Anders Bekeken

Het Restaurant van de Toekomst: Alternatieve Eiwitten en Het Eten van Insecten

Geschreven op 29-1-2011 - Erik van Erne. Geplaatst in Duurzaam, Gezondheid Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Restaurant van de ToekomstAlles rond het Restaurant van de Toekomst is uniek. Nergens elders ter wereld bestaat een omgeving waar wetenschappers restaurantbezoekers onder geconditioneerde omstandigheden gedurende lange tijd kunnen volgen.

Dit onderzoek kan zich richten op gedrag, keuze, inrichting, het effect van licht, presentatie, looproute, smaak, verpakking, bereiding en duizenden andere facetten die verbonden zijn aan eten en drinken in een buitenhuishoudelijke situatie.

Het Restaurant van de Toekomst bestaat uit twee delen: Het bedrijfsrestaurant is toegankelijk voor een ieder, mits de bezoeker is geregistreerd. Die registratie is nodig omdat de bezoeker moet verklaren dat hij/zij geen bezwaar heeft tegen het volgen met camera’s van zijn/haar doen en laten in het restaurant. In het restaurant zijn opstellingen en indeling te wijzigen, zodat op nagenoeg elke vraag kan worden ingespeeld. Ook met omgevingsaspecten als kleur en licht kan worden geëxperimenteerd.

Een laboratorium voor sensorisch consumentenonderzoek. In de laboratoria voor sensorisch consumentenonderzoek kunnen bedrijven hun producten en diensten onder gecontroleerde omstandigheden laten beoordelen op geur, kleur en smaak.

Het Restaurant van de Toekomst is een initiatief van Wageningen UR in samenwerking met SodexoNoldus IT en Kampri Group en is een unieke samensmelting van onderzoek én praktijk op het gebied van zoiets alledaags als eten en drinken. Het is een plek waar het eet- en drinkgedrag van consumenten nauwlettend kan worden vastgelegd. Het Restaurant van de Toekomst wordt mogelijk gemaakt door moderne technologie, maar aan de basis staan nog altijd mensen. Koks, wetenschappers en consumenten. Bovenal wordt het Restaurant van de Toekomst gevormd de door de bedrijven en instanties die hun naam verbinden aan Het Restaurant van de Toekomst.

Filmje over alternatieve eiwitten. Het ministerie van EL&I maakt filmpjes over innovatieve ondernemers en hoe het ministerie een rol kan spelen bijhun innovatieproces. Eén van de filmpjes gaat over alternatieve eiwitten – het eten van insecten – en is opgenomen bij Wageningen UR, onder andere in het Restaurant van de Toekomst. Insecten hebben geen energie nodig om hun lichaam op te warmen, dus zij kunnen al het voedsel dat zij eten omzetten in eiwitten. Daarom zijn insecten een goede bron van duurzame eiwitten. Wageningen Universiteit en Researchcentrum doet onderzoek naar het kweken en gebruiken van insecten. Meer informatie over dit onderzoek en over de rol die het ministerie van EL&I hierin speelt zie je in de video ‘alternatieve eiwitbronnen’.

Insects are the Food of the Future, Dutch Scientists Arnold van Huis say

Één Reactie

  1. Erik van Erne zegt:

    23 maart 2011 om 21:33 | Permalink

    Insecten: Het Voedsel van de Toekomst?

    Waarom geen insecten op het bord? We eten tenslotte ook garnalen. Kobe gaat op onderzoek uit.

    Zie ook: Why not eat insects? by Marcel Dicke en Insects are the Food of the Future, Dutch Scientists Arnold van Huis say

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (652)
  • Agenda (3.144)
  • Barack Obama (116)
  • Biologisch (118)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (805)
  • Communicatie (375)
  • Cradle to Cradle – Circulair (494)
  • Design (233)
  • Dieren (176)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (2.289)
  • Educatie (346)
  • EEN-Armoede (253)
  • Energie en Besparing (3.356)
  • Europa (29)
  • Evenementen (175)
  • Geluid (26)
  • Gezondheid (305)
  • Goed Doel (119)
  • Green Deal (30)
  • Greenwashing (117)
  • Hergebruik-Kringloop (318)
  • Iets anders (370)
  • Int. Samenwerking (192)
  • Investeren (136)
  • Kerst (152)
  • Klimaat (1.655)
  • Licht (374)
  • Lucht (34)
  • Mensenrechten (169)
  • Milieu (748)
  • MVO (109)
  • Natuur (733)
  • Nederland (22)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (157)
  • Oud & Nieuw (125)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (25)
  • Sport (221)
  • Vakantie (80)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (62)
  • Vervoer en OV (1.335)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (301)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Twentebad In Hengelo Krijgt 922 Zonnepanelen Op Het Dak: Op Weg Naar Aardgasvrij In 2020
  • Landelijk Klimaatstaking Op Scholen In Nederland: We’ve Got It From Here by Eco-Schools
  • Vijf Duurzame Steden In Europa: Zurich, London, Wien, Stockholm, München by Natuur&Milieu
  • Entree Awards 2019: Vijftig Genomineerde Horecabedrijven Zijn Bekend
  • Voorlichtingscampagne EnergieRealisten: Consumenten Informeren Over Energietransitie by Enexis
  • De Elektrische MG ZS-EV Comfort And Luxury SUV by MG
  • The Global SDG Awards 2019: 17 Awards To Transfrom Our World
  • Subsidie Voor Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (Nice) by Provincie Drenthe
  • Rotterdam Wil Meer Windparken In De Haven En Op De Noordzee
  • Blue Tech Park Las Vegas Valley, Nevada: Een Energieneutrale Stad In De Woestijn
  • Gasmonitor 2019: Nederlandse Huishoudens Gaan Massaal Elektrisch Koken by Natuur&Milieu
  • Waste2Wear Ocean Fabrics: Modieuze Textiel Uit Opgeviste Plastic Flessen
  • Duurzaamste Hotel Van Nederland: Van der Valk Leeuwarden Met BREEAM Excellent
  • De aCar: De Slimme Elektrische Mini-Truck by Evum Motors
  • Grootste Zonnedak Van België Met 27.104 Zonnepanelen Op Gebouw ArcelorMittal Gent by Eneco
  • Plattelandspioniers In Nederland by VPRO Tegenlicht
  • Overzicht Elektrische Mobiele Bouwmachines by Natuur&Milieu En BMWT
  • RoadPrinter Eco: De Elektrische Bestratingsmachine by RP Systems 
  • VM301 Greenline: De Elektrische Bestratingsmachine by Probst
  • Mobility-as-a-Service (MaaS) Onder De Loep: Keuzevrijheid En Reisadvies Op Maat by KiM
  • Links

    Milieunet op..