Anders Bekeken

Groene Bushaltes: Groene Daken, LED-Verlichting, Bamboe Bankjes Voor 316 Bushokjes in Utrecht

Geschreven op 19-4-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in Duurzaam Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Meer dan 300 bushaltes in Utrecht krijgen groene daken. Bovendien krijgen de haltes LED-verlichting en een zitje van bamboe.

Ook komen er bushaltes met zonnepanelen. De nieuw vormgegeven haltes moeten bijdragen aan een groene leefomgeving.

De groene daken zijn gemaakt van sedum, een soort vetplant. Volgens wethouder Kees Diepeveen is het groene dak een bouwsteen voor duurzame stedenbouw. Woensdag 24 april legt de wethouder een groen dak aan op de bushalte aan de Carnegiedreef in Overvecht.

“De daken helpen bij het afvangen van fijnstof, bergen van regenwater en zorgen voor verkoeling bij hitte”, aldus Diepeveen. “Daarnaast vergroten groene daken ook de biodiversiteit in de stad, wat zeer goed is voor de insecten zoals de bijen.”

De daken worden in de periode april tot en met juni 2019 aangelegd. Utrechters die zelf een groen dak willen aanleggen kunnen hiervoor subsidie aanvragen bij de gemeente.

Een groen dak is goed voor een gezonde en leefbare stad. De stad kan daardoor beter tegen problemen met het klimaat. Het helpt om wateroverlast te voorkomen en zorgt dat we minder last hebben van hitte.

Wilt u een groen dak? De gemeente Utrecht geeft hier subsidie voor. Een goed moment om een groen dak aan te leggen is als uw oude dakbedekking versleten is. Of als u toch uw dak met asbest moet vervangen. Een combinatie met zonnepanelen kan ook interessant zijn. Een groen dak maakt dat zonnepanelen beter werken en langer meegaan. Om subsidie voor een groen dak te kunnen krijgen, moet uw dak groter dan 20 m2 zijn. U kunt ook subsidie samen met uw buren aanvragen om zo aan de 20 m2 te komen.

Zie ook: De Groene Tramhalte In Amsterdam: De Eerste Rainproof Abri Van Nederland – De Groene Abri wint Ontwerpwedstrijd Verrassend Groen in de Binnenstad van Eindhoven – Nano Hub: De Bushalte 2.0 by EVAnet – Maak Je Dak Groen Met Een Sedumdak Van De Sedumshop by GreenchoiceEen Groen Mos-Sedumdak voor de TNW van de TU Delft: Nu nog Zonnepanelen Erop – De Bouw Kleurt Groen: De Duurzame Voordelen van Groene Daken – Groothandelsgebouw Rotterdam krijgt Groen Infodak – Startup Village at Amsterdam Science Park: Onderzoek naar Groene Daken by Claudia Rot – Duurzame Renovatie 400 Woningen Met Groene Daken in Wijk Lewenborg in Groningen – Het CO2-Neutrale Scouting Gebouw St. Walrick Met Sedumdak – Groen SedumDak van 1700 m2 op Wooncomplex De Halve Wereld in Amsterdam by Ymere – Groen dak voor basisschool St. Michaëlschool in Groningen – Dakpark Rotterdam: Een Park op Hoog Niveau

Duurzame Groene Daken by GroeneSteden – Groene daken, groene muren, groene huizen met EcoMoss – Ieder huis groen, dat is goed te doen – Green the City met Groene Gordijnen – Groene Daken in Rotterdam: Stopmotion Film by Studenten van de Willem de Kooning Academie – Greenpark: De Groene Parkeergarage van Rotterdam met Verticale Tuinen  – Subsidieregeling Groene Daken en Groene Muren in Amsterdam – Een duurzaam, groen winkelcentrum voor Almere Poort – Iconic School of Art, Design and Media in Singapore – Een groen dak als attractie: San Francisco’s New Academy of Sciences

12 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  21 mei 2019 om 12:36 | Permalink

  Groene Bushokjes Met Sedum Begroeiing En Zonnepanelen In Wageningen

  Wageningen gaat de daken van bushokjes uitrusten met sedum begroeiing en zonnepanelen. Wethouder Dennis Gudden (D66), die groen in zijn portefeuille heeft, geeft aan dat ze mensen ermee aan het denken willen zetten.

