google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Haagse Krach 1000: Grootste Participatiebijeenkomst over Duurzaamheid Ooit Gehouden

Geschreven op 28-10-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Duurzaam Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Haagse Krach 100017 oktober 2019: Na de succesvolle Energierijke Bijeenkomsten vorig jaar zijn er in Moerwijk-Oost, Molenwijk/Puntpark en buurt Konings- en Regentesseplein enthousiaste, betrokken bewoners met een aantal ideeën voor de buurt aan de slag gegaan.

Dit jaar nodigen deze buurtteams hun buurtgenoten uit om weer bij elkaar te komen om van plannen gerichte acties te maken om zo hun wijk klaar te maken voor de toekomst.

De buurtteams Kopgroep2030 uit de buurt Konings- en Regentesseplein, Energierijk Moerwijk en Energierijk Molenwijk/Puntpark komen regelmatig bij elkaar om de stappen naar een aardgasvrije en groene buurt verder uit te werken. Hierin nemen zij de eisen en wensen van de buurt die in de vorige bijeenkomsten gedeeld zijn opgenomen. Op de aankomende Energierijk bijeenkomsten laten de buurtteams zien wat afgelopen jaar in hun buurt is gedaan en wat ze nog graag willen doen om de buurt mooier, schoner en groener te maken. Dat doen de buurtteams natuurlijk het liefst met buurtgenoten!

De avonden vinden plaats op diverse dagen en locaties. Deelname is gratis en voor hapjes en drankjes wordt gezorgd.
Energierijke Bijeenkomst Konings- en Regentesseplein op woensdag 30 oktober, van 19.00 tot 22.00 uur in NEST (Constant Rebecqueplein 20b)

Energierijk Moerwijk op maandag 4 november, van 18.00 tot 21.00 uur in Zorgcentrum Mariahoeve (Twickelstraat 120)

Energierijk Molenwijk/Puntpark op woensdag 6 november, van 18.00 tot 21.00 uur in Trefpunt Laakhage (Peilstraat 67

22 september 2017: Op 29 september 2017 is het tijd voor de Haagse Krach borrel bij The Shore Scheveningen, een echte Haagse Krach Plek en hét stadsdeel dat Den Haag op de meest bijzondere manier onderscheidt van alle andere grote steden in Nederland: de kust.

Een kilometers lang strand, prachtige duinen als achtertuin, een plek waar je het hele jaar door terecht kunt om te genieten van de natuur, sport, horeca en meer. Scheveningen bruist en is altijd in beweging. Een ding wat blijvend is, is de zee. We moeten beseffen dat dit stukje natuur deze plek uniek maakt. De zee, het strand en de duinen mogen we nooit voor lief nemen. Hier moeten we met zijn allen zorg voor dragen.

The Shore Scheveningen, strand Noord 2a in Scheveningen hoopt mensen te inspireren door hen alternatieve manieren van energieverbruik, afvalscheiding, voedselverbruik en productkeuzes te laten zien. Om latere generaties ook te laten genieten van het strand, de golven en onze wereld gaan we heel ver in ons duurzaamheidsprincipe. Dit is hoe we zelf in het leven staan, maar ook hoe we graag ondernemen, met en met dank aan de elementen. Bij alle beslissingen speelt duurzaamheid een rol. Van de keuze van het vaatwasmiddel tot de verpakkingen: onze rietjes zijn biologisch afbreekbaar en onze koekjes zijn niet apart verpakt in plastic. Er is geen gasaansluiting,  er wordt gekookt op elektrische platen en het water wordt verwarmd door zonneboilers. Alle ingrediënten zijn biologisch en alle verlichting is LED.

28 juli 2017: In 2014 begon Duurzaam Den Haag met de Haagse Krach Karavaan en met succes. Ruim 3 jaar later trekt de Karavaan nog steeds de wijk in met als doel: woningeigenaren laten zien hoe ze geld en energie kunnen besparen. De Haagse Krach Karavaan is een elektrische wagentje dat langs alle (duurzame) evenementen, buurtfeesten en wijken rijdt om bewoners te helpen met verduurzamen. Van informatie over duurzaam wonen, energie besparen tot het verbouwen van je eigen groente: de experts in de Haagse Krach Karavaan adviseren je graag en bieden hierbij handige instrumenten aan.

