google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Groene Bushaltes: Groene Daken, LED-Verlichting, Bamboe Bankjes Voor 316 Bushokjes in Utrecht

Geschreven op 19-4-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in Niet gecategoriseerd Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 13 december 2021: Alle bushaltes in de gemeentes Utrecht en Nieuwegein zijn vanaf 1 januari 2022 rookvrij.

De gemeentes en U-OV willen op die manier werken aan een rookvrije generatie.

De gemeente Utrecht loopt met het rookvrij maken van de haltes naar eigen zeggen vooruit op de eigen planning; Utrecht wil in 2035 een rookvrije generatie.

De komende weken worden gebruikt om in de informatieborden in de 701 bushaltes posters op te hangen. In de bussen zelf komt voorlichting voor passagiers.

“Het moet normaal worden dat plekken waar kinderen komen rookvrij zijn. Maar ook daar waar mensen in het dagelijks leven soms even moeten wachten, zoals bij bushaltes. We monitoren of het afkondigen en communiceren van rookvrije zones voldoende is voor gedragsverandering of dat er in de toekomst aanvullende acties nodig zijn”, zegt wethouder Eelco Eerenberg.

De provincie Utrecht begon samen met U-OV eerder dit jaar al met het rookvrij maken van de tramhaltes in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein. Bij alle tramhaltes hangen nu posters van de Rookvrije Generatie, waarop staat aangegeven dat roken hier niet gewenst is. 

De gemeente Utrecht werkt al langer aan het rookvrij maken van openbare plekken in de stad. Zo mag er sinds eerder dit jaar niet meer gerookt worden op kinderboerderijen en dierenweides en zijn sinds september alle Utrechtse musea rookvrij.

9 april 2019: Meer dan 300 bushaltes in Utrecht krijgen groene daken. Bovendien krijgen de haltes LED-verlichting en een zitje van bamboe.

Ook komen er bushaltes met zonnepanelen. De nieuw vormgegeven haltes moeten bijdragen aan een groene leefomgeving.

De groene daken zijn gemaakt van sedum, een soort vetplant. Volgens wethouder Kees Diepeveen is het groene dak een bouwsteen voor duurzame stedenbouw. Woensdag 24 april legt de wethouder een groen dak aan op de bushalte aan de Carnegiedreef in Overvecht.

“De daken helpen bij het afvangen van fijnstof, bergen van regenwater en zorgen voor verkoeling bij hitte”, aldus Diepeveen. “Daarnaast vergroten groene daken ook de biodiversiteit in de stad, wat zeer goed is voor de insecten zoals de bijen.”

De daken worden in de periode april tot en met juni 2019 aangelegd. Utrechters die zelf een groen dak willen aanleggen kunnen hiervoor subsidie aanvragen bij de gemeente.

Een groen dak is goed voor een gezonde en leefbare stad. De stad kan daardoor beter tegen problemen met het klimaat. Het helpt om wateroverlast te voorkomen en zorgt dat we minder last hebben van hitte.

Wilt u een groen dak? De gemeente Utrecht geeft hier subsidie voor. Een goed moment om een groen dak aan te leggen is als uw oude dakbedekking versleten is. Of als u toch uw dak met asbest moet vervangen. Een combinatie met zonnepanelen kan ook interessant zijn. Een groen dak maakt dat zonnepanelen beter werken en langer meegaan. Om subsidie voor een groen dak te kunnen krijgen, moet uw dak groter dan 20 m2 zijn. U kunt ook subsidie samen met uw buren aanvragen om zo aan de 20 m2 te komen.

Zie ook: De Groene Tramhalte In Amsterdam: De Eerste Rainproof Abri Van Nederland – De Groene Abri wint Ontwerpwedstrijd Verrassend Groen in de Binnenstad van Eindhoven – Nano Hub: De Bushalte 2.0 by EVAnet – Maak Je Dak Groen Met Een Sedumdak Van De Sedumshop by GreenchoiceEen Groen Mos-Sedumdak voor de TNW van de TU Delft: Nu nog Zonnepanelen Erop – De Bouw Kleurt Groen: De Duurzame Voordelen van Groene Daken – Groothandelsgebouw Rotterdam krijgt Groen Infodak – Startup Village at Amsterdam Science Park: Onderzoek naar Groene Daken by Claudia Rot – Duurzame Renovatie 400 Woningen Met Groene Daken in Wijk Lewenborg in Groningen – Het CO2-Neutrale Scouting Gebouw St. Walrick Met Sedumdak – Groen SedumDak van 1700 m2 op Wooncomplex De Halve Wereld in Amsterdam by Ymere – Groen dak voor basisschool St. Michaëlschool in Groningen – Dakpark Rotterdam: Een Park op Hoog Niveau

