De Duurzame Provinciale Weg N272 in Noord-Brabant: Renovatie met BioBased Materialen
Geschreven op 15-11-2017 - Erik van Erne. Geplaatst in DuurzaamDe N272 tussen Beek en Donk (aansluiting N279) en Boxmeer (aansluiting A73) is na een grondige verbouwing weer open voor verkeer. De weg is van nieuw asfalt voorzien, de bushalte in Elsendorp geschikt gemaakt voor mindervaliden en het fietspad is vernieuwd.
Bijzonder is dat bij deze verbouwing op grote schaal biobased materialen zijn gebruikt. Het plaatsen van een biobased geleiderail gebeurt in het voorjaar van 2018.
Biobased materialen zijn hernieuwbare materialen van biologische oorsprong. Zo wordt de deklaag van het asfalt voorzien van biobitumen. Deze is niet afkomstig van aardolie- industrie maar komt vrij als reststof bij papierproductie. Nooit eerder is op deze schaal biobutimen toegepast binnen Europa.
Daarnaast zijn er nog meer producten op biologische basis die langs deze weg een primeur beleven. De bebording en de hectometerpaaltjes zijn gemaakt van organische vezels, zoals kalk afkomstig van ontharding van water en biohars. De markering op de weg is gebaseerd op een natuurlijke hars. De vangrail bij een waterloop, het straatmeubilair en de hekken bij de bushalte zijn gemaakt van bermmaaisel.
De nieuwe bomen worden normaal verankerd met paaltjes. Nu worden ondergronds afbreekbare ankers gebruikt die op den duur vergaan. Er worden biobased wortelschermen gebruikt om wortelopdruk van de bomen langs de weg te voorkomen. De aanplant van groen gebeurt door de planten in een afbreekbare pot direct in de grond te plaatsen. De pot wordt afgebroken en is meteen meststof.
Op één kruising wordt er een beton toegepast waarin het zand en grind grotendeels vervangen is door glasschuim (afvalproduct uit de glasindustrie) en olifantengras. Ook het beton dat wordt toegepast om grote stukken fietspaden te vernieuwen is uniek. Hier is een zo laag mogelijk CO2-emissie voor van toepassing. Het bestaat uit honderd procent hergebruikt grind en 50% hergebruikt zand.
Zie ook: De Energieweg N211 in Zuid-Holland: De Eerste CO2-Negatieve Weg by BAM Infra – Energieleverend Geluidsscherm Langs de N470 bij Keijzershof Pijnacker Zuid by BAM Infra – De Wattway Solar Road: De Zonnepanelen Energiemat op de N401 bij Kockengen by7 BAM Infra – Het Fietspad van de Toekomst: SolarPath – Zonnepanelen Fietspad Bij N225 Rhenen