Anders Bekeken

IDFA 2019: International Documentary Film Festival in Amsterdam en The Best Of IDFA On Tour

Geschreven op 6-11-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Dieren, Duurzaam Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

19 november 2019: De 32ste editie van IDFA gaat morgen van start.

De komende 11 dagen van 20 november tot en met 1 december 2019 is Amsterdam de documentairehoofdstad van de wereld met op verschillende locaties 329 films en projecten, waaronder 138 wereld- of internationale premières.

30 januari 2018: Orwa Nyrabia is de nieuwe artistiek directeur van IDFA. De in Syrië geboren Nyrabia is de opvolger van Ally Derks, de oprichter van IDFA die in 2016 haar vertrek aankondigde na 30 jaar het festival geleid te hebben. Interim Barbara Visser was in 2017 als artistiek directeur verantwoordelijk voor het festivalprogramma.

Orwa Nyrabia (1977) kreeg in de documentairewereld bekendheid als producent, festivaldirecteur, curator en mentor. Hij is al langer in verschillende rollen betrokken bij IDFA. Lees alles over de nieuwe artistiek directeur van IDFA.

18 januari 2018: Zaterdag 20 januari gaat The Best of IDFA on Tour van start. Vier documentaires, waarvan een aantal tijdens IDFA 2017 zijn bekroond met een award, gaan op reis langs filmhuizen in het land.

De films, afkomstig uit alle hoeken van de wereld, zijn beoordeeld op onder andere uitmuntende cinematografische kwaliteiten en urgentie in onderwerp. Met als resultaat een uniek programma met films die je kijk op de wereld voorgoed veranderen!

De geselecteerde documentaires voor The Best of IDFA on Tour 2018 zijn:
– The Other Side of Everything (Mila Turajlic) – winnaar van de IDFA Award for Best Feature-Length Documentary
– Piripkura (Renata Terra, Bruno Jorge, Mariana Oliva) –  winnaar van de eerste Amsterdam Human Rights Award
– As We’re Told (Erik Holmström, Fredrik Wenzel) – winnaar van de IDFA Special Jury Award for Short Documentary
– Amal (Mohamed Siam) – openingsfilm van IDFA 2017

IDFA 2018 vindt plaats van woensdag 14 tot en met zondag 25 november.

25 november 2017: De film Deaf Child, van Alex de Ronde, heeft de VPRO IDFA Audience Award gewonnen. Dat is de publieksprijs van het International Documentary Festival Amsterdam. In de film kijkt een vader aan de hand van jeugdfoto’s, homemovies en openhartige gesprekken met zijn twee jongvolwassen zoons terug en evalueert hij de keuzes die hij heeft gemaakt.

23 november 2017: The Other Side of Everything van Mila Turajlic heeft dit jaar de IDFA Award for Best Feature-Length Documentary gewonnen. De IDFA Special Jury Award for Feature-Length Documentary gaat naar The Deminer van Hogir Hirori en Shinwar Kamal.

De prijs voor beste Nederlandse documentaire ging naar The Long Season van Leonard Retel Helmrich. Alicia van Maasja Ooms ontving de IDFA Special Jury Award for Dutch Documentary.

22 november 2017: Reber Dosky ontvangt op 22 november het Documentaire Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het Documentaire Stipendium wordt uitgereikt door Esther Gould, die vorig jaar het stipendium van het Cultuurfonds ontving.

Het stipendium van 50.000 euro voor het maken van een nieuwe documentaire komt van een anonieme mecenas, die het stipendium via het Cultuurfonds mogelijk maakt.

Reber Dosky krijgt het Documentaire Stipendium voor de subtiele en doordachte wijze waarop hij zijn films opbouwt. ‘Op onovertroffen wijze tonen zijn films – met schrijnende en soms gruwelijke beelden – de veerkrachtige mens, vol hoop en verlangen’, aldus het Prins Bernard Cultuurfonds.

Als voorbeeld hiervan wordt verwezen naar de film Radio Kobani uit 2016. Daarin vertelt Reber Dosky het verhaal van de jonge Koerdische verslaggeefster Dilovan, die tijdens de gevechten tegen IS in 2014 tussen de puinhopen van haar stad een radiostation opzet. ‘Radio Kobani is een urgente film die laat zien hoe de mens onmenselijke situaties kan doorstaan.’ NPO 2 zendt de film uit op woensdag 22 november.

Reber Dosky (1975) kwam ruim twintig jaar geleden vanuit Koerdistan naar Nederland. Daar ging hij naar de Filmacademie. In het derde jaar maakte hij de film Mijn Geluk in Auschwitz (2012), die ook internationaal indruk maakte. Na zijn afstuderen in 2013 maakte Reber Dosky diverse films, waaronder The sniper of Kobani (2015), Radio Kobani (2016) en Meryem (2017).