Duurzame Groene Daken by GroeneSteden – Groene daken, groene muren, groene huizen met EcoMoss – Ieder huis groen, dat is goed te doen – Green the City met Groene Gordijnen – Groene Daken in Rotterdam: Stopmotion Film by Studenten van de Willem de Kooning Academie – Greenpark: De Groene Parkeergarage van Rotterdam met Verticale Tuinen  – Subsidieregeling Groene Daken en Groene Muren in Amsterdam – Een duurzaam, groen winkelcentrum voor Almere Poort – Iconic School of Art, Design and Media in Singapore – Een groen dak als attractie: San Francisco’s New Academy of Sciences

Tags:

23 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  21 mei 2019 om 12:36 | Permalink

  Groene Bushokjes Met Sedum Begroeiing En Zonnepanelen In Wageningen

  Wageningen gaat de daken van bushokjes uitrusten met sedum begroeiing en zonnepanelen. Wethouder Dennis Gudden (D66), die groen in zijn portefeuille heeft, geeft aan dat ze mensen ermee aan het denken willen zetten.

  Het plan begint bij het busstation. “Dat is niet de meest groene plek van de stad, en dat is nog een understatement”, zegt Gudden. “Daarvoor zijn door onszelf, maar ook door ondernemers en omwonenden, veel ideeën aangedragen. Een van die ideeën was om de daken groen te maken door er sedum te planten. Vanuit de omliggende flats geeft dat een mooi groen zicht. En het zorgt ook voor verkoeling in de zomer. Want door de grote hoeveelheid steen en de hoge flats kan het op het busstation erg warm worden.”

  Daarna kwam het idee om er ook zonnepanelen op te plaatsen, om duurzame energie op te slaan. “We denken voor de toekomst aan de mogelijkheid om die energie in een accu op te slaan zodat mensen in een busstation bijvoorbeeld hun telefoon op kunnen laden terwijl ze op de bus wachten”, zegt Gudden.

  De sedumdaken en de zonnepanelen hebben daarnaast ook het doel om mensen aan het denken te zetten. “We willen bewoners bewust maken van groene daken en duurzame energie. Mensen komen het straks in hun dagelijkse leven tegen en hopelijk worden ze dan toch even attent gemaakt op de mogelijkheden. Het past ook bij onze ambitie om Wageningen duurzamer en groener te maken.”

  De gemeente verwacht nog deze maand een opdracht voor de sedumdaken aan een uitvoerder te kunnen verlenen. De uitvoering zou dan, volgens plan, in de tweede helft van juni plaatsvinden. Het moet volgens Gudden worden gezien als een proef. “Het is nog nergens in Nederland gedaan, dus we moeten zien of het werkt. Daar heb ik overigens wel het volste vertrouwen in.” Daarna kijkt Wageningen of bushokjes op andere plekken in de stad ook een sedumdak en zonnepanelen krijgen.

  Wethouder Gudden is slecht geïnformeerd. In Utrecht zijn al een groot aantal groene bushokjes gerealiseerd

 2. Erik van Erne zegt:

  18 juli 2019 om 13:30 | Permalink

  Apeldoorn Geeft Bushokjes Groene Daken

  Apeldoorn gaat, in navolging van de gemeente Utrecht, bushokjes vergroenen. Dat vertelde wethouder Sandmann donderdagavond in antwoord op een vraag van GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

  De bushokjes krijgen een groen dak van plantjes. In Utrecht gebruiken ze sedum-vetplanten. Die moeten zorgen voor verkoeling, afvang van stikstof en het bergen van regenwater. Bovendien zorgen de groene daken voor meer biodiversiteit: insecten kunnen profiteren van de extra beplanting.

  Hoeveel bushokjes aangepast zullen worden en op welke termijn dat zal gebeuren, durfde de wethouder nog niet te zeggen.

  Gisteren vrijdag 24 januari zijn de eerste twee bushokjes van Apeldoorn voorzien van zo’n groen verkoelend dak. Groene bushokjes zijn niet echt letterlijk groen, maar ze hebben een dak met beplanting met sedum, een vetplantje dat maximaal vijftien centimeter hoog wordt en zorgt voor verkoeling in de zomer, een betere waterafvoer en voor een verbeterde luchtkwaliteit en biodiversiteit.

  Onder meer in Utrecht, Amsterdam, Breda en Wageningen zijn diverse bushokjes al voorzien van dit sedum en nu hebben we de eerste twee in Apeldoorn!