  Het plan begint bij het busstation. “Dat is niet de meest groene plek van de stad, en dat is nog een understatement”, zegt Gudden. “Daarvoor zijn door onszelf, maar ook door ondernemers en omwonenden, veel ideeën aangedragen. Een van die ideeën was om de daken groen te maken door er sedum te planten. Vanuit de omliggende flats geeft dat een mooi groen zicht. En het zorgt ook voor verkoeling in de zomer. Want door de grote hoeveelheid steen en de hoge flats kan het op het busstation erg warm worden.”

  Daarna kwam het idee om er ook zonnepanelen op te plaatsen, om duurzame energie op te slaan. “We denken voor de toekomst aan de mogelijkheid om die energie in een accu op te slaan zodat mensen in een busstation bijvoorbeeld hun telefoon op kunnen laden terwijl ze op de bus wachten”, zegt Gudden.

  De sedumdaken en de zonnepanelen hebben daarnaast ook het doel om mensen aan het denken te zetten. “We willen bewoners bewust maken van groene daken en duurzame energie. Mensen komen het straks in hun dagelijkse leven tegen en hopelijk worden ze dan toch even attent gemaakt op de mogelijkheden. Het past ook bij onze ambitie om Wageningen duurzamer en groener te maken.”

  De gemeente verwacht nog deze maand een opdracht voor de sedumdaken aan een uitvoerder te kunnen verlenen. De uitvoering zou dan, volgens plan, in de tweede helft van juni plaatsvinden. Het moet volgens Gudden worden gezien als een proef. “Het is nog nergens in Nederland gedaan, dus we moeten zien of het werkt. Daar heb ik overigens wel het volste vertrouwen in.” Daarna kijkt Wageningen of bushokjes op andere plekken in de stad ook een sedumdak en zonnepanelen krijgen.

  Wethouder Gudden is slecht geïnformeerd. In Utrecht zijn al een groot aantal groene bushokjes gerealiseerd

 2. Erik van Erne zegt:

  18 juli 2019 om 13:30 | Permalink

  Apeldoorn Geeft Bushokjes Groene Daken

  Apeldoorn gaat, in navolging van de gemeente Utrecht, bushokjes vergroenen. Dat vertelde wethouder Sandmann donderdagavond in antwoord op een vraag van GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

  De bushokjes krijgen een groen dak van plantjes. In Utrecht gebruiken ze sedum-vetplanten. Die moeten zorgen voor verkoeling, afvang van stikstof en het bergen van regenwater. Bovendien zorgen de groene daken voor meer biodiversiteit: insecten kunnen profiteren van de extra beplanting.

  Hoeveel bushokjes aangepast zullen worden en op welke termijn dat zal gebeuren, durfde de wethouder nog niet te zeggen.

 3. Erik van Erne zegt:

  25 juli 2019 om 12:45 | Permalink

  Busstation Wageningen Wordt Groener

  Wageningen is eind juli begonnen met de vergroening van het busstation.

  Alle bushokjes worden bedekt met een groen dak en een zonnepaneel.

  De reclamezuilen van de bushokjes krijgen LED verlichting.

  Verder wordt rondom de vier betonnen lichtmasten een groeibegeleiding aangebracht.

  In het najaar worden de klimplanten voor de betonnen lichtmasten en nog vier bomen geplant.

  Omdat de bushokjes nog zeker 10 jaar mee kunnen, is besloten deze te verduurzamen en niet te vervangen voor nieuwe, aldus de gemeente Wageningen.

 4. Erik van Erne zegt:

  18 augustus 2019 om 13:23 | Permalink

  CDA Wil Groene Bushokjes In Leeuwarden

  Het CDA wil in Leeuwarden bushokjes met groene daken, door planten op de abri te laten groeien. Deze bieden voordelen zoals het opvangen van regenwater, het aantrekken van bijen en andere insecten en het verwerken van fijnstof.

  Raadslid Aaltsje Meinderts wil zich hier dit nieuwe politieke seizoen voor in gaan zetten. “Juust yn in stedelike omjouwing as Ljouwert moatte jo soargje foar bettere ôfvoer fan wetter en skjinnere loft”, aldus Meinderts.

  Dit idee is afkomstig van de stad Utrecht, waar inmiddels 300 van deze bushokjes staan. Het CDA wil deze optie voor Leeuwarden onderzoeken door in contact te treden met het college en met de provincie Fryslân.

  Het CDA wil met deze groene daken een bijdrage leveren aan het vergroenen van de stad. Dit moet niet alleen met deze maatregel gebeuren, maar bijvoorbeeld ook door de daken van huizen te voorzien van planten. In de gemeente Leeuwarden bestaan hier subsidieregelingen voor.

