google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Geen Woorden Maar Daden of Geen Daden Maar Woorden: Duurzame Ideeën in Rotterdam

Geschreven op 15-9-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Duurzaam Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Geen Woorden maar Daden

Wie kent ‘m niet? De wereldberoemde tekst Geen Woorden maar Daden, Hand in Hand kameraden. Die lijkt mij volledig van toepassing op Rotterdam anno 2010.

Hand in hand dat lukt wel aardig als ik even kijken naar de enorme hoeveelheid ideeën bij Rotterdammers om van Rotterdam een echt duurzame stad te maken. Dat zit wel goed.

Burgers en organisaties willen wel, maar minder goed gaat het met de uitvoering. Daar horen we weinig over, los van wat incidentele successen. Veelal pilotprojecten, maar met een grootschalige aanpak wil het nog niet vlotten. Een bekend verschijnsel in de gemeentelijk aanpak, dat helaas niet beperkt blijft tot Rotterdam. het lijkt erop dat Rotterdam de slogan wat anders toepast en dat doet mij gelijk denken aan het Geen Daden Maar Woorden Festival dat op 9 oktober 2010 op het programma staat in de Rotterdamse Schouwburg.

Kom naar Rotterdam Gaat Groen op 19 september – 010  Actueel debat zaterdag 25 september: De groene Rotterdammer – De 3e Nationale Kansdenkdag: Rotterdam Kansdenkstad – Afspraken vastgoedpartijen en Rotterdam over duurzame ontwikkeling – Rotterdam Investeert 31 miljoen Euro in Duurzame Groei: Het Programma Duurzaam – OV Rotterdam Gaat Groen: Trams en Metro’s Gaan Rijden op Groene Stroom by RET – Nieuwe  Rotterdamse Kuip als Duurzaamste Stadion ter Wereld – Red De Kuip: De Kuip  Versie 3.0 – The Dutch Windwheel in Rotterdam: A Sustainable Icon and An Icon For Sustainability – Thuis in de Haven: De Energieneutrale Wijk op Rotterdam-Heijplaat by Van Omme & De Groot – De Green Deal 010: Zero-Emission Transport in de Binnenstad van Rotterdam in 2020 – World Expo Rotterdam 2025: Een Nieuwe Duurzame Realiteit in The Dutch Delta – Rotterdam Wint C40 Cities Award – Duurzaamheid Staat Hoog op de Agenda: Rotterdam Kiest voor Kolenstroom – Rotterdamse Klimaatalliantie Met 100 Bedrijven: Energieswitch 010 En Rotterdams Klimaatakkoord

Praten, ideeën verzamelen, ja dat is mooi, is makkelijk te organiseren en kost relatief weinig geld. Daar zijn we goed in, in Nederland. Bij Duurzame Dinsdag worden jaar in, jaar uit honderden fantastische ideeën en plannen ingeleverd. Maar dan? Wat gaat er van al die ideeën tercht komen? Vrijwel niets. Zelfs van de prijswinnaars horen we zelden dat het idee of plan ook echt is gerealiseerd. Idee VROM, nooit meer iets gehoord van de uitvoering. Innovatie Platform, idem. KIA Coalitie is pas net begonnen, dus moeten we nog even afwachten. Goed idee? Doe er wat mee ! – Overheid 2.0

Geen Daden maar Woorden FestivalIdeeën voor een duurzaam Rotterdam kun je aan Rotterdammers overlaten. Op zaterdag 11 september werd wethouder Alexandra van Huffelen in het Drijvend Paviljoen blij verrast met allerlei voorstellen. Het duurzaam inrichten van een hele straat door bewoners, winkeliers aan de Nieuwe Binnenweg die van alles doen op duurzaam gebied, sportverenigingen die flink aan energiebesparing (gaan) doen, een school met een spectaculaire plan om zo’n 270.000 voetstappen per dag te benutten als energiebron, een autotour naar Rome op frituurvet voor een goed doel, een knuffelbank en paviljoen op restwarmte uit de haven, windmolens, zonne-energie, een zwembad in de Maas, duurzaam geld en piepschuimen woningen. Het kwam allemaal voorbij. Een deskundige jury beoordeelde alle ideeën en de wethouder reageerde direct op de voorstellen. Bij het schrijven van het Programma Duurzaamheid  Rotterdam voor de komende vier jaar wordt serieus gekeken of de gemeente dit soort ideeën kan ondersteunen.