17 november 2017: Documentairemaakster Marina Meijer is in de prijzen gevallen met haar filmplan C’est les autres. Ze kreeg donderdagmiddag de Karen de Bok Prijs tijdens een bijeenkomst van het NPO-fonds op IDFA. Naast de onderscheiding ontving de winnares ook een waardecheque van 25.000 euro. Met dat geld uit het NPO-fonds mag Meijer haar plan verder ontwikkelen in samenwerking met de omroep.

De prijs werd in voorgaande jaren uitgereikt als de Mediafondsprijs Documentaire en is nu vernoemd naar Karen de Bok, de begin dit jaar overleden hoofdredacteur televisie van de VPRO.

16 november 2017: De 30ste editie  van het IDFA festival is gisteravond officieel geopend in Carré met de levendige docu Amal van Mohamed Siam. De film vertelt het verhaal over Amal, die op haar veertiende al stond te demonstreren op het Tahrirplein en in de jaren erna haar identiteit zoekt in een land in transitie.

Ook werd gisteren de eerste winnaar van het festival bekendgemaakt. De gemeente Amsterdam reikt dit jaar voor het eerst tijdens IDFA de Amsterdam Human Rights Award uit aan de documentaire waarin het thema mensenrechten het best wordt verbeeld. De eerste winnaar van deze prijs is Piripkura van Renata Terra, Bruno Jorge en Mariana Oliva, het unieke verhaal over de enige twee Piripkura-indianen die nog in hun leefgebied in de Amazone leven. De andere twee genomineerde films waren Amal  en The Devil’s Freedom.

IDFA-oprichter Ally Derks is woensdagavond in Carré bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Ze kreeg het lintje opgespeld door vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en oud-wethouder Kunst en Cultuur van Amsterdam Kajsa Ollongren.

Zie ook: Aangrijpende Documentaire Pilotenmasker Over Kinderen met Kanker by Simonka de Jong

27 september 2017: Zo, het is alweer bijna tijd voor de dertigste editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Van 15 tot en met 26 november kunt u in Amsterdam weer terecht voor heel veel documentaires.

IDFA festival bestaat dertig jaar én neemt afscheid van oprichter en directeur Ally Derks. Dat gaat niet ongemerkt voorbij: in het programma The Visual Voice eren vijftien gerenommeerde regisseurs(paren) het festival, zijn grondlegger en het documentairegenre met een selectie van hun favoriete films.

The Visual Voice is een gezamenlijke inspanning van auteurs die een speciale band met IDFA hebben, of omgekeerd. Het is een indrukwekkend rijtje: Pirjo Honkasalo, Kim Longinotto, Nick Broomfield, Jørgen Leth, The Yes Men, Maziar Bahari, Heddy Honigmann, John Appel, Hubert Sauper, D.A. Pennebaker & Chris Hegedus, Heidi Ewing & Rachel Grady, Frederick Wiseman, Steve James, Victor Kossakovsky en Nishtha Jain.

Allemaal hebben ze hun sporen in de documentairewereld ruimschoots verdiend en waren ze – sommigen al vanaf het prille begin – te zien op IDFA. Tijdens het festival dit jaar leiden ze de door hen gekozen documentaires in op de plek waar het allemaal begon – De Balie – van 19 tot en met 21 november.

IDFA biedt een onafhankelijke en inspirerende plek waar publiek en professionals terecht kunnen voor een pluriform aanbod documentaires van hoge kwaliteit. Pluriform wat betreft vorm en inhoud, maar ook wat betreft (culturele) achtergrond van de maker. IDFA biedt een alternatief voor massavermaak en eenvormigheid en laat zien dat een steeds groter publiek op zoek is naar een hoogwaardige vorm van verdieping en reflectie.

De Amsterdam Human Rights Award  wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt. Deze prijs voor de beste mensenrechtendocumentaire is ingesteld door de gemeente Amsterdam. De winnaar kan rekenen op een bedrag van € 25.000. IDFA selecteert uit het programma van dit jaar (ruim 300 films) minimaal zes en maximaal tien documentaires die worden voorgelegd aan de internationale, driekoppige jury, bestaande uit film- en mensenrechtenexperts. De jury nomineert vervolgens drie titels op grond van cinematografische kwaliteiten.

IDFA 2015

6 november 2015: De volgende editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam vindt plaats van woensdag 18 tot en met zondag 29 november 2015 in Amsterdam. De hoofdlocaties van IDFA dit jaar zijn Pathé Tuschinski, Pathé de Munt, EYE en de Brakke Grond. Speciale programma’s vinden plaats op een aantal satellietlocaties verspreid over Amsterdam, waaronder Melkweg, De Kleine Komedie, de Balie en Podium Mozaïek.

