Victor J. Koningsbergergebouw: Duurzaam Onderwijscentrum Biomedische Wetenschappen UU
Geschreven op 8-11-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-KlussenHet nieuwe onderwijsgebouw voor studenten van Bèta- en Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht is officieel geopend.
Het Koningsbergergebouw van de Universiteit Utrecht (UU) is een duurzaam onderwijscentrum met innovatieve labs, flexibele studentwerkplekken en moderne collegezalen onder één dak voor studenten en docenten van de Biomedische Wetenschappen: de faculteiten Geowetenschappen, Bètawetenschappen en Geneeskunde.
Het iconische Victor J. Koningsbergergebouw vormt samen met het Minnaertgebouw en het Buys Ballotgebouw een geïntegreerd gebouwcluster binnen het Noordwestcluster van De Uithof.
Duurzaamheid is in opdracht van de universiteit uitgangspunt geweest in het ontwerp van het Victor J. Koningsbergergebouw voor de Universiteit Utrecht door Ector Hoogstad Architecten.
De transparante gevel met vaste lamellen laat wel licht door, maar houdt de warmte buiten. Samen met andere maatregelen, zoals het gebruik van warmtekoudeopslag, een restwarmte energiecentrale, zonnepanelen op het dak en doordacht materiaalgebruik is het onderwijscentrum gebouwd op de toekomst.
In het gebouw is zowel LED-verlichting als bewegingsdetectie toegepast.
Victor J. Koningsberger was één van de meest markante Utrechtse hoogleraren in het midden van de 20e eeuw: een man van gezag, een inspirerende docent, die open stond voor studenten. Op 25 november 1940 nam hij het als eerste hoogleraar op voor de joodse collega’s die door de Duitse bezetters verbannen werden van de universiteit. In 2009 heeft de Universiteit Utrecht de Koningsbergerlezing ingesteld als eerbetoon aan prof. dr. Victor Koningsberger.
Tags: Duurzaam
Erik van Erne zegt:
8 november 2015 om 14:58 | Permalink
Warmte-Koudeopslagsyteem Utrecht Science Park
In het noordwesten van Utrecht Science Park / De Uithof is het bestaande warmte-koudeopslagsysteem fors uitgebreid en aangepast. Met de uitbreiding en aanpassing van het systeem wordt in dit gebied 13% vermindering van het verbruik van fossiele brandstoffen en CO2- uitstoot behaald. Dit sluit zeer goed aan bij de ambitie van de Universiteit Utrecht waarbij gestreefd wordt naar een energiegebruik dat in 2020 voor 50% uit duurzame energie bestaat.
Erik van Erne zegt:
5 oktober 2017 om 14:51 | Permalink
Virtuele Rit over de Uithoflijn van Utrecht CS naar Utrecht Science Park De Uithof
U-OV gaat het tramvervoer voor de Uithoflijn op zich nemen. Vanaf medio 2018 kunnen reizigers met de tram van Utrecht CS naar Utrecht Science Park De Uithof (en andersom).
Gert zegt:
1 februari 2018 om 13:09 | Permalink
De Uithoflijn in Utrecht Pas Volledig in Gebruik Eind 2019: 84 miljoen euro extra kosten
De Uithoflijn moet in december 2019 volledig gaan rijden. De extra kosten voor het project bedragen 84 miljoen euro, waarvan 25 miljoen voor de rekening van de gemeente Utrecht is. De totale kosten van de Uithoflijn bedragen nu 485 miljoen euro. De tramlijn wordt in de tweede helft van 2019 al wel voor een gedeelte in gebruik genomen.
Erik van Erne zegt:
31 mei 2019 om 20:48 | Permalink
De Uithoflijn in Utrecht
Sinds eind februari 2019 is men begonnen met het rijden van testritten op De Uithoflijn. In het begin gebeurde dat met twee trams per uur en dat is langzaam opgebouwd naar 8 trams per uur (per richting) tot nu toe.
Erik van Erne zegt:
14 december 2019 om 18:03 | Permalink
Uithoflijn In Utrecht Na Anderhalf Jaar Vertraging Eindelijk In Gebruik Genomen
Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. De Utrechtse Uithoflijn (lijn 22) is zaterdagmiddag na anderhalf jaar vertraging en een budgetoverschrijding van maar liefst 84 miljoen euro officieel geopend. De dienstregeling van de nieuwe tram gaat maandag in. Tegelijk wordt buslijn 12 naar Utrecht Science Park opgeheven.
De ontwikkeling van de Uithoflijn kreeg in 2012 al groen licht. In die tijd reed er tussen het centrum van de Domstad en het universiteitsterrein Utrecht Science Park één buslijn die dagelijks 25.000 studenten en andere passagiers vervoerde. Het doel van de nieuwe tramlijn is om deze bussen compleet te vervangen en plaats te bieden aan nog meer reizigers.
