google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

De Regering Rutte IV (VVD-CDA-D66-CU): Omzien Naar Elkaar, Vooruitkijken Naar De Toekomst

Geschreven op 28-10-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 5 september 2022: Zo, de eerste afvaller van het Kabinet Rutte IV is alweer bekend.

Landbouwminister Henk Staghouwer stapt op. De ChristenUnie-minister heeft zijn ontslag aangeboden aan de koning, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. 

Staghouwer schrijft in een korte verklaring dat hij het afgelopen weekend tot de conclusie kwam dat hij zichzelf niet ziet als de juiste persoon om leiding te geven aan “de grote opgaven” die er zijn op zijn departement. “Ik treed om deze reden af als minister van Landbouw”, aldus Staghouwer.

Wie Staghouweer gaat opvolgen is nog niet bekend, maar minister Carola Schouten (Armoede, Participatie en Pensioenen) neemt de taken van Staghouwer voorlopig over totdat er een vervanger is gevonden. Schouten, eveneens van ChristenUnie-huize, was landbouwminister in het vorige kabinet en kent zodoende het departement en de dossiers.

10 januari 2022: Het vierde kabinet onder leiding van premier Mark Rutte kan na de langste formatie ooit officieel aan de slag. De nieuwe ministers, staatssecretarissen en Rutte zelf legden maandagochtend hun eed en belofte af in het bijzijn van koning Willem-Alexander, waarna zij officieel werden ingezworen.

Kabinet-Rutte IV ging rond 11.20 uur voor het beroemde fotomoment naar het bordes. Op de foto ontbreekt de kersverse minister van Financiën en vicepremier, D66-leider Sigrid Kaag. Zij herstelt thuis van een coronabesmetting.

In het nieuwe kabinet zitten twintig ministers en negen staatssecretarissen, met vooral veel bekende maar ook enkele nieuwe namen. Sommige bewindslieden moesten hun vorige portefeuille opgeven en gaan nu aan de slag bij een nieuw departement. Er zitten veertien vrouwen in het Kabinet Rutte IV. Dat is bijna 50 procent.

Ministerie Partij Minister cq Staatssecretaris
Algemene Zaken (AZ) VVD Mark Rutte, premier
Buitenlandse Zaken (BZ)
Buitenlandse Handel en OS (BZ)
CDA
VVD
Wopke Hoekstra, vice-premier
Liesje Schreinemacher
Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Langdurige Zorg en Sport
Jeugd en Preventie
D66
VVD
CU
Ernst Kuipers
Conny Helder
Maarten van Ooijen
Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)
Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen
CDA
CU
Karien van Gennip
Carola Scouten,
vice-premier
Infrastuctuur en Waterstaat (IenW)
Infrastructuur en Waterstaat
VVD
CDA
Mark Harbers
Vivianne Heijnen
Veiligheid en Justitie (VenJ)
Rechtsbescherming
Asiel en Migratie
VVD
D66
VVD
Dilan Yesilgöz-Zegerius
Franc Weerwind
Eric van der Burg
Financiën (FIN)
Fiscaliteit
Toeslagen en Douane
D66
CDA
VVD
Sigrid Kaag vice-premier
Marnix van Rij
Aukje de Vries
Landbouw, Natuur en  Voedselkwaliteit (LNV)
Natuur en Stikstof
CU
VVD
Henk Staghouwer Carola Schouten
Christianne van der Wal-Zeggelink
Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW)
Primair en Voortgezet Onderwijs
Cultuur en Media
D66
VVD
D66
Robbert Dijkgraaf
Dennis Wiersma
Gunay Uslu
Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
Koninkrijksrelaties en Digitalisering
CDA
CDA
D66
Hanke Bruins Slot
Hugo de Jonge
Alexandra van Huffelen
Defensie (DEF)
Defensie
D66
VVD
Kajsa Ollongren
Christophe van der Maat
Economische Zaken en Klimaat (EZK)
Klimaat en Energie
Mijnbouw
VVD
D66
D66
Micky Adriaansens
Rob Jetten
Hans Vijlbrief

2 januari 2022: CDA-leider Wopke Hoekstra wordt minister van Buitenlandse Zaken in kabinet-Rutte IV. Eerder maakte Hoekstra al bekend dat hij zijn partij wilde leiden vanuit het kabinet.

De Utrechtse gedeputeerde Hanke Bruins Slot, die eerder CDA-Kamerlid was, wordt minister van Binnenlandse Zaken. Verder maakt de partij de naam van Karien van Gennip als minister van Sociale Zaken bekend. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge wordt minister voor Ruimtelijke Ordening, bevestigt de partij. Ziekenhuisbaas Ernst Kuipers (D66) volgt hem op. De Maastrichtse wethouder Vivianne Heijnen is beoogd staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Eerste Kamerlid Marnix van Rij wordt staatssecretaris Fiscaliteit.

D66 heeft de officiële lijst met namen voor de nieuwe kabinetsploeg bekendgemaakt. De huidige voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, Ernst Kuipers, volgt Hugo de Jonge op als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Kajsa Ollongren wordt ook in kabinet-Rutte IV minister, dit keer van Defensie. Partijleider Sigrid Kaag wordt minister van Financiën en vicepremier en oud-fractievoorzitter Rob Jetten minister voor Klimaat en Energie. Wetenschapper Robbert Dijkgraaf wordt minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en huidige burgemeester van Almere Franc Weerwind minister voor Rechtsbescherming.

Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen gaat ook door in het nieuwe kabinet, maar dan als staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering. Cultuurhistoricus Gunay Uslu wordt namens D66 staatssecretaris voor Cultuur en Media. Uslu is gastonderzoeker bij de Universiteit van Amsterdam.

30 december 2021: Carola Schouten, Henk Staghouwer en Maarten van Ooijen zijn door de ChristenUnie naar voren geschoven als bewindspersonen in het aankomende kabinet-Rutte IV.

De 44-jarige Carola Schouten wordt in het vierde kabinet-Rutte opnieuw vicepremier namens de ChristenUnie. Zij gaat daarnaast aan de slag als minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. Haar oude portefeuille, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, gaat naar partijgenoot Henk Staghouwer.

De 59-jarige Staghouwer is nu nog gedeputeerde in de provincie Groningen. In die functie is de volgens ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers ervaren bestuurder al volop bezig geweest om boeren te helpen de omslag naar duurzamere landbouw te maken.

