Prins Friso Ingenieursprijs 2022: Marijn van Rooij (Ocean Grazer) Ingenieur Van Het Jaar 2022 by KIVI
Geschreven op 20-2-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, DuurzaamUpdate 16 maart 2022: Marijn van Rooij, medeoprichter en technisch directeur van Ocean Grazer, is door de vakjury verkozen tot Ingenieur van het Jaar 2022.
Zijn bedrijf ontwikkelde een technologie om energie op te slaan op de zeebodem. De publieksprijs ging naar Nikéh Booister, adviseur Waterveiligheid en Klimaatadaptatie bij Sweco, en de studentenprijs naar het team MSP Maastricht.
De bekendmaking door het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) vond vandaag online plaats in het virtuele bijzijn van prinses Beatrix en prinses Mabel.
De jury roemde de grote bijdrage van Van Rooij aan de oplossing van een belangrijk en maatschappelijk relevant probleem. Tevens kijkt de jury ernaar uit dat Van Rooij zich gaat inzetten voor de zichtbaarheid van het werk aan energie-opslag, onder andere door het enthousiasmeren van anderen - zoals hij had toegezegd te gaan doen als hij de Prins Frisoprijs zou gaan winnen.
Van Rooij en een partner richtten het bedrijf Ocean Grazer in 2018 op, als spinoff van de Rijksuniversiteit Groningen. De Ocean Battery, die deel uitmaakt van Ocean Grazer, is een soort waterkrachtcentrale op de zeebodem. De batterij slaat overtollige duurzame energie uit bijvoorbeeld zonne- of windkracht op als potentiële energie, gebruikmakend van de hoge druk die op de zeebodem heerst. Hiervoor pompt de Ocean Battery water uit een rigide reservoir naar grote flexibele zakken of balgen op de zeebodem, en laat het weer terugstromen als de energie nodig is.
De publieksprijs ging naar Nikéh Booister, adviseur Waterveiligheid en Klimaatadaptatie bij Sweco. Zij pleit voor een meer toekomstgerichte blik bij het inrichten van Nederland.
De runner-up, Sjoerd Kerstens, is leading professional water bij Royal HaskoningDHV. Hij houdt zich bezig met het verbeteren van sanitaire voorzieningen overal ter wereld, bijvoorbeeld door afvalwater als grondstof te beschouwen. Kerstens kreeg de tweede prijs van de vakjury. Een van de uitvindingen waar hij aan meewerkte won eerder dit jaar De Vernufteling.
Voor het eerst dit jaar werd er ook een studententeam bekroond. De winnaar van de studentencompetitie is MSP Maastricht met het project MethaGone. Het team ontwikkelde een pil voor koeien, die maakt dat deze minder methaan uitstoten.
5 maart 2022: Prinses Beatrix en Prinses Mabel zijn woensdagmiddag 16 maart 2022 virtueel aanwezig bij de uitreiking van de achtste Prins Friso Ingenieursprijs. De uitreiking vindt dit jaar weer online plaats.
Ingenieurs die zich onderscheiden in expertise, innoverend vermogen, maatschappelijke impact en ondernemerschap komen in aanmerking voor de jaarlijkse Prins Friso Ingenieursprijs. De winnaar mag zich een jaar lang Ingenieur van het Jaar noemen.
21 december 2021: De ingenieurs die gaan strijden om de Prins Friso Ingenieursprijs 2022 en de titel Ingenieur van het Jaar zijn bekend.
Graag stellen wij aan jullie voor: Sander Dorenbos (Single Quantum), Rudy Dijkstra (Acquaint), Adriaan Rol (Orange Quantum Systems), Sjoerd Kerstens (Royal HaskoningDHV), Niki Loonen (ABT), Christoff Heunis (UTwente), Marijn van Rooij (Ocean Grazer B.V.), Nikéh Booister (Sweco), Rob Walet (Nikhef), Stefan Timmers (Royal HaskoningDHV) en Rinze Geertsma (Koninklijke Marine).
12 oktober 2021: De Dag van de Ingenieur 2021 zit nog vers in mijn geheugen. Ik was nog niet zo heel erg lang werkzaam bij KIVI en mocht voor dit bijzondere event aan de slag. Samen met Joanne Meyboom nam ik de presentatie op mij als dagvoorzitter, live in een studio.