19 december 2015: Zo, we zijn inmiddels bijna twee maanden verder en de eerste HK1000 projectgroepen hebben al de eerste stappen gezet richting realisatie.

Eén van de projecten die is voortgekomen uit de HK1000 is de Groene Stadspoort. Nico van Geest, aanvoerder, legt dit project als volgt uit: “Wanneer je de toekomst scenario’s bekijkt voor de regio Haaglanden, zie je dat daarin rekening wordt gehouden met temperatuurstijging. Deze wordt niet alleen beïnvloed door klimaatverandering maar ook door sociaaleconomische en ruimtelijke ontwikkelingsfactoren. Het dichter bebouwen van steden draagt bij aan versterking van het stedelijk hitte-eiland effect. In combinatie met temperatuurstijging door klimaatverandering leidt dit tot grotere risico’s op hittestress. Daar moeten uiteraard tegenmaatregelen worden genomen.

Het project dat bedacht is op de Haagse Krach 2015 betreft het omvormen van het Prins Claus plein tot een groene stadpoort, een duurzaam visitekaartje van de stad. In Plaats van grauw beton, gras en grafiti willen we het knooppunt omvormen tot een van beplanting voorziene groene zone met bijvoorbeeld verticale tuinen op de pilaren, een inspirerende bijdrage aan de regionale ambitie om in 2050 een klimaatbestendige topregio te zijn.

Voor het het project de Groene stadspoort zijn we bezig het idee verder uit te werken. De komende tijd zal de projectgroep intensiever bij elkaar komen, om te inventariseren wat er nodig is om het project van de grond te krijgen. Het gebied rond het Prins Clausplein wordt op het moment onderzocht, om de mogelijkheden te verkennen hoe we dit verkeersknooppunt zouden kunnen vergroenen en verduurzamen. Er worden verschillende scenario’s uitgewerkt, verder wordt er gekeken naar de financieringsmogelijkheden van het project.”

DebatMobiel - Haagse Krach 1000Een ander idee wat uit de HK1000 is voortgekomen is DeBatMobiel. Eline Keus legt uit: “Doormiddel van een DeBatMobiel willen wij het debat over de openbare ruimte, onze straat op gang brengen.

Nu is de straat een plek waar je van A naar B gaat en waar de auto staat. Maar wat als de straat ook een plek is om te verpozen?

We ontwikkelen om te beginnen 3 DeBatMobielen, aanhangwagens met daarop een moestuin, een speeltuin en een parkje. Je plukt er je groente, je kan er gezamenlijk eten of je kan er spelen. Plekken om te ontmoeten. Deze plaatsen we in de straten op een parkeerplaats.

Mensen gaan er op zitten, ontmoeten elkaar, drinken er samen hun wijntje en gaan in gesprek. Anderen zijn op zoek naar een parkeerplaats, dat schuurt misschien: hier ontstaat het DeBat, een open gesprek over hoe we onze straatjes samen zouden willen gebruiken.

Doordat de kar mobiel is kan hij steeds ergens anders staan en zo steeds meer mensen in gesprek brengen.

Uiteindelijk willen we dat onze woonstraten veranderen van 100% parkeerstraat naar een straat waar het fijn verpozen is.

Kartrekkers uit verschillende Haagse wijken/straten die mee willen doen aan dit initiatief en een DeBatMobiel willen realiseren voor hun eigen straat. Mogelijke manieren om het plan te subsidiëren.”

1 november 2016: Mooi hoor. Ik ontvang zojuist het bericht dat de Haagse duurzaamheid is in beweging gezet. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. Haagse bewoners en ondernemers zetten de komende periode hun ideeën en energie in voor een nog mooier Den Haag. Dat is de rijke opbrengst van de Haagse Krach 1000.

