Anders Bekeken

De Regering Rutte III (VVD-CDA-D66-CU): Vertrouwen in de Toekomst

Geschreven op 28-10-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Duurzaam Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

26 oktober 2017: Zo, het is eindelijk zover. Na de langste kabinetsformatie ooit is men er eindelijk uit. Er is na maanden en nog eens maanden praten eindelijk een Regeerakkoord: Vertrouwen in de Toekomst.

Donderdag 26 oktober wordt het nieuwe Kabinet-Rutte III gepresenteerd. De regering gaat zestien ministers en acht staatssecretarissen tellen, verdeeld over twaalf ministeries. 

De VVD levert als grootste partij zes ministers en drie staatssecretarissen, het CDA en D66 elk vier ministers en twee staatssecretarissen en de ChristenUnie twee ministers en één staatssecretaris. 

Ministerie Partij Minister cq Staatssecretaris
Algemene Zaken (AZ) VVD Mark Rutte, premier
Buitenlandse Zaken (BZ)
Buitenlandse Handel en OS (BZ)
VVD
D66
Halbe Zijlstra Stef Blok
Sigrid Kaag
Landbouw, Natuur en  Voedselkwaliteit (LNV) CU Carola Schouten, vicepremier
Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) CDA
VVD
Hugo de Jonge, vicepremier
Bruno Bruins en Paul Blokhuis (CU)
Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) D66 Wouter Koolmees en Tamara van Ark (VVD)
Infrastuctuur en Waterstaat (IenW) VVD Cora van Nieuwenhuizen en Stientje van Veldhoven (D66)
Veiligheid en Justitie (VenJ) CDA
VVD
Ferdinand Grapperhaus en  Mark Harbers (VVD)
Sander Dekker
Financiën (FIN) CDA Wopke Hoekstra en Menno Snel (D66)
Economische Zaken en Klimaat (EZK) VVD Eric Wiebes en Mona Keijzer (CDA)
Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) D66
CU
Ingrid van Engelshoven
Arie Slob
Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) D66 Kajsa Ollongren, vicepremier en Raymond Knops (CDA)
Defensie (DEF) CDA Ank Bijleveld en Barbara Visser (VVD)

Zie ook: Naar Een Duurzaam Nederland: Investeringsagenda Kabinetsformatie 2017 by IPO, VNG en UvW – Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Klimaat- en Energieparagraaf by NVDE – Toekomst Salderen Na 2020 Onduidelijk by Vereniging Eigen Huis – Energieakkoord Niet voldoende Blijkt uit Nationale Energieverkenning 2017 by NVDE – Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Geen Aandacht Voor Natuur by Natuurorganisaties – Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Kilometerheffing Vrachtvervoer (Maut) by TLN – Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Hoofdpunten Met Betrekking tot Auto’s en Mobiliteit – Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Verkeersveiligheid Een Nationale Prioriteit – Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Slimme en Duurzame Mobiliteit – Overheid Maakt 30 Miljoen Euro Vrij Voor Groene Transportinitiatieven – Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Geen Waardering Eigen Woningbezit by VEH – Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Energiebelasting Verder Omhoog by Vereniging Eigen Huis – Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Waterschappen Blij by UvW – Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: De Belangrijkste Punten

Mark Rutte regeringsverklaring2425 november 2012: Zo, het is zover. Koningin Beatrix heeft de ministers van het tweede kabinet Rutte beëdigd. Het Kabinet Rutte II bestaat uit zeven ministers van de VVD en zes van de PvdA. Mark Rutte is net als de afgelopen twee jaar premier,  Lodewijk Asscher van de PvdA is de vicepremier. De PvdA levert vier staatssecretarissen en de VVD drie.

Na de mooie kreet “Nu Aan de Slag” van het Kabinet Rutte I, waarmee Nederland Sterker, Veiliger en Welvarender zou worden, is er uiteraard een nieuwe slogan voor het Kabinet Rutte II: “Voluit Aan de Slag”: Bruggen Slaan. Nou laten we het hopen, want het wordt hoog tijd dat er nu eens echt iets gaat gebeuren in Nederland. Ben bang dat “Voluit Aan de Slag” vooral betekent dat Rutte II doorgaat op de al eerder ingeslagen weg van bezuinigingen en die weg levert alleen maar problemen op volgens mij.