In het (digitale) bijzijn van Prinses Beatrix en Prinses Mabel, mochten wij David Fernandez Rivas uitroepen tot de winnaar van de Prins Friso Ingenieursprijs 2021. De ontlading op de gezichten van de drie finalisten zal ik niet snel vergeten. David heeft inmiddels heel wat stappen gemaakt met zijn ‘naaldloos injecteren’.
En nu staan we al weer in de startblokken voor de editie van 2022. Ik mag jullie dan ook vertellen dat het nomineren van jouw favoriete ingenieur nu mogelijk is! Kijk eens in je werkomgeving, naar collega’s, samenwerkingspartners of een ingenieur die je bewondert. Welke ingenieur zou jij willen aandragen voor deze prestigieuze prijs? Ga er eens goed voor zitten en ga na welk talent jij een podium wil bieden.
Het nomineren kan tot 25 november 2021 en kan het begin van iemand zijn decembermaand dus extra feestelijk maken. We zien uit naar alle inzendingen en leuke gesprekken die daar uit voortkomen, wanneer de genomineerden gebeld mogen worden met het goede nieuws.
18 maart 2021: De winnaar voor de Prins Friso Ingenieursprijs is bekend. Gisteren, onder het toeziend oog van H.K.H. Prinses Beatrix en Prinses Mabel, werd bekend dat David Fernandez Rivas zich dé nieuwe Ingenieur van het Jaar mag noemen.
De andere twee finalisten, Abeje Mersha en Rob Dijcker, mogen eveneens trots zijn op hun vermelding en natuurlijk ook hun ingenieuze vinding. Genomineerd worden is al knap, bij de laatste drie eindigen bijzonder, maar heel bijzonder is het als je het voor elkaar krijgt om niet alleen de juryprijs te winnen, maar óók de publieksprijs op je naam weet te zetten.
Een unieke prestatie, die slechts één keer eerder is voorgekomen in de geschiedenis van de prijs. We zijn erg benieuwd hoe het jullie vergaat het komende jaar en zullen jullie graag bijstaan met aandacht voor jullie prachtige vindingen om de maatschappij steeds iets veiliger en duurzamer te maken.
In de afgelopen periode is er binnen KIVI heel hard gewerkt aan een stagebank, zodat stagiaires en afstudeerders bedrijven kunnen vinden en de bedrijven die wel wat kennis en hulp kunnen gebruiken ook weten waar te zoeken. De vraag was groot van twee kanten. Nou hebben we hier te maken met het ‘bandwagon-effect’ waardoor de vraag wacht op het aanbod en het aanbod op de vraag. Hierbij de oproep aan bedrijven om stageplaatsen en afstudeeropdrachten te plaatsen, zodat wij ook met een goed verhaal en inhoud actief bij de onderwijsinstellingen voor jullie kunnen lobbyen.
21 januari: De drie finalisten voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2021 zijn bekend. De drie kanshebbers voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2021 zijn bekend: dr. ir. Abeje Mersha, Professor - Unmanned Robotic Systems, bij Saxion University of Applied Sciences, ir. Rob Dijcker, Teamleider en senior projectleider & adviseur Circular Solutions bij Witteveen+Bos en dr. ir. David Fernandez Rivas, Associate professor aan de Universiteit Twente, CEO & Founder InkBeams en BuBclean.
Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) nodigt je van harte uit om op woensdag 17 maart (online) aanwezig te zijn op de Dag van de Ingenieur. We kijken er naar uit je digitaal te ontvangen! Mis dit event niet en meld je nu nog aan. Aanmelden voor de Dag van de Ingenieur kan hier.
De strijd om de Prins Friso Ingenieursprijs 2021 gaat dit jaar tussen een robotica-onderzoeker, een expert op het gebied van circulaire economie en een docent vloeistofdynamica.
dr. ir. Abeje Mersha is als lector onbemande roboticasystemen verbonden aan de hogeschool Saxion in Enschede. Mersha leidt een grote onderzoeksgroep die werkt aan de ontwikkeling van een zelfvliegende, levensreddende robot die dag en nacht kan worden ingezet bij crisissituaties.
ir. Rob Dijcker is senior projectleider & adviseur Circular Solutions bij ingenieurs- en adviesbureau Witteveen+Bos. Dijcker is onder meer betrokken bij de nieuwe ontwerpmethodiek +Circular Design, een project dat afgelopen maand heeft meegedongen naar De Vernufteling, de belangrijkste onderscheiding voor ingenieursprojecten.
dr. ir. David Fernandez Rivas is hoofddocent vloeistofdynamica aan de Universiteit Twente. Hij werkt met zijn team aan een methode om medicijnen te injecteren zonder dat daarvoor nog een naald nodig is. Daarbij is het de kunst om druppeltjes zó te versnellen dat die dwars door de opperhuid heen gaan.