 3. Erik van Erne zegt:

  25 juli 2019 om 12:45 | Permalink

  Busstation Wageningen Wordt Groener

  Wageningen is eind juli begonnen met de vergroening van het busstation.

  Alle bushokjes worden bedekt met een groen dak en een zonnepaneel.

  De reclamezuilen van de bushokjes krijgen LED verlichting.

  Verder wordt rondom de vier betonnen lichtmasten een groeibegeleiding aangebracht.

  In het najaar worden de klimplanten voor de betonnen lichtmasten en nog vier bomen geplant.

  Omdat de bushokjes nog zeker 10 jaar mee kunnen, is besloten deze te verduurzamen en niet te vervangen voor nieuwe, aldus de gemeente Wageningen.

 4. Erik van Erne zegt:

  18 augustus 2019 om 13:23 | Permalink

  CDA Wil Groene Bushokjes In Leeuwarden

  Het CDA wil in Leeuwarden bushokjes met groene daken, door planten op de abri te laten groeien. Deze bieden voordelen zoals het opvangen van regenwater, het aantrekken van bijen en andere insecten en het verwerken van fijnstof.

  Raadslid Aaltsje Meinderts wil zich hier dit nieuwe politieke seizoen voor in gaan zetten. “Juust yn in stedelike omjouwing as Ljouwert moatte jo soargje foar bettere ôfvoer fan wetter en skjinnere loft”, aldus Meinderts.

  Dit idee is afkomstig van de stad Utrecht, waar inmiddels 300 van deze bushokjes staan. Het CDA wil deze optie voor Leeuwarden onderzoeken door in contact te treden met het college en met de provincie Fryslân.

  Het CDA wil met deze groene daken een bijdrage leveren aan het vergroenen van de stad. Dit moet niet alleen met deze maatregel gebeuren, maar bijvoorbeeld ook door de daken van huizen te voorzien van planten. In de gemeente Leeuwarden bestaan hier subsidieregelingen voor.

 5. Erik van Erne zegt:

  20 augustus 2019 om 13:34 | Permalink

  Heerlen Wordt Tweede Gemeente In Nederland Waar Alle Bushokjes Een Groen Dak Krijgen.

  Utrecht liet eerder dit jaar alle oude abri’s vervangen door nieuwe. Het Voerendaalse bedrijf Reclame Bureau Limburg (RBL) won de Utrechtse aanbesteding met een concept van bushokjes met een dak van vetplantjes die fijnstof filteren en een pleisterplaats bieden voor vlinders en bijen.

  In Heerlen is geen aanbesteding gedaan. Daar worden de bestaande abri’s niet vervangen, maar aangepast. Wethouder Charles Claessens van de gemeente Heerlen vindt het een prima initiatief. “Het is vooral een mooi voorbeeld van hoe wij onze stedelijke omgeving kunnen vergroenen. Ik hoop dat de inwoners van Heerlen daar een voorbeeld aan nemen en zelf ook hun eigen omgeving groener maken. Zoals het vervangen van tegels of asfalt door een echte tuin.”

 6. Erik van Erne zegt:

  11 oktober 2019 om 12:58 | Permalink

  Voorstel Voor Groene Bushokjes In Veenendaal

  De gemeente Veenendaal gaat met de leverancier van de bushokjes kijken of de huidige bushokjes een groene update kunnen krijgen.

  Daarvoor moet wel het tot 2029 lopende contract worden opengebroken, zo liet wethouder Engbert Stroobosscher donderdagavond in de raadscommissie weten. Het CDA kaartte de groene bushokjes aan omdat ze bijdragen aan een beter klimaat.

  In Utrecht staan sinds april dit jaar al ruim 300 groene bushokjes en de wethouder heeft ze in Wageningen ook gezien. Op het gemeentehuis in Utrecht hebben ze inmiddels de halve wereld over de groene bushokjes aan de telefoon gekregen. ,,Het is echt een wereldhit. Van Australië tot Mexico en de Verenigde Staten is er belangstelling voor.”

 7. Erik van Erne zegt:

  18 november 2019 om 12:29 | Permalink

  Gemeenteraad Ede Wil Groen En Zonnepanelen Op Bushokjes

  Ede krijgt groene bushokjes. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten.

  Het zal alleen nog jaren duren voor het zover is: de daken van de huidige bushokjes zijn namelijk niet geschikt voor begroeiing.

  Het voorstel kwam donderdag van de SGP. Volgens de partij is een vergroening van bushokjes ‘een kleine, maar mooie stap’ om de biodiversiteit te versterken.

