Eiland Veur-Lent Wordt Eiland van de Toekomst: Stadscamping Nijmegen by BRN
Geschreven op 6-6-2017 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, DuurzaamIn vogelvlucht de geschiedenis van de ruimtelijke ordening. Van Hollandse planeconomie waarin overheid, projectontwikkelaars en banken aan zet zijn, tot de organische planning waar niet geld en macht centraal staan, maar de wens van de ruimtegebruiker.
In die nieuwe planning is er naast wonen en werken tijd en ruimte om na te denken over de circulaire economie, het milieu, sociale structuren en nieuwe verdienmodellen. Samenwerken, vertrouwen, ambitie, geloof en co-design zijn het adagium.
Woensdag 7 juni presenteren Cees van Diemen en Harre van der Maat tijdens het Jaarcongres Gelderland Ziet Ruimte het wonen na de 3e industriële revolutie. Eiland Veur-Lent wordt eiland van de toekomst.
In het kader van de Ideeëncompetitie Langs de Waal heeft BRN het idee Stadscamping Nijmegen ingediend. Sprekers Harre van der Maat en Cees van Diemen nemen u mee in het verhaal van Stadscamping Nijmegen. De stadscamping is een biotoop waar wonen, werken, ontmoeten en genieten samenkomen. Op de camping is veel te doen in de recreatieve en ambachtelijke sfeer en op het gebied van kennis, kunst cultuur en filosofie. De activiteiten zijn smart en toekomstgericht. Zo ontstaat een inspirerende omgeving waarin bewoners de koers bepalen. De stadscamping is tijdelijk: na vijf jaar vertrekt ze weer. Wat achterblijft is een open structuur van kennisdeling en verbinding.
Stadscamping Nijmegen vestigt zich voor 5 jaar op het eiland Veur-Lent. Dit wordt ‘the place to be’. Hier worden evenementen georganiseerd uiteenlopend van aard. Een vluchteling kan hier terecht maar even zo makkelijk een medisch specialist of een ‘motivational’ speaker. Er is een omgeving (biotoop) gecreëerd waar wonen, werken, ontmoeten en genieten tezamen komen. Het werken sluit zoveel als mogelijk aan bij de (opleidings)mogelijkheden in Nijmegen en de activiteiten op het eiland. Veel dus in de recreatieve- en ambachtelijke sfeer en op het gebied van (High Tech) kennis. Uiteraard ook ‘footloose’, denk aan: kunst, cultuur en filosofie. Wij bieden de ideale inspirerende omgeving waarbij de bewoners bepalend zijn. Kenmerkend is dat alles smart en toekomst gericht is. The internet of things en de habitat zijn één.
De Stadscamping Nijmegen is footloose en zal zich verplaatsen, wat ze achterlaat is een open structuur van kennisdeling en –verwerving. Dit zal het fundament zijn van de Metropoliet Nijmegen.
Zie ook: Ruimte voor de Waal bij Nijmegen: De Spiegelwaal en het Eiland Veur-Lent in de Waal bij Nijmegen - Het Provinciaal Jaarcongres: Gelderland Ziet Ruimte