Vorig jaar ging de onderscheiding naar waterbouwer Bas Reedijk, voor zijn werk aan onder meer de Afsluitdijk. Een jaar eerder won Maja Rudinac, bedenker en ontwikkelaar van zorgrobot Lea.
Behalve een juryprijs is er ook een publieksprijs. Daarvoor kan iedereen tot en met 15 maart online zijn stem uitbrengen op een van de drie finalisten. Reedijk was de eerste die vorig jaar zowel de jury- als de publieksprijs mee naar huis nam.
Met de prijs wil KIVI ingenieurs een podium bieden en de maatschappelijke dialoog met ingenieurs ondersteunen.
Woensdag 17 maart, tijdens de Dag van de Ingenieur bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs in Den Haag, vindt de uitreiking plaats.
7 maart 2020: Een unicum bij de uitreiking van de Prins Friso Ingenieursprijs 2020. Ir. Bas Reedijk, afdelingshoofd Water bij BAM Infra, won afgelopen woensdag 4 maart op de Dag van de Ingenieur zowel de publieksprijs als de juryprijs.
Het was de zesde keer dat de Prins Friso Ingenieursprijs werd uitgereikt, maar nog niet eerder ging een ingenieur er met beide hoofdprijzen vandoor.
De feestelijke uitreiking vond plaats in de Oude Bibliotheek Academy in Delft. Voor een volle zaal en in aanwezigheid van de prinsessen Beatrix en Mabel werden de drie finalisten ondervraagd over hun werk. Naast Reedijk waren ook ir. Jelte Kymmell, managing director & oprichter van Mocean Offshore, en dr. ir. Erik Duisterwinkel, uitvinder, datawetenschapper en sensorexpert bij Antea Group, in de race voor de prestigieuze onderscheiding.
Reedijk is de bedenker van de Xbloc en de Xblocplus, innovatieve dijkversterkings- en golfbrekerselementen die inmiddels wereldwijd worden toegepast. De jury prees Reedijk als een bevlogen ingenieur. Hij inspireert jonge ingenieurs en heeft niet alleen oog voor de praktische toepasbaarheid, maar ook voor de esthetiek, het klimaat en de ecologische gevolgen.
Voormalig KIVI-president Martin van Pernis is op de Dag van de Ingenieur onderscheiden met het erelidmaatschap van de vereniging. De huidige president Joanne Meyboom memoreerde het lange cv van Van Pernis en prees hem als een ingenieur die als weinig anderen betrokken is bij maatschappelijke ontwikkelingen.
Reedijk was verrast met de prijs: ‘Het is een hele eer om hier te mogen staan en al helemaal om deze prijs in ontvangst te nemen. Ik heb het werk natuurlijk niet alleen gedaan, je doet zoiets met een team. Het is ook een eer dat we de Afsluitdijk, het ontwerp van Lely, met onze blokken hebben mogen versterken.’
Als afdelingshoofd was Reedijk intensief betrokken bij verschillende projecten, waaronder de ontwikkeling van het XblocPlus, een innovatief betonnen golfbrekerelement geschikt voor lange, rechte structuren als de Afsluitdijk. Ook ontwikkelde hij de flexibele kribben, stenen dwarsliggers die rivieren in goede banen leiden. Omdat deze relatief makkelijk te verplaatsen zijn, kan de ligging van de kribben aangepast worden aan de mogelijke gevolgen van klimaatverandering.
De nummer twee van de prijs is Jelte Kymmell, managing director & oprichter van Mocean Offshore. ‘Ooit heeft iemand op een verjaardagsfeestje gezegd dat ik in de offshore moest werken’, vertelt Kymmell, en zo geschiedde. Als ingenieur laat hij economische groei en het terugdringen van milieu-impact hand in hand gaan. Zijn bedrijf ontwikkelde onder andere de MO4 service, een systeem dat een nauwkeurige risico-inschatting geeft van offshore-operaties gebaseerd op de bewegingen van een schip.