De Utrechtse wethouder Maarten van Ooijen (31) gaat namens de ChristenUnie aan de slag op het ministerie van Volksgezondheid als staatssecretaris voor Jeugd en Preventie. Hij volgt in die functie zijn partijgenoot Paul Blokhuis op, die onlangs al zijn vertrek uit de landelijke politiek had aangekondigd.

VVD’er Dilan Yesilgöz-Zegerius wordt in het nieuwe kabinet minister van Justitie en Veiligheid. Ook Mark Harbers keert terug in het vierde kabinet-Rutte. Hij wordt minister van Infrastructuur en Waterstaat. Harbers was staatssecretaris van Asiel en Migratie in het vorige kabinet maar moest aftreden na gerommel door zijn ministerie met cijfers over criminaliteit onder asielzoekers. Eerste Kamerlid Micky Adriaansens wordt minister van Economische Zaken.

Nieuwe gezichten namens de VVD zijn europarlementariër Liesje Schreinemacher als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en zorgbestuurder Conny Helder die minister voor Langdurige Zorg wordt. Senator en voormalig Amsterdams wethouder Eric van den Burg krijgt als staatssecretaris Asiel en Migratie onder zijn hoede. Kamerlid Aukje de Vries maakt de oversteek naar het kabinet. De huidige zorg- en coronawoordvoerder van de VVD wordt als staatssecretaris verantwoordelijk voor onder meer de afhandeling van de toeslagenaffaire.

Eerder lekte al uit dat de VVD Dennis Wiersma naar voren schuift als minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Partijvoorzitter Christianne van der Wal is de beoogde minister voor Natuur en Stikstof en provinciebestuurder Christophe van der Maat wordt staatssecretaris van Defensie.

Eric van der Burg, oud-wethouder uit Amsterdam, krijgt de functie staatssecretaris Asiel en Migratie en volgt Ankie Broekers-Knol op. En de Brabantse gedeputeerde Christophe van der Maat komt als staatssecretaris op Defensie.

Vanuit de VVD komen er meer vrouwen dan mannen in het kabinet. Er komen vijf vrouwelijke en drie mannelijke ministers en een vrouwelijke en twee mannelijke staatssecretarissen.

Volgens Haagse bronnen  wordt Hugo de Jonge (CDA) de nieuwe minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Hij mag ervoor zorgen om de woningmarkt weer op gang te brengen.

29 december 2021: Alle ministerposten voor het nieuwe kabinet zijn verdeeld, laat demissionair premier Mark Rutte donderdag weten. Op 8 januari gaat Rutte langs bij koning Willem-Alexander om hem te informeren. Twee dagen later zou de beëdiging moeten plaatsvinden, inclusief de gebruikelijke foto op het bordes.

Het lijkt erop dat D66-leider Sigrid Kaag minister van Financiën wordt. Die post is geclaimd door D66. CDA-leider Wopke Hoekstra keert dus niet terug in zijn rol als minister van Financiën. Zijn partij levert wél de minister van Buitenlandse Zaken. Ook CDA’er Hugo de Jonge, de huidige demissionaire minister van Volksgezondheid, wordt vervangen: zijn taken worden overgenomen door een afgevaardigde van D66. CDA’er Ferd Grapperhaus keert niet terug als minister van Justitie en Veiligheid.

Het stikstofdossier – waarvoor een nieuwe ministerrol in het leven is geroepen – komt in handen van de VVD. De kersverse minister van Klimaat en Energie wordt geleverd door D66, terwijl de portefeuille Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar het CDA gaat. D66’er Rob Jetten wordt minister voor Klimaat en Energie.

Een opvallende nieuwkomer is wetenschapper Robbert Dijkgraaf, die voor D66 minister wordt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dijkgraaf heeft theoretische natuurkunde gestudeerd, is president van de KNAW geweest en zet zich in voor het toegankelijk maken van de wetenschap, onder meer in tv-programma’s. Hij is directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton in de VS.

16 december 2021: VVD-leider Mark Rutte is donderdag door de Tweede Kamer formeel benoemd tot formateur. Dat betekent dat hij kan beginnen met het formeren van een kabinet van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Het is praktisch standaard dat de leider van de grootste partij benoemd wordt tot formateur, en vervolgens minister-president wordt.

Het kabinet-Rutte IV telt straks 29 bewindspersonen: 20 ministers en 9 staatssecretarissen. Er worden geen nieuwe ministeries in het leven geroepen, maar er komen wel nieuwe ministersposten bij.

Op 2 januari wordt duidelijk welke politici een gooi naar de ministersposten doen. Premier Rutte voert van 3 tot en met 6 januari gesprekken met hen, waarna hij twee dagen later zijn eindverslag aanbiedt aan de voorzitter van de Tweede Kamer. Daarna informeert hij koning Willem-Alexander over de gemaakte keuzes. Op 10 januari zou de beëdiging moeten plaatsvinden en de traditionele bordesfoto gemaakt moeten worden.

Deze bewindspersonen levert VVD:
Minister-president en minister van Algemene Zaken
Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
Minister van Justitie en Veiligheid
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie
Minister voor Primair- en Voortgezet Onderwijs
Staatssecretaris Toeslagen en Douane
Staatssecretaris van Defensie
Minister van Infrastructuur en Waterstaat
Minister van Economische Zaken en Klimaat
Minister voor Natuur en Stikstof
Minister voor Langdurige Zorg en Sport

Deze bewindspersonen levert D66:
Minister van Financiën
Minister van Defensie
Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Minister voor Rechtsbescherming
Minister voor Klimaat en Energie
Staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering
Staatssecretaris Mijnbouw
Staatssecretaris Cultuur en Media

Deze bewindspersonen levert CDA:
Minister van Buitenlandse Zaken
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat
Staatssecretaris Fiscaliteit

Deze bewindspersonen levert de ChristenUnie
Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen
Staatssecretaris Jeugd en Preventie

Algemene Zaken
– Minister-president, minister van Algemene Zaken: VVD

Buitenlandse Zaken
– Minister van Buitenlandse Zaken: CDA
– Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking: VVD

Justitie en Veiligheid
– Minister van Justitie en Veiligheid: VVD
– Minister voor Rechtsbescherming: D66
– Staatssecretaris Asiel en Migratie: VVD

Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
– Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: CDA
– Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening: CDA
– Staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering: D66

Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
– Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: D66
– Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs: VVD
– Staatssecretaris Cultuur en Media: D66

Financiën
– Minister van Financiën: D66
– Staatssecretaris Fiscaliteit: CDA
– Staatssecretaris Toeslagen en Douane: VVD

Defensie
– Minister van Defensie: D66
– Staatssecretaris van Defensie: VVD

Infrastructuur en Waterstaat
– Minister van Infrastructuur en Waterstaat: VVD
– Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat: CDA

Economische Zaken en Klimaat
– Minister van Economische Zaken en Klimaat: VVD
– Minister voor Klimaat en Energie: D66
– Staatssecretaris Mijnbouw: D66

Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
– Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: ChristenUnie
– Minister voor Natuur en Stikstof: VVD

Sociale Zaken en Werkgelegenheid
– Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: CDA
– Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen: ChristenUnie

Volksgezondheid, Welzijn en Sport
– Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: D66
– Minister voor Langdurige Zorg en Sport: VVD
– Staatssecretaris Jeugd en Preventie: ChristenUnie

15 december 2021: Nou het is eindelijk zover. Na maanden onderhandelen is vandaag het coalitieakkoord gepresenteerd. De fracties van VVD, D66, CDA en ChristenUnie leggen in dit akkoord op hoofdlijnen vast wat het nieuwe kabinet in de komende vier jaar wil bereiken. Er moet veel gebeuren om de enorme opgaves aan te pakken waar ons land voor staat.

Wat staat er in het coalitieakkoord voorheen altijd regeerakkoord genoemd?

Klimaat en biodiversiteit krijgen hoge prioriteit in de plannen van het kabinet Rutte IV.  Ze trekken hiervoor 60 miljard euro uit. De vier partijen willen de Nederlandse klimaatdoelen verhogen naar minimaal 55% CO2-reductie. Ze willen beleid maken om 60% reductie te realiseren. Goed nieuws, al is er 65% nodig om binnen de 1,5 graad opwarming te blijven.

Het terugdringen van de stikstofuitstoot is van groot belang voor het h. Het kabinet wil dat de btw op groente en fruit naar 0 kan, maar weet nog niet of dat mogelijk is.

11 december 2021: De gesprekken over de formatie van een nieuw kabinet zijn nog niet afgerond. De partijleiders van VVD, D66, CDA en ChristenUnie zullen dit weekend niet verder overleggen vanwege allerlei andere verplichtingen.

“We zijn er bijna”, verklaarde CDA-leider Wopke Hoekstra na afloop van urenlang overleg. “We gaan nog even lekker door”, aldus D66-leider Sigrid Kaag toen ze wegging.

Bronnen rond de formatie melden dat de gesprekken zich in een afrondende fase bevinden. Het lijkt erop dat de eerste stukken begin volgende week voorgelegd zullen worden aan de fracties. Ingewijden denken dat het coalitieakkoord mogelijk woensdag wordt gepresenteerd.

De doorstart van het kabinet-Rutte III laat lang op zich wachten. Het is al de langste formatie ooit. Het is inmiddels al meer dan 38 weken geleden dat de Tweede Kamerverkiezingen plaatsvonden.

10 december 2021: Nou het is eindelijk zover, althans bijna zover. VVD, D66, CDA en de ChristenUnie zijn dicht bij een akkoord over een nieuw kabinet: Rutte IV. De kans is groot dat de vier partijen begin volgende week het coalitieakkoord presenteren.

De onderhandelaars en informateurs Remkes en Koolmees zaten gisteren van 13.00 uur tot 23.00 uur bij elkaar. Een definitief akkoord is er nog niet, zo zeiden partijleiders na afloop. Maar er klonk optimisme. “We hebben vorderingen gemaakt. We naderen het einde”, zei CU-leider Gert-Jan Segers.

D66-leider Sigrid Kaag zei dat ze “goede moed” had dat er een “mooi en ambitieus” akkoord uit komt. En CDA-leider Wopke Hoekstra sprak over een “productieve avond”. “We zijn een heel eind gekomen.” Alleen VVD-leider Mark Rutte wilde nog niets kwijt en liep weg met de woorden “we zeggen pas wat als we er uit zijn”:

Vandaag wordt vanaf vroeg in de middag onderhandeld en komen nog een aantal organisaties langs, zoals bijvoorbeeld de Stichting van de Arbeid, de IPO, de VNG en de Unie van Waterschappen.

De presentatie van het coalitieakkoord betekent nog niet dat het nieuwe kabinet-Rutte IV dan snel op het bordes bij de koning staat. Er volgt nog een debat met de Tweede Kamer en dan wordt VVD-leider Rutte aangewezen als formateur, die de ministersploeg gaat samenstellen. Hij kan daar de kerstvakantie voor gebruiken.

Over de nieuwe ministersploeg zijn al wat dingen bekend. Het kabinet-Rutte IV zal vermoedelijk twintig ministers gaan tellen: acht van de VVD, zes van D66, vier van CDA en twee van de ChristenUnie. Dat waren er de afgelopen periode zestien.

14 oktober Nou, echt vlug gaat het allemaal niet. Sinds de Tweede Wereldoorlog is geen enkel kabinet zo lang demissionair geweest als het huidige kabinet-Rutte III, heeft het Montesquieu Instituut voor parlementaire geschiedenis becijferd.

Premier Mark Rutte diende op 15 januari van dit jaar – donderdag 273 dagen geleden – het ontslag van zijn kabinetsploeg in.

Het record was in handen van het kabinet van Joop den Uyl, dat in 1977 na vier moeizame jaren viel vanwege een meningsverschil over grondpolitiek. Dat kabinet werd pas na 272 dagen opgevolgd door het eerste kabinet-Van Agt.

Ook het formatierecord gaat dit jaar gebroken worden, merkt het Montesquieu Instituut op. Als de onderhandelende partijen er op woensdag 27 oktober nog niet uit zijn, duurt deze formatie langer dan die van 2017. Toen was er pas 225 dagen na de verkiezingen een kabinet aangetreden.

6 oktober 2021: Zo, we hebben weer twee nieuwe informateurs. Johan Remkes (VVD) en Wouter Koolmees (D66) gaan proberen om een nieuwe regering te formeren met de VVD-CDA-D66-CU.