Naast het presenteren van ideeën konden Rotterdammers in het Drijvend Paviljoen de Rotterdamse klimaataanpak zien en ervaren, genieten van de fraai ingerichte en inspirerende stand van het Rotterdams Milieucentrum waar tips voor milieuvriendelijk tuinieren (en de wedstrijd voor de milieuvriendelijkste tuin) werden gegeven, de rijsimulator voor het Nieuwe Rijden nodigde uit voor een proefrit en de kinderen maakten zelf een molentje op zonne-energie.

In ieder geval was wel duidelijk dat duurzaamheid leeft en dat Rotterdammers bereid zijn hier moeite en energie in te stoppen. En niet voor niets, zoals één van de deelnemers aankaartte; zelf is hij 43 en zijn dochter van 3 begeleidde hem met zijn voorstel. Wanneer zij ook 43 is, kan ze controleren of al die plannen ook leiden tot een mooiere, duurzamere en leefbare stad. Bron: Gemeente Rotterdam

De Rotterdamse Zomer Festivals – Ivo Opstelten trots op Red Bull Air Race: Veel klachten bewoners

6 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  15 september 2010 om 17:10 | Permalink

  010 – Actueel debat: De groene Rotterdammer

  Op zaterdag 25 september van 13.30 uur tot 15.00 uur organiseert LOKAAL in samenwerking met de Bibliotheek Rotterdam weer een editie van het 010-Actueeldebat. Deze keer gaan politici, experts en ervaringsdeskundigen onder leiding van Marcel van der Steen met het publiek in debat over een groene en duurzame stad.

  Duurzaamheid en duurzame ontwikkeling zijn de laatste jaren in rap tempo gestegen op de maatschappelijke en politieke agenda. Op alle overheidsniveaus worden initiatieven ontplooid die de sleutel moeten vormen tot een schone en groene toekomst. Van bewustwordingsinitiatieven zoals Al Gore’s ‘An Inconvenient Truth’ tot praktische lokale initiatieven als een energieopwekkende dansvloer, iedereen is met duurzaamheid bezig en alles moet ‘groen’. De commercie bedient de consument door uitbreiding van het assortiment aan Fair Trade en biologisch geproduceerde producten.

  Het thema wint aan populariteit maar ontwikkelt zich tegelijkertijd tot een containerbegrip. Tijd om stil te staan bij waar we het nu eigenlijk over hebben. Wat betekent duurzaam? Hoe groen is Rotterdam? Wat doet de gemeente om de stad duurzaam in te richten? Wat verwacht zij daarbij van u als Rotterdammer? En hoe groen bent u eigenlijk zelf? Bron: De Groene Agenda

 2. Erik van Erne zegt:

  16 september 2010 om 17:34 | Permalink

  Kom naar Rotterdam Gaat Groen

  Fietsen, lopen, elektrisch vervoer en OV – op zondagmiddag 19 september laat Rotterdam zien hoe je je groen en duurzaam kunt vervoeren. Rotterdam gaat groen!

  Op de Binnenrotte (ter hoogte van de Meent) staan de nieuwste schone voertuigen opgesteld, waaronder de elektrische raceauto Tesla. Zelf een elektrische fiets, scooter of Segway proberen kan op het testparcours. Aanbieders van schoon vervoer hebben speciaal voor deze middag een actie georganiseerd of bieden mooie prijzen aan. Zo verloot Toyota een weekend rijden met een hybride auto.

  Wandelen, fietsen en wielergedichten
  Wandelaars komen daarnaast aan hun trekken met een speciale duurzame wandeling langs Rotterdams groen. Fietsers kunnen hun hart ophalen met een fietsrit langs een deel van de proloog van de Tour de France, onder begeleiding van een ploegleiderswagen en een wielercommentator. Een gevarieerd muziekprogramma met o.a. Ocobar (van het tv-programma Holland Sport) laat Rotterdamse duurzaamheid swingen en Jules Deelder dicht wielergedichten.

  In het kader van Rotterdam Gaat Groen zijn bekende Rotterdammers en anderen gevraagd om die dag hun auto te laten staan en mensen in hun omgeving te overtuigen dit ook te doen. Want met minder auto’s op de weg is Rotterdam die dag nóg groener. Bron: Gemeente Rotterdam

 3. Erik van Erne zegt:

  9 oktober 2010 om 09:47 | Permalink

  Rotterdam blijft duurzaam investeren

  De gemeente Rotterdam wil met het bedrijfsleven en het Havenbedrijf minimaal 350 miljoen investeren in het groener, schoner en gezonder maken van de stad. Dat moet er volgens duurzaamheidswethouder Alexandra van Huffelen (D66) toe leiden dat Rotterdam over vier jaar de ‘duurzaamste wereldhavenstad’ is. Volgens Van Huffelen ‘moeten er voor iedere euro die de gemeente in duurzaamheid steekt er minstens tien terugkomen in de vorm van duurzame investeringen in de haven of stad’. Het stadsbestuur steekt zelf de komende vier jaar 31 miljoen euro in duurzaamheid.