De derde finalist was Erik Duisterwinkel, werkzaam als innovator, data scientist en sensorexpert bij Antea Group. Tijdens zijn promotie aan de TU Eindhoven werkte hij aan sensorballen die op een non-invasieve manier waterleidingen van binnenuit kunnen inspecteren voor eventueel onderhoud. ‘Alles is te meten, maar ik wil mijn achtergrond en kennis graag gebruiken om daadwerkelijk maatschappelijke problemen op te lossen’, zegt Duisterwinkel. Hij verdiept zich daarom graag in de echte hoofdpijndossiers zoals de aardbevingen in Groningen.
15 januari 2020: De drie kanshebbers voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2020 zijn bekend: ir. Bas Reedijk, Afdelingshoofd Water bij BAM Infraconsult, dr. ir. Erik Duisterwinkel, Innovator, data scientist & sensor expert bij Antea Group en ir. Jelte Kymmell, Managing director & founder Mocean Offshore. Op woensdag 4 maart, tijdens de Dag van de Ingenieur bij De Oude Bibliotheek Academy vindt de uitreiking plaats.
Vanaf maandag 3 februari staan de profielen van de drie finalisten online en start de publieksstemming. Tot en met dinsdag 3 maart krijgt het publiek de gelegenheid te stemmen op één van de drie finalisten, om zo tot een publiekswinnaar te komen. Vervolgens zal de vakjury de winnaar van de Prins Friso Ingenieursprijs 2020 bepalen. De winnaar krijgt deze prijs uitgereikt tijdens het jaarlijkse event de Dag van de Ingenieur.
De prestigieuze Prins Friso Ingenieursprijs wordt voor de zesde keer uitgereikt en met de prijs wil KIVI excellente ingenieurs en hun werk zichtbaar maken.
22 maart 2019: Dr. ing. Maja Rudinac-Voorneveld is de winnaar van de vijfde Prins Friso Ingenieursprijs en is de Ingenieur van het Jaar 2019. Deze prijs mocht zij in ontvangst nemen in het bijzijn van Prinses Beatrix en Prinses Mabel.
Zij ontwikkelde Lea (Lean Empowering Assistent), een robot in de vorm van een rollator. De robot gebruikt sensoren en camera’s om het lopen te stabiliseren en te vergemakkelijken, data te meten en obstakels te vermijden. In zorginstellingen kan Lea een stukje van de taken van het schaarse personeel overnemen.
Ing. Eelco Osse heeft de publieksprijs in de wacht gesleept. Hij overtuigde met diverse uitvindingen van innovatieve machines ten behoeve van een schoner milieu, circulaire economie en hernieuwbare bronnen. Eelco gaat uitermate vraaggericht te werk en is in staat om zijn kennis op zeer diverse vraagstukken in te zetten: van het innovatief recyclen van spuitbussen tot het ontwerpen van landbouwmachines.
Dr. ir. ing. Almer van der Stoel werd runner-up. Hij ontwerpt en produceert innovatieve producten en toepassingen voor ondergronds bouwen. Hij zet zich in van ontwerp en uitvoering tot het creëren van nieuwe materialen op basis van het milieuvriendelijke bamboe.
19 maart 2019: Dr. eng. Nima Tolou (35), mede-oprichter van de startups Flexous en Kinergizer en universitair docent in precisiemechatronica aan de TU Delft is verkozen tot Ingenieur van het Jaar 2018.
Hij ontving de Prins Friso Ingenieursprijs in het Groningen Engineering Center van de Rijksuniversiteit Groningen, in het bijzijn van Prinses Beatrix en Prinses Mabel. Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) kent de prijs jaarlijks toe aan de ingenieur die zich onderscheidt in expertise, innoverend vermogen, maatschappelijke impact en ondernemerschap.
”De moderne ingenieur is in staat maatschappelijke uitdagingen op wetenschappelijke wijze aan te pakken en om te zetten in doorbraaktechnologieën. Nima Tolou heeft dit vermogen. Hij ziet uitdagingen en combineert ze in aansprekend onderzoek dat helpt om de wereld een stukje beter te maken”, aldus juryvoorzitter Micaela dos Ramos.