Betekent gelijk ook dat we weer een naam kunnen doorstrepen in het Kabinet Rutte III. D66’er Wouter Koolmees legt zijn functie als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voorlopig neer als de Tweede Kamer besluit hem tot informateur te benoemen. Hij keert ook niet terug in een nieuw kabinet. Dat heeft partijleider Sigrid Kaag gezegd tijdens het Kamerdebat over de kabinetsformatie.

25 september 2021: Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) is zaterdag ontslagen door het demissionaire kabinet. Haar uitspraken over de coronapas leidden zaterdag niet alleen tot verontwaardiging onder Tweede Kamerleden, maar ook tot een discussie over haar positie binnen het kabinet en het CDA.

“De uitspraken van de staatssecretaris van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer, gedaan in het interview van De Telegraaf van vandaag, verdragen zich niet met besluiten die de ministerraad recentelijk heeft genomen, en die van belangrijke en zwaarwegende aard zijn”, laat demissionair premier Mark Rutte weten in een verklaring.

De uitspraken van Keijzer waren opvallend, omdat het kabinet met één mond spreekt. Een bewindspersoon kan wel tegen een voorstel van het kabinet zijn, maar moet zich er wel bij neerleggen als de ministerraad anders besluit. Naar buiten toe steunen dan alle bewindslieden het besluit.

22 september 2021: VVD’er Henk Kamp wordt de nieuwe demissionaire minister van Defensie. Ben Knapen van het CDA krijgt de portefeuille Buitenlandse Zaken, laat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdag weten. Kamp volgt Ank Bijleveld op en Knapen neemt de taken van Sigrid Kaag over.

21 september 2021: VVD’er Henk Kamp is de beoogde minister van Defensie. Ben Knapen van het CDA is dat voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, zo melden ingewijden dinsdag.

Kamp volgt bij Defensie Ank Bijleveld (CDA) op, die vrijdag aftrad naar aanleiding van de evacuatieoperatie uit Afghanistan.  In het kabinet-Rutte I was Kamp minister van Sociale Zaken, waarna hij in Rutte II minister van Economische Zaken werd. Ook was hij twee keer minister in kabinetten van voormalig premier Jan Peter Balkenende.

Knapen zit op het moment nog in de Eerste Kamer en was staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken in kabinet-Rutte I.

VVD-Kamerlid Dennis Wiersma is staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geworden. En D66-Kamerlid Steven van Weyenberg is benoemd tot staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Hij volgde Stientje van Veldhoven (D66) op, die haar post ook voortijdig verliet omdat ze ander werk had gevonden. Barbara Visser (VVD) volgde eind augustus partijgenoot Cora van Nieuwenhuizen op, die eveneens een andere baan had gevonden.

17 september 2021: Demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld stapt ook op nadat zij donderdag een motie van afkeuring heeft gekregen.

Een Kamermeerderheid steunde de motie, maar Bijleveld besloot in tegenstelling tot demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag in eerste instantie aan te blijven.

In een persverklaring zei ze een dag later dat ze door de discussie over haar positie toch niet kan aanblijven.

“Ik wilde doorgaan om de taak waar ik voor sta af te maken”, zei Bijleveld vrijdagmiddag in een toelichting op haar vertrek. “Voor de mannen en vrouwen die in de frontlinie staan. En om de opdracht om de tolken die nog in Afghanistan zijn – en op ons rekenen – in veiligheid te brengen te voltooien.”

Een dag na de motie van afkeuring constateert Bijleveld dat dit niet langer haalbaar voor haar is. “Ik constateer echter dat mijn aanblijven onderwerp van discussie is geworden. Daardoor kan ik niet meer op een goede manier de verantwoordelijkheid dragen voor mijn mensen.” Bijleveld zegt verder dat ze het werk van haar mensen niet in de weg wil staan.

Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) krijgt tijdelijk de leiding over het ministerie van Defensie, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Het CDA zal later een nieuwe minister leveren, die voor de duur van het demissionaire kabinet minister van Defensie blijft.

16 september 2021: Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag stapt op vanwege haar rol in de evacuatie vanuit Afghanistan. Dat deed ze vlak nadat er een motie van afkeuring was aangenomen door de Kamer.

“De Kamer oordeelt dat het kabinet onverantwoord heeft gehandeld. Hoewel ik sta voor onze inzet, kan ik niet anders dan als eindverantwoordelijke minister de consequenties van dit oordeel aanvaarden”, zei Kaag donderdag tegen de Kamer. “In mijn opvatting over democratie en cultuur van ons bestuur, moet een minister gaan als het beleid wordt afgekeurd”, aldus Sigrid Kaag.

Nu D66-leider Sigrid Kaag haar taken als demissionair minister van Buitenlandse Zaken heeft neergelegd, neemt demissionair minister Tom de Bruijn (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) haar werk tijdelijk over.

Demissionair defensieminister Ank Bijleveld respecteert het besluit van haar collega Sigrid Kaag om te stoppen als minister van Buitenlandse Zaken. Maar zelf heeft ze een andere persoonlijke afweging gemaakt, zei de CDA-minister nadat de Tweede Kamer ook een motie van afkeuring tegen haar had aangenomen.

De defensieminister wees erop dat een motie van afkeuring staatsrechtelijk iets anders is dan een motie van wantrouwen. In dat laatste geval moet een bewindspersoon opstappen, omdat de Kamer geen vertrouwen meer stelt in de betrokkene.

