Dutch Green Building Council: Nieuw Duurzaamheidslabel
Geschreven op 8-3-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-Klussen, DuurzaamEen nieuwe stichting die zich richt op duurzaamheid: dat is de Dutch Green Building Council. Het initiatief voor deze stichting is genomen door ABN Amro en Redevco in samenwerking met Dura Vermeer en SBR.
De stichting richt zich vooral op het toetsen van duurzame ontwikkeling, want daar is steeds meer vraag naar. En daar hoort nu ook een label bij: het duurzaamheidslabel.
De Dutch Green Building Council hoeft niet zelf het wiel uit te vinden. Het is namelijk onderdeel van de World Green Building Council. De initiatiefnemers willen duurzame ontwikkeling van de gebouwde omgeving stimuleren, versnellen en transparant maken. Op basis van een internationaal erkende methode zullen ze daar een onafhankelijke meetlat voor ontwikkelen. De stichting zal een referentiekader opstellen waaraan gebouwen en gebieden kunnen worden getoetst. Verder komt er een opleidingsprogramma voor onafhankelijke keurmeesters en streeft de stichting naar kennisuitwisseling met hogescholen en universiteiten. Kortom, een mooi platform voor onderzoek naar en kennisoverdracht van duurzame ontwikkeling van de gebouwde omgeving.
Naast de genoemde initiatiefnemers steunen nog meer partijen het initiatief. Zo zijn ING Real Estate, TNT Real Estate en de gemeente Amsterdam al enthousiast. Zij hebben hun steun toegezegd. Ook SenterNovem is vanaf het begin nauw betrokken geweest bij het initiatief. Waar mogelijk zullen zij een bijdrage leveren om het initiatief verder vorm te geven of het proces te versnellen. Ook houdt SenterNovem in de gaten of de nieuwe norm aansluit bij overheidsinstrumenten op dit gebied, zoals EIA, MIA en de groenfinanciering. Aan de overheid verder de taak om ervoor te zorgen dat het een onafhankelijke methode blijft die geschikt is voor zoveel mogelijk partijen. Bron: SenterNovem
Heel mooi, nu nog echt groen en duurzaam gaan bouwen en wel graag Energielabel A. En kan dat nieuwe duurzaamheidslabel worden opgenomen in de database voor duurzaam inkopen?