Jan Jonker Benoemd Tot Hoogleraar Duurzaam Ondernemen Radboud Universiteit
Geschreven op 29-1-2011 - Erik van Erne. Geplaatst in Duurzaam5 oktober 2018: Prof. dr. Jan Jonker, hoogleraar duurzaam ondernemen aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje- Nassau. Hij ontving de koninklijke onderscheiding uit handen van de burgemeester van Doetinchem.
Jan Jonker ontvangt de koninklijke onderscheiding voor zijn baanbrekende werk op het gebied van strategie en nieuwe businessmodellen in de transitie naar een duurzame economie. Zijn onderzoek richt zich op het organiseren van duurzaamheid, als een (veranderkundige) opgave van én tussen organisaties. Dit mondt uit in de ontwikkeling van nieuwe businessconcepten en -modellen.
Daarnaast staat hij bekend als een dynamische en welhaast activistische hoogleraar die een actieve bijdrage levert aan de transitie richting een inclusieve, duurzame en circulaire maatschappij.
Het afgelopen decennium laat een aaneenschakeling zien van door hem geïnitieerde projecten om niet alleen de boodschap van de noodzakelijke transitie uit te dragen, maar ook om met een praktische insteek een maatschappelijke beweging op gang te brengen.
Kenmerkend voor zijn aanpak is het werken met grote groepen mensen om met elkaar plannen te realiseren. Samen werken aan transitie in een proces van kenniscreatie en van betekenisverlening is voor hem het centrale motief.
De koninklijke onderscheiding is op 4 oktober uitgereikt tijdens het slot van het internationale seminar The City as a Businessmodel aan de Nijmegen School of Management, dat door Jan Jonker is georganiseerd.
29 januari 2011: Jan Jonker is per 1 januari 2011 benoemd tot hoogleraar Bedrijfskunde, in het bijzonder Duurzaam Ondernemen aan de Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit.
Professor Jonker zal onderwijs geven en onderzoek doen op het gebied van Duurzaam Ondernemen, in het bijzonder op het snijvlak van innovatie, organisatie en strategie om zo bij te dragen aan de stelselmatige verduurzaming van bedrijven. Sinds 1988 is dr. Jonker verbonden aan de Radboud Universiteit, aanvankelijk als universitair docent bestuurs- en beleidswetenschappen, sinds 2002 als universitair hoofddocent. Daarnaast was hij van 1989 tot 1999 als docent verbonden aan de avondopleiding bedrijfskunde. Jan Jonker vervulde tal van gasthoogleraarschappen in diverse landen, waaronder aan de University of Nottingham (sinds 2002), ESEC Business School - Barcelona (sinds 2007) en de ESC Business School - Toulouse (ook sinds 2007).
Jan Jonker is initiatiefnemer van Our Common Future 2.0, dat tot doel heeft het Brundtlandrapport, rapport uit 1987 over duurzame ontwikkeling, te actualiseren. Hij staat in op nummer 45 van de duurzame top 100, een initiatief van dagblad Trouw.
Zie ook: Duurzaam Ondernemen: Over Waardecreatie, Anders Organiseren en Transitie by Jan Jonker - Our Common Future 2.0: Out of the Box naar een Duurzame Samenleving - Nieuwe Business Modellen by Jan Jonker: Samen Werken aan Waardecreatie - Conferentie Business Modellen voor de Circulaire Economie en Markt Circulaire Economie
Erik van Erne zegt:
6 december 2017 om 12:24 | Permalink
Hoogleraar Duurzaam Ondernemen Jan Jonker Bekleedt Brusselse Leerstoel Emile Francqui
Jan Jonker, hoogleraar Duurzaam Ondernemen aan de Radboud Universiteit, is door stichting Emile Francqui (België) voor 2017 – 2018 benoemd op de jaarlijkse wisselleerstoel Chair Francqui.
De leerstoel zal ingebed worden bij de Vrije Universiteit Brussels (VUB). Jan Jonker is voornemens de leerstoel vorm te geven met een aantal seminars op het snijvlak van Sociaal Ondernemerschap en Nieuwe Business Modellen met als centrale thema’s duurzaam, circulair en inclusief. De leerstoel start met een inaugurale rede op de VUB, naar verwachting in februari-maart 2018
Erik van Erne zegt:
27 februari 2018 om 15:13 | Permalink
Oratie Jan Jonker, Vrije Universiteit Brussel
Op vrijdag 9 maart 2018 zal Jan Jonker (Hoogleraar Duurzaam Ondernemen, Nijmegen School of Management, Radboud Universiteit, Nijmegen NL) zijn oratie te houden op de Vrije Universiteit Brussel (VUB) ter gelegenheid van de aanvaarding van de wisselleerstoel Emile Francqui.
Thema Nieuwe Business Modellen: Duurzaam. Circulair. Inclusief.
Deze inaugurale rede wordt uitgesproken in het kader van de benoeming op de wisselleerstoel Emile Francqui aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), 2017 - 2018. Zij is gebaseerd op het werk van de laureaat Professor Dr. Jan Jonker (Nijmegen School of Management, Radboud Universiteit, Nijmegen, NL) van het afgelopen decennium.
Kern van dat werk is de vraag hoe duurzaamheid te verankeren in bedrijven en organisaties. Wat betekent dat voor de bedrijfsstrategie en in het bijzonder business modellen? Wat vraagt dat op zijn beurt van bijvoorbeeld fiscale regels, het juridische kader en van de kwaliteitszorg. In de afgelopen jaren heeft Jonker het WEconomy model ontwikkeld. Dit macro-model laat een aantal lange termijn trends zien welke de vormgeving van de economie van morgen bepalen. Tegen deze achtergrond schets hij hoe er een breder palet aan nieuwe business modellen (NBMs) ontstaat die verschillende – soms schijnbaar tegenstrijdige - waarden nastreven. Centraal staan wat hem betreft in NBMs de waarden
De rede (in het Nederlands) wordt afgesloten met het benoemen van een kennis- en actieagenda voor de komende jaren. Na deze inaugurale rede volgen er in April en Mei drie thema bijeenkomsten (in het Engels) op de VUB waarin het gedachtengoed van de rede verder wordt uitgewerkt.
Erik van Erne zegt:
3 februari 2019 om 16:41 | Permalink
The Challenge of Inclusive Banking
Do you want to join the Challenge of Inclusive Banking during the biggest Hackaton of Europe in April 2019?