Ministerie Partij Minister cq Staatssecretaris
Algemene Zaken (AZ) VVD Mark Rutte (VVD), premier
Buitenlandse Zaken (BZ)
Buitenlandse Handel en OS (BZ)
VVD
D66
Halbe Zijlstra Sigrid Kaag (D66) Tom de Bruijn (D66) Ben Knapen (CDA)
Tom de Bruijn (D66)
Landbouw, Natuur en  Voedselkwaliteit (LNV) CU Carola Schouten (CU), vicepremier
Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) CDA
VVD
Hugo de Jonge (CDA), vicepremier
Bruno Bruins Martin van Rijn Tamara van Ark (VVD) en Paul Blokhuis (CU)
Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) D66 Wouter Koolmees (D66) en Bas van ‘t Wout (VVD) Dennis Wiersma (VVD)
Infrastuctuur en Waterstaat (IenW) VVD Cora van Nieuwenhuizen (VVD) Barbara Visser (VVD) en Stientje van Veldhoven (D66)  en Steven van Weyenberg (D66)
Veiligheid en Justitie (VenJ) CDA
VVD
Ferdinand Grapperhaus (CDA), Mark Harbers (VVD),
Sander Dekker (VVD) en Ankie Broekers-Knol (VVD)
Financiën (FIN) CDA Wopke Hoekstra (CDA)en Menno Snel (D66) Alexandra van Huffelen (D66) en Hans Vijlbrief (D66)
Economische Zaken en Klimaat (EZK) VVD Eric Wiebes (VVD)Cora van Nieuwenhuizen (VVD) Bas van ‘t Wout (VVD) Stef Blok (VVD)  en Mona Keijzer (CDA) Stef Blok en Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD)
Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) D66
CU
Ingrid van Engelshoven (D66)
Arie Slob (CU)
Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) D66 Kajsa Ollongren (D66), vicepremier en Raymond Knops (CDA)
Defensie (DEF) VVD Ank Bijleveld (CDA) Ferdinand Grapperhaus (CDA) Henk Kamp (VVD) en Barbara Visser (VVD)

3 september 2021: Het is net een duiventil de Regering Rutte III. Onlangs werden er nog wat mensen in de regering vervangen en nu is het weer tijd voor demissionair minister Tamara van Ark van Medische Zorg stapt per direct op om gezondheidsredenen, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

Ze nam deze zomer zes weken rust vanwege nekklachten. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) nemen haar taken over.

Inmiddels zijn er negen bewindspersonen (7 van de VVD en 2 van D66) die het kabinet-Rutte III hebben verlaten. De uittocht werd 3,5 jaar geleden in gang gezet door Halbe Zijlstra, na zijn leugen over een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.

Dit zijn in chronologische volgorde alle bewindspersonen die het huidige kabinet verlieten en degenen die voor hen in de plaats kwamen: Halbe Zijlstra (VVD) stapt op 13 februari 2018 op als minister van Buitenlandse Zaken. Zijn positie blijkt niet langer houdbaar nadat hij heeft moeten toegeven te hebben gelogen over zijn aanwezigheid bij een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin in 2006. Opvolger: Stef Blok (VVD).

Mark Harbers (VVD) stapt op 21 mei 2019 op als staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. De bewindsman die verantwoordelijk is voor asielzaken vertrekt nadat bekend is geworden dat zijn ministerie cijfers over criminaliteit onder asielzoekers bewust onvolledig heeft weergegeven in een rapportage. Opvolger: Ankie Broekers-Knol (VVD).

Menno Snel (D66) stapt op 18 december 2019 op als staatssecretaris van Financiën. De fouten die door de Belastingdienst zijn gemaakt in de kinderopvangtoeslagaffaire zijn de bewindspersoon fataal geworden. Opvolgers: Alexandra van Huffelen (D66) en Hans Vijlbrief (D66).

Bruno Bruins (VVD) stapt op 19 maart 2020 op als minister voor Medische Zorg. Oververmoeidheid is de reden. Dat uitte zich een dag eerder in een flauwte van Bruins tijdens een debat over het coronavirus. Opvolgers: Martin van Rijn (PvdA) wordt aangesteld als tijdelijke vervanger. Later neemt Tamara van Ark (VVD) het definitief over van Bruins. Bas van ‘t Wout (VVD) volgt op zijn beurt Van Ark op als staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Eric Wiebes (VVD) stapt op 15 januari 2021 op als minister van Economische Zaken. De toeslagenaffaire, die in het kabinet-Rutte II mede onder de verantwoordelijkheid viel van Wiebes, toen staatssecretaris van Financiën is de reden om op te stappen. Opvolgers: Infrastructuurminister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) neemt de taken van Wiebes tijdelijk over. Daarna wordt Van ‘t Wout benoemd als opvolger van Wiebes. Als Van ‘t Wout maanden later zelf opstapt, wordt Blok de nieuwe minister van Economische Zaken. Laatstgenoemde wordt op zijn beurt als minister van Buitenlandse Zaken opgevolgd door Sigrid Kaag (D66). Tom de Bruijn (D66) neemt Kaags ministerpost op Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over. Dennis Wiersma (VVD) wordt de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Bas van ‘t Wout (VVD) stapt op 9 juli 2021 definitief op als minister van Economische Zaken en Klimaat. Een burn-out die Van ‘t Wout dan al sinds eind mei thuishoudt is de reden. Opvolgers: Blok neemt de taken van Van ‘t Wout deels over. Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD) wordt benoemd als staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, belast met de portefeuille klimaat en energie.

Stientje van Veldhoven (D66) stapt op 19 juli 2021 op als staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. De reden is een nieuwe baan. Sinds 1 september is Van Veldhoven de nieuwe directeur Europa voor het World Resources Institute. Opvolgers: Van Nieuwenhuizen neemt de taken van Van Veldhoven tijdelijk over. Kort daarna wordt Steven van Weyenberg (D66) benoemd als opvolger van Van Veldhoven.

Cora van Nieuwenhuizen (VVD) stapt op 31 augustus 2021 op als minister van Infrastructuur en Waterstaat. Ook hier is de reden een nieuwe baan. Van Nieuwenhuizen gaat per 1 oktober aan de slag bij Vereniging Energie-Nederland. Opvolgers: Barbara Visser (VVD), die tot dan toe staatssecretaris van Defensie was. Defensieminister Ank Bijleveld (CDA) neemt op haar beurt de taken van Visser over.

Tamara van Ark (VVD) stapt op 3 september 2021 op als minister voor Medische Zorg. De reden zijn aanhoudende nekklachten. Opvolgers: Minister Hugo de Jonge en staatssecretaris Paul Blokhuis (beiden VVD) nemen haar taken over.

24 mei 2021: De minister van Economische Zaken en Klimaat, Bas van ’t Wout, kan vanwege een burn out zijn functie voor een periode van tenminste drie maanden niet vervullen. Het kabinet wenst hem een voorspoedig herstel.

Met onmiddellijke ingang zal minister Van ‘t Wout, voor de duur dat hij niet in staat is zijn taak als minister uit te oefenen, worden vervangen door de minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok.

De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Sigrid Kaag, zal gedurende deze periode daarom ook fungeren als minister van Buitenlandse Zaken.