  De beplanting zou zoveel mogelijk gecombineerd moeten worden met zonnepanelen op de daken van bushokjes.

  De daken van de huidige bushokjes zijn niet sterk genoeg zijn voor beplanting en ze worden voorlopig ook nog niet vervangen, want de hokjes zijn nog niet eens op de helft van hun levensduur.

  Mooi plan dus, maar er is zelfs geen jaartal genoemd wanneer de groene bushokjes in Ede een feit zijn.

  Update 24 januari 2020: Ede gaat 7 van de 100 bestaande bushokjes in de gemeente voorzien van een groen dak. De huidige exploitant van de bushokjes stopt ermee. De gemeente Ede neemt de abri’s over en pakt hiermee een kans voor vergroening. Zowel de vergroening als ook de overname van de bushokjes dragen volgens de gemeente bij aan duurzaamheid. Oude bushokjes worden hierdoor niet verwijderd en getransporteerd naar het buitenland.

  Het grootste deel van de abri’s valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Ede. Een aantal abri’s zijn in beheer van de Nederlandse Spoorwegen en de abri’s langs de provinciale wegen zijn in beheer van de provincie Gelderland.

 8. Erik van Erne zegt:

  18 november 2019 om 13:05 | Permalink

  GroenLinks Wil Groene Bushokjes In Hele Provincie Groningen

  GroenLinks stelt voor alle bushokjes in de provincie Groningen te voorzien van groene daken. Net zoals in Utrecht, want dat is goed voor de bijtjes.

  In Utrecht zijn de daken van meer dan 300 bushokjes met sedum, een soort vetplant, beplant. Die wil GroenLinks nu ook in Stad en Ommeland. “De groene daken zuiveren de lucht, slaan water op en ze verschaffen insecten een extra bron van voedsel”, weet GroenLinks. “Ze passen bovendien in een duurzame vervoersstrategie en zorgen voor een schonere en fijnere leefomgeving.”

  Ook de bankjes in en de ondergrond van de Utrechtse bushoekjes zijn met oog voor natuur en milieu ontworpen. Hiervoor wordt bamboe (bankjes) en gerecycled beton (ondergrond) gebruikt. De Statenfractie van GroenLinks meent dat ook dit in Groningen heel zou goed kunnen.

 9. Erik van Erne zegt:

  18 november 2019 om 13:13 | Permalink

  Bushokjes Almere Krijgen Een Groen Dak

  De bushokjes in Almere moeten groene daken krijgen. Afgelopen zomer werden de eerste begroeide bushokjes geplaatst in Utrecht en dat voorbeeld wil Almere volgen.

  Dat blijkt uit beantwoording van vragen die de lokale fractie van ChristenUnie stelde.

  Het stadsbestuur zegt dat de groene daken op abri’s vooral een positieve bijdrage kunnen leveren aan het milieu en biodiversiteit bij de haltes rondom en in de stadscentra. “Het is een mooie toevoeging aan de honderden bloembakken en ‘bijenlinten’ die in de stadscentra zijn geplaatst, om in het verstedelijkte gebied meer ruimte te bieden aan bijen, vlinders en insecten”, schrijft het college van B en W.

  De gemeente zegt dat een deel van de abri’s in Almere aan vervanging toe is en dat bij de komende aanbesteding het ‘opgroenen’ van de hokjes wordt meegenomen. Daarnaast wordt uitgezocht of bushaltes die niet vernieuwd worden, ook een groen dak kunnen krijgen. De resultaten van dat onderzoek zijn dit najaar bekend.

 10. Erik van Erne zegt:

  18 november 2019 om 13:19 | Permalink

  De Bossche Groenen Pleit Voor Groene Bushokjes In Den Bosch

  De fractie van De Bossche Groenen wil dat de gemeente groene bushokjes laat plaatsen, zoals in Utrecht en Breda. De bushokjes zouden in de ogen van fractievoorzitter Judith Hendrickx huizenbezitters stimuleren om een groen dak aan te leggen.

  Bovendien zouden de groene bushokjes goed zijn voor de biodiversiteit en zien ze er volgens Hendrickx ook nog eens mooi uit. De Bossche Groenen vraagt het college of ook B en W denken dat de groene hokjes een ecologische en esthetische meerwaarde hebben.

 11. Erik van Erne zegt:

  18 november 2019 om 13:41 | Permalink

  PvdD Wil Groen Op Alle Bushokjes In Provincie Gelderland

  De Gelderse fractie van de Partij voor de Dieren wil dat de bushokjes in Gelderland groen op het dak krijgen.

