google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

De Monitor Duurzaam Voedsel 2010 en De Voedselbalans: Inzicht in Duurzaam Gedrag bij Voedsel

Geschreven op 12-5-2011 - Erik van Erne. Geplaatst in Duurzaam Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Voedselbalans

4 oktober 2017: Zie: Monitor Duurzaam Voedsel 2016: Nederlanders Kopen Steeds Meer Duurzaam Voedsel

15 mei 2011: Duurzaamheid is serious business geworden en staat bij CEO’s hoog op de agenda. Bedrijven zien voor zichzelf een belangrijke rol weggelegd en doen veel aan milieu en weinig aan dierenwelzijn, terwijl consumenten dierenwelzijn de koppositie geven in de maatschappelijke waarden en milieu het minst belangrijk vinden.

Wel duurzaam denken, niet doen: Consumenten zeggen waarde te hechten aan duurzaam voedsel. Maar voor 85% van de consumenten staan waarden voorop die vooral het persoonlijke belang dienen zoals gezondheid, smaak en prijs. De overige 15% stelt maatschappelijke waarden voorop zoals dierenwelzijn, rechtvaardigheid, natuurlijkheid en milieuvriendelijkheid. Maar consumenten zetten dit voornemen niet om in daden, want aankopen worden uit gewoonte gedaan. Dit verklaart dat het totale marktaandeel van duurzaam voedsel op slechts 2,5% ligt.

Met het huidige tempo duurt het nog een jaar of 17 voordat het totale assortiment aan voedsel in Nederland is verduurzaamd. Dit blijkt uit de eerste Voedselbalans dei dinsdag 10 mei 2011 werd gepresenteerd aan staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I). Bron: WUR LEI

12 mei 2011: Waarom kopen consumenten het ene voedsel wel en het andere niet en wat doet het bedrijfsleven om voedsel duurzamer aan te bieden? Dinsdag 10 mei 2011 heeft staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) de Monitor Duurzaam Voedsel gepresenteerd en tegelijk de Voedselbalans in ontvangst genomen.

Consumenten en aanbieders van voedsel spelen een sleutelrol bij de verduurzaming van ons voedselsysteem. Daarom heeft het ministerie van EL&I opdracht gegeven om een Voedselbalans op te stellen, waarmee in beeld gebracht wordt welke keuzes consumenten en bedrijven maken. Zo wordt duidelijk welke factoren van belang zijn om te komen tot een voedselsysteem waarbij geproduceerd wordt met respect voor milieu, mens en dier. Dit jaar komt de Voedselbalans voor het eerst uit; vanaf nu verschijnt er regelmatig een vervolg. In de Voedselbalans zijn de antwoorden geanalyseerd van 3.700 geenquêteerde consumenten en 200 medewerkers en directeuren  van retail, Out of Home bedrijven en A-merkfabrikanten. Daarnaast zijn de interviewresultaten van 33 CEO’s van in Nederland gevestigde agrifoodbedrijven onderling vergeleken.

In de Monitor Duurzaam Voedsel zijn voor de eerste keer drie kwantitatieve rapportages gebundeld over de voedselbestedingen in Nederland: De kwantitatieve rapportage uit het jaaroverzicht van het Platform Verduurzaming Voedsel 2010, over duurzaam geproduceerd voedsel. De monitor Duurzame Dierlijke Producten, het jaarrapport over de marktontwikkeling van diervriendelijk geproduceerd voedsel. Het BIO-monitor jaarrapport, over de omzet van biologisch voedsel en de biologische landbouw. Bron: WUR