Het volledige programma is inmiddels bekend, zie de A tot Z filmlijst 2015.  De kaartverkoop voor IDFA Vrienden is op vrijdag 6 november gestart. Vanaf maandag 9 november 19.00 uur kan iedereen een kaartje kopen in de voorverkoop.

Tijdens de Green Screen Day kleurt IDFA weer groen! Net als vorig jaar worden vijf films vertoond die een verdiepende blik werpen op maatschappelijke issues met een link naar duurzaamheid. Voor de Green Screen dag werkt IDFA samen met Green Film Making en de Rijksoverheid (Green Deals). Met inleidingen door Els Rientjes van Green Film Making èn bij This Changes Everything een spreker die toelicht hoe de Rijksoverheid met Green Deals duurzame initiatieven stimuleert. Daarnaast geeft architect en innovatiespecialist Thomas Rau de lezing “Ons zijn is tijdelijk, de gevolgen zijn permanent“, waarin hij de opgaven en de ingrijpende stappen benoemt die nodig zijn om de omslag van duurzaamheid naar levensvatbaarheid te maken.

De Selectie Green Screen Day 2015: Salero – Banking Nature – This Changes Everything – Land Grabbing – Racing Extinction

Zie ook: IDFA 2011: Competition for Best Green Screen Documentary en de groene documentaires uit 2011: Bhopali – Bitter Seeds – Cape Spin: An American Power Struggle – Confessions of an Eco-Terrorist – The Hungry Tide – The Island President – LoveMEATender – Nuclear Savage – Off the Grid – PEAK – Raising Resistance – Red Forest Hotel – Semper Fi – Always Faithful – Surviving Progress – Sushi: The Global Catch en de groene documentaires uit 2010: Cool It – Future of Hope – Greenlit – Into Eternity – The Pipe – Queen of the Sun: What Are the Bees Telling Us? – Selling the Silence – There Once Was an Island – Windfall 

De Oxfam Novib Selection bestaat uit drie films geselecteerd uit het IDFA programma. Dit jaar op de thema’s Klimaatverandering, Ongelijkheid en Migratie & Vluchtelingen. Alle thema’s zijn gerelateerd aan het werk van Oxfam Novib. Na afloop van de films zijn er nagesprekken met diverse gasten aan tafel. Tevens is er een speciaal programma op het thema Migratie & Vluchtelingen in de Brakke Grond en zijn er vijf IDFA films geselecteerd en genomineerd voor de Oxfam Global Justice Award. This Changes Everything – WallsRequiem for the American DreamLand GrabbingThis Is Exile: Diaries of Child Refugees

Op zaterdag 28 november is het Food Filmfestival te gast op IDFA. Het festival presenteert al vijf jaar de beste foodfilms en liveprogrammering over eten. Tijdens IDFA 2015 verzorgt het Food Filmfestival vanuit De Brakke Grond de hele dag de beste food doc’s uit de IDFA selectie, faciliteert het vraaggesprekken bij de films en organiseert het een live evenement en proeverij over een van de grootste lusten èn lasten van het moderne voedselsysteem: Vlees.

In 2015 bestaat het Food Filmfestival vijf jaar en dat wordt gevierd met een tour langs verschillende Nederlandse steden en evenementen. Met de aanwezigheid op IDFA keert het festival terug naar de hoofdstad en wordt de tour afgesloten. Documentaires met verdieping Tijdens de Food Filmfestival-dag op IDFA worden de beste food-documentaires uit de selectie van IDFA 2015 door het Food Filmfestival-team van duiding en liveprogrammering voorzien. Met filmmakers en professioneel betrokkenen worden na de films Q&A-sessies gehouden. En met kleine verrassingen krijgen de films waar mogelijk ook een culinaire dimensie.

Meat the Makers In het Meat the Makers evenement laten zowel vleesproducenten als filmmakers hun licht schijnen op vleesconsumptie. In een vrolijk gebrachte show met serieuze ondertoon maken onder andere filmmaakster Marijn Frank, wiens film Need for Meat (Vleesverlangen) op IDFA in première gaat, ‘kweekvleesprofessor’ Mark Post hun opwachting. Daarnaast is er een proeverij van incourante vleessoorten door topchefs uit het Alliantie netwerk van Slow Food en krijgt de bezoeker de kans het onderwerp Vlees in al zijn verschijningsvormen te bekijken. De toegang is gratis.