Daarnaast zal, vanwege de omvang van de portefeuille van de minister van Economische Zaken en Klimaat, worden gezocht naar een extra staatssecretaris op dit ministerie. Deze zal voor de rest van de demissionaire periode worden belast met de portefeuille klimaat en energie en zal afkomstig zijn uit de kring van de VVD. De naam van deze nieuwe staatssecretaris zal zo spoedig mogelijk bekend worden gemaakt.

20 januari 2021: Koning Willem-Alexander zal, op voordracht van de minister-president, op woensdag 20 januari 2021 de heer B. van ‘t Wout op de meest eervolle wijze ontslag verlenen als staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onder dankbetuiging voor de vele en gewichtige diensten door de staatssecretaris aan hem en het Koninkrijk bewezen.

De Koning zal, op voordracht van de minister-president, de heer B. van ’t Wout met ingang van 20 januari 2021 benoemen tot minister van Economische Zaken en Klimaat. De minister wordt woensdagochtend ten overstaan van de Koning op Paleis Noordeinde beëdigd.

1 januari 2021: VVD’er Bas van ‘t Wout volgt Eric Wiebes op als minister van Economische Zaken. De 41-jarige Van ‘t Wout is nu staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Demissionair minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) zal tot het aantreden van het nieuwe kabinet de taken van Van ‘t Wout waarnemen.

18 januari 2021: Alle schulden die gedupeerde ouders uit de toeslagenaffaire hebben bij overheidsinstanties zoals de Belastingdienst en Toeslagen, worden kwijtgescholden. Dat heeft Alexandra van Huffelen, staatssecretaris van Financiën, maandag bekendgemaakt.

Ook schulden bij andere instanties zoals het UWV, de Dienst Uitvoering Onderwijs en de Sociale Verzekeringsbank, worden geschrapt.

Daarnaast roept de staatssecretaris private schuldeisers zoals energiebedrijven, banken en woningcorporaties op hetzelfde te doen. “Zodat ouders echt weer opnieuw kunnen beginnen en dat compensatiebedrag kunnen houden.”

De banken nemen binnenkort een gezamenlijk standpunt in over het kwijtschelden van de schulden van de gedupeerde ouders, laat een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) weten. Woningcorporaties staan welwillend tegenover de oproep van de overheid om de schulden kwijt te schelden die gedupeerde ouders uit de toeslagenaffaire hebben. Ze willen wel eerst met elkaar in overleg, laat corporatiekoepel Aedes weten.

15 januari 2021: Het volledige kabinet-Rutte III treedt af vanwege het spijkerharde rapport Ongekend Onrecht over de kinderopvangtoeslagenaffaire.

De druk op het kabinet om het ontslag aan te bieden nam toe nadat duidelijk was geworden dat duizenden ouders door toedoen van de onrechtmatige fraudejacht in grote financiële en persoonlijke problemen kwamen.

Nadat het ontslag door de koning is geaccepteerd, zal het kabinet demissionair doorregeren. Dat betekent in principe dat er geen ingrijpende besluiten zullen worden genomen.

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) zal per direct aftreden en neemt dus niet deel aan het demissionair kabinet. Minister Cora van Nieuwenhuizen neemt tijdelijk de leiding over het ministerie van Economische Zaken en Klimaat voorlopig waar.

Als het hele politieke systeem heeft gefaald, kan alleen gezamenlijk verantwoordelijkheid worden gedragen. Dat zei premier Mark Rutte in een toelichting over de val van het kabinet naar aanleiding van de toeslagenaffaire.

“De staat dringt de overmoedigen terug, beschermt de zwakken en verdeelt de risico’s”, zo citeert Rutte een van zijn voorgangers. Het kabinet heeft niet aan die norm voldaan, zo zegt hij nu. “De Staat had de zwakken moeten beschermen en dat is hier op een verschrikkelijke manier misgegaan.”

Ondertussen gaat de Belastingdienst gewoon door op de ingeslagen weg. Gedupeerden van de kinderopvangtoeslagaffaire moeten een deel van de compensatie die ze ontvangen, weer afdragen aan de Belastingdienst. Dat meldt de belangenvereniging voor bewindvoerders in de schuldsanering (BBW). De vereniging is uit irritatie hierover uit het overleg met de Belastingdienst gestapt.

Inmiddels heeft het kabinet toegezegd dat de gedupeerden een compensatie krijgen van minimaal 30.000 euro. Echter, de Belastingdienst eist nu van de gedupeerden dat zij een deel van deze compensatie gebruiken om hun schuld aan de dienst af te lossen.

De Belastingdienst heeft enkele tienduizenden ouders jarenlang onterecht gezien als mensen die met toeslagen hebben gefraudeerd. Dit leidde voor hen tot grote persoonlijke en financiële problemen. Velen kampen nog steeds met schulden, onder meer aan de Belastingdienst.

26 oktober 2017: Zo, het is eindelijk zover. Na de langste kabinetsformatie ooit is men er eindelijk uit. Er is na maanden en nog eens maanden praten eindelijk een Regeerakkoord: Vertrouwen in de Toekomst.

Donderdag 26 oktober wordt het nieuwe Kabinet-Rutte III gepresenteerd. De regering gaat zestien ministers en acht staatssecretarissen tellen, verdeeld over twaalf ministeries.

De VVD levert als grootste partij zes ministers en drie staatssecretarissen, het CDA en D66 elk vier ministers en twee staatssecretarissen en de ChristenUnie twee ministers en één staatssecretaris.

