Anders Bekeken

Het Restaurant van de Toekomst: Alternatieve Eiwitten en Het Eten van Insecten

Geschreven op 29-1-2011 - Erik van Erne. Geplaatst in Duurzaam, Gezondheid Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Restaurant van de ToekomstAlles rond het Restaurant van de Toekomst is uniek. Nergens elders ter wereld bestaat een omgeving waar wetenschappers restaurantbezoekers onder geconditioneerde omstandigheden gedurende lange tijd kunnen volgen. Dit onderzoek kan zich richten op gedrag, keuze, inrichting, het effect van licht, presentatie, looproute, smaak, verpakking, bereiding en duizenden andere facetten die verbonden zijn aan eten en drinken in een buitenhuishoudelijke situatie.

Het Restaurant van de Toekomst bestaat uit twee delen: Het bedrijfsrestaurant is toegankelijk voor een ieder, mits de bezoeker is geregistreerd. Die registratie is nodig omdat de bezoeker moet verklaren dat hij/zij geen bezwaar heeft tegen het volgen met camera’s van zijn/haar doen en laten in het restaurant. In het restaurant zijn opstellingen en indeling te wijzigen, zodat op nagenoeg elke vraag kan worden ingespeeld. Ook met omgevingsaspecten als kleur en licht kan worden geëxperimenteerd.

Een laboratorium voor sensorisch consumentenonderzoek. In de laboratoria voor sensorisch consumentenonderzoek kunnen bedrijven hun producten en diensten onder gecontroleerde omstandigheden laten beoordelen op geur, kleur en smaak.

Het Restaurant van de Toekomst is een initiatief van Wageningen UR in samenwerking met SodexoNoldus IT en Kampri Group en is een unieke samensmelting van onderzoek én praktijk op het gebied van zoiets alledaags als eten en drinken. Het is een plek waar het eet- en drinkgedrag van consumenten nauwlettend kan worden vastgelegd. Het Restaurant van de Toekomst wordt mogelijk gemaakt door moderne technologie, maar aan de basis staan nog altijd mensen. Koks, wetenschappers en consumenten. Bovenal wordt het Restaurant van de Toekomst gevormd de door de bedrijven en instanties die hun naam verbinden aan Het Restaurant van de Toekomst.

Filmje over alternatieve eiwitten. Het ministerie van EL&I maakt filmpjes over innovatieve ondernemers en hoe het ministerie een rol kan spelen bijhun innovatieproces. Eén van de filmpjes gaat over alternatieve eiwitten – het eten van insecten – en is opgenomen bij Wageningen UR, onder andere in het Restaurant van de Toekomst. Insecten hebben geen energie nodig om hun lichaam op te warmen, dus zij kunnen al het voedsel dat zij eten omzetten in eiwitten. Daarom zijn insecten een goede bron van duurzame eiwitten. Wageningen Universiteit en Researchcentrum doet onderzoek naar het kweken en gebruiken van insecten. Meer informatie over dit onderzoek en over de rol die het ministerie van EL&I hierin speelt zie je in de video ‘alternatieve eiwitbronnen’.

 

Insects are the Food of the Future, Dutch Scientists Arnold van Huis say

Één Reactie

  1. Erik van Erne zegt:

    23 maart 2011 om 21:33 | Permalink

    Insecten: Het Voedsel van de Toekomst?

    Waarom geen insecten op het bord? We eten tenslotte ook garnalen. Kobe gaat op onderzoek uit.

    Zie ook: Why not eat insects? by Marcel Dicke en Insects are the Food of the Future, Dutch Scientists Arnold van Huis say

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (648)
  • Agenda (3.125)
  • Barack Obama (116)
  • Biologisch (118)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (797)
  • Communicatie (375)
  • Cradle to Cradle – Circulair (490)
  • Design (233)
  • Dieren (176)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (2.269)
  • Educatie (346)
  • EEN-Armoede (253)
  • Energie en Besparing (3.308)
  • Europa (29)
  • Evenementen (169)
  • Geluid (26)
  • Gezondheid (304)
  • Goed Doel (119)
  • Green Deal (30)
  • Greenwashing (117)
  • Hergebruik-Kringloop (318)
  • Iets anders (368)
  • Int. Samenwerking (191)
  • Investeren (136)
  • Kerst (152)
  • Klimaat (1.648)
  • Licht (374)
  • Lucht (33)
  • Mensenrechten (169)
  • Milieu (748)
  • MVO (109)
  • Natuur (729)
  • Nederland (22)
  • Olympische Spelen (67)
  • Oranje (157)
  • Oud & Nieuw (125)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (25)
  • Sport (220)
  • Vakantie (78)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (62)
  • Vervoer en OV (1.313)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (300)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Binnenvaart Waterstof Schip Gaat Zout Vervoeren Van Nouryon Delfzijl Naar Botlek In Rotterdam
  • Kabinet Steunt Regio Deal Foodvalley: Transitie Naar Gezond En Duurzaam Voedselsysteem
  • Harderwijk Anders Wil Green Deal Afvalvrije Festivals Harderwijk
  • Zwolse Zomerkermis Draait Dit Jaar Volledig Op Groene Stroom
  • Africa, The Next Green Energy Hub: The Power Of Waste In Kenia
  • Heineken Gaat Plastic Afvalberg Op Evenementen Aanpakken: De Heineken Cupholder
  • Beach Food Festival Met Herbruikbare Beker Op Langoed De Bonte Belevenis Texel: Surf & Turf
  • Het Nationaal Binnenvaart Congres 2019: Ontmoet. Ontdek. Ontwikkel.
  • Lingang Songjiang Tech City Rafael Gallery Zonne-Energie PV Modules in Shanghai by Hanergy
  • Het Eerste Offshore Zonne-Energiepark In De Noordzee Bij België by Vlaamse Blauwe Cluster
  • De Koersnota Schone Lucht In Rotterdam: Rotterdam Gaat Luchtkwaliteit Verbeteren
  • Brussel Eerste Gewest In België Met Statiegeld Op Blikjes En Plastic Flesjes
  • De Energieneutrale Naturistencamping De Mierenhoop In Bunne by Lichtbond Noord
  • Rotterdamse Wethouders Krijgen Elektrische BMW 530e Dienstauto
  • Geen Wegwerpplastic Meer In Caribisch Nederland (Saba, Sint Eustatius En Bonaire) In 2021
  • Gemeente Wichelen Investeert In Herbruikbare Bekers Voor Evenementen
  • De Kliekjesdagen In Leiden: Foodtruck Evenement Verkoopt Overgebleven Voedsel
  • Maatschappij In Beweging: Ontwikkelingen In Wonen En Werken En Gevolgen Woon-Werkverkeer
  • Radio Circulair Op RaRaRadio Vanuit Plug In City Strijp-S Eindhoven by Bas Luiting
  • Festival Noorderzon In Groningen Stapt Over Op Herbruikbare Bekers
  • Links

    Milieunet op..