De HK1000 was een megaparticipatiebijeenkomst met veel bevlogen, betrokken bewoners en ondernemers. Goede ideeën vlogen over en weer. Het eindresultaat: tientallen concrete ideeën over hoe Den Haag nog mooier gemaakt kan worden, zoals het fiets recycleplan en de HK1000 in de wijk.

Op vrijdag 27 november 2015 zullen de betrokkenen van de HK1000 voor het eerst bijeenkomen voor de follow-up en zal de organisatie Duurzaam Den Haag zich verder presenteren. Mooi, we houden u op de hoogte.

28 oktober 2015: Op zaterdag 31 oktober vindt de Haagse Krach 1000 plaats: de grootste participatiebijenkomst over duurzaamheid ooit gehouden in Nederland.  In de Fokker Terminal komen zaterdagochtend 1000 Haagse bewoners en ondernemers bij elkaar om de hele dag te praten over hoe ze samen de stad nog mooier en duurzamer kunnen maken. Doel: 100 concrete ideeën bundelen en uitvoeren.

De Haagse Krach 1000 wordt georganiseerd door Duurzaam Den Haag, het Haags Milieucentrum  en een grote groep vrijwilligers. Zij geloven dat mensen de drijvende kracht zijn achter de duurzame ontwikkeling van de stad. Dat noemen zij Haagse Krach. In de Fokker Terminal staan 100 tafels met daar aan 10 personen, waar iedereen zijn of haar dromen over een mooier Den Haag deelt. 

De deelnemers worden door dialoogbegeleiders (studenten van de Haagse Hogeschool) geholpen om van deze dromen concrete ideeën te maken waar ze zelf mee aan de slag kunnen. Elke tafel is als volgt ingedeeld: 6 ingelote burgers, 1 ingelote ondernemer, 1 dialoogbegeleider, 1 vrijdenker die de discussie scherp houdt en 1 beleidsmaker die vanuit de gemeente meedenkt.Heleen Weening (Directrice DDH en HMC) presenteert aan het einde van de dag de meest bijzondere en creatieve ideeën van de HK1000.

Een follow-up team gaat de deelnemers van de Haagse Krach 1000 ondersteunen bij de uitvoering van deze ideeën. Het team organiseert verschillende bijeenkomsten en workshops. Ook koppelen ze bewoners en ondernemers aan overheden en grote bedrijven om de plannen te realiseren.

Zie ook: Gemeente Den Haag Gaat Gemeentelijke Gebouwen Voorzien Van Zonnepanelen – De Haagse Energiefestivals 2018: Escamp Festival en Festival Het Circus by Duurzaam Den Haag – Haags Warmte Initiatief Voor Duurzame Warmte: Wonen Zonder Aardgas by Duurzaam Den Haag – De Duurzaam Den Haag Gids: Duurzaam Den Haag op de KaartAardwarmte Den Haag: Duurzame Warmte voor Den Haag Zuidwest – Catch the Bus: Twee Groene bussen voor Den Haag – De Tentoonstellingen Den Haag Klimaatneutraal en Gemeenten Gaan voor een Beter Klimaat – Den Haag kiest voor auto’s op Aardgas ! –  Grootste Zonneboiler van Nederland voor Zwembad Overbosch in Den Haag – Twee windmolens voor Den Haag – Escamp Festival: Gratis Energie Kwartetspel Aardwarmte Den Haag – Duurzame Groene StadsOase Spinozahof In Stationsbuurt Den Haag Voorzien Van Zonnepanelen

5 Reacties

 1. Dick van Elk zegt:

  28 oktober 2015 om 11:45 | Permalink

  Mogen samenwerkende burgers die al meer dan 20 jaar bezig zijn en 2x zoveel elektriciteit produceren als ze verbruiken ook meedoen?

 2. Erik van Erne zegt:

  28 oktober 2015 om 13:14 | Permalink

  @Dick
  Wat mij betreft wel, maar ik ga daar niet over. Woon je in Den Haag? Jullie organisatie is in Utrecht zie ik.

