Anders Bekeken

Het Restaurant van de Toekomst: Alternatieve Eiwitten en Het Eten van Insecten

Geschreven op 29-1-2011 - Erik van Erne. Geplaatst in Duurzaam, Gezondheid Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Restaurant van de ToekomstAlles rond het Restaurant van de Toekomst is uniek. Nergens elders ter wereld bestaat een omgeving waar wetenschappers restaurantbezoekers onder geconditioneerde omstandigheden gedurende lange tijd kunnen volgen. Dit onderzoek kan zich richten op gedrag, keuze, inrichting, het effect van licht, presentatie, looproute, smaak, verpakking, bereiding en duizenden andere facetten die verbonden zijn aan eten en drinken in een buitenhuishoudelijke situatie.

Het Restaurant van de Toekomst bestaat uit twee delen: Het bedrijfsrestaurant is toegankelijk voor een ieder, mits de bezoeker is geregistreerd. Die registratie is nodig omdat de bezoeker moet verklaren dat hij/zij geen bezwaar heeft tegen het volgen met camera’s van zijn/haar doen en laten in het restaurant. In het restaurant zijn opstellingen en indeling te wijzigen, zodat op nagenoeg elke vraag kan worden ingespeeld. Ook met omgevingsaspecten als kleur en licht kan worden geëxperimenteerd.

Een laboratorium voor sensorisch consumentenonderzoek. In de laboratoria voor sensorisch consumentenonderzoek kunnen bedrijven hun producten en diensten onder gecontroleerde omstandigheden laten beoordelen op geur, kleur en smaak.

Het Restaurant van de Toekomst is een initiatief van Wageningen UR in samenwerking met SodexoNoldus IT en Kampri Group en is een unieke samensmelting van onderzoek én praktijk op het gebied van zoiets alledaags als eten en drinken. Het is een plek waar het eet- en drinkgedrag van consumenten nauwlettend kan worden vastgelegd. Het Restaurant van de Toekomst wordt mogelijk gemaakt door moderne technologie, maar aan de basis staan nog altijd mensen. Koks, wetenschappers en consumenten. Bovenal wordt het Restaurant van de Toekomst gevormd de door de bedrijven en instanties die hun naam verbinden aan Het Restaurant van de Toekomst.

Filmje over alternatieve eiwitten. Het ministerie van EL&I maakt filmpjes over innovatieve ondernemers en hoe het ministerie een rol kan spelen bijhun innovatieproces. Eén van de filmpjes gaat over alternatieve eiwitten – het eten van insecten – en is opgenomen bij Wageningen UR, onder andere in het Restaurant van de Toekomst. Insecten hebben geen energie nodig om hun lichaam op te warmen, dus zij kunnen al het voedsel dat zij eten omzetten in eiwitten. Daarom zijn insecten een goede bron van duurzame eiwitten. Wageningen Universiteit en Researchcentrum doet onderzoek naar het kweken en gebruiken van insecten. Meer informatie over dit onderzoek en over de rol die het ministerie van EL&I hierin speelt zie je in de video ‘alternatieve eiwitbronnen’.

 

Insects are the Food of the Future, Dutch Scientists Arnold van Huis say

Één Reactie

  1. Erik van Erne zegt:

    23 maart 2011 om 21:33 | Permalink

    Insecten: Het Voedsel van de Toekomst?

    Waarom geen insecten op het bord? We eten tenslotte ook garnalen. Kobe gaat op onderzoek uit.

    Zie ook: Why not eat insects? by Marcel Dicke en Insects are the Food of the Future, Dutch Scientists Arnold van Huis say

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (614)
  • Agenda (3.076)
  • Barack Obama (116)
  • Biologisch (118)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (775)
  • Communicatie (373)
  • Cradle to Cradle – Circulair (482)
  • Design (231)
  • Dieren (174)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (2.243)
  • Educatie (343)
  • EEN-Armoede (252)
  • Energie en Besparing (3.235)
  • Europa (29)
  • Evenementen (142)
  • Geluid (26)
  • Gezondheid (302)
  • Goed Doel (119)
  • Green Deal (26)
  • Greenwashing (115)
  • Hergebruik-Kringloop (317)
  • Iets anders (371)
  • Int. Samenwerking (191)
  • Investeren (134)
  • Kerst (152)
  • Klimaat (1.634)
  • Licht (373)
  • Lucht (32)
  • Mensenrechten (168)
  • Milieu (744)
  • MVO (108)
  • Natuur (721)
  • Nederland (21)
  • Olympische Spelen (67)
  • Oranje (157)
  • Oud & Nieuw (125)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (25)
  • Sport (215)
  • Vakantie (77)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (62)
  • Vervoer en OV (1.240)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (297)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Wie Heeft Het Lekkerste Kraanwater Van Nederland? De Gouden Kraan by KRNWTR
  • Tuinbouwakkoord: De Tuinbouwagenda 2019-2023 Op Weg Naar Een Circulaire Tuinbouwsector
  • Zonnepark Magnumcentrale Eemshaven Met 18.000 Zonnepanelen by Vattenfall
  • Bugatti 110 Jaar: De Elektrische Bugatti Baby II Opvolger Van De Bugatti Baby Uit 1926
  • EU Gaat Greenwashing Aanpakken: Classificatiesysteem Voor Groene Activiteiten Op Komst
  • Zonnedak Familie Kelderhuis In Legeweer Met 202 Zonnepanelen by Coöperatie Sinnich Langwar
  • Nederlanders Wachten Op De Overheid Om In Zelf In Actie Te Komen Tegen Klimaatverandering
  • Hemweg Vattenfall Kolencentrale In Amsterdam Gaat Dicht In 2020
  • De Eerste Elektrische Toyota Komt In 2021
  • Coolblue TV-Bus: TV’s In Amsterdam en Rotterdam Bezorgen Met Elektrische Bestelbusjes
  • De Elektrische Fiat Centoventi Concept: De Elektrische Stadswagen Van De Toekomst
  • Veel Ruimte Voor Zonnepanelen Op Water In De Vier Noordelijke Provincies by ROM3D
  • Eco-Glazen Bij Leidens Ontzet 2019: Alleen Nog Herbruikbare Eco-Glazen Toegestaan
  • The Under2 Coalition: Governments Committed To Keep Temperature Rise Under 2 Degrees
  • Ecologische Verbindingszone Op Golfterrein Langs De Bleekloop In Noord-Brabant
  • Sustainable Brand Index 2019: The Nordics & The Netherlands
  • The Electric Tesla Model Y SUV: Unveiled In Los Angeles
  • De Verovering Van De Noordpool by VPRO Tegenlicht
  • Empire Of The Sun: Alive (Lyric Video)
  • Dertig Elektrische BYD Bussen Voor Brussels Airport Zaventem
  • Links

    Milieunet op..