Nima Tolou gebruikte zijn kennis van elastische mechanismen en micro-elektromechanische systemen (MEMS) voor het ontwikkelen van een horloge met een compleet nieuw tijdmechanisme in een hecht team met de LVMH Watch Division (TAG Heuer/Zenith) en Flexous. Een techniek die al 350 jaar wordt gebruikt zette hij daarmee op z’n kop. De door hem ontworpen oscillator die het traditionele drijfveermechaniek in het horloge vervangt, is ook op andere manieren te gebruiken. In een horloge zet de oscillator energie namelijk om in bewegingen, maar het tegenovergestelde - bewegingen omzetten in energie - blijkt ook mogelijk. Met dat principe heeft Nima Tolou een sleutel in handen voor batterijloze sensoren en andere microwatt apparaten die hun energie uit de omgeving halen. Het toepassingsgebied is enorm: van Internet of Things tot de healthcare sector, met bijvoorbeeld batterijen voor een pacemaker die opgeladen worden door de beweging van het hart zelf.
De runner-up voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2018 is ir. ing. Sander den Blanken RO (44), Algemeen directeur van Arup Nederland. Sander den Blanken erkent de maatschappelijke opgave van het (her)ontwikkelen, reconstrueren en innoveren van het materiaal staal, door gebruik te maken van de circulaire mogelijkheden. Tevens zet Sander den Blanken zich in voor het Platform Stalen Bruggen, geïnitieerd door TNO en de TU Delft, om ingenieurs te stimuleren hun expertise te delen.
Dr. ir. Jan Klok (34), Principal Technologist bij Paqell B.V. en Scientific Project Manager bij Wetsus, kwam als winnaar naar voren uit de publieksstemming van de Prins Friso Ingenieursprijs. Als procestechnoloog bij Paqell en projectmanager bij Wetsus weet Jan Klok theoretische inzichten te valoriseren door snelle omzetting van onderzoeksresultaten naar de praktijk. Klok zorgt voor een belangrijke vergroening, onder andere binnen de traditionele olie- en gassector. Zijn onderzoek heeft een sterk verbeterde ontzwavelingstechnologie opgeleverd, waarbij bacteriën het werk doen en er minder bijproducten tijdens het proces vrij komen.
Ing. Korné Walhout (27), Algemeen directeur bij Walhout Civil BV mag de prijs voor Aanstormend Talent in ontvangst nemen. Korné Walhout maakt indruk als een zeer gedreven waterbouwer en ondernemend ingenieur. Hij werkte de afgelopen jaren aan innovatieve projecten, waaronder de berging van de Costa Concordia, en het crisismanagement en het herstel van havens, vaargeulen en waterkeringen op Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius na orkaan Irma.
4 maart 2019: KIVI heeft de Academic Society Award 2019 toegekend aan de Delftse hoogleraar Andy van den Dobbelsteen. Met de onderscheiding eert het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) hoogleraren die onderzoek doen met grote maatschappelijke betekenis en die zich inzetten voor discussie met de samenleving.
Van den Dobbelsteen is hoogleraar Climate Design & Sustainability aan de Technische Universiteit Delft. In zijn onderzoek richt hij zich op duurzaam bouwen, waarbij de focus ligt op de energietransitie in een veranderend klimaat. ‘Ik ben steeds meer opgeschoven naar de grotere schaal van duurzame transformatie van steden’, zegt Van den Dobbelsteen. ‘Hoe kunnen steden op korte termijn CO2- of energieneutraal worden?’
Ondanks de ernst van de problematiek probeert Van den Dobbelsteen altijd optimistische oplossingen aan te dragen. Zo presenteerde hij onlangs een plan om de kans op een Elfstedentocht weer groter te maken door die aan de energietransitie van Friesland te koppelen. Haal met 10.000 warmtepompen langs de Elfstedenroute warmte uit het oppervlaktewater, zo bepleitte hij: dan koelt het water af en bevriest het eerder, wat de kans op een Elfstedentocht groter maakt. De benodigde energie zou uit 26 windmolens langs de route moeten komen.
Van den Dobbelsteen krijgt de Award uitgereikt op de Dag van de Ingenieur op 18 maart, waar ook de winnaar van de Prins Friso Ingenieursprijs wordt bekendgemaakt.