Één Reactie

 1. Green Deal Nieuws zegt:

  13 november 2015 om 14:24 | Permalink

  Green Deals en Gedragsverandering at IDFA

  Hoe stimuleert u gedragsverandering? Tijdens de netwerksessie ‘Green Deals en Gedragsverandering’ op 26 november 2015 in Amsterdam komen inspirerende sprekers aan het woord die vertellen hoe zij het gedrag van anderen beïnvloeden én hoe zij verandering aanmoedigen. Daarnaast is er gelegenheid om te netwerken en kennis uit te wisselen met andere Green Deals.

  Veel Green Deal partijen willen geijkte patronen doorbreken en het gedrag van mensen positief beïnvloeden. Dat op papier zetten gaat echter een stuk sneller dan gedrag daadwerkelijk veranderen. Want:
  • Hoe betrekt u mensen?
  • Hoe stimuleert u hen?
  • Hoe activeert u mensen om te investeren in duurzaamheid?
  • Hoe wordt de meerwaarde zichtbaar?
  In de Brakke Grond in Amsterdam geven sprekers, onder wie Sander Hermsen (onderzoeker Design en gedragsverandering aan de Hogeschool Utrecht), antwoorden op deze vragen. En de Green Deals De Groene Grachten en Smart Energy Cities delen hun ervaringen met u. Daarnaast horen we graag hoe u dat doet en tegen welke obstakels u daarbij aanloopt.

  De dag wordt afgesloten met de film ‘This Changes Everything’. De Netwerksessie wordt namelijk georganiseerd tijdens de IDFA, het grootste documentairefestival ter wereld. 26 november staat in het teken van Green Screen Day. Voor deze dag zijn documentaires met een duurzaam thema geselecteerd.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (672)
 • Agenda (3.210)
 • Barack Obama (116)
 • Biologisch (115)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (831)
 • Communicatie (376)
 • Cradle to Cradle – Circulair (509)
 • Design (236)
 • Dieren (177)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.330)
 • Educatie (347)
 • EEN-Armoede (251)
 • Energie en Besparing (3.464)
 • Europa (29)
 • Evenementen (197)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (308)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (30)
 • Greenwashing (120)
 • Hergebruik-Kringloop (321)
 • Iets anders (372)
 • Int. Samenwerking (191)
 • Investeren (136)
 • Kerst (123)
 • Klimaat (1.681)
 • Licht (385)
 • Lucht (34)
 • Mensenrechten (170)
 • Milieu (748)
 • MVO (109)
 • Natuur (756)
 • Nederland (26)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (127)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (226)
 • Vakantie (82)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (1.455)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (302)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Duurzaam Mobiel: Duurzaamheid Bij Smartphones – Telefoonhoes Verlengen Levensduur
 • Michael Moore Presents Planet of the Humans: Full Documentary Directed by Jeff Gibbs
 • GoodFoodClub Zet Alle Duurzame, Lokale Streekprodukten Op De Kaart by NMF’s
 • Duurzaam Nu Of Nooit by VPRO Tegenlicht
 • Freek de Jonge Publiceert Al Zijn Werk: Oud- En Nieuwjaarsconferencies, Verkiezingsconferencies
 • Better Than Tesla Cybertruck? 10 Electric Pickups Dorm a New EV Segment by Automotive Territory
 • ’s Werelds Eerste Elektrische 1-12 Ton Wals In Gebruik Genomen by BAM Infra
 • Kabinet Neemt Maatregelen Voor Extra CO2-Reductie
 • Trends En De Nederlandse (Internationale) Zeevaart by KiM
 • Nieuw Holland Casino Utrecht Langs De A12: Duurzaam, Zonnepanelen Met BREEAM NL Excellent
 • Het Nieuwe Holland Casino Langs De A67 In Venlo: Duurzaam, Cradle to Cradle En LED-Verlichting
 • Philips Innovation Award 2020: De Acht Finalisten Zijn Bekend
 • Mobiliteit En De Coronacrisis: Verandert Werksituatie En Mobiliteit Mogelijk Blijvend by KiM
 • Kabinet Wil Minder CO2-Uitstoot Kolen Energiecentrales: Eén Of Twee Kolencentrales Gaan Dicht
 • Stop De Grote Gifroute: Bayer, Syngenta En BASF Exporteren In EU Verboden Pesticiden
 • Trendprognose Wegverkeer 2020-2025: Coronacrisis Remt Groei Wegverkeer Aanzienlijk by KiM
 • Verbruiken We Meer Energie Nu We Ons Vermaak Steeds Meer Online Halen?
 • JABROER Onemanshow by Ton Kas
 • Monitoren Van De Transitie Naar Autonoom Vervoer by KiM
 • Zonnegevel Met 504 Zonnepanelen Bij De Hoog Orchideeën Langs De N470 by SolSolutions
 • Links

  Milieunet op..