Het Kabinet Rutte II gaat voor maar liefst 16 miljard euro aan bezuinigingen doorvoeren. Dat heeft VVD-leider Rutte bekendgemaakt bij de presentatie van het regeerakkoord (PDF) tussen VVD en PvdA. Een overzicht van de belangrijkste punten uit het regeerakkoord. Update 14 november 2012: Het regeerakkoord op enkele punten aangepast.

Ministerie Partij Minister cq Staatssecretaris
Algemene Zaken (AZ) VVD Mark Rutte, premier
Buitenlandse Zaken (BZ) PvdA Frans Timmermans
Buitenlandse Handel en OS (BZ) PvdA Lillian Ploumen
Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) VVD Edith Schippers en Martin van Rijn (PvdA)
Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) PvdA Lodewijk Asschervice-premier en Jetta Klijnsma (PvdA)
Infrastuctuur en Milieu (IenM) VVD Melanie Schultz van Haegen en Wilma Mansveld (PvdA)
Veiligheid en Justitie (VenJ) VVD Ivo Opstelten en Fred Teeven (VVD)
Financiën (FIN) PvdA Jeroen Dijsselbloem en Frans Weekers (VVD)
Economische Zaken (EZ) VVD Henk Kamp en Sharon Dijksma (PvdA)
Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) PvdA Jet Bussemaker en Sander Dekker (VVD)
Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) PvdA Ronald Plasterk
Wonen en Rijksdienst (BZK) VVD Stef Blok
Defensie (DEF) VVD Jeanine Hennis-Plasschaert

24 april 2012: Zo, dat was het dan. Heeft toch nog lang geduurd, maar na anderhalf jaar is het over en uit voor het Kabinet Rutte. Na zeven weken onderhandelen over allerlei financiële zaken tijdens het zogenoemde Catshuis-overleg trekt gedoogpartner PVV de stekker uit het Kabinet.

Nederland sterker, veiliger en welvarender dat was het plan. Wat is ervan terechtgekomen? Niets tot vrijwel niets. Nederland is er zeker niet sterker op geworden tenzij we het hebben over Oranje. Nederland veiliger. Niets van gemerkt. Nederland welvarender. Nee, zeker niet. Nederland zit dik in de financiële problemenNederland in Recessie.

Hoog tijd voor Tweede Kamerverkiezingen. Helemaal zeker is de datum nog niet, maar noteert u alvast woensdag 12 september 2012 in uw agenda.

23 mei 2011: Geen meerderheid voor de regeringscoalitie in de Eerste Kamer. Dat is de conclusie na de einduitslag van de Eerste Kamerverkiezingen 2011. Zie ook: Eerste Kamerverkiezingen 2011: Geen Meerderheid voor Regeringscoalitie VVD en CDA (plus PVV) – Nederland Weer in Recessie by CBS: Met Dank Aan Kabinet Rutte-Verhagen

15 december 2010: Nou en aan de slag is men inmiddels met massa’s onbegrijpelijke besluiten en uiteraard met de nodige tegenslag zoals iedereen wel had verwacht. Gedonder met gedoogpartij PVV en de Eerste Kamer doet ook niet echt mee, zoals premier Mark Rutte dat graag zou zien.

Hoog tijd om daar verandering in te gaan brengen, dus roept premier Mark Rutte de kiezers nu alvast op om bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2011 toch maar vooral op de VVD, de PVV of het CDA te stemmen. In mei 2011 bepalen de Statenleden de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer. De regeringspartijen VVD en CDA hebben nu geen meerderheid in de Eerste Kamer en gedoogpartner PVV is zelfs helemaal niet vertegenwoordigd. Dat is lastig en dus zegt Mark Rutte: “Laat ik geen grote woorden gebruiken, want het is gewoon heel plat. Wij hebben een meerderheid in de Eerste Kamer nodig en via de Provinciale Staten moeten we die zien te bereiken. Mijn boodschap aan de kiezer is dus: help ons aan die meerderheid.” In zijn rol als premier roept Rutte iedereen op om naar de stembus te gaan. “Maakt niet uit welke partij u stemt. Als het maar op de VVD, de PVV of het CDA is”, lachte hij.

