google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Goed Goud: Steun Solidaridad en Ontvang het Goed Goud Armbandje by Bibi van der Velden

Geschreven op 10-10-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Duurzaam Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Goed GoudDuurzaamheid krijgt maar weinig aandacht in de goudmijnbouw en de sieradenbranche. In samenwerking met producenten en afnemers is Solidaridad gestart met een programma om de goudwinning te verduurzamen: Goed Goud.

Zie ook: Verras je Valentijn met een Hart van Goud Goud op Valentijnsdag – De Gouden Bergen van Suriname: Het Belangrijkste Exportproduct en de Levensader van Suriname

Doel hiervan is om mijnbouwers een eerlijke beloning te garanderen, hun arbeidsomstandigheden te verbeteren en de negatieve effecten op het milieu te beperken. Net als Solidaridad dat doet voor onder andere katoen, koffie, cacao en thee. Met de campagne ‘Op weg naar Goed Goud’ betrekt Solidaridad nu ook het Nederlandse publiek actief bij dit project. 13 miljoen kleinschalige mijnbouwers in Afrika, Azië en Latijns Amerika delven goud. Daarnaast is goud afkomstig van grote, industriële mijnbouw. Zowel groot- als kleinschalige gouddelving is doorgaans zeer schadelijk voor mens en milieu. Voor grootschalige mijnbouw moeten hele dorpen wijken, worden natuurgebieden verwoest en blijven bergen met cyanide verontreinigd mijnafval achter. Het cyanide lekt weg naar grondwater en rivieren en vervuilt uiteindelijk ook de zee. Het merendeel van de kleinschalige mijnbouwers gebruikt kwik voor de winning van goud. Mannen, vrouwen en kinderen ademen de giftige kwikdampen in. Ook vormt het kwikafval een bedreiging voor natuur en milieu tot ver in de omtrek.

Kleinschalige mijnbouwers ontvangen in de regel maar een fractie van de economische waarde van het door hen gedolven goud. Grootschalige bedrijven daarentegen, profiteren doorgaans als enige van de winst die gemaakt wordt, zonder bij te dragen aan de ontwikkeling van de lokale economie. Het goed goudprogramma van Solidaridad richt zich zowel op de kleinschalige goudwinners als de grotere, industriële bedrijven. Samen met de sector wordt gewerkt aan verduurzaming van de productiemethoden en versterking van de positie van kleinschalige producenten.

Zo is mede dankzij Solidaridad begin dit jaar de Fairtrade-Fairmined standaard gelanceerd. Dit is een mondiale standaard geïnspireerd op Oro Verde, een organisatie van mijnbouwers in Colombia die al duurzaam goud winnen. De standaard bevat criteria op het gebied van organisatievorming, milieu en arbeidsomstandigheden. Gouddelvers worden getraind in veilig gebruik en recycling van kwik. Door het gebruik van simpele zaken als handschoenen, laarzen en een helm wordt de veiligheid van de mijnwerkers verder verbeterd. Kleinschalige producenten die aan de standaard voldoen ontvangen een betere prijs voor het goud én een premie als voldaan wordt aan extra milieu-eisen zoals winning zonder gebruik van kwik.  De duurzame ontwikkelingen in de grootschalige mijnbouw staan nog in de kinderschoenen. Solidaridad wil samen met grote mijnbouwbedrijven en marktpartijen werken aan verbetering van de arbeidsomstandigheden en vermindering van de schade aan het milieu. Dit gebeurt onder andere door verantwoord gebruik van cyanide, een betere samenwerking met de lokale bevolking en herstel van gebieden waar mijnbouw is beëindigd. Solidaridad gaat samen met deze bedrijven internationale procedures voor verantwoorde mijnbouw in de praktijk testen.

Goed Goud-armbandjeKleinschalige mijnbouwers, grote mijnbouwbedrijven, juweliers, sieradenmerken én de consument zijn hard nodig om Goed Goud te realiseren. Om het Nederlands publiek mee te laten doen heeft juwelen kunstenares Bibi van der Velden speciaal voor deze campagne een armbandje ontworpen dat iedereen ontvangt die het Goed Goud initiatief steunt.

Juwelen kunstenares Bibi van der Velden vindt het belangrijk dat goudmijnwerkers krijgen waar ze recht op hebben. Daarom ontwierp zij een uniek armbandje dat exclusief voor donateurs van de Goed Goud-campagne van Solidaridad beschikbaar is. Bibi: “Ondanks dat ik al jaren met goud werk was ik me niet bewust van de negatieve gevolgen die het heeft voor mens en milieu. Mensen die het kostbare goud voor ons beschikbaar maken, hebben ook recht op eerlijke verdiensten, veilige werkomstandigheden en behoud van hun leefomgeving. Ook ik ben daarom op weg naar Goed Goud.”

Het Goed Goud armbandje dat Bibi speciaal voor dit doel ontwierp, is zowel robuust als elegant en is geschikt voor mannen en vrouwen. Het heeft een messing ring met gegoten icoontjes en is in grootte verstelbaar. Bibi: “Ik heb voor een ringvorm gekozen omdat die voor oneindigheid staat. De icoontjes op de ring staan voor vrijheid, vrede, wereldgeluk en liefde.”

