Anders Bekeken

Liever Lokaal – 365 Dagen per Jaar: Bekroond tot Gouden Kookboek 2015

Geschreven op 27-10-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Duurzaam, Gezondheid Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Liever LokaalOp de eerste dag van de Kookboekenweek is Liever Lokaal – 365 dagen per jaar van Annette van Ruitenberg, René Zanderink, Elsje Bruijnesteijn en Ruth de Ruwe (fotografie) bekroond tot Gouden Kookboek van 2015.

De twee andere genomineerde titels voor Het Gouden Kookboek waren: De mijne is de beste van Filip Jans en Jurger & Sven Campens en De nomadische keuken van Raïnaraï van Laurent Med Khellout (Fontaine Uitgevers). De jury heeft de genomineerde kookboeken beoordeeld op receptuur en op vormgeving en bruikbaarheid van de recepten. De jury vond het ”een perfect basiskookboek met ingrediënten die ons land rijk is, geschikt voor alle Nederlanders”.

Liever Lokaal 365 Dagen per Jaar geeft voor elke dag in het jaar een uniek recept met lokale producten uit het seizoen. Weten wat je eet en op zoek gaan naar het verhaal achter je eten – dat is waar Liever Lokaal over gaat. De meeste kookboeken geven recepten voor producten die voorradig zijn in winkel, keuken- en koelkast. Maar is het niet veel logischer uit te gaan van wat het land of de zee op dat moment te bieden heeft ?

Je kunt tegenwoordig allerlei alerts op je telefoon krijgen – van hooikoorts tot filemeldingen – maar vreemd genoeg niet: ‘de asperges bij boer Harmsen zijn deze maand op hun lekkerst!’ Liever Lokaal is het eerste boek dat het hele jaar door en elke dag opnieuw antwoord geeft op de vraag: wat is er nu beschikbaar uit de natuur of uit de moestuin? Eten wat de nabije omgeving en het seizoen te bieden heeft hoeft beslist niet duur te zijn. Het vraagt alleen om een andere actie: de knop omzetten. De ingevlogen sperziebonen uit Kenia zijn vaak duurder – om over de vervuilende ‘foodmiles’ nog maar niet te spreken.

Lokale producten zijn niet alleen duurzamer, ze zijn ook met meer aandacht geproduceerd, zorgen voor meer biodiversiteit, hebben meer ‘terroir’ en meestal ook meer smaak!

In de Kookboekenweek vinden in de boekwinkels kookworkshops, kookboekenpresentaties, proeverijen en meet & greets met kookboekenauteurs plaats. De week duurt nog tot en met zondag 1 november 2015.

Zie ook: Wat zit er in uw eten ? Alles over de E-nummers ! – Weet wat u Eet: Food Inc Official Trailer Hungry for Change – Weet wat je eet: waarborg voor een schoon en gezond product – Er komt steeds meer Gif op ons Bord ! – The Truth about the Meat Industry – Sir Paul McCartney: Meat Free Monday – De duurzame VISwijzer: groen is goed en rood is fout – Wat is er mis met vis? en Lang leve vis!

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (648)
  • Agenda (3.125)
  • Barack Obama (116)
  • Biologisch (118)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (797)
  • Communicatie (375)
  • Cradle to Cradle – Circulair (490)
  • Design (233)
  • Dieren (176)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (2.269)
  • Educatie (346)
  • EEN-Armoede (253)
  • Energie en Besparing (3.308)
  • Europa (29)
  • Evenementen (169)
  • Geluid (26)
  • Gezondheid (304)
  • Goed Doel (119)
  • Green Deal (30)
  • Greenwashing (117)
  • Hergebruik-Kringloop (318)
  • Iets anders (368)
  • Int. Samenwerking (191)
  • Investeren (136)
  • Kerst (152)
  • Klimaat (1.648)
  • Licht (374)
  • Lucht (33)
  • Mensenrechten (169)
  • Milieu (748)
  • MVO (109)
  • Natuur (729)
  • Nederland (22)
  • Olympische Spelen (67)
  • Oranje (157)
  • Oud & Nieuw (125)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (25)
  • Sport (220)
  • Vakantie (78)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (62)
  • Vervoer en OV (1.313)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (300)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Binnenvaart Waterstof Schip Gaat Zout Vervoeren Van Nouryon Delfzijl Naar Botlek In Rotterdam
  • Kabinet Steunt Regio Deal Foodvalley: Transitie Naar Gezond En Duurzaam Voedselsysteem
  • Harderwijk Anders Wil Green Deal Afvalvrije Festivals Harderwijk
  • Zwolse Zomerkermis Draait Dit Jaar Volledig Op Groene Stroom
  • Africa, The Next Green Energy Hub: The Power Of Waste In Kenia
  • Heineken Gaat Plastic Afvalberg Op Evenementen Aanpakken: De Heineken Cupholder
  • Beach Food Festival Met Herbruikbare Beker Op Langoed De Bonte Belevenis Texel: Surf & Turf
  • Het Nationaal Binnenvaart Congres 2019: Ontmoet. Ontdek. Ontwikkel.
  • Lingang Songjiang Tech City Rafael Gallery Zonne-Energie PV Modules in Shanghai by Hanergy
  • Het Eerste Offshore Zonne-Energiepark In De Noordzee Bij België by Vlaamse Blauwe Cluster
  • De Koersnota Schone Lucht In Rotterdam: Rotterdam Gaat Luchtkwaliteit Verbeteren
  • Brussel Eerste Gewest In België Met Statiegeld Op Blikjes En Plastic Flesjes
  • De Energieneutrale Naturistencamping De Mierenhoop In Bunne by Lichtbond Noord
  • Rotterdamse Wethouders Krijgen Elektrische BMW 530e Dienstauto
  • Geen Wegwerpplastic Meer In Caribisch Nederland (Saba, Sint Eustatius En Bonaire) In 2021
  • Gemeente Wichelen Investeert In Herbruikbare Bekers Voor Evenementen
  • De Kliekjesdagen In Leiden: Foodtruck Evenement Verkoopt Overgebleven Voedsel
  • Maatschappij In Beweging: Ontwikkelingen In Wonen En Werken En Gevolgen Woon-Werkverkeer
  • Radio Circulair Op RaRaRadio Vanuit Plug In City Strijp-S Eindhoven by Bas Luiting
  • Festival Noorderzon In Groningen Stapt Over Op Herbruikbare Bekers
  • Links

    Milieunet op..