfolio van twee windparken en een zonnepark in de Verenigde Staten van EDF Renewables. De parken hebben samen een capaciteit van 588 MW.

  PGGM heeft nu voor ongeveer 7 miljard euro in klimaatoplossingen belegd en wil dat verder laten stijgen naar 20 miljard euro in 2020.

  De acquisitie is een belangrijke uitbreiding van de duurzame energiebeleggingen die in de afgelopen jaren zijn opgebouwd door het PGGM Infrastructure Fund. Deze beslaan nu een breed spectrum van verschillende vormen van alternatieve energie-opwekking, distributie en decentrale opwekking door de eindgebruiker. De beleggingen dragen direct bij aan de financiering van de energietransitie en zorgen met stabiele kasstromen voor goede lange termijnrendementen ten behoeve van Pensioenfonds Zorg en Welzijn en andere PGGM-klanten.

  De portefeuille van EDF Renewables is verspreid over drie staten in de VS. Het gaat om een 200 MW windpark in Minnesota, 154 MW windpark in Oklahoma, 234 MW zonne-energiepark in Nevada. Voor alle projecten zijn lange termijncontracten afgesloten voor de levering van elektriciteit aan sterke tegenpartijen. De verwachting is dat deze portefeuille op korte termijn verder zal worden uitgebreid.

  De acquisitie kwalificeert zich voor PFZW als een belegging in oplossingen: het pensioenfonds wil in 2020 voor twintig miljard euro aan beleggingen in portefeuille hebben die direct en liefst meetbaar bijdragen aan oplossingen op het gebied van klimaat, voedsel, zorg en water. PGGM heeft nu voor een kleine zeven miljard euro belegd in klimaatoplossingen.

 4. Erik van Erne zegt:

  26 juni 2018 om 15:06 | Permalink

  Pensioenfonds ABP Trekt Zich Terug Uit Fout palmoliebedrijf PT Bio Inti Agrindo (PT BIA)

  Na druk van Milieudefensie en massaal protest van haar eigen klanten, heeft pensioenfonds ABP haar geld teruggetrokken uit het controversiële bedrijf POSCO DAEWOO dat eigenaar is van het palmoliebedrijf PT Bio Inti Agrindo (PT BIA). Dit palmoliebedrijf vernietigde de afgelopen jaren 27.000 hectare aan uniek regenwoud op het Indonesische Papoea voor de aanleg van een gigantische palmolieplantage.

  ABP investeert echter nog wel in POSCO, het moederbedrijf van POSCO DAEWOO. De huidige stap van ABP is vooral symbolisch. ABP haalt maar zo’n 300.000 euro weg bij POSCO DAEWOO. Haar een veel grotere investering van 157 miljoen euro in moederbedrijf POSCO laat ze gewoon doorlopen. Rolf Schipper: “ABP heeft nog veel te verbeteren. Ze investeert nog altijd in bedrijven in de palmoliesector die zich schuldig maken aan landroof, ontbossing en mensenrechtenschendingen. Als ABP echt duurzaam investeert, zoals ze beweert, dan trekt ze haar geld terug uit de hele industriële palmoliesector.”

  Rolf Schipper, campagneleider Bossen bij Milieudefensie, reageert positief: “ABP zet eindelijk een eerste, goede stap. Nederlanders willen niet dat hun pensioencenten worden gebruikt voor vernietiging van het regenwoud. Door daar gehoor aan te geven, laat ABP zien dat banken en pensioenfondsen in staat zijn foute palmoliebedrijven de deur te wijzen.”

  Palmoliebedrijf PT BIA verwoestte niet alleen maagdelijk regenwoud zo groot als de gemeente Amsterdam, maar verjaagde ook de lokale bevolking van hun geboortegrond. Zij zijn nu hun inkomstenbronnen verloren. Zo kunnen zij geen brandhout meer verzamelen,en niet meer jagen op wilde zwijnen, herten en andere diersoorten om die te verkopen. Die zijn door de kap van het regenwoud allemaal verdwenen. ABP weigerde eerst actie te ondernemen. Dat leidde eerder dit jaar tot een storm van protest onder de 2,9 miljoen deelnemers van het pensioenfonds.

  TV-programma Kassa besteedde aandacht aan de zaak.