Je kunt het armbandje natuurlijk ook cadeau doen aan een vriend of vriendin en op die manier anderen op het belang van Goed Goud wijzen. Zij ontvangen het armbandje in een mooie verpakking met jou als afzender. Het armbandje wordt binnen een tot vijf weken bezorgd. Bron: Goed Goud

Mooie actie en ook leuk om zo’n armbandje aan iemand cadeau te doen. Dat leek mij een goed idee, zo met het oog op Sinterklaas en Kerst. Helaas blijkt dat het niet mogelijk is om een een apart afleveradres op te geven, dus ik zie die mogelijkheid om het armbandje aan iemand cadeau te doen nog nergens. Heb er even een e-mail over gestuurd naar Solidaridad. Neem aan dat er iets fout is gegaan op de website. Het formulier voor zelf bestellen en voor cadeau doen is exact hetzelfde.

Update 11 oktober 2010: Ik ontving vandaag onderstaand bericht van Goed Goud.

Beste Erik,

Hartelijk dank voor je reactie.

Het is inderdaad onduidelijk waar je het cadeauadres moet doorgeven. Dit kan door op de button “cadeau geven” te klikken vervolgens vragen we eerste jouw gegevens, dan om betaalwijze en vervolgens kun je pas het cadeauadres opgeven. Dat is onduidelijk en gaan we inderdaad aanpassen.

Hartelijk dank voor de aandacht die je aan onze campagne geeft.

Hartelijke groet,

Irene Bosman
Goed Goud

7 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  3 februari 2011 om 04:09 | Permalink

  Het proces van goudwinning: Solidaridad in Peru op bezoek bij een goud community

  Solidaridad – Goud programma. Deze opname is gemaakt tijdens een reis naar Peru naar een gold mining community door een medewerker van Solidaridad. Solidaridad werkt samen met alle partijen in de goudsector aan het verduurzamen van goudwinning.

 2. Erik van Erne zegt:

  26 april 2011 om 23:05 | Permalink

  Bibi van der Velden: Goed Goud Colombia Reis

  Bibi van der Velden ging naar Colombia op zoek naar Goed Goud. In Colombia bezocht Bibi de goudmijn van Americo. Solidaridad is ‘Op weg naar Goed Goud’.

 3. Erik van Erne zegt:

  20 december 2015 om 15:11 | Permalink

  Small scale Gold Mining in the Amazon by GOMIAM

  This research is aimed at social conflicts around small-scale gold mining and cross-bordering problems, such as smuggling gold and environmental pollution in the Amazon. This contributes to a regional knowledge base on small-scale gold mining, policy development and a dialogue between miners, NGOs and politicians.

  GOMIAM is a knowledge network on small-scale gold mining and social conflicts in the Amazon. Such conflicts include cross-border tensions such as smuggling and environmental problems. GOMIAM is comparing states, environments, local populations and miners. GOMIAM has conducted research in Bolivia, Brazil, Colombia, Peru, Suriname and French Guyana. We aim to share our knowledge and create a dialogue with miners, NGOs and politicians. We organize platform meetings and produce policy briefs and publications. We hope to advice on conflict solutions and to contribute to a more sustainable use of small-scale mining techniques.

 4. Erik van Erne zegt:

  20 december 2015 om 17:36 | Permalink

  Oro Verde: Fair trade Gold in Choco Colombia

 5. Erik van Erne zegt:

  5 juli 2017 om 15:29 | Permalink

  Het Convenant Verantwoord Goud: Samenwerken aan Goed Goud

  Maandag 19 juni tekenden bedrijven in de goudsector, maatschappelijke organisaties en de Nederlandse overheid het convenant Verantwoord Goud.

  Dat is een goede eerste stap op weg naar meer transparantie in de productieketen van goud en naar betere omstandigheden in de goudmijnen. Terwijl steeds meer sieraden- en elektronicaproducenten zich aansluiten bij het goudconvenant, is de financiële sector de grote afwezige.

  Een gouden sieraad of een belegging in goud zijn niet de enige manieren waarop een consument met goud te maken krijgt. Goud zit ook in kleine hoeveelheden in elektronica en banken, verzekeraars en andere financiële instellingen financieren de goudmijnbouw en bedrijven die goud gebruiken. Van het mondiale aanbod van goud is een derde gerecycled en tweederde nieuw gewonnen goud. De helft van het goud wordt gebruikt voor sieraden, een derde als belegging en vijf procent gaat naar elektronica.

  De herkomst van goud is vaak onbekend omdat het door vele handen gaat voordat het wordt verwerkt in bijvoorbeeld een sieraad. In het convenant is afgesproken dat er wordt gewerkt aan transparantie over de herkomst van goud in Nederland van de eindgebruiker tot aan de goudsmelter. Hoe goud van de mijn bij de smelter komt, valt buiten de reikwijdte van dit convenant. Dat is een lastige, maar voor Solidaridad uiteindelijk ook noodzakelijke stap, om structureel te kunnen werken aan het oplossen van problemen in de goudmijnbouw. Consumenten die niet willen wachten op meer transparantie kunnen al bij veel juweliers en goudsmeden in Nederland terecht voor sieraden van goed goud.