7 februari 2019: De drie kanshebbers voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2019 zijn bekend! Het zijn Dr. ing. Maja Rudinac, Founder bij Robot Care Systems, CEO bij Robot Robots Groep, dr. ir. ing. Almer van der Stoel, directeur van CRUX Engineering BV, BouwRisk BV, High Five Solutions BV en Bambooder Biobased Fiber BV en ing. Eelco Osse, directeur en eigenaar van o.a. Osse Equipment Manufacturing Group en Machinefabriek Boessenkool.
Het zijn wederom drie zeer getalenteerde kandidaten met inspirerende projecten en een indrukwekkende staat van dienst. Op 18 maart wordt tijdens de Dag van de Ingenieur bij ASML, bekend gemaakt wie de prijs in de wacht sleept. Noteer deze datum dus maar alvast in uw agenda. Vanaf 17 februari start de publieksstemming en kunt u online stemmen op uw favoriet.
Dr. ir. Maja Rudinac (37) promoveerde bij het Biorobotics Lab van de TU Delft. Ze leidde de groep Interactieve Robotica bij het Delftse Robotics Institute en lanceerde de start-ups Robot Robots Company en Robot Care Systems. Rudinac won verschillende innovatieprijzen en is de drijvende kracht achter de servicerobot Lea. Lea (Lean Empowering Assistent) helpt kwetsbare mensen hun bewegingsvrijheid en zelfstandigheid terug te winnen. De machine zit vol sensoren om lopen te vergemakkelijken en obstakels te vermijden.
Dr. ir. ing. Almer van der Stoel (47) is medeoprichter van CRUX Engineering, een toonaangevend adviesbureau in de geotechniek. Daarnaast is hij betrokken bij het bedrijf High Five Solutions en de start-up Bambooder Biobased Fiber. Van der Stoel treedt internationaal op als geotechnisch expert en geeft deeltijd les aan de masteropleiding structural engineering van de Hogeschool van Amsterdam. Van der Stoel is expert in het analyseren en doorrekenen van zulke situaties om nare verrassingen tijdens de bouw te voorkomen.
Ing. Eelco Osse (44) nam in 2005 Machinefabriek Boessenkool over van zijn vader. In 2011 startte hij Osse Equipment Manufacturing Group, dat meer dan acht innovaties als start-ups naar de markt bracht. Osse won onder meer de Nederlandse Innovatieprijs 2018. Met zijn bedrijf, Osse Equipment Manufacturing Group, zet Osse voornamelijk in op innovatieve machines die passen bij een duurzame samenleving.
22 november 2018: Op maandag 18 maart 2019 zal voor de vijfde keer de Prins Friso Ingenieursprijs worden uitgereikt aan de Ingenieur van het Jaar. De prijs zal worden uitgereikt tijdens de Dag van de Ingenieur 2019, deze keer bij ASML in Eindhoven.
Nomineren kan tot en met vrijdag 21 december 2018!
22 maart 2018: Dr. eng. Nima Tolou (35), mede-oprichter van de startup Flexous en universitair docent in precisiemechatronica aan de TU Delft is verkozen tot Ingenieur van het Jaar 2018.
Hij ontving de Prins Friso Ingenieursprijs in het Groningen Engineering Center van de Rijksuniversiteit Groningen, in het bijzijn van Prinses Beatrix en Prinses Mabel.
Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) kent de prijs jaarlijks toe aan de ingenieur die zich onderscheidt in expertise, innoverend vermogen, maatschappelijke impact en ondernemerschap.
Nima Tolou gebruikte zijn kennis van elastische mechanismen en micro-elektromechanische systemen (MEMS) voor het ontwikkelen van een horloge met een compleet nieuw tijdmechanisme in een hecht team met de LVMH Watch Division (TAG Heuer/Zenith) en Flexous. Een techniek die al 350 jaar wordt gebruikt zette hij daarmee op z’n kop. De door hem ontworpen oscillator die het traditionele drijfveermechaniek in het horloge vervangt, is ook op andere manieren te gebruiken. In een horloge zet de oscillator energie namelijk om in bewegingen, maar het tegenovergestelde - bewegingen omzetten in energie - blijkt ook mogelijk. Met dat principe heeft Nima Tolou een sleutel in handen voor batterijloze sensoren en andere microwatt apparaten die hun energie uit de omgeving halen. Het toepassingsgebied is enorm: van Internet of Things tot de healthcare sector, met bijvoorbeeld batterijen voor een pacemaker die opgeladen worden door de beweging van het hart zelf.