  ABP wilde niet in de uitzending komen en ontving daarvoor van het programma de schijtlijstertrofee 2018 van Kassa.

  De industriële palmoliesector wordt geplaagd door conflicten en wanpraktijken, zoals mensenrechtenschendingen, ontbossing en landroof van de lokale bevolking. Milieudefensie roept financiële instellingen op hun geld terug te trekken uit deze foute sector en haar geld te stoppen in bedrijven en projecten die bijdragen aan een betere wereld. Het regenwoud wordt wereldwijd ernstig bedreigd. In Azië, Afrika en Latijns-Amerika worden bossen in rap tempo gekapt voor de aanleg van palmolieplantages.

 5. Bert zegt:

  26 juni 2018 om 15:21 | Permalink

  Typisch ABP. Een heel klein stapje in de goede richting uitgebreid promoten, maar niet de grote stap zetten en zich helemaal terugtrekken uit de palmolie industrie, die sterk milieuvervuilend is en absoluut niet duurzaam.

  Ja, ja ABP gaat duurzaam beleggen klinkt mooi, maar de grote vraag is: wanneer?

 6. Erik van Erne zegt:

  10 juli 2018 om 16:49 | Permalink

  ABP nog steeds op koers met duurzaam beleggen

  ABP heeft in 2017 een aantal mooie stappen gezet op het gebied van duurzaam en verantwoord beleggen. Het beleid dat begin 2016 is gestart, begint vruchten af te werpen. Zo daalde de CO2-uitstoot van de bedrijven waarvan ABP aandelen heeft fors. Hiermee doet ABP het al beter dan de afname van 25% die voor 2020 is afgesproken. Dat blijkt uit het Verslag Duurzaam en verantwoord Beleggen 2017.

  ABP ligt goed op koers met de uitvoering van het beleid voor duurzaam en verantwoord beleggen. Niet alleen de duurzame beleggingen namen toe in 2017 (bijna € 8 miljard meer), maar ook de beleggingen in hernieuwbare energie (plus € 1,2 miljard) en in onderwijs en communicatie (bijna € 500 miljoen meer). De CO2-uitstoot van de bedrijven waarvan ABP aandelen heeft, nam fors af en is nu 28% kleiner dan in 2014. Deze afname komt voor een groot deel doordat bewust gekozen wordt voor beleggingen met een lagere uitstoot. Daarnaast hielp het ook mee dat het in de afgelopen periode financieel aantrekkelijker was om te beleggen in sectoren die minder CO2 uitstoten, zoals de ICT en de financiële sector.

  Eind 2017 had ABP voor bijna € 50 miljard belegd in duurzame bedrijven en activiteiten. Deze beleggingen leveren niet alleen een goed rendement op, maar dragen ook bij aan de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties. Dit is ruim 12% van het ABP-vermogen.

  Daarnaast is een begin gemaakt met het indelen van de ongeveer 10.000 bedrijven waarin ABP kan beleggen, in koplopers en achterblijvers. Koplopers zijn bedrijven die voldoende aandacht hebben voor verantwoord ondernemen. Vanaf 2020 wil ABP alleen nog beleggen in koplopers en in achterblijvers die zich kunnen en willen verbeteren.

  In 2017 is in kaart gebracht welke beleggingen helpen om de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties te realiseren. Het doel waarin ABP het meest belegt, is de verduurzaming van steden en gemeenschappen (€ 23 miljard). Hierbij gaat het niet alleen om gebouwen die weinig energie verbruiken of CO2 uitstoten maar bijvoorbeeld ook om producenten van LED-lampen. Daarna volgen gezondheid en welzijn (€ 9,6 miljard) en betaalbare en schone energie (€ 6,8 miljard).

 7. Erik van Erne zegt:

  3 september 2018 om 15:29 | Permalink

  Pensioenspaarfonds ING België Wordt Duurzaam

  Star Fund voldoet binnenkort als eerste groot Belgisch pensioenspaarfonds voor 100 procent aan de criteria van ethisch beleggen.

  ‘Dit is een natuurlijke evolutie, geen revolutie’, zegt Didier Devreese van NN IP, de vermogensbeheerder die het beleggingsbeleid van Star Fund bepaalt. NN IP verdeelt Star Fund via ING België en vroeger ook via Belfius. ‘We streven al jaren naar een verantwoord beleggingsbeleid. We waren al 90 procent duurzaam, dat wordt vanaf eind september 100 procent.’