Ministerie Partij Minister cq Staatssecretaris
Algemene Zaken (AZ) VVD Mark Rutte (VVD), premier
Buitenlandse Zaken (BZ)
Buitenlandse Handel en OS (BZ)
VVD
D66
Halbe Zijlstra Sigrid Kaag (D66) Tom de Bruijn (D66) Ben Knapen (CDA)
Tom de Bruijn (D66)
Landbouw, Natuur en  Voedselkwaliteit (LNV) CU Carola Schouten (CU), vicepremier
Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) CDA
VVD
Hugo de Jonge (CDA), vicepremier
Bruno Bruins Martin van Rijn Tamara van Ark (VVD) en Paul Blokhuis (CU)
Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) D66 Wouter Koolmees (D66) en Bas van ‘t Wout (VVD) Dennis Wiersma (VVD)
Infrastuctuur en Waterstaat (IenW) VVD Cora van Nieuwenhuizen (VVD) Barbara Visser (VVD) en Stientje van Veldhoven (D66)  en Steven van Weyenberg (D66)
Veiligheid en Justitie (VenJ) CDA
VVD
Ferdinand Grapperhaus (CDA), Mark Harbers (VVD),
Sander Dekker (VVD) en Ankie Broekers-Knol (VVD)
Financiën (FIN) CDA Wopke Hoekstra (CDA)en Menno Snel (D66) Alexandra van Huffelen (D66) en Hans Vijlbrief (D66)
Economische Zaken en Klimaat (EZK) VVD Eric Wiebes (VVD)Cora van Nieuwenhuizen (VVD) Bas van ‘t Wout (VVD) Stef Blok (VVD)  en Mona Keijzer (CDA) Stef Blok en Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD)
Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) D66
CU
Ingrid van Engelshoven (D66)
Arie Slob (CU)
Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) D66 Kajsa Ollongren (D66), vicepremier en Raymond Knops (CDA)
Defensie (DEF) VVD Ank Bijleveld (CDA) Ferdinand Grapperhaus (CDA) Henk Kamp (VVD) en Barbara Visser (VVD)

Zie ook: Naar Een Duurzaam Nederland: Investeringsagenda Kabinetsformatie 2017 by IPO, VNG en UvW – Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Klimaat- en Energieparagraaf by NVDE – Toekomst Salderen Na 2020 Onduidelijk by Vereniging Eigen Huis – Energieakkoord Niet voldoende Blijkt uit Nationale Energieverkenning 2017 by NVDE – Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Geen Aandacht Voor Natuur by Natuurorganisaties – Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Kilometerheffing Vrachtvervoer (Maut) by TLN – Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Hoofdpunten Met Betrekking tot Auto’s en Mobiliteit – Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Verkeersveiligheid Een Nationale Prioriteit – Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Slimme en Duurzame Mobiliteit – Overheid Maakt 30 Miljoen Euro Vrij Voor Groene Transportinitiatieven – Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Geen Waardering Eigen Woningbezit by VEH – Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Energiebelasting Verder Omhoog by Vereniging Eigen Huis – Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Waterschappen Blij by UvW – Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: De Belangrijkste Punten

Mark Rutte regeringsverklaring2425 november 2012: Zo, het is zover. Koningin Beatrix heeft de ministers van het tweede kabinet Rutte beëdigd. Het Kabinet Rutte II bestaat uit zeven ministers van de VVD en zes van de PvdA. Mark Rutte is net als de afgelopen twee jaar premier,  Lodewijk Asscher van de PvdA is de vicepremier. De PvdA levert vier staatssecretarissen en de VVD drie.

Na de mooie kreet “Nu Aan de Slag” van het Kabinet Rutte I, waarmee Nederland Sterker, Veiliger en Welvarender zou worden, is er uiteraard een nieuwe slogan voor het Kabinet Rutte II: “Voluit Aan de Slag”: Bruggen Slaan. Nou laten we het hopen, want het wordt hoog tijd dat er nu eens echt iets gaat gebeuren in Nederland. Ben bang dat “Voluit Aan de Slag” vooral betekent dat Rutte II doorgaat op de al eerder ingeslagen weg van bezuinigingen en die weg levert alleen maar problemen op volgens mij.

Het Kabinet Rutte II gaat voor maar liefst 16 miljard euro aan bezuinigingen doorvoeren. Dat heeft VVD-leider Rutte bekendgemaakt bij de presentatie van het regeerakkoord (PDF) tussen VVD en PvdA. Een overzicht van de belangrijkste punten uit het regeerakkoord. Update 14 november 2012: Het regeerakkoord op enkele punten aangepast.

Ministerie Partij Minister cq Staatssecretaris
Algemene Zaken (AZ) VVD Mark Rutte, premier
Buitenlandse Zaken (BZ) PvdA Frans Timmermans
Buitenlandse Handel en OS (BZ) PvdA Lillian Ploumen
Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) VVD Edith Schippers en Martin van Rijn (PvdA)
Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) PvdA Lodewijk Asschervice-premier en Jetta Klijnsma (PvdA)
Infrastuctuur en Milieu (IenM) VVD Melanie Schultz van Haegen en Wilma Mansveld (PvdA)
Veiligheid en Justitie (VenJ) VVD Ivo Opstelten en Fred Teeven (VVD)
Financiën (FIN) PvdA Jeroen Dijsselbloem en Frans Weekers (VVD)
Economische Zaken (EZ) VVD Henk Kamp en Sharon Dijksma (PvdA)
Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) PvdA Jet Bussemaker en Sander Dekker (VVD)
Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) PvdA Ronald Plasterk
Wonen en Rijksdienst (BZK) VVD Stef Blok
Defensie (DEF) VVD Jeanine Hennis-Plasschaert

24 april 2012: Zo, dat was het dan. Heeft toch nog lang geduurd, maar na anderhalf jaar is het over en uit voor het Kabinet Rutte. Na zeven weken onderhandelen over allerlei financiële zaken tijdens het zogenoemde Catshuis-overleg trekt gedoogpartner PVV de stekker uit het Kabinet.

Nederland sterker, veiliger en welvarender dat was het plan. Wat is ervan terechtgekomen? Niets tot vrijwel niets. Nederland is er zeker niet sterker op geworden tenzij we het hebben over Oranje. Nederland veiliger. Niets van gemerkt. Nederland welvarender. Nee, zeker niet. Nederland zit dik in de financiële problemenNederland in Recessie.

Hoog tijd voor Tweede Kamerverkiezingen. Helemaal zeker is de datum nog niet, maar noteert u alvast woensdag 12 september 2012 in uw agenda.

23 mei 2011: Geen meerderheid voor de regeringscoalitie in de Eerste Kamer. Dat is de conclusie na de einduitslag van de Eerste Kamerverkiezingen 2011. Zie ook: Eerste Kamerverkiezingen 2011: Geen Meerderheid voor Regeringscoalitie VVD en CDA (plus PVV) – Nederland Weer in Recessie by CBS: Met Dank Aan Kabinet Rutte-Verhagen

15 december 2010: Nou en aan de slag is men inmiddels met massa’s onbegrijpelijke besluiten en uiteraard met de nodige tegenslag zoals iedereen wel had verwacht. Gedonder met gedoogpartij PVV en de Eerste Kamer doet ook niet echt mee, zoals premier Mark Rutte dat graag zou zien.