  Daarvan worden onder meer milieuknelpunten aangepakt op het gebied van lucht en geluid en moet er efficiënter omgegaan worden met grondstoffen en energie. De stad houdt vast aan de doelstelling om de CO2-uitstoot in 2025 te hebben gehalveerd ten opzichte van 1990. Bovendien is Rotterdam dan ‘100 procent klimaatbestendig’.

  Van Huffelen formuleerde deze ‘enorme uitdaging’ bij de presentatie van de begroting voor 2011. Zij gaat ‘actief invulling geven aan deze ambitie.’ Ze wil ook afspraken maken met de Rotterdamse industrie en het Havenbedrijf op het gebied van duurzaam ondernemen, energiebesparing, gebruik van restwarmte, de opwekking van duurzame energie en over het realiseren van CO2-projecten. Bron: Nieuwsblad Transport

  Ja, ja, ambities zijn er genoeg in Rotterdam. Helaas wil het met de uitvoering allemaal niet erg vlotten. Ook dit is weer een mooie belofte, die zeker neit gehaald gaat worden. Mevrouw van Huffelen vergeet even dat die andere 319 miljoen euro nog helemaal niet geregeld zijn.

  Zie ook: Bedrijfsleven in Rotterdam móét wel CO2 opslaan

 4. Erik van Erne zegt:

  28 oktober 2010 om 19:08 | Permalink

  Afspraken vastgoedpartijen en Rotterdam over duurzame ontwikkeling

  Op 26 oktober 2010 ondertekenden wethouder Alexandra Van Huffelen, Duurzaamheid, Binnenstad en Buitenruimte en wethouder Hamit Karakus, Wonen, Ruimtelijke Ordening en Vastgoed met ruim 40 vastgoedpartijen een Samenwerkingsovereenkomst Duurzaam Ontwikkelen. In deze overeenkomst zijn de ambities en uitdagingen opgenomen waarvoor de partijen zich de komende jaren inzetten. Werd in een eerdere overeenkomst uit 2008 vooral ingezet op CO2 reductie bij nieuwbouw, nu wordt van een brede definitie van duurzaamheid uitgegaan bij zowel bestaande bouw als nieuwe gebiedsontwikkeling en projecten. Naast CO2 reductie gaat het om zaken als energie, water, afval, gezondheid, luchtkwaliteit (incl. NOx en fijnstof), landgebruik, buitenruimte, transport en management. Ook is het de ambitie Rotterdam groener en aantrekkelijker te maken.

  De nieuwe samenwerkingsovereenkomst pakt door op de eerdere overeenkomst uit 2008. Deze samenwerking heeft al geleid tot concrete verduurzaming van diverse initiatieven, zoals het gebouw De Rotterdam, de aanbesteding van het nieuwe Stadskantoor als meest duurzame gebouw van Nederland, de Tweede Koopgoot, het Drijvend Paviljoen en het gebouw Central Post. Bij het Stadionpark, Central District, Stadshavens en Binnenstad wordt nauw samengewerkt om de gebiedsontwikkeling duurzaam aan te pakken.

  De belangrijkste ambities uit de nieuwe samenwerkingsovereenkomst zijn: Rotterdam streeft ernaar om in 2014 mee te dingen naar de European Green Capital Award. Rotterdammers wonen en leven bewuster in een schone en groene stad en zijn zich bewust van hun eigen verantwoordelijkheid voor het milieu. Rotterdam is klaar voor de toekomst en pakt duurzaamheid integraal op. Ook wordt Rotterdam groener en aantrekkelijker. Rotterdam gaat voor duurzame gebiedsontwikkeling en kijkt verder dan het gebouw alleen. Bewoners, gebruikers en beleggers in het gebied worden bij een ontwikkeling betrokken. Leegstaande kantoorgebouwen worden getransformeerd en bestaande bouw wordt verduurzaamd. Alle nieuwbouw in de planfase wordt voorzien van een duurzaamheidslabel. Bij renovatie, transformatie en sloop wordt duurzaam omgegaan met materialen, via hergebruik van bestaande materialen en/of duurzaam slopen. Elke partij levert een concreet project dat bijdraagt aan deze ambities .