 5. Erik van Erne zegt:

  20 augustus 2019 om 13:34 | Permalink

  Heerlen Wordt Tweede Gemeente In Nederland Waar Alle Bushokjes Een Groen Dak Krijgen.

  Utrecht liet eerder dit jaar alle oude abri’s vervangen door nieuwe. Het Voerendaalse bedrijf Reclame Bureau Limburg (RBL) won de Utrechtse aanbesteding met een concept van bushokjes met een dak van vetplantjes die fijnstof filteren en een pleisterplaats bieden voor vlinders en bijen.

  In Heerlen is geen aanbesteding gedaan. Daar worden de bestaande abri’s niet vervangen, maar aangepast. Wethouder Charles Claessens van de gemeente Heerlen vindt het een prima initiatief. “Het is vooral een mooi voorbeeld van hoe wij onze stedelijke omgeving kunnen vergroenen. Ik hoop dat de inwoners van Heerlen daar een voorbeeld aan nemen en zelf ook hun eigen omgeving groener maken. Zoals het vervangen van tegels of asfalt door een echte tuin.”

 6. Erik van Erne zegt:

  11 oktober 2019 om 12:58 | Permalink

  Voorstel Voor Groene Bushokjes In Veenendaal

  De gemeente Veenendaal gaat met de leverancier van de bushokjes kijken of de huidige bushokjes een groene update kunnen krijgen.

  Daarvoor moet wel het tot 2029 lopende contract worden opengebroken, zo liet wethouder Engbert Stroobosscher donderdagavond in de raadscommissie weten. Het CDA kaartte de groene bushokjes aan omdat ze bijdragen aan een beter klimaat.

  In Utrecht staan sinds april dit jaar al ruim 300 groene bushokjes en de wethouder heeft ze in Wageningen ook gezien. Op het gemeentehuis in Utrecht hebben ze inmiddels de halve wereld over de groene bushokjes aan de telefoon gekregen. ,,Het is echt een wereldhit. Van Australië tot Mexico en de Verenigde Staten is er belangstelling voor.”

 7. Erik van Erne zegt:

  18 november 2019 om 12:29 | Permalink

  Gemeenteraad Ede Wil Groen En Zonnepanelen Op Bushokjes

  Ede krijgt groene bushokjes. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten.

  Het zal alleen nog jaren duren voor het zover is: de daken van de huidige bushokjes zijn namelijk niet geschikt voor begroeiing.

  Het voorstel kwam donderdag van de SGP. Volgens de partij is een vergroening van bushokjes ‘een kleine, maar mooie stap’ om de biodiversiteit te versterken.

  De beplanting zou zoveel mogelijk gecombineerd moeten worden met zonnepanelen op de daken van bushokjes.

  De daken van de huidige bushokjes zijn niet sterk genoeg zijn voor beplanting en ze worden voorlopig ook nog niet vervangen, want de hokjes zijn nog niet eens op de helft van hun levensduur.

  Mooi plan dus, maar er is zelfs geen jaartal genoemd wanneer de groene bushokjes in Ede een feit zijn.

  Update 24 januari 2020: Ede gaat 7 van de 100 bestaande bushokjes in de gemeente voorzien van een groen dak. De huidige exploitant van de bushokjes stopt ermee. De gemeente Ede neemt de abri’s over en pakt hiermee een kans voor vergroening. Zowel de vergroening als ook de overname van de bushokjes dragen volgens de gemeente bij aan duurzaamheid. Oude bushokjes worden hierdoor niet verwijderd en getransporteerd naar het buitenland.

  Het grootste deel van de abri’s valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Ede. Een aantal abri’s zijn in beheer van de Nederlandse Spoorwegen en de abri’s langs de provinciale wegen zijn in beheer van de provincie Gelderland.

 8. Erik van Erne zegt:

  18 november 2019 om 13:05 | Permalink

  GroenLinks Wil Groene Bushokjes In Hele Provincie Groningen

  GroenLinks stelt voor alle bushokjes in de provincie Groningen te voorzien van groene daken. Net zoals in Utrecht, want dat is goed voor de bijtjes.

  In Utrecht zijn de daken van meer dan 300 bushokjes met sedum, een soort vetplant, beplant. Die wil GroenLinks nu ook in Stad en Ommeland. “De groene daken zuiveren de lucht, slaan water op en ze verschaffen insecten een extra bron van voedsel”, weet GroenLinks. “Ze passen bovendien in een duurzame vervoersstrategie en zorgen voor een schonere en fijnere leefomgeving.”