 6. Erik van Erne zegt:

  7 november 2019 om 13:06 | Permalink

  Solidaridad Viert Dit Jaar Haar 50-Jarig Bestaan

  Een mooi moment om terug en vooral vooruit te kijken. Dat doen we graag samen met jou op 30 november van 13.00 tot 17.00 in Apenheul. Heb je je nog niet aangemeld? Dat kan alsnog, geheel kosteloos.

  Je kunt ook een introducé en je kinderen meenemen. Wees er wel snel bij, want er zijn nog maar een aantal plekken beschikbaar! De dag biedt een mooi programma, met onder meer lezingen, een pakkende film, een fototentoonstelling en een kinderprogramma. We sluiten af met een gezond hapje en drankje.

 7. Erik van Erne zegt:

  27 januari 2021 om 18:00 | Permalink

  Meer inzicht in Congolese goudmijnen

  In Oost-Congo is goud een van de minst gereguleerde mineralen. De goudwinning gaat gepaard met ernstige ongelukken, militair geweld, kinderarbeid en uitbuiting. Meer inzicht in de omstandigheden waaronder Congolees goud worden gedolven helpt bedrijven bij hun keuze om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

  In deze film volgen we een groep mijnwerkers in Oost-Congo die slechts met een schop en zeef het landschap afgraven naar goud. De mijnwerkers maken gebruik van een nieuw rapportage systeem waarbij schendingen worden gemeld en opgeslagen. Dit systeem is door de Belgische onderzoekorganisatie IPIS ontwikkeld, met steun van EPRM.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (685)
 • Agenda (3.267)
 • Biologisch (117)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (863)
 • Communicatie (376)
 • Cradle to Cradle – Circulair (525)
 • Design (239)
 • Dieren (178)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.385)
 • Educatie (351)
 • EEN-Armoede (251)
 • Energie en Besparing (3.597)
 • Europa (29)
 • Evenementen (202)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (314)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (33)
 • Greenwashing (120)
 • Hergebruik-Kringloop (326)
 • Iets anders (395)
 • Int. Samenwerking (192)
 • Investeren (141)
 • Joe Biden – Barack Obama (118)
 • Kerst (123)
 • Klimaat (1.705)
 • Licht (393)
 • Lucht (34)
 • Mensenrechten (171)
 • Milieu (754)
 • MVO (112)
 • Natuur (773)
 • Nederland (34)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (127)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (232)
 • Vakantie (83)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (1.574)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (303)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Goed Op Weg Naar Een Schone Noordzee: Twintig Jaar Onderzoek by Stichting De Noordzee
 • Platform Ecologie & Economie In Balans: Digitale Dialoogdag Biogrondstoffen In De Eemsdelta
 • Evenement Under construction: Verduurzaming Gebouwde Omgeving by Klimaatakkoord
 • Een Glazen Wereld, Met Een Warm Hart – Energie Voor Stad En Kas by Greenport West-Holland
 • Grootste Windturbine (4,5 MW) Van België Voor Renewi In Haven Van Gent
 • Actieagenda Wonen: Samen Werken Aan Goed Wonen – 1 Miljoen Huizen Bouwen In 10 Jaar
 • Eenvoudig Duurzaam Bouwen: Bouw Je Energieneutrale Droomhuis Zonder Warmtepomp
 • Jumbo Supermarkt Leussink In Goor: De Duurzaamste Supermarkt Van De Benelux by Jumbo
 • Online Congres Inclusieve Energietransitie: Energietransitie Voor Iedereen by Provincie Utrecht
 • LED-Verlichting Voor Kampong Hockey, Kampong Voetbal en Kampong Tennis in Utrecht
 • Future Business Live 1 Trailer: Waterstof Als Economische Motor Voor Nederland? by Change Inc.
 • Zonnedak Trynwâlden Met 4000 Zonnepanelen: Grootste Collectief Zonnedak by Trynergie
 • Extra Miljoenen Voor Project Meanderende Maas: Extra Natuur Ontwikkelen Bij Macharen
 • City Deal Circulair Conceptueel Bouwen: Symposium Circulair Conceptueel Bouwen by Agenda Stad
 • Europese Commissie Investeerde In 2020 Voor 26,3 Miljard Euro In Offshore Windparken
 • Grootste Windpark 8,2 GW Ter Wereld Komt Bij Mokpo In Zuid-Korea by KEPCO
 • The New U: Nieuwe Duurzame Woonwijk Vrouwjuttenhof In Historisch Centrum Utrecht by VORM
 • Duurzaam Evenementenbeleid Gemeente Súdwest-Fryslân: Geen Wegwerpplastic Bij Evenementen
 • Nieuwe Duurzame Supermarkt In Eersel Met BREEAM Outstanding Certificaat by Lidl
 • Subsidieregeling Groenblauw Buurtidee: Mooie Leefomgeving by Hoogheemraadschap Rijnland
 • Links

  Milieunet op..