Monitor Duurzaam Voedsel 2010: De omzet van duurzame voedselproducten is met bijna 30% gestegen: daarmee is de verwachte omzetgroei meer dan waargemaakt. Met een omzetstijging van 13% nemen biologische voedselproducten de helft van alle verkochte duurzamere voedselproducten voor hun rekening. Aardappelen, groenten en fruit vormen nog steeds de belangrijkste productgroep en zijn goed voor 21,9% van de bestedingen. Daarna volgen zuivel met 17,1% en vlees en vleeswaren met 14,9%. Van de overige omzet laat diervriendelijker geproduceerd vlees de grootste stijging zien door in 2010 bijna in omzet te verdubbelen ten opzichte van 2009. Dit zijn vooral producten met een of twee sterren van het Beter Leven Kenmerk van de Dierenbescherming.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (720)
  • Agenda (3.457)
  • Biologisch (121)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (944)
  • Communicatie (382)
  • Cradle to Cradle – Circulair (549)
  • Design (245)
  • Dieren (182)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (2.490)
  • Educatie (352)
  • EEN-Armoede (253)
  • Energie en Besparing (3.802)
  • Europa (29)
  • Evenementen (211)
  • Geluid (27)
  • Gezondheid (324)
  • Goed Doel (122)
  • Green Deal (43)
  • Greenwashing (123)
  • Hergebruik-Kringloop (339)
  • Iets anders (448)
  • Int. Samenwerking (195)
  • Investeren (151)
  • Joe Biden – Barack Obama (119)
  • Kerst (125)
  • Klimaat (1.751)
  • Licht (403)
  • Lucht (35)
  • Mensenrechten (176)
  • Milieu (761)
  • MVO (114)
  • Natuur (823)
  • Nederland (46)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (158)
  • Oud & Nieuw (133)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (17)
  • Sport (247)
  • Vakantie (73)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (52)
  • Vervoer en OV (1.836)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (317)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Snellaadpalen Voor Elektrische Auto’s Bij Jumbo Supermarkten En La Place Restaurants by PowerGo
  • Dutch Cups Leverancier Van Herbruikbare Glazen Krijgt 205 Zonnepanelen Op Het Dak
  • Lelystad Stimuleert Gebruik Herbruikbare Bekers Met Statiegeld Op Evenementen by GreenCups
  • Den Bosch Wil Herbruikbare Bekers Bij Evenementen: Jazz in Duketown, Vuelta, Carnaval
  • LeidseKoplopers Willen Herbruikbare Bekers Op Kantoren In Leiden
  • KVK-KIDV Business Challenge Innovatief Verpakken: Zes Nieuwe Verpakkingsuitdagingen
  • Recordopbrengst Duurzame Energie: Bijna 54 Procent Stroom Uit Duurzame Bronnen by Energieopwek
  • Three Little Birds: Every Little Thing Is Gonne Be All Right by Bob Marley & The Wailers
  • Greenwashing: Reclame Code Commissie Noemt CO2-Vrij Vliegen Bij KLM Misleidend
  • Eerste Waterstoftankstation In Horst Aan de Maas in Limburg Geopend
  • De VEMW Energiedag 2022 by Koninklijke VEMW
  • Groene Waterstoffabriek Sinnewetterstof Oosterwolde: Zonne-Energie by Alliander En GroenLeven
  • Drents Tiny House Op Waterstof Uit Zuid- en Oost-Drenthe Gepresenteerd In Den Haag
  • Atlas Werkconferentie Online Op 21 april 2022 by Atlas Leefomgeving: Van Praten Naar Doen
  • De Week Van De Groene Tuin: Hittestress En Wateroverlast Aanpakken – Zeven Tips
  • Europese Commissie Presenteert Plannen Tegen Wegwerpeconomie: Alleen Nog Duurzame Producten
  • Geen Wegwerpbekers En Borden Bij Ronde Van Vlaanderen: Herbruikbare Bekers En Borden Verplicht
  • Zoetwaterriffen In Utrechtse Singel Voor Bevorderen Biodiversiteit
  • Subsidie Groene Daken In Zeeland Voor Particulieren En Verenigingen van Eigenaren (VvE’s)
  • Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (KNAC) Rapport Op Weg Met Waterstof Gepresenteerd
  • Links

    Milieunet op..