Dr. ir. Jan Klok (34), Principal Technologist bij Paqell B.V. en Scientific Project Manager bij Wetsus, kwam als winnaar naar voren uit de publieksstemming van de Prins Friso Ingenieursprijs. Als procestechnoloog bij Paqell en projectmanager bij Wetsus weet Jan Klok theoretische inzichten te valoriseren door snelle omzetting van onderzoeksresultaten naar de praktijk. Klok zorgt voor een belangrijke vergroening, onder andere binnen de traditionele olie- en gassector. Zijn onderzoek heeft een sterk verbeterde ontzwavelingstechnologie opgeleverd, waarbij bacteriën het werk doen en er minder bijproducten tijdens het proces vrij komen.
De runner-up voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2018 is ir. ing. Sander den Blanken RO (44), Algemeen directeur van Arup Nederland. Sander den Blanken erkent de maatschappelijke opgave van het (her)ontwikkelen, reconstrueren en innoveren van het materiaal staal, door gebruik te maken van de circulaire mogelijkheden. Tevens zet Sander den Blanken zich in voor het Platform Stalen Bruggen, geïnitieerd door TNO en de TU Delft, om ingenieurs te stimuleren hun expertise te delen.
Ing. Korné Walhout (27), Algemeen directeur bij Walhout Civil mag de prijs voor Aanstormend Talent in ontvangst nemen. Korné Walhout maakt indruk als een zeer gedreven waterbouwer en ondernemend ingenieur. Hij werkte de afgelopen jaren aan innovatieve projecten, waaronder de berging van de Costa Concordia, en het crisismanagement en het herstel van havens, vaargeulen en waterkeringen op Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius na orkaan Irma.
20 februari 2018: Prinses Beatrix en Prinses Mabel zijn woensdagmiddag 21 maart 2018 aanwezig bij de uitreiking van de vierde Prins Friso Ingenieursprijs. Deze vindt plaats op de Faculty of Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen. Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar 2018. Ingenieurs die zich onderscheiden in expertise, innoverend vermogen, maatschappelijke impact en ondernemerschap komen in aanmerking voor deze prijs.
De drie finalisten zijn: ir. ing. Sander den Blanken, directeur bij Arup; dr. ir. Jan Klok, procestechnoloog bij Paqell en projectmanager bij Wetsus; en dr. eng. Nima Tolou, assistent-professor Precision and Microsystems Engineering aan de TU Delft en oprichter van Flexous. De prijsuitreiking vindt plaats bij het Groningen Engineering Center van de Rijksuniversiteit Groningen.
Naast beoordeling door een vakjury kan het publiek vanaf vanaf 19 februari tot en met 18 maart stemmen. De winnaar van de Prins Friso Ingenieursprijs mag zich een jaar lang Ingenieur van het Jaar noemen. Micaela dos Ramos, directeur KIVI: “De Prins Friso Ingenieursprijs is de belangrijkste prijs voor ingenieurs in Nederland. Als KIVI zetten we hiermee briljante ingenieurs op een podium en laten de maatschappelijke waarde van hun werk zien.” De prijs voor het aanstormend talent gaat dit jaar naar ing. Korné Walhout (27) die werkte aan de berging van de Costa Concordia en het crisismanagement op Sint Maarten na orkaan Irma. Hieronder meer informatie over de drie finalisten voor de Prins Friso Ingenieursprijs.
Als algemeen directeur van Arup Nederland erkent ir. ing. Sander den Blanken (44) de maatschappelijke opgave van het (her)ontwikkelen, reconstrueren en innoveren van het materiaal staal door gebruik te maken van de circulaire mogelijkheden. Sander heeft een enorme schat aan kennis, en durft het aan om nieuwe technieken en werkvelden te verkennen. Onder zijn leiding excelleert Arup in toegepaste innovaties, waar de traditionele oplossingen niet meer voldoen of waar duurzamere oplossingen worden gevraagd. In zijn rol als directeur stimuleert hij de toepassing van nieuwe materialen en nieuwe ontwerptechnieken. Zijn technisch vernuft toonde de civiel ingenieur onder andere bij de renovatie van de Galecopperbrug in Utrecht. Onder zijn leiding won Arup datzelfde jaar de Nationale Staalprijs voor de Paleisbrug in Den Bosch.