In november 2016, werd begonnen met de aanleg van de tramlijn. Volgens de oorspronkelijke planning had de eerste tram van de Utrechtse Uithoflijn al in juli 2018 moeten rijden. De trams op de Uithoflijn rijden vanaf maandag 16 december 2019 tien keer per uur naar het Utrecht Science Park en centraal station. In de loop van volgend jaar moet het aantal trams verhoogd worden naar twaalf trams per uur in allebei de richtingen.
Erik van Erne zegt:
22 december 2019 om 17:57 | Permalink
Van Buslijn 12 Naar Uithoflijn Tram 22
Er kwam nogal wat kijken bij de aanleg van tramlijn 22 (voorheen de Uithoflijn) tussen Utrecht Centraal en Utrecht Science Park. Van fietsomleidingen en bouwwerkzaamheden tot vertraging en testritten. Het werk van de afgelopen jaren hebben we in tien minuten samengevat in deze mini-documentaire.
Erik van Erne zegt:
31 december 2019 om 16:11 | Permalink
Geopend: De Uithoflijn Tramlijn 22 Utrecht Centraal Naar Utrecht Science Park
De Uithoflijn, ofwel tramlijn 22, is na een zeer lange bouwtijd uiteindelijk op 16 december 2019 in gebruik genomen. Met de indienststelling van deze lijn komt een einde aan de overvolle bussen op de route Utrecht Centraal – Science Park. Oorspronkelijk zou de lijn in januari 2018 geopend worden maar door tegenslagen bij de bouw en problemen met de beveiliging werd het bijna 2 jaar later.
De geraamde bouwkosten van 440 miljoen euro werden met 84 miljoen euro overschreden, waarmee de Uithoflijn de duurste tramlijn van Europa is, met een kostprijs van € 64.375,- per meter.
Voor de Uithoflijn zijn 27 vijfdelige CAF Urbos 100 tramstellen beschikbaar. Met 12 diensten in dubbeltractie kan in de spits 16x per uur gereden worden. De totale rit duurt 20 minuten. In 2021 wordt de lijn gekoppeld aan de lijn naar Nieuwegein en IJsselstein die daarvoor eerst verbouwd moet worden voor exploitatie met lagevloertrams. Hiervoor zijn 22 extra zevendelige trams bijbesteld.
Erik van Erne zegt:
28 oktober 2020 om 14:44 | Permalink
Trams Tussen Utrecht en Nieuwegein Rijden Uiterlijk Eind Januari 2021
De provincie Utrecht maakt bekend dat de tram tussen Utrecht en Nieuwegein uiterlijk eind januari 2021 in gebruik wordt genomen. Er bestaat overigens een kans dat dit wordt vervroegd. “Er zijn buffers ingebouwd, hiermee bestaat de kans dat eerder in dienst gegaan kan worden”, is te lezen op de website van de provincie Utrecht.
Op het traject tussen Nieuwegein en IJsselstein Zuid vinden nog werkzaamheden plaats. Ter hoogte van IJsselstein Zuid moeten damwanden worden verstevigd. Het is nog onzeker of deze werkzaamheden op tijd worden afgerond.
“Gezien de onzekerheid rond de afronding van deze werkzaamheden is besloten om ons te richten op het proces omtrent de indienststellingsvergunning voor het traject Utrecht Centraal – Nieuwegein Zuid.”
Totdat de trams kunnen rijden worden er bussen ingezet op het traject. De extra kosten van de vertraging worden geschat op 6,3 miljoen euro.
Erik van Erne zegt:
24 november 2020 om 12:02 | Permalink
Utrechtse Uithoflijn Wint Global Light Rail Award
De Uithoflijn in Utrecht heeft een Global Light Rail Award gewonnen in de categorie Project of the year > €50m. De jury was vooral enthousiast over de inpassing van de Uithoflijn in de groene omgeving, de hoge waardering van de reizigers en het grote aantal reizigers in de eerste maanden na de opening. De Uithoflijn versloeg de trams van leverancier CAF voor de Amstelveenlijn en de Trafford Park Line van Manchester Metrolink.
De Global Light Rail Awards worden jaarlijks uitgereikt aan opdrachtgevers en deelnemers aan inspirerende ‘light rail’-projecten.
Erik van Erne zegt:
29 december 2020 om 16:52 | Permalink
Vernieuwde Tramlijn 60 Utrecht-Nieuwegein/Zuid Rijdt Vanaf 3 Januari 2021
De afgelopen weken hebben U-OV en het trambedrijf van de provincie Utrecht alle registers opengetrokken om de nieuwe trams op deze lijn op de proef te stellen. Eerst werden de trambestuurders bekend gemaakt met de vernieuwde lijn, daarna volgde een periode dat de trams de gehele dag en avond stabiel moesten rijden op de klok van de dienstregeling. De trams zijn goed uit deze laatste serie testen gekomen. Nu is dan het sein op groen gezet om de deuren te openen voor de reizigers.