  Met het sluiten van de samenwerkingsovereenkomst tekenen de partijen voor een schoner, mooier en economisch sterker Rotterdam. Een stad waarin wordt samengewerkt aan een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving en waar duurzaamheid bijdraagt aan economische groei. Bron: gemeente Rotterdam

  Mooie woorden weer. Staat nu ook allemaal op papier met handtekeningen eronder. Nu de uitvoering nog, zeg maar de daden. We blijven de ontwikkelingen in Rotterdam met belangstelling volgen. Zie: Rotterdam Investeert 31 miljoen Euro in Duurzame Groei: Het Programma Duurzaam

 5. Frankie zegt:

  24 november 2010 om 05:42 | Permalink

  Duurzaamheid staat Hoog op de Agenda: De economie van duurzame renovaties bij woningcorporaties

  Energiesprong werkt met de corporatiewereld aan een nieuw financieel model. Op 27 april 2011 vond een werkbijeenkomst plaats. Deze video is een kort sfeerbeeld.

 6. Erik van Erne zegt:

  4 september 2015 om 12:01 | Permalink

  Oh, Rotterdam! Mooie stad achter de haven.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (695)
 • Agenda (3.347)
 • Biologisch (119)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (888)
 • Communicatie (376)
 • Cradle to Cradle – Circulair (526)
 • Design (238)
 • Dieren (179)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.435)
 • Educatie (352)
 • EEN-Armoede (253)
 • Energie en Besparing (3.680)
 • Europa (29)
 • Evenementen (203)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (318)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (38)
 • Greenwashing (120)
 • Hergebruik-Kringloop (328)
 • Iets anders (417)
 • Int. Samenwerking (194)
 • Investeren (147)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (123)
 • Klimaat (1.721)
 • Licht (395)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (172)
 • Milieu (757)
 • MVO (113)
 • Natuur (786)
 • Nederland (39)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (127)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (234)
 • Vakantie (86)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (51)
 • Vervoer en OV (1.651)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (309)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Windpark Eemshaven-West: 16 Windturbines In Vier Rijen En Twee Dorpsmolens by Vattenfall
 • Recycling Doen We Met Z’n Allen
 • Masterly The Hague: Jurk van Gerecyclede PET-flessen by Michael Barnaart van Bergen
 • Subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Natuur en Landschap (SKNL): Nieuwe Natuur In Friesland
 • Benut Het Potentieel Van Oceanen En Zeeën: Genoeg Energie Voor Hele Wereldbevolking
 • Opzoomer Mee: Ruim Duizend Straten In Rotterdam Groener Gemaakt Door Bewoners
 • De Groene Zone In De Regio Zuidoost Brabant: Zonder Financiële Investering Zonnepanelen Plaatsen
 • Rioolwaterzuivering (RWZI) Kortenoord Nieuwerkerk aan den IJssel Met 1.800 Zonnepanelen
 • Bedrijven Investeerden In 2020 Ruim 2 Miljard Euro In Milieu
 • Ecobrush En Brushkeeper: Een Duurzame Verfkwast Met Houder
 • Coldplay Low Carbon World Tour 2022: Planting Trees – Kinetic Dancefloor – No Single Use Plastics
 • Eerste Elektrische Auto’s by Foxconn: Foxconn Model C, Foxconn Model E, Foxconn Model T Bus
 • Internationaal Energie Agentschap: Sneller Stoppen Met Kolen Om Klimaatdoelen Te Halen by IEA
 • VN Directeur-Generaal Antonio Guterres: Klimaatdoelen Scheepsvaart En Luchtvaart Aanscherpen
 • Position Paper Duurzaam Verpakken: Uitgangspunten Voor Duurzaam Verpakkingsproces by CBL
 • Wind Europe 2022 In Bilbao, Spain: Anual Event 2022 by WindEurope
 • Piepschuim In De Ban: Mycelium Mushroom Packing, Een Duurzaam Alternatief by Grown.Bio
 • Vier Handige Duurzame Apps Voor Een Duurzamer Leven
 • De Elektrische Xiaomi Mi Electric Car M1: De Elektrische Auto by Xiaomi Komt Eraan In 2024
 • Rotterdam Zet Door: Transformatiecongres Rotterdam
 • Links

  Milieunet op..