Green Cook: Het Tegengaan van Voedselverspilling en Duurzaam Voedselbeheer
Geschreven op 26-1-2011 - Erik van Erne. Geplaatst in Afval, Agenda, DuurzaamVoedselverspilling en afvalverspilling is zowel in Nederland en binnen de EU als geheel een belangrijk beleidsthema en wordt dan ook steeds vaker als speerpunt opgenomen in nationale of Europese programma’s.
In Nederland speelt het thema een prominente rol in de Nota Duurzaam Voedsel die begin juli 2009 door het Ministerie LNV is gepresenteerd en de daaraan gekoppelde kennisagenda en uitvoeringsprogramma’s.
VROM heeft op haar beurt de voedselketen geselecteerd als een speerpunt in het programma Ketengericht Afvalbeleid.
De negatieve gevolgen van deze verspilling zijn voelbaar: voor gezinnen (onnodige uitgaven), voor gemeenschappen (meer afvalverwerking), voor het milieu (inefficiënt gebruik van grondstoffen, onnodige vervuiling) en voor de economie (inefficiënte en onnodige kosten, toekomstige schaarste van voedsel). Consumenten en Out of Home professionals dienen opnieuw respect leren krijgen voor voedsel en producenten, leren genieten van gezond en lekker voedsel, leren koken, bewust inkopen en plannen en het goed leren opslaan en bewaren. Sinds kort werkt men aan middelen die consumenten moeten helpen om voedsel beter te beheren zonder aan koopkracht in te boeten. Ze focussen op een wijziging van het gedrag of van het aanbod (in de supermarkt, een restaurant of in de kantine). De doorbraak laat echter op zich wachten omdat er heel wat bij komt kijken, met name bewuste of onbewuste beïnvloeding.
De doelstelling van Green Cook is het tegengaan van voedselverspilling en het ontwikkelen van een model voor duurzaam voedselbeheer in het NWE- gebied. Dit gebeurt door met partners uit verschillende sectoren een actieplan uit te voeren gericht op het versterken van de relatie die consumenten met hun voedsel hebben. Het probleem van voedselverspilling laat niemand onberoerd. Het hangt nauw samen met het afvalvraagstuk, met consumptiegedrag en met klimaatverandering. Elk jaar belandt over de wereld ruim een kwart van al het geproduceerde voedsel onaangeroerd in de vuilnisbak!
Zie ook: TEDxChange: The Future we Make by TEDx and the Bill & Melinda Gates Foundation - UN Millennium Development Goals Summit New York: We Can End Poverty - The 2030 Agenda for Sustainable Development: The Sustainable Development Goals – The SDG’s - The United Nations Sustainable Development Summit: 17 Sustainable Development Goals with 169 Targets -
Open Brief CEO’s 79 Internationale Bedrijven: Oproep Tot Concrete Actie Tegen Klimaatverandering Stop Voedselverspilling: Innovatieve Ideeën Gezocht - Stop Voedselverspilling: Taste the Waste en De AfvalShow op TV by BOS - Voedselverspilling: Dumster Diving of Skippen – In de Afvalcontainer met Lieve Blancquaert - Stop Voedselverspilling: Wie Wint De No Waste Award? - Green Cook: Het Tegengaan van Voedselverspilling en Duurzaam Voedselbeheer - Stop Voedselverspilling: Innovatieve Ideeën Gezocht - Stop Voedselverspilling NU: Eten is om op te Eten -Wereldvoedseldag – World Food Day: Meer dan 1 Miljard Mensen Ondervoed