28 oktober 2010: Zo, het is zover. Na vele, vele maanden praten, praten en nog eens praten, wordt het eindelijk tijd voor Geen Woorden, Maar Daden. Nederland Sterker, Veiliger en Welvarender en zeker niet Duurzamer dat is het plan.

Kersverse premier Rutte heeft de Regeringsverklaring netjes voorgelezen in de Tweede Kamer. Daarna volgde het gebruikelijke, vrij nietszeggende debat over diezelfde Regeringsverklaring dat werd besloten met de mooie en eveneens vrij nietszeggende woorden van Mark Rutte: En nu aan de slag.

Tja, wat zou je anders moeten doen? Doorgaan met praten, lijkt mij geen optie.

Het debat was flauw met Femke Halsema in de aanval, afgeserveerd door Wilders. Pechtold kwam, sprak en vertrok zonder indruk te maken en Job Cohen werd uitgebreid bedankt door Geert Wilders. Job’s reactie was om te huilen en doet het ergste vermoeden voor de komende tijd. Van echte oppositie is geen sprake. Zowaar nog een motie van D66 die door de gehele Kamer werd gesteund om nog eens even te onderzoeken hoe het verder moet met het natuurbeleid in Nederland. Verder geen opzienbarend nieuws. Het Regeerakkoord plus Gedoogakkoord zijn de basis voor deze unieke minderheidsregering met gedoogsteun.

Mark Rutte wil na zijn vuurdoop als premier hard aan de slag om Nederland sterker, veiliger en welvarender te maken. Hij zei dat woensdag aan het einde van twee dagen debat over de plannen van het nieuwe kabinet. Rutte zei dat hij en zijn kabinet zullen proberen waar te maken wat ze beloofd hebben.

‘Ik wil Nederland sterker, veiliger en welvarender maken. En dat kan ook, want Nederland is een prachtig land dat alles in huis heeft om toonaangevend te zijn in Europa en de wereld. Daarom geeft dit kabinet ruimte aan mensen en bedrijven en kiezen we voor een kleinere overheid die alleen doet wat zij moet doen. We spreken iedereen aan en schrijven niemand af.’

Dit is een kabinet voor heel Nederland. Voor iedereen. We willen met iedereen samenwerken en zeker ook met alle leden van deze Kamer. En nu gaan we aan de slag, want er is enorm veel te doen, aldus premier Mark Rutte.

Nou, dat er enorm veel te doen is, lijkt mij een understatement. Helaas ziet het er op voorhand al naar uit dat juist op die gebieden waar Nederland echt heel veel zou moeten gaan doen, er heel weinig gaat gebeuren. Een duurzaam Nederland, met duurzame energie om maar eens even een onderwerp te noemen, lijkt verder weg dan ooit. Hier op Anders Bekeken houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen, de bezuinigingen en de uitvoering van het regeerakkoord Vrijheid en Verantwoordelijkheid. Zoals u dat gewend bent kijken we met bijzondere belangstelling naar onderwerpen als milieu, duurzame energie, het afvalbeleid en Nederland waterland om er maar eens een paar te noemen. Hoe zal het gaan met het WK Voetbal in 2018 of 2022, wat gaat het nieuwe kabinet doen aan de Olympische Spelen in Nederland in 2028? Gaat Nederland nog steeds voor klimaatneutraal, komt er meer kernenergie, hoe gaat het verder met de opslag van CO2? Gaat dit Kabinet wel meedoen met Earth Hour?

Goed de Regering Rutte gaat nu aan de slag, een slogan die ik oud-minister Jacqueline Cramer ook heel vaak heb horen roepen en waarvan, helaas, helaas, maar weinig is terechtgekomen. Zie Jacqueline Cramer: Ik had mijn werk graag afgemaakt. En als ik nou heel eerlijk ben, dan hoop ik eigenlijk dat de Regering Rutte het werk ook niet gaat afmaken. Op milieugebied, natuurgebied, duurzaam inkopen, duurzame energie en duurzame ontwikkeling zit er weinig tot niets aan plannen in de pijplijn. Daar gaat het Kabinet Rutte-Verhagen dus duidelijk niet mee aan de slag. Hoog tijd voor nieuwe Tweede Kamer Verkiezingen. Ik kijk er nu al naar uit.

