Anders Bekeken

Het Restaurant van de Toekomst: Alternatieve Eiwitten en Het Eten van Insecten

Geschreven op 29-1-2011 - Erik van Erne. Geplaatst in Duurzaam, Gezondheid Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Restaurant van de ToekomstAlles rond het Restaurant van de Toekomst is uniek. Nergens elders ter wereld bestaat een omgeving waar wetenschappers restaurantbezoekers onder geconditioneerde omstandigheden gedurende lange tijd kunnen volgen. Dit onderzoek kan zich richten op gedrag, keuze, inrichting, het effect van licht, presentatie, looproute, smaak, verpakking, bereiding en duizenden andere facetten die verbonden zijn aan eten en drinken in een buitenhuishoudelijke situatie.

Het Restaurant van de Toekomst bestaat uit twee delen: Het bedrijfsrestaurant is toegankelijk voor een ieder, mits de bezoeker is geregistreerd. Die registratie is nodig omdat de bezoeker moet verklaren dat hij/zij geen bezwaar heeft tegen het volgen met camera’s van zijn/haar doen en laten in het restaurant. In het restaurant zijn opstellingen en indeling te wijzigen, zodat op nagenoeg elke vraag kan worden ingespeeld. Ook met omgevingsaspecten als kleur en licht kan worden geëxperimenteerd.

Een laboratorium voor sensorisch consumentenonderzoek. In de laboratoria voor sensorisch consumentenonderzoek kunnen bedrijven hun producten en diensten onder gecontroleerde omstandigheden laten beoordelen op geur, kleur en smaak.

Het Restaurant van de Toekomst is een initiatief van Wageningen UR in samenwerking met SodexoNoldus IT en Kampri Group en is een unieke samensmelting van onderzoek én praktijk op het gebied van zoiets alledaags als eten en drinken. Het is een plek waar het eet- en drinkgedrag van consumenten nauwlettend kan worden vastgelegd. Het Restaurant van de Toekomst wordt mogelijk gemaakt door moderne technologie, maar aan de basis staan nog altijd mensen. Koks, wetenschappers en consumenten. Bovenal wordt het Restaurant van de Toekomst gevormd de door de bedrijven en instanties die hun naam verbinden aan Het Restaurant van de Toekomst.

Filmje over alternatieve eiwitten. Het ministerie van EL&I maakt filmpjes over innovatieve ondernemers en hoe het ministerie een rol kan spelen bijhun innovatieproces. Eén van de filmpjes gaat over alternatieve eiwitten – het eten van insecten – en is opgenomen bij Wageningen UR, onder andere in het Restaurant van de Toekomst. Insecten hebben geen energie nodig om hun lichaam op te warmen, dus zij kunnen al het voedsel dat zij eten omzetten in eiwitten. Daarom zijn insecten een goede bron van duurzame eiwitten. Wageningen Universiteit en Researchcentrum doet onderzoek naar het kweken en gebruiken van insecten. Meer informatie over dit onderzoek en over de rol die het ministerie van EL&I hierin speelt zie je in de video ‘alternatieve eiwitbronnen’.

 

Insects are the Food of the Future, Dutch Scientists Arnold van Huis say

Één Reactie

  1. Erik van Erne zegt:

    23 maart 2011 om 21:33 | Permalink

    Insecten: Het Voedsel van de Toekomst?

    Waarom geen insecten op het bord? We eten tenslotte ook garnalen. Kobe gaat op onderzoek uit.

    Zie ook: Why not eat insects? by Marcel Dicke en Insects are the Food of the Future, Dutch Scientists Arnold van Huis say

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (627)
  • Agenda (3.094)
  • Barack Obama (116)
  • Biologisch (118)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (784)
  • Communicatie (375)
  • Cradle to Cradle – Circulair (482)
  • Design (231)
  • Dieren (175)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (2.260)
  • Educatie (345)
  • EEN-Armoede (252)
  • Energie en Besparing (3.262)
  • Europa (29)
  • Evenementen (149)
  • Geluid (26)
  • Gezondheid (303)
  • Goed Doel (119)
  • Green Deal (27)
  • Greenwashing (116)
  • Hergebruik-Kringloop (318)
  • Iets anders (369)
  • Int. Samenwerking (191)
  • Investeren (135)
  • Kerst (152)
  • Klimaat (1.641)
  • Licht (373)
  • Lucht (32)
  • Mensenrechten (168)
  • Milieu (746)
  • MVO (109)
  • Natuur (725)
  • Nederland (22)
  • Olympische Spelen (67)
  • Oranje (157)
  • Oud & Nieuw (125)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (25)
  • Sport (218)
  • Vakantie (77)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (62)
  • Vervoer en OV (1.268)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (299)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Gemeente Meise Koopt 3000 Herbruikbare Bekers: Plastic Afval Bij Evenementen Verminderen
  • Londen Bestelt 20 Elektrische Streetdeck Fuell Cell Double Decker Bussen by TfL
  • Groepsaankoop Herbruikbare Bekers: Inschrijven Tot En Met 30 Juni 2019 by Herne Rabarber’t
  • Gemeente Zoeterwoude Start Boerenkaas Fietsroute: Ontdek Zouterwoude
  • De Elektrische Opel Corsa-e (Zesde Generatie Corsa) Met Een Actieradius Van 330 Km by Opel
  • De Eerste Elektrische Skoda: De Citigo e iV Stadsauto Met Een Bereik Van 265 Km
  • Busmaatschappij Nobina Uit Zweden Bestelt 20 Extra Elektrische Bussen by BYD
  • Vijftien Elektrische Bussen Voor TUBASA In Badajoz, Spanje by BYD
  • Vlaamse Zero-Emission Premie Voor Elektrische Auto’s Verlengd Tot Eind 2020
  • Nieuwe Online Serie: Hoe Redden Wij De Wereld? by Radar AVROTROS
  • Microsoft Koopt Nederlandse Winenergie Van Windpark Borssele III En IV by Eneco
  • Mobifestival 2019: Ontdek En Ervaar De Slimme Mobiliteit Van Vandaag En Morgen
  • Nationale Iconen Nederland: Tien Innovaties Genomineerd Als Finalisten Nieuwe Nationale Iconen
  • Duurzame Sprekersbureau SpeakOut Opnieuw Gelanceerd: Voicing A Sustainable World
  • Prada Group Fur Free: De Prada Group Stopt In 2020 Met Bont
  • Subsidieregeling Groen op Gebouwen In Amstelveen: Gemeente Betaalt Maximaal De Helft
  • Personeel Zeeuwse Sloecentrale Rijdt In Elektrische Leaf Van en Naar Het Werk
  • Wie Onwerpt Het Strandpaviljoen Van De Toekomst? Duurzaam En Energieneutraal
  • Miljoenensubsidie Voor Iconische Nederlandse Monumenten: 35 Miljoen Euro Voor 12 Iconen
  • Subsidieregeling Duurzame Scheepsbouw (SDS): Een Schip Duurzaam Bouwen Of Verbouwen
  • Links

    Milieunet op..