Duurzaam Erfgoed Symposium: Duurzaam Erfgoedprijs 2018 by Provincie Noord-Holland
Geschreven op 23-5-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Duurzaam
20 juni 2018: Fort K’IJK bij Krommeniedijk in Uitgeest is de winnaar van de Duurzaam Erfgoedprijs 2018 van de provincie Noord-Holland.
Gedeputeerde Jack van der Hoek overhandigde de prijs aan Stella van Heezik van Stadsherstel Amsterdam tijdens het Duurzaam Erfgoedcongres op de Zaanse Schans.
Fort K’IJK, onderdeel van de Stelling van Amsterdam (UNESCO Werelderfgoed) gebruikt ultramoderne technieken: gebruik van aardwarmte, zonnepanelen en regenwateropslag voor de toiletten. Het fort voorziet voor 80% in eigen energie en er zijn laadpalen voor elektrische auto’s en fietsen. Het groene grasdak wordt kort gehouden door schapen.
Het project is ook sociaal duurzaam doordat er in 25 woningen jongvolwassenen met autisme wonen waarvan sommigen dagbestedingsactiviteiten uitvoeren in de horeca. In het bezoekerscentrum wordt voorlichting gegeven over de natuurwaarden in de Stelling van Amsterdam.
De even verder gelegen forterwachterswoning, ontworpen door Piet Hein Eek, wordt gevoed vanuit het fortgebouw, zodat de zonnepanelen optimaal stroom aan de eigen voorzieningen kunnen leveren. Ook de fortwachterswoning wordt verwarmd met behulp van een waterwarmtepomp. Tenslotte loost het riool van het fort 750m verder op het riool van Krommeniedijk. Dat is naast de watervoorziening de enige externe aansluiting. Internet komt via een straalverbinding binnen.
De Duurzaam Erfgoedprijs 2018 is een aanmoedigingsprijs van de provincie Noord-Holland om eigenaren van monumenten te stimuleren om hun eigendom op een verantwoorde manier te verduurzamen, aan te passen en zo klaar te maken voor de toekomst.
Energieverbruik moet omlaag en energie die wordt gebruikt moet afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen. Dit is een grote opgave, die niet voorbij gaat aan bijzondere gebouwen zoals monumenten. De projecten die zijn ingestuurd voor de Duurzaam Erfgoedprijs 2018 laten allemaal zien dat verduurzaming mogelijk is.
Andere genomineerden voor de Duurzaam Erfgoedprijs waren de Zijper Molens, het burgerweeshuis in Amsterdam, een stolp in Wieringerwaard, drie monumentale grachtenpanden van studentenvereniging Lanx aan de Nieuwezijdsvoorburgwal in Amsterdam en een woning aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam. In 2016 ging Duurzaam Erfgoedprijs naar de Hermitage Amsterdam en de Hortus Botanicus.
13 juni 2018: Op 20 juni 2018 organiseert de provincie Noord-Holland in samenwerking met de VNG, gemeenten Zaanstad en Waterland en de Groene Grachten het Duurzaam Erfgoed Symposium Back to the Future in De Zaanse Schans. Verduurzaming van ons monumentale erfgoed leeft. Het aantal geslaagde voorbeelden van duurzame kerken, forten, stolpen, molens en vele andere monumenten neemt in een rap tempo toe.
Eeuwenoude historie wordt verbonden met toekomstgericht verduurzamen: Duurzaam erfgoed koplopers vertellen hun verhaal. Kick-off Duurzaam Masterplan De Zaanse Schans. Van pandgebonden naar gebiedsgericht verduurzamen. Onderzoeksresultaten innovatieve aanpak Zaanstreek-Waterland. Primeur duurzame welstandsnota’s. Uitreiking Duurzaam Erfgoedprijs 2018.
Dit Duurzaam Erfgoed Symposium is speciaal voor alle partijen betrokken bij het verduurzamen van erfgoed: overheden, architecten, ontwikkelaars, investeerders, gebouwbeheerders/eigenaren, uitvoerders en erfgoedprofessionals. Zo kunt u inspiratie opdoen en onderdeel worden van het duurzaam erfgoed netwerk.
23 mei 2018: De provincie Noord-Holland is op zoek naar monumenten waar verduurzaming een grote rol speelt. Eigenaren die duurzame technieken hebben toegepast, of innovatieve ideeën hebben voor verduurzaming, maken kans op de Duurzaam Erfgoedprijs 2018.
De Duurzaam Erfgoedprijs is een aanmoedigingsprijs van de provincie Noord-Holland voor eigenaren die hun nek uitsteken. Met de prijs wil de provincie eigenaren van monumenten stimuleren om hun gebouwen op een verantwoorde manier te verbouwen, aan te passen en zo klaar te maken voor de toekomst.
Eigenaren van monumenten die kans willen maken op de prijs kunnen zich tot en met 8 juni aanmelden. Op 12 juni is de bekendmaking van de 10 genomineerden. De Duurzaam Erfgoedprijs 2018 wordt op 20 juni uitgereikt.
Zie ook: Subsidie Restauratie Rijksmonumenten, Monumenten, Molens, Kerken en Mobiel Erfgoed – De Groene Grachten: Historische Panden Duurzaam en Energiezuinig Maken - Subsidieregeling Erfgoed: Restauratie en Verduurzaming van (Grote) Monumenten - AVROTROS TV-Programma De Herbestemming by Piet Hein Eek - De Erfgoed Deal: Samen Werken Aan Een Waardevolle Leefomgeving
Erik van Erne zegt:
15 juli 2018 om 16:44 | Permalink
Trots Op Erfgoed in Noord-Brabant: 10 jaar De Erfgoedfabriek
Wat is ons Brabant toch mooi! Luuk Wiersema en Stijn Dijkstra (‘GRUTS’-studenten van de Erfgoedfabriek Brabant) laten jou de trots van verschillende erfgoedlocaties in Brabant zien.
Erik van Erne zegt:
21 juli 2018 om 18:14 | Permalink
Werelderfgoed: Fort K’ijk