  Mooi initiatief trouwens van jullie: Burgercoöperatie De Windvogel beschikt momenteel over zes windturbines. Per jaar produceren die gezamenlijk circa 7.600 MegaWattuur [MWh], ruim voldoende voor het elektriciteitsverbruik van 2500 huishoudens.

 3. Dick van Elk zegt:

  28 oktober 2015 om 20:15 | Permalink

  @Erik
  We zijn ook in 1997(?) gefuseerd met de Haagse Windmolen Vereniging en hadden een windmolen aan de Orberlaan. In den Haag zijn er 200+ leden van De Windvogel.

 4. Erik van Erne zegt:

  26 mei 2017 om 16:11 | Permalink

  Museon in den Haag wordt duurzaamste museum van Nederland

  Het Museon wil binnen 5 jaar het duurzaamste museum van Den Haag én Nederland worden. Daarom heeft het museum met Klimaatfonds Haaglanden en Duurzaam Den Haag afspraken gemaakt om dat te realiseren.

  De eerste stap van Duurzaam Museon is om alle verlichting in het gebouw te vervangen door led-verlichting.

 5. Erik van Erne zegt:

  17 februari 2019 om 16:56 | Permalink

  Duurzaam Doen, De Haagse Aanpak

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (706)
 • Agenda (3.418)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (931)
 • Communicatie (380)
 • Cradle to Cradle – Circulair (541)
 • Design (245)
 • Dieren (181)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.475)
 • Educatie (351)
 • EEN-Armoede (253)
 • Energie en Besparing (3.769)
 • Europa (29)
 • Evenementen (205)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (322)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (38)
 • Greenwashing (121)
 • Hergebruik-Kringloop (336)
 • Iets anders (431)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.743)
 • Licht (399)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (762)
 • MVO (114)
 • Natuur (810)
 • Nederland (43)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (17)
 • Sport (243)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (51)
 • Vervoer en OV (1.796)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (314)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Hydrohub Gigawatt Scale Electrolyser: 1 GW Industriële Groene Waterstof Fabriek by ISPT
 • De Elektrische Bugatti Step by Bugatti En Bytech International
 • Europese Unie Heeft Doelstelling Van 20% Groene Stroom Voor 2020 Ruim Behaald
 • Boost je Buurt Challenge 2022 Voor Impact Ondernemers In Amsterdam
 • 2022: Het Jaar Van De Tijger by WNF
 • Zeeuwind Innovatie Challenge 2022: Iedereen Kan Meedoen Aan Energietransitie by Zeeuwind En Dockwize
 • Animatie Slimmer Laden: Vervolg Leven Van De Wind, Rijden Op De Zon! by ElaadNL
 • Bakhuis-Woltersprijs In Utrecht: Winnaars Krijgen Beeldje Proud to Be by Pinky Messchaert
 • Havendebat Amsterdam: Elektriciteitscongestie, Duurzame Circulaire Haven En Duurzame Energie
 • Zesbladige Verticale Freya Windturbine Voor Thuisgebruik by Icewind
 • Uitgaven Overheden Aan Verkeer En Vervoer Gedaald 2008-2019 by KiM
 • MarramWind and CampionWind Floating Wind Farms In Scotland: 5 GW Wind Power by Shell and ScottishPower
 • Herbestemming De Koepel Haarlem: Koepelgevangenis Wordt Duurzaam Utiliteitsgebouw
 • Warmste Acht Jaar Sinds 1880: 2021 45e Jaar Op Rij Met Hogere Temperaturen by NASA En NOAA
 • Zonnegevel Kunst Project Op Demseyflat In Sittard by ZigZagSolar
 • De Elektrische Solar City Train: Zero-Emission Stadsdistributie Binnensteden by Trens Solar Trains
 • How Holland Became The Most Efficient In the Agricultural Field by Innovative Techs
 • Nederland Koploper In Europa: Meeste Zonnepanelen Per Inwoner Geïnstalleerd
 • Het Paradijs Op Aarde Begint In Nederland Met De Energietransitie by Ruud Koornstra
 • Documentaire Het Zinkende Land: De Dalende Veenbodem In West- En Noord-Nederland
 • Links

  Milieunet op..