Hoog tijd om daar verandering in te gaan brengen, dus roept premier Mark Rutte de kiezers nu alvast op om bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2011 toch maar vooral op de VVD, de PVV of het CDA te stemmen. In mei 2011 bepalen de Statenleden de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer. De regeringspartijen VVD en CDA hebben nu geen meerderheid in de Eerste Kamer en gedoogpartner PVV is zelfs helemaal niet vertegenwoordigd. Dat is lastig en dus zegt Mark Rutte: “Laat ik geen grote woorden gebruiken, want het is gewoon heel plat. Wij hebben een meerderheid in de Eerste Kamer nodig en via de Provinciale Staten moeten we die zien te bereiken. Mijn boodschap aan de kiezer is dus: help ons aan die meerderheid.” In zijn rol als premier roept Rutte iedereen op om naar de stembus te gaan. “Maakt niet uit welke partij u stemt. Als het maar op de VVD, de PVV of het CDA is”, lachte hij.

28 oktober 2010: Zo, het is zover. Na vele, vele maanden praten, praten en nog eens praten, wordt het eindelijk tijd voor Geen Woorden, Maar Daden. Nederland Sterker, Veiliger en Welvarender en zeker niet Duurzamer dat is het plan.

Kersverse premier Rutte heeft de Regeringsverklaring netjes voorgelezen in de Tweede Kamer. Daarna volgde het gebruikelijke, vrij nietszeggende debat over diezelfde Regeringsverklaring dat werd besloten met de mooie en eveneens vrij nietszeggende woorden van Mark Rutte: En nu aan de slag.

Tja, wat zou je anders moeten doen? Doorgaan met praten, lijkt mij geen optie.

Het debat was flauw met Femke Halsema in de aanval, afgeserveerd door Wilders. Pechtold kwam, sprak en vertrok zonder indruk te maken en Job Cohen werd uitgebreid bedankt door Geert Wilders. Job’s reactie was om te huilen en doet het ergste vermoeden voor de komende tijd. Van echte oppositie is geen sprake. Zowaar nog een motie van D66 die door de gehele Kamer werd gesteund om nog eens even te onderzoeken hoe het verder moet met het natuurbeleid in Nederland. Verder geen opzienbarend nieuws. Het Regeerakkoord plus Gedoogakkoord zijn de basis voor deze unieke minderheidsregering met gedoogsteun.

Mark Rutte wil na zijn vuurdoop als premier hard aan de slag om Nederland sterker, veiliger en welvarender te maken. Hij zei dat woensdag aan het einde van twee dagen debat over de plannen van het nieuwe kabinet. Rutte zei dat hij en zijn kabinet zullen proberen waar te maken wat ze beloofd hebben.

‘Ik wil Nederland sterker, veiliger en welvarender maken. En dat kan ook, want Nederland is een prachtig land dat alles in huis heeft om toonaangevend te zijn in Europa en de wereld. Daarom geeft dit kabinet ruimte aan mensen en bedrijven en kiezen we voor een kleinere overheid die alleen doet wat zij moet doen. We spreken iedereen aan en schrijven niemand af.’

Dit is een kabinet voor heel Nederland. Voor iedereen. We willen met iedereen samenwerken en zeker ook met alle leden van deze Kamer. En nu gaan we aan de slag, want er is enorm veel te doen, aldus premier Mark Rutte.

Nou, dat er enorm veel te doen is, lijkt mij een understatement. Helaas ziet het er op voorhand al naar uit dat juist op die gebieden waar Nederland echt heel veel zou moeten gaan doen, er heel weinig gaat gebeuren. Een duurzaam Nederland, met duurzame energie om maar eens even een onderwerp te noemen, lijkt verder weg dan ooit. Hier op Anders Bekeken houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen, de bezuinigingen en de uitvoering van het regeerakkoord Vrijheid en Verantwoordelijkheid. Zoals u dat gewend bent kijken we met bijzondere belangstelling naar onderwerpen als milieu, duurzame energie, het afvalbeleid en Nederland waterland om er maar eens een paar te noemen. Hoe zal het gaan met het WK Voetbal in 2018 of 2022, wat gaat het nieuwe kabinet doen aan de Olympische Spelen in Nederland in 2028? Gaat Nederland nog steeds voor klimaatneutraal, komt er meer kernenergie, hoe gaat het verder met de opslag van CO2? Gaat dit Kabinet wel meedoen met Earth Hour?

Goed de Regering Rutte gaat nu aan de slag, een slogan die ik oud-minister Jacqueline Cramer ook heel vaak heb horen roepen en waarvan, helaas, helaas, maar weinig is terechtgekomen. Zie Jacqueline Cramer: Ik had mijn werk graag afgemaakt. En als ik nou heel eerlijk ben, dan hoop ik eigenlijk dat de Regering Rutte het werk ook niet gaat afmaken. Op milieugebied, natuurgebied, duurzaam inkopen, duurzame energie en duurzame ontwikkeling zit er weinig tot niets aan plannen in de pijplijn. Daar gaat het Kabinet Rutte-Verhagen dus duidelijk niet mee aan de slag. Hoog tijd voor nieuwe Tweede Kamer Verkiezingen. Ik kijk er nu al naar uit.

Ministerie Partij Minister cq Staatssecretaris
Algemene Zaken (AZ) VVD Mark Rutte, premier
Buitenlandse Zaken (BZ) VVD Uri Rosenthal en Ben Knapen (CDA)
Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) VVD Edith Schippers en Marlies Veldhuijzen van Zanten ( CDA)
Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) VVD Henk Kamp en Paul de Krom ( VVD)
Infrastuctuur en Milieu (IenM) VVD Melanie Schultz van Haegen en Joop Atsma ( CDA)
Veiligheid en Justitie (VenJ) VVD Ivo Opstelten en Fred Teeven (VVD)
Financiën (FIN) CDA Jan Kees de Jager en Frans Weekers (VVD)
Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELenI) CDA Maxime Verhagen, vice-premier en Henk Bleker (CDA)
Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) CDA Marja van Bijsterveldt en Halbe Zijlstra (VVD)
Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) CDA Piet Hein Donner
Defensie (DEF) CDA Hans Hillen
Immigratie en Asiel (Geen eigen Ministerie) (BZK) CDA Gerd Leers

Geen Woorden Maar Daden of Geen Daden Maar Woorden

Tags:

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (457)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Links

  Milieunet op..