  Daarom heeft de partij nu vragen gesteld aan de provincie en wil het weten hoeveel bushokjes in eigendom zijn van de provincie. Ook wil de Partij voor de Dieren uitzoeken of de groene daken een duurzame investering kunnen zijn.

  De gemeente Utrecht kwam dit voorjaar met de opening van het eerste groene bushokje. De Partij voor de Dieren hoopt dat de provincie dat voorbeeld wil volgen.

  ‘We hopen natuurlijk dat als de provincie de bushokjes vergroent, meer gemeenten dit voorbeeld zullen volgen. En het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als we uiteindelijk een stijging van het totaal aantal groene daken in Gelderland zouden zien’, zegt Statenlid Lester van der Pluijm.

 12. Erik van Erne zegt:

  27 november 2019 om 19:53 | Permalink

  Provincie Utrecht Gaat 200 Provinciale Bushokjes Vervangen Door Duurzame Bushokjes

  In de provincie Utrecht worden in 2020 ongeveer 200 provinciale bushokjes vervangen door nieuwe, duurzame exemplaren. De huidige abri’s zijn gemiddeld twintig jaar oud en dus aan vervanging toe. Bij de aanbesteding van deze hokjes zal duurzaamheid zwaar worden meegewogen.

  De huidige bushokjes verkeren inmiddels in slechte staat en zijn technisch afgeschreven. Het is ook een probleem dat de fabrikant geen materialen voor dit type abri kan leveren. De aanbestedingsprocedure gaat van start in december 2019. De gunning voor exploitatie en onderhoud vindt naar verwachting plaats in de zomer van 2020. Uiterlijk 1 januari 2021 moeten alle nieuwe abri’s geplaatst zijn.

  Tijdens de vervangingsronde zullen er ook oude abri’s helemaal verdwijnen. Dit komt door het beleid van de provincie Utrecht om bushokjes te plaatsen bij haltes waar gemiddeld vijf of meer mensen per dag instappen. Dit is overigens een verruiming van het beleid, aangezien er in 1997 nog minimaal tien instappers moesten zijn. Maar op plekken waar nu geen vijf mensen meer instappen, verdwijnen de abri’s. In totaal worden er 230 oude abri’s verwijderd en komen er 200 nieuwe abri’s terug.

  De nieuwe bushokjes moeten veel duurzamer zijn dan de huidige. Deze krijgen namelijk stroom voor verlichting van de reclamevitrines en dakverlichting via het lichtnet. Bovendien zijn de abri’s niet voorzien van energiezuinige led-verlichting. “Omdat de bushaltes de voordeur van het OV zijn, vinden we het belangrijk dat de kwaliteit ervan hoog is met veel aandacht voor duurzaamheid”, aldus de provincie.

  De provincie eist in de abri’s de aanwezigheid van een bankje, een prullenbak, een informatiepaneel voor reisinformatie van de vervoerder, led-verlichting, zonnepanelen en sedumdaken. Bovendien hecht de opdrachtgever aan de recyclebaarheid van materialen en naar een onderhoudscontract dat voorziet in een verantwoorde schoonmaak. Bij het weghalen van de oude abri’s zal ook extra zorg zijn voor verantwoord afvoeren en recyclen.

 13. Erik van Erne zegt:

  10 september 2020 om 19:17 | Permalink

  Groene Bushokjes Voor Een Beter (Leef-)Klimaat Nu Ook In Nieuwegein

  Wethouder Duurzaamheid Marieke Schouten opende het nieuwe bushokje aan het Wenckebachplantsoen kruising Sluyterslaan. Het groene dak stimuleert de natuur in de stad (biodiversiteit) en geeft een natuurlijke, groene beleving in een stedelijke omgeving. Onder meer bijen en vlinders komen er graag op af. Het Sedum draagt ook in beperkte mate bij aan het tegengaan van fijnstof en alle daken samen verminderen de opwarming van de stad tijdens zeer warm weer. Met de aanleg hoopt de gemeente ook bewoners en bedrijven te inspireren zelf een groen dak of tuin aan te leggen.

  Nieuwegein is volgens wethouder Marieke Schouten al langer bezig met het inrichten van een klimaatbestendige stad. Dat betekent dat we voorbereid willen zijn op de gevolgen van klimaatverandering en dus hitte- en droogteperiodes en extreme regenbuien kunnen opvangen. ,,Elk oppervlak in de stad kunnen we gebruiken. Zo ook de daken van de bushokjes. Met een sedumdak kun je kwaliteit van lucht verbeteren en ze zorgen voor verkoeling. Ik ben dus erg blij dat we de groene bushokjes in Nieuwegein kunnen plaatsen omdat veel Nieuwegeiners aangeven groen in de stad belangrijk te vinden.”

