Hoofdkantoor ABN AMRO Bank Ontvangt BREEAM Excellenct Certificaat In-Use: Gebouw, Gebruik en Beheer
Geschreven op 2-10-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-Klussen, DuurzaamABN AMRO is een voorbeeld voor de verduurzaming van gebouwen in Nederland. De bank ontving onlangs het BREEAM Excellent certificaat voor het hoofdkantoor aan de Gustav Mahlerlaan in Amsterdam. Het gebouw van ABN AMRO is het eerste, reeds bestaande, pand in Nederland met deze certificering.
Annemarie van Doorn, directeur Dutch Green Building Council: “De grootste opgave voor bouwend Nederland ligt in het verduurzamen van bestaande gebouwen. ABN AMRO geeft hierin het goede voorbeeld met deze unieke BREEAM-NL In-Use score. De bank heeft haar hoofdkantoor echt met grote stappen verbeterd. Nog nooit in Nederland is zo’n hoge duurzaamheidsscore behaald voor alle drie de BREEAM-NL onderdelen; Gebouw, Gebruik én Beheer. Voor dit laatste onderdeel is zelfs de hoogste kwalificatie behaald! Zeker voor een gebouw van maar liefst 126.000m2 een prestatie van formaat.”
“ABN AMRO heeft een enorme ambitie op het gebied van het verduurzamen van vastgoed”, aldusMark van Rijt, Managing Director Facility Management. “In 2012 hebben we voor het hoofdkantoor het ‘Very Good” certificaat ontvangen. Ik ben er trots op dat we met aanvullend beleid, zoals energie- en waterverbruik besparende maatregelen, 100 procent inkoop van biogas en Hollandse windenergie maar ook het minimaliseren van afval en verbeteringen in het liftsysteem, nu de Excellent status van BREEAM ontvangen. Inmiddels hebben 18 van onze panden een BREEAM certificaat in totaal is dat 311.000 m2. Ik ben er van overtuigd dat we de doelstelling van 331.000m2 voor eind 2015 behalen”.
Deelname aan het BREEAM proces heeft een dubbele doelstelling voor ABN AMRO. Het draagt bij aan de reductie van het energieverbruik. Voor ABN AMRO in Nederland is dat, in 2014, met 18 procent gedaald ten opzichte van 2013. BREEAM levert ook kennis op die de bank gebruikt bij de advisering van klanten in de vastgoedsector. Zo probeert ABN AMRO de verduurzaming van commercieel vastgoed te versnellen.
Zie ook: Dutch Green Building Council: BREEAM-NL Nieuwbouw versie 2.0 - Crossdock Distributiecentrum van TNT Express Eindhoven krijgt Breeam Excellent Certificaat – Park 20|20: Cradle to Cradle Kantoorpand FOX Vakanties met BREAAM Excellent Score – Schiphol Duurzaam: TransPort, het Eerste LEED Platinum Kantoorgebouw van Nederland – The Edge Zuidas, Amsterdam by OVG: World’s Most Sustainable Office Building – Kantoor Geelen Counterflow in Haelen: Een Energie Positief Gebouw met Breeam Outstanding Certificaat – Vitens Drinkwaterproductielocatie Vechterweerd in Dalfsen met Breeam Certificaat Very Good
Erik van Erne zegt:
6 december 2015 om 13:48 | Permalink
ABN AMRO presenteert uitkomsten Green Quest
In november 2014 is ABN AMRO de uitdaging van de Green Quest aangegaan. De Green Quest is een duurzaamheidsinitiatief van Het Financieel Dagblad en BNR Nieuwsradio in samenwerking met Cofely, GDF SUEZ Nederland en SITA. De uitdaging voor ABN AMRO was het verder verduurzamen van het hoofdkantoor aan de Gustav Mahlerlaan en het bankkantoor in Alkmaar, te realiseren voor eind 2015.
ABN AMRO is met de adviezen van het Green Team aan de slag gegaan. In september heeft het hoofdkantoor aan de Gustav Mahlerlaan de BREEAM- in Use Excellent-score behaald en het onderdeel beheer scoort zelfs BREEAM Outstanding. Het hoofdkantoor van de bank dat dateert uit 1999 is daarmee een van de duurzaamste gebouwen van Nederland. De opening van het eerste CO2- én energie neutrale bankkantoor was in november. Het kantoor in Alkmaar is een voorbeeld dat verduurzaming van bestaande bouw economisch rendabel is.
ABN AMRO wil op verschillende manieren de portefeuille van klanten en de keten waarin de bank actief is verduurzamen. De drie leerdoelstellingen die vorig jaar zijn geformuleerd zijn belangrijke bouwstenen om de kennis die de bank heeft opgedaan, door te vertalen naar klanten en leveranciers. De eerste leerdoelstelling is optimalisatie van het bouw- en renovatieproces door middel van LEGOlisering. De bank streeft naar meer maatwerk in de bouw en naar het gemakkelijk aanpasbaar maken van gebouwen voor veranderend gebruik. De aanpak voor de Margriettoren in Amsterdam is een voorbeeld van LEGOlisering, waarbij de investeringen zo’n 15 procent lager zijn uitgevallen ten opzichte van een traditionele werkwijze.
Voor de tweede leerdoelstelling: circulaire inkoop, treft ABN AMRO op dit moment een aantal voorbereidingen die bij de bouw van het nieuwe paviljoen aan de Gustav Mahlerlaan ingezet worden. De laatste leerdoelstelling: ABN AMRO als launching customer van groene innovaties, het samenwerken met startups, heeft veel opgeleverd.
De pilot met Lone Rooftop bijvoorbeeld is een succes gebleken voor zowel de bank als voor de startup. Hierbij is via tracking van wifi-signalen inzicht verkregen in ruimtegebruik en activiteiten. Het doel ervan was het verbeteren van ruimtegebruik en de inzet van onderhoud en services.