Naast uitzonderlijke expertise in de biotechnologische ontzwaveling van gasstromen weet dr. ir. Jan Klok (34) theoretische inzichten te valoriseren door snelle omzetting van onderzoeksresultaten naar de praktijk. Momenteel werkt hij als procestechnoloog bij Paqell en is hij projectmanager bij Wetsus, European Centre of Excellence for Sustainable Water Technology in Leeuwarden. Bij Wageningen University & Research is hij gastonderzoeker. Jan zorgt voor een vergroening, onder andere binnen de traditionele olie & gassector. De verbeteringen van het Thiopaq-proces die door Jan tot stand zijn gekomen, zorgen voor een ontzwavelingstechnologie die minder milieubelastend is dan andere ontzwavelingstechnieken. Voor de maatschappij is schone lucht een continue noodzaak, net als het hergebruik van zwavel in de landbouw. De komende jaren wordt een groot tekort van zwavel in de landbouw voorspeld. Het Thiopaq-proces waar Jan mee werkt biedt hiervoor een duurzame en economische oplossing.
Dr. eng. Nima Tolou (35) is universitair docent in precisiemechatronica aan de TU Delft en medeoprichter van de start-up Flexous. Nima gebruikte zijn kennis van elastische mechanismen en MEMStechnologie voor het ontwikkelen van een horloge met een compleet nieuw tijdmechanisme in een hecht team met de LVMH Watch Division (TAG Heuer/Zenith) en Flexous. Nima heeft het vermogen om maatschappelijke en wetenschappelijke uitdagingen te zien en te combineren tot aansprekend onderzoek. Hij is pas tevreden als dit niet alleen tot innovatie leidt maar ook tot producten die mensen blij maken en de wereld een stukje beter. Nima richt zich in zijn onderzoek op het terugwinnen van energie uit langzame bewegingen zoals uit voertuig- of menselijke beweging, wat zeer relevant is voor moderne draagbare medische apparatuur (wearables). Zo werkt hij momenteel aan de energy harvester; een apparaatje dat trillingen omzet in gratis stroom, bijvoorbeeld wanneer het trilt door een langsrijdende auto of doordat het op een machine staat.
Naast de titel Ingenieur van het Jaar wordt dit jaar tijdens de Dag van de Ingenieur ook een prijs voor Aanstormend Talent uitgereikt. Deze prijs gaat naar ing. Korné Walhout, Algemeen Directeur bij het Zeeuwse Ingenieursbureau Walhout Civil BV. Ing. Korné Walhout (27) is een zeer gedreven waterbouwer en ondernemend ingenieur. Hij werkte de afgelopen jaren aan spraakmakende projecten, waaronder de berging van de Costa Concordia en het crisismanagement, het herstel van havens, vaargeulen en waterkeringen op Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius na orkaan Irma. Hij bezit een grote kennis op het grensvlak tussen het maritieme en de waterbouwkunde en voegt daar innovaties aan toe, zoals vernieuwende digitalisering. Hij weet contacten te leggen om oplossingen te zoeken voor complexe problemen. Met enorm doorzettingsvermogen bouwde Korné het succesvolle Ingenieursbureau Walhout Civil BV in Terneuzen op.
Ingenieurs die zich onderscheiden in expertise, innoverend vermogen, maatschappelijke impact en ondernemerschap komen in aanmerking voor de jaarlijkse Prins Friso Ingenieursprijs. Prins Friso was ingenieur lucht- en ruimtevaarttechniek en werktuigbouwkunde. Daarnaast was hij in het bezit van een diploma bedrijfseconomie. Deze door Prins Friso zo nadrukkelijk gekozen combinatie van competenties maakten hem als ingenieur uniek. Zijn inspirerende nalatenschap aan de ingenieurswereld maakt het bijzonder passend om de Ingenieur van het Jaar te eren met de Prins Friso Ingenieursprijs. Prins Friso was tevens zeer gewaardeerd lid van KIVI. KIVI heeft besloten de Dag van de Ingenieur op 21 maart 2018 plaats te laten vinden bij het Groningen Engineering Center van de Rijksuniversiteit Groningen.
Zie ook: De gebroeders Robbert en Rudolf Das: Energie en onze toekomst - De Gebroeders Robbert en Rudolf Das: Het Energie Eiland – Toekomst Flitsen