  Ook de bankjes in en de ondergrond van de Utrechtse bushoekjes zijn met oog voor natuur en milieu ontworpen. Hiervoor wordt bamboe (bankjes) en gerecycled beton (ondergrond) gebruikt. De Statenfractie van GroenLinks meent dat ook dit in Groningen heel zou goed kunnen.

 9. Erik van Erne zegt:

  18 november 2019 om 13:13 | Permalink

  Bushokjes Almere Krijgen Een Groen Dak

  De bushokjes in Almere moeten groene daken krijgen. Afgelopen zomer werden de eerste begroeide bushokjes geplaatst in Utrecht en dat voorbeeld wil Almere volgen.

  Dat blijkt uit beantwoording van vragen die de lokale fractie van ChristenUnie stelde.

  Het stadsbestuur zegt dat de groene daken op abri’s vooral een positieve bijdrage kunnen leveren aan het milieu en biodiversiteit bij de haltes rondom en in de stadscentra. “Het is een mooie toevoeging aan de honderden bloembakken en ‘bijenlinten’ die in de stadscentra zijn geplaatst, om in het verstedelijkte gebied meer ruimte te bieden aan bijen, vlinders en insecten”, schrijft het college van B en W.

  De gemeente zegt dat een deel van de abri’s in Almere aan vervanging toe is en dat bij de komende aanbesteding het ‘opgroenen’ van de hokjes wordt meegenomen. Daarnaast wordt uitgezocht of bushaltes die niet vernieuwd worden, ook een groen dak kunnen krijgen. De resultaten van dat onderzoek zijn dit najaar bekend.

 10. Erik van Erne zegt:

  18 november 2019 om 13:19 | Permalink

  De Bossche Groenen Pleit Voor Groene Bushokjes In Den Bosch

  De fractie van De Bossche Groenen wil dat de gemeente groene bushokjes laat plaatsen, zoals in Utrecht en Breda. De bushokjes zouden in de ogen van fractievoorzitter Judith Hendrickx huizenbezitters stimuleren om een groen dak aan te leggen.

  Bovendien zouden de groene bushokjes goed zijn voor de biodiversiteit en zien ze er volgens Hendrickx ook nog eens mooi uit. De Bossche Groenen vraagt het college of ook B en W denken dat de groene hokjes een ecologische en esthetische meerwaarde hebben.

 11. Erik van Erne zegt:

  18 november 2019 om 13:41 | Permalink

  PvdD Wil Groen Op Alle Bushokjes In Provincie Gelderland

  De Gelderse fractie van de Partij voor de Dieren wil dat de bushokjes in Gelderland groen op het dak krijgen.

  Daarom heeft de partij nu vragen gesteld aan de provincie en wil het weten hoeveel bushokjes in eigendom zijn van de provincie. Ook wil de Partij voor de Dieren uitzoeken of de groene daken een duurzame investering kunnen zijn.

  De gemeente Utrecht kwam dit voorjaar met de opening van het eerste groene bushokje. De Partij voor de Dieren hoopt dat de provincie dat voorbeeld wil volgen.

  ‘We hopen natuurlijk dat als de provincie de bushokjes vergroent, meer gemeenten dit voorbeeld zullen volgen. En het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als we uiteindelijk een stijging van het totaal aantal groene daken in Gelderland zouden zien’, zegt Statenlid Lester van der Pluijm.

 12. Erik van Erne zegt:

  27 november 2019 om 19:53 | Permalink

  Provincie Utrecht Gaat 200 Provinciale Bushokjes Vervangen Door Duurzame Bushokjes

  In de provincie Utrecht worden in 2020 ongeveer 200 provinciale bushokjes vervangen door nieuwe, duurzame exemplaren. De huidige abri’s zijn gemiddeld twintig jaar oud en dus aan vervanging toe. Bij de aanbesteding van deze hokjes zal duurzaamheid zwaar worden meegewogen.

  De huidige bushokjes verkeren inmiddels in slechte staat en zijn technisch afgeschreven. Het is ook een probleem dat de fabrikant geen materialen voor dit type abri kan leveren. De aanbestedingsprocedure gaat van start in december 2019. De gunning voor exploitatie en onderhoud vindt naar verwachting plaats in de zomer van 2020. Uiterlijk 1 januari 2021 moeten alle nieuwe abri’s geplaatst zijn.