Ministerie Partij Minister cq Staatssecretaris
Algemene Zaken (AZ) VVD Mark Rutte, premier
Buitenlandse Zaken (BZ) VVD Uri Rosenthal en Ben Knapen (CDA)
Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) VVD Edith Schippers en Marlies Veldhuijzen van Zanten ( CDA)
Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) VVD Henk Kamp en Paul de Krom ( VVD)
Infrastuctuur en Milieu (IenM) VVD Melanie Schultz van Haegen en Joop Atsma ( CDA)
Veiligheid en Justitie (VenJ) VVD Ivo Opstelten en Fred Teeven (VVD)
Financiën (FIN) CDA Jan Kees de Jager en Frans Weekers (VVD)
Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELenI) CDA Maxime Verhagen, vice-premier en Henk Bleker (CDA)
Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) CDA Marja van Bijsterveldt en Halbe Zijlstra (VVD)
Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) CDA Piet Hein Donner
Defensie (DEF) CDA Hans Hillen
Immigratie en Asiel (Geen eigen Ministerie) (BZK) CDA Gerd Leers

Geen Woorden Maar Daden of Geen Daden Maar Woorden

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (650)
 • Agenda (3.137)
 • Barack Obama (116)
 • Biologisch (118)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (804)
 • Communicatie (375)
 • Cradle to Cradle – Circulair (493)
 • Design (233)
 • Dieren (176)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.282)
 • Educatie (346)
 • EEN-Armoede (253)
 • Energie en Besparing (3.340)
 • Europa (29)
 • Evenementen (174)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (305)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (30)
 • Greenwashing (117)
 • Hergebruik-Kringloop (318)
 • Iets anders (368)
 • Int. Samenwerking (191)
 • Investeren (136)
 • Kerst (152)
 • Klimaat (1.652)
 • Licht (374)
 • Lucht (34)
 • Mensenrechten (169)
 • Milieu (748)
 • MVO (109)
 • Natuur (733)
 • Nederland (22)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (125)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (25)
 • Sport (221)
 • Vakantie (80)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (1.325)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (301)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Hollandse Kikkererwten Uit Zeeuws-Vlaanderen by HAK
 • Message In The Bottle: Sending Out An SOS by The Police
 • Our Oceans Challenge 2019-2020: The Third Cycle Has Started
 • De Voordelen Van Duurzame Energiezuinige LED-Verlichting
 • Zon op Bedrijfsdaken Ondernemend Veenendaal: 25.000 Zonnepanelen by ECONNETIC
 • E-Ferry Ellen: De Grootste Elektrische Veerboot In De Wereld by Leclanché
 • ASN Bank En ASN Beleggingsfondsen Klimaatpositief: 118 Procent Klimaatneutraal
 • Zonnepanelen Op 400 Huurwoningen HW Wonen In Hoeksche Waard by Saman Group
 • Zon op Bedrijfsdaken Van Ondernemers Coöperatie Tiel: 25.000 Zonnepanelen by ECONNETIC
 • Shell Opent Tweede Energiezuinige Tankstation Met Zonnepanelen Op Het Dak In Nederland
 • Tijdelijk Zonnepark Met 22.500 Zonnepanelen Bij Autotransport Hooikammer In Rouveen
 • Havendebat Amsterdam 2019: Energietransitie In De Haven – Versnelling Energietransitie
 • Vanaf 2020 Geen Wegwerpbekers, Blikjes En Petflessen Meer In Voetbalstadions In Vlaanderen
 • Gigantisch Drijvend Zonnepark Met 5 Miljoen Zonnepanelen In Saemangeum In Zuid-Korea
 • Zonnepark Oosterweilanden Met 40.000 Zonnepanelen In Twenterand
 • Zonnepark Heemserpoort Met 48.580 Zonnepanelen In Hardenberg by Solarfields
 • Zonnepark Kooypunt Met 36.000 Zonnepanelen In Port of Den Helder by Vattenfall
 • Energiepark Haringvliet Zuid: 6 Windturbines, 124.000 Zonnepanelen, Energieopslag by Vattenfall
 • Grote Kansen Elektrische Stadslogistiek by Topsector Logistiek
 • VIBE-Congres Veerkrachtige En Gezonde Steden
 • Links

  Milieunet op..