  Ook bij projecten in de wijken wordt samen met inwoners gekeken hoe de wijk klimaatvriendelijk kan worden gemaakt. Soms is de gemeente genoodzaakt om groen of bomen te verwijderen maar het uitgangspunt is om groen te behouden en waar mogelijk kwaliteitsgroen toe te voegen.

  Ook veel Nieuwegeiners investeren mee in een duurzame en groene stad. Zo’n veertig Nieuwegeiners krijgen via de subsidie groene daken een bijdrage voor het aanleggen van een groen dak. Dit jaar komt er daardoor zo’n 1000 vierkante meter aan groene daken bij in Nieuwegein. In 2021 kunnen bewoners en ondernemers weer subsidie aanvragen voor een groen dak.

 14. Erik van Erne zegt:

  10 september 2020 om 19:28 | Permalink

  Groen, Groener, Groenst: Haarlemse Bushokjes Met Een Tuintje Op Het dak

  In het centrum van Haarlem bevinden zich twee groene bushokjes aan de Gedempte Oude Gracht en ’t Verwulft met een daadwerkelijk tuintje op het dak. De daken helpen onder meer de luchtkwaliteit te verbeteren en zijn goed voor de biodiversiteit, zo meldt de gemeente.

  Sedum zijn de plantjes op de daken van de bushokjes. Dat is een vetachtige plant die goed tegen de verschillende weersomstandigheden kan, gevalletje ‘weer of geen weer, we groeien gewoon door’. Daarnaast houdt sedum regenwater vast, wat tijdens warme periodes helpt om de stad te verkoelen. Zoals ieder andere plant neemt sedum ook CO2 en fijnstof op, wat de luchtkwaliteit ten goede komt.

  De groene daken zijn aangelegd door JCDecaux in samenwerking met de gemeente. Haarlem is de vijfde stad waarin JCDecaux groene daken op Abri’s plaatst.

 15. Erik van Erne zegt:

  10 september 2020 om 19:32 | Permalink

  Bushokjes In Woerden Voorzien Van Groen Dak

  Op 12 en 13 augustus 2020 zijn drie bushokjes in Woerden voorzien van een groen dak. In samenwerking met de JCDecaux hebben de bushokjes bij de haltes Jozef Israelslaan, Station en Klaverweide een groen dak gekregen. Hiermee wil de gemeente aandacht vragen voor meer groene daken in de gemeente.

  Een groen dak heeft vele functies en is goed voor het milieu. Zo geeft het verkoeling op warme dagen, voorkomt het wateroverlast, zuivert het de lucht en vergroot het de biodiversiteit. Met de huidige hittegolf en de steeds heftiger wordende regenbuien in ons land biedt een groen dak op veel gebieden voordelen. Wethouder Bolderdijk was zelf aanwezig bij het plaatsen van het groen dak op het bushokje bij de halte Jozef Israelslaan: “Het belang van groene daken is inmiddels een feit. Door de bushokjes te vergroenen, willen wij dit als gemeente nog maar eens benadrukken. Niet alleen de inwoners dragen hun steentje bij, maar ook de gemeente en haar partners.”

  Inwoners van de gemeente Woerden kunnen in aanmerking komen voor een subsidie voor het aanleggen van een groen dak. Het te subsidiëren bedrag is afhankelijk van de grootte van het groen dak. Als inwoners willen weten of zij recht hebben op subsidie, kunnen zij terecht op de pagina Subsidie voor een groen dak. De subsidieregeling bestaat sinds 2019 en heeft dit jaar al gezorgd voor 1465 m2 aan groene daken in de gemeente.

 16. Erik van Erne zegt:

  10 september 2020 om 19:41 | Permalink

  Bushokjes Zaanstad Krijgen Groene Plantjes Op Het Dak

  Met vetplantjes, zogeheten sedumplantjes, wil de gemeente Zaanstad de openbare ruimte groen en leefbaar houden. Ze worden op 18 bushokjes geplaatst en als dit een succes wordt, zullen moeten alle 196 bushokjes eraan geloven. “Het werkt echt”, aldus een wethouder. Maar niet iedereen vindt het terecht dat hier geld aan wordt gespendeerd.