Gedeputeerde Arne Schaddelee: “Onze prachtige, nieuwe trams gaan rijden op deze lijn. We doen het allemaal voor de reizigers die een behoorlijke tijd daarop hebben gewacht. Maar nu is het dan zover. Zodra de situatie rondom corona het toelaat, bieden we samen met U-OV een nadere kennismaking aan met gratis ritten.”
Tramlijn 60 rijdt met ingang van 3 januari een dienstregeling met acht ritten per uur per richting van maandag tot en met zaterdag. Op zondag wordt een kwartierdienst gereden. Dit is een tijdelijke dienstregeling die geldt totdat tramlijn 61 Utrecht-IJsselstein in gebruik is genomen. Vanaf dat moment wordt op het traject tussen de tijdelijke tramhalte bij Nieuwegein-Centrum en de eindhalte Nieuwegein/Zuid van maandag tot en met zaterdag gereden op de oorspronkelijke frequentie van een kwartierdienst met vier ritten per uur per richting.
Reizigers kunnen vanaf 3 januari op deze lijn kennismaken met de nieuwe 41 meter lange trams uit Spanje. Deze zijn door leverancier CAF in opdracht van de provincie Utrecht gemaakt en bieden niet alleen meer ruimte, maar ook extra comfort. Zo zijn de trams voorzien van een moderne airconditioning, vloerverwarming en een soepele vering. Onderweg kan de reis worden gevolgd op informatiepanelen en zijn er voor noodgevallen beveiligingscamera’s en een directe intercom verbinding met de bestuurder. De haltes zelf zijn aangesloten op een nieuw glasvezel datanetwerk waardoor meer mogelijk is met actuele reisinformatie en cameratoezicht.
Om de lijn geschikt te maken voor de nieuwe trams zijn alle haltes aangepast. De perrons zijn niet alleen langer en lager geworden, maar met aanpassingen aan de haltes en de introductie van een speciale loopplank ook geschikt gemaakt voor gebruikers van rolstoelen en rollators. De trambaan is vernieuwd voor de komende dertig jaar. Daarbij zijn ook extra werkzaamheden uitgevoerd om de trambaan te stabiliseren door damwanden te plaatsen.
Erik van Erne zegt:
23 september 2021 om 15:52 | Permalink
Koppeling IJsselstein-Uithoflijn uitgesteld naar medio 2022
Wegens verschillende werkzaamheden is de koppeling van de Utrechtse Uithoflijn (lijn 22) met de tramlijn naar IJsselstein (lijn 61) verplaatst. Vanaf het tweede kwartaal van 2022 kunnen studenten en werknemers naar planning gebruik maken van deze directe tramverbinding.
Eind 2020 hadden de twee tracés ook aan elkaar gekoppeld moeten worden. Dit werd toen verplaatst naar september 2021. Wegens vertraging van de voorbereidingswerkzaamheden in stationsgebieden in Utrecht en Nieuwegein, is dit nu opnieuw verschoven, laat wethouder Lot van Hooijdonk in een brief aan de gemeente weten. Met de tramkoppeling kunnen reizigers straks vanuit IJsselstein en Nieuwegein zonder overstap reizen naar het Utrecht Science Park, inclusief tussenhaltes, en andersom. Het vergroot de bereikbaarheid van Utrecht, en anticipeert op verdere reizigersgroei in de toekomst.
Veel deelprojecten zijn al klaar. De focus ligt nu nog op de daadwerkelijke koppeling. De eindhaltes van beide lijnen bij Utrecht Centraal worden namelijk nog onderbroken door een kort stukje tramlijn – met de naam Tracé X – tussen het station en Jaarbeursplein. Hier rijden al trams overheen, maar nog zonder passagiers. De provincie geeft aan enkele nodige maatregelen bij deze koppeling – en op de spoorlocaties in Nieuwegein – niet te hebben voorzien. Dit zijn extra camera’s, een beter wisselbeveiligingssysteem, het verlengen van enkele perrons, en een aangepaste route voor de taxi’s door de Leidseveertunnel, ten noorden van Utrecht Centraal.
Ook ontstaat er in Nieuwegein een nieuw spoorgedeelte als gevolg van de ontwikkeling van de binnenstad, en wordt halte Nieuwegein-Stadscentrum omgebouwd tot definitief OV-knooppunt. Deze komt vijftig meter naast de oude tramhalte, direct aansluitend op Weverstede. Daarnaast komt een nieuw busstation en een nieuwe fietsroute.
Erik van Erne zegt:
17 oktober 2021 om 12:30 | Permalink
Project vernieuwing tramlijn Utrecht – Nieuwegein/IJsselstein
Eind december 2020 voert het trambedrijf van de provincie Utrecht voor het eerst overdag testritten uit met de nieuwe trams op de lijn tussen Utrecht en Nieuwegein-Zuid. In dit weekjournaal laten we zien waarom deze testritten worden uitgevoerd en wat daarbij komt kijken.