  Devreese preciseert dat het aantal uitsluitingscriteria stijgt. ‘Star Fund belegt niet in bedrijven die algemeen aanvaarde waarden en normen overtreden, zoals de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Beleggingen in wapenproducenten, gokbedrijven, ‘adult entertainment’ en bont waren al uitgesloten.’ Aan dat lijstje voegt NN IP tabak en kernenergie toe. Daardoor kan Star Fund niet meer investeren in enkele Engelse tabaksbedrijven en enkele Europese nutsbedrijven waarvan meer dan 10 procent van de elektriciteitsproductie afkomstig is van kernenergie.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (585)
 • Agenda (3.035)
 • Barack Obama (116)
 • Biologisch (118)
 • Blog Action Day (59)
 • Bouwen-Klussen (761)
 • Communicatie (373)
 • Cradle to Cradle – Circulair (467)
 • Design (231)
 • Dieren (173)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.211)
 • Educatie (341)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.139)
 • Europa (29)
 • Evenementen (136)
 • Geluid (25)
 • Gezondheid (302)
 • Goed Doel (118)
 • Green Deal (23)
 • Greenwashing (114)
 • Hergebruik-Kringloop (309)
 • Iets anders (365)
 • Int. Samenwerking (190)
 • Investeren (133)
 • Kerst (152)
 • Klimaat (1.623)
 • Licht (371)
 • Lucht (32)
 • Mensenrechten (167)
 • Milieu (743)
 • MVO (108)
 • Natuur (705)
 • Nederland (21)
 • Olympische Spelen (67)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (120)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (26)
 • Sport (213)
 • Vakantie (77)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (1.143)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (293)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Dynasties – The Greatest Of Their Kind: The New Sir David Attenborough Series by BBC Earth
 • The Ocean Plastic Cleanup of Boyan Slat by VPRO Backlight Documentary
 • Aanpak PlasticSoep: Plastic Zwerfafval In Rivieren en Plastic In De Grond Verminderen by IW
 • Voorkom En Recycle PMD Bedrijfsafval: Preventie En Hergebruik Van Verpakkingen by RWS
 • Voorkom En Recycle PMD Bedrijfsafval: Gedragsbeïnvloeding Voor Betere Afvalscheiding by RWS
 • Vrachtwagenheffing Voor Binnenlandse En Buitenlandse Vrachtwagens Vanaf 2023
 • Groningen Lighthouse City: Europese Koploper Energietransitie
 • De Elektrische Cupra E-Racer: De Eerste Elektrische TCR-Toerwagenracer Ter Wereld by Seat
 • Cargolev: Dé Lichte E-Truck Voor Duurzame Zero-Emission Stadsdistributie by Electrocar
 • Effecten Vrachtwagenheffing: Hoe Werkt Een Kilometerheffing Voor Vrachtwagens Door? by Kim
 • Kerncijfers Mobiliteit 2018: Reistijdverlies Loopt Komende Jaren Fors Op by KiM
 • Mobiliteitsarmoede in Nederland Is Niet Of Nauwelijks Te Bepalen by KiM
 • Jaarmonitor Wegvoertuigen 2017: Meer Kilometers Door Nederlandse Wegvoertuigen by CBS
 • Elektrische Citroën Berlingo Koelwagen Met B-100 Eco-unit Elektrische Koelmotorby Thermo King
 • Verkoop Elektrische Auto’s in Europa Stijgt Met Bijna 30 Procent In Derde Kwartaal 2018
 • De Spaanse Elektrische Motorfiets Met Drie Wielen: De Elektrische Eezon e3 by VMS
 • Ruim 2,3 Miljoen Zonnepanelen Erbij in Nederland In Eerste Helft 2018 by Dutch New Energy
 • Kennisfestival Energietransitie: Samen Op Weg Naar Een Breed Gedragen Energietransitie
 • Zonnedaken Met 3.236 Zonnepanelen Op Gemeentelijke Gebouwen In Middelkerke by Ecorus
 • Green Deal België Huishoudelijke Houtverwarming: Negatieve Impact Houtverbranding Beperken
 • Links

  Milieunet op..