  Het groen moet ervoor zorgen dat hitte- en wateroverlast beperkt wordt. De plantjes zuigen het regenwater op en zorgen dat het langer vastgehouden wordt. Zo is er meer tijd voor het riool om het overvloedige water te verwerken. En op warme dagen is het juist handig om onder de vetplantjes te gaan staan, want ze zorgen voor verkoeling.

  Het plaatsen van de sedumdaken is niet gratis, want de daken van de bushokjes moeten vervangen worden. Volgens wethouder Gerard Slegers is dit geen probleem: “Het kost een bepaalde investering, maar het kost ons niet de kop”, zegt hij.

 17. Erik van Erne zegt:

  10 september 2020 om 19:46 | Permalink

  Goudse Bushokjes Krijgen Groene Daken

  Begin april kregen 64 Goudse bushokjes een groen dak. Het idee komt uit Utrecht, waar dit een groot succes is. De meeste bushokjes krijgen een sedum dak. Ook krijgen negen hokjes zonnepanelen en vijf een AED.

  Maar niet alleen bushokjes worden vernieuwd. Ook worden er 150 reclameborden opgeknapt door Clean Channel, zij zullen ook ongeveer twintig nieuwe digitale schermen in het centrum plaatsen.

  Vorig jaar heeft Gouda besloten buitenreclame opnieuw aan te besteden. Clear Channel zag dit als een kans. ”Na de plaatsing in Utrecht hebben we veel vragen gekregen uit andere gemeentes over onze abri’s. Zo komen ze ook in Leiden. Met de winst van de concessie in Gouda versterken we onze landelijke spreiding’’, zegt een woordvoerder van het bedrijf tegen het AD. ”Over de exacte planning voor de plaatsing overleggen we nog met de gemeente.’’

 18. Erik van Erne zegt:

  10 september 2020 om 19:51 | Permalink

  Acht Bushokjes In Goes Voorzien Van Een Groen Dak

  Acht bushokjes in Goes worden voorzien een groen dak. De sedumdaken worden in september geplaatst op vijf hokjes op het bussenplein bij het station, het bushokje aan de Oranjeweg (bij Pontes Het Goese Lyceum) en twee aan de Westwal.

  Sedumdaken bestaan uit vetplanten, die water opnemen bij regenbuien, fijnstof reduceren en insecten aantrekken. Bovendien zorgen de daken voor verkoeling op warme dagen.

  De acht locaties zijn gekozen omdat daar weinig groen is en het er daarom meestal warmer is dan op andere plekken. “Als het bevalt, willen we op termijn meer bushokjes voorzien van groene daken”, zegt wethouder Joost de Goffau.

 19. Erik van Erne zegt:

  12 oktober 2020 om 11:35 | Permalink

  Twee Duurzame En Groene Bushokjes In Centrum Den Haag

  Er zijn twee duurzame bus- en tramhokjes geplaatst in het centrum van Den Haag bij de haltes Spui en Kalvermarkt/Stadhuis.

  “Als de pilot succesvol is, worden overal in de stad groene bushokjes geplaatst” Eén bushokje heeft een groen dak vol sedum. Dat zijn een soort vetplantjes die de lucht filteren, zorgen voor biodiversiteit en regenwater vasthouden. De tweede ligt vol zonnepanelen, waarvan de electriciteit gebruikt wordt voor de verlichting en de reclame in het hokje.

  De twee hokjes zijn onderdeel van een pilot in samenwerking met de HTM.. Als deze succesvol is wordt gekeken of ze door de rest van de stad geplaatst kunnen worden.

 20. Erik van Erne zegt:

  7 februari 2021 om 15:22 | Permalink

  D66 Wil Bushokjes Met Zonnepanelen En Groene Daken In Amstelveen

  D66 Amstelveen wil dat het Collge van B en W gaat onderzoeken of er mogelijkheden zijn tot het verduurzamen van Amstelveense bushokjes.

  ‘In verschillende gemeenten zoals de gemeente Utrecht en Den Haag zijn er volgens D66 initiatieven om de bushokjes te verduurzamen, zoals het plaatsen van groen en zonnepanelen op de daken van bushokjes. Dat meldt de partij in een persbericht, waarin het aangeeft schriftelijke vragen te stellen aan het College van B en W.

  ‘Op het gebied van duurzaamheid heeft de gemeente Amstelveen verschillende doelstellingen geformuleerd. Van het totale energieverbruik in Amstelveen ligt het percentage duurzaam opgewekte energie rond de 4%. De duurzaam opgewekte energie moet dus substantieel omhoog’, aldus D66.