  Tijdens de vervangingsronde zullen er ook oude abri’s helemaal verdwijnen. Dit komt door het beleid van de provincie Utrecht om bushokjes te plaatsen bij haltes waar gemiddeld vijf of meer mensen per dag instappen. Dit is overigens een verruiming van het beleid, aangezien er in 1997 nog minimaal tien instappers moesten zijn. Maar op plekken waar nu geen vijf mensen meer instappen, verdwijnen de abri’s. In totaal worden er 230 oude abri’s verwijderd en komen er 200 nieuwe abri’s terug.

  De nieuwe bushokjes moeten veel duurzamer zijn dan de huidige. Deze krijgen namelijk stroom voor verlichting van de reclamevitrines en dakverlichting via het lichtnet. Bovendien zijn de abri’s niet voorzien van energiezuinige led-verlichting. “Omdat de bushaltes de voordeur van het OV zijn, vinden we het belangrijk dat de kwaliteit ervan hoog is met veel aandacht voor duurzaamheid”, aldus de provincie.

  De provincie eist in de abri’s de aanwezigheid van een bankje, een prullenbak, een informatiepaneel voor reisinformatie van de vervoerder, led-verlichting, zonnepanelen en sedumdaken. Bovendien hecht de opdrachtgever aan de recyclebaarheid van materialen en naar een onderhoudscontract dat voorziet in een verantwoorde schoonmaak. Bij het weghalen van de oude abri’s zal ook extra zorg zijn voor verantwoord afvoeren en recyclen.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (672)
 • Agenda (3.210)
 • Barack Obama (116)
 • Biologisch (115)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (831)
 • Communicatie (376)
 • Cradle to Cradle – Circulair (509)
 • Design (236)
 • Dieren (177)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.329)
 • Educatie (347)
 • EEN-Armoede (251)
 • Energie en Besparing (3.464)
 • Europa (29)
 • Evenementen (197)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (308)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (30)
 • Greenwashing (120)
 • Hergebruik-Kringloop (321)
 • Iets anders (372)
 • Int. Samenwerking (191)
 • Investeren (136)
 • Kerst (123)
 • Klimaat (1.681)
 • Licht (385)
 • Lucht (34)
 • Mensenrechten (170)
 • Milieu (748)
 • MVO (109)
 • Natuur (756)
 • Nederland (26)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (127)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (226)
 • Vakantie (82)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (1.455)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (302)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Michael Moore Presents Planet of the Humans: Full Documentary Directed by Jeff Gibbs
 • GoodFoodClub Zet Alle Duurzame, Lokale Streekprodukten Op De Kaart by NMF’s
 • Duurzaam Nu Of Nooit by VPRO Tegenlicht
 • Freek de Jonge Publiceert Al Zijn Werk: Oud- En Nieuwjaarsconferencies, Verkiezingsconferencies
 • Better Than Tesla Cybertruck? 10 Electric Pickups Dorm a New EV Segment by Automotive Territory
 • ’s Werelds Eerste Elektrische 1-12 Ton Wals In Gebruik Genomen by BAM Infra
 • Kabinet Neemt Maatregelen Voor Extra CO2-Reductie
 • Trends En De Nederlandse (Internationale) Zeevaart by KiM
 • Nieuw Holland Casino Utrecht Langs De A12: Duurzaam, Zonnepanelen Met BREEAM NL Excellent
 • Het Nieuwe Holland Casino Langs De A67 In Venlo: Duurzaam, Cradle to Cradle En LED-Verlichting
 • Philips Innovation Award 2020: De Acht Finalisten Zijn Bekend
 • Mobiliteit En De Coronacrisis: Verandert Werksituatie En Mobiliteit Mogelijk Blijvend by KiM
 • Kabinet Wil Minder CO2-Uitstoot Kolen Energiecentrales: Eén Of Twee Kolencentrales Gaan Dicht
 • Stop De Grote Gifroute: Bayer, Syngenta En BASF Exporteren In EU Verboden Pesticiden
 • Trendprognose Wegverkeer 2020-2025: Coronacrisis Remt Groei Wegverkeer Aanzienlijk by KiM
 • Verbruiken We Meer Energie Nu We Ons Vermaak Steeds Meer Online Halen?
 • JABROER Onemanshow by Ton Kas
 • Monitoren Van De Transitie Naar Autonoom Vervoer by KiM
 • Zonnegevel Met 504 Zonnepanelen Bij De Hoog Orchideeën Langs De N470 by SolSolutions
 • Duitse Retailer Kaufland Gaat Herbruikbare Deksels Gebruiken Voor Yoghurt- En Roomkaas
 • Links

  Milieunet op..