  D66 Amstelveen kijkt naar gemeente Den Haag waarbij op de daken van bushokjes zonnepanelen zijn geïnstalleerd: ‘De elektriciteit die hierbij wordt opgewekt, wordt gebruikt voor de verlichting van het bushokje en de reclame. Uit onderzoek is gebleken, is dat zonnepanelen een hoger rendement hebben in combinatie met een groen dak. Door de lagere temperatuur op een groen dak neemt het rendement toe. Een bijkomend voordeel is dat vegetatie CO2 uit de lucht kan filteren en omzet in zuurstof.’

  ‘We zien in Amstelveen dat het openbaar vervoer steeds meer elektrische bussen laat rijden, “hoe mooi zou het zijn als ook de bushokjes zouden worden verduurzaamd”, aldus D66 gemeenteraadslid Youssef Ben Idder.

 21. Erik van Erne zegt:

  18 februari 2021 om 23:36 | Permalink

  Gemeente Leiden vervangt alle bushokjes voor duurzame exemplaren

  Het stadsgezicht zal de komende maanden een beetje veranderen: donderdag begint de gemeente met het vervangen van alle bushokjes in de stad. De werkzaamheden duren tot ongeveer half april. De nieuwe bushokjes zijn duurzamer dan de oude.

  Zo liggen op het dak van alle bushokjes zonnepanelen die het bushokje van stroom voorzien. In het centrum worden de bushokjes ook uitgerust met een AED plus een touchscreen met actuele reis- en toeristische informatie. ‘Supersonische hokjes,’ aldus de gemeente. Volgens de gemeente blijft de verduurzaming niet alleen bij de zonnepanelen; het vervoer voor de posterwissel en het onderhoud zal op de fiets of met een elektrisch busje gaan.

  Geen invloed op openbaar vervoer
  Elke dag worden vier bushokjes vervangen. De werkzaamheden zijn vijf dagen per week. De gemeente geeft aan dat de werkzaamheden geen invloed hebben op het openbaar vervoer. Alle bussen blijven rijden zoals normaal.

 22. Erik van Erne zegt:

  11 mei 2022 om 13:50 | Permalink

  Vijftig Groene Bushokjes in Haarlemmermeer Krijgen Groen Dak

  Er komt ruim 600 vierkante meter extra oppervlakte aan groene daken bij in Haarlemmermeer. Vijftig bushokjes krijgen namelijk een groen dak. Wethouder Marja Ruigrok kleurde eigenhandig het dak van het bushokje aan het Burgemeester van Stamplein in Hoofddorp groen.

  De nieuwe exploitant van de bushokjes heeft in zijn overeenkomst op verzoek van de gemeente opgenomen dat hij 50 daken voorziet van sedum.
  “Sedum vermindert fijnstof, bergt regenwater en bestrijdt hitte. Daarnaast vergroot het de biodiversiteit. Bijen en vlinders komen er graag op af. Ik ben blij dat we met deze innovatie bijdragen aan de verduurzaming van Haarlemmermeer”, zegt wethouder Marja Ruigrok.

 23. Erik van Erne zegt:

  30 juni 2022 om 23:50 | Permalink

  Groningen Krijgt Nu Ook Groene Bushokjes

  In Utrecht zijn bushokjes met groene daken een hit. Mensen vinden het mooi. De insecten vreten ervan. En het biedt ook nog eens verkoelings. In Groningen was met op dat moment ook al bezig met zulks. Eindelijk is het zover.width=”500″ height=”300″

  De Bloemsingel ter hoogte van UMCG Noord en de W.A. Scholtenstraat wordt flink aangepakt. Het moet een busknooppunt van jewelste worden voor bezoekers en werknemers van het ziekenhuis, omliggende buurten, studenten, het Stadsstrand, nieuwe cultuurkwartier en achterliggende wijken als Lewenborg en Beijum.

  Over de verbouwings aan de Bloemsingel ontvangen we veel klachten. Het lijkt alsof het een grote betonnen vlakte wordt met grote betonnen bushaltes. Maar dat is volgens de makers en bedenkers juist niet de bedoeling.

  Het moet juist een groene oase worden uiteindelijk. Met volop bomen, struiken en dus groene daken. En dan niet van die laffe zoals in Utrecht met wat bloemetjes en erg laag struikgewas, maar met een half bos op het dak. Dat zet zoden aan de dijk. En het blijkt dus dat die dikke en verafschuwde betonnen overkapping dient als plantenbak.

  Wat Utrecht dan wel weer voor heeft op Gunn is dat ze daar 200 groene bushokjes hebben gepoot. In Stad staan ze vooralsnog alleen aan de Bloemsingel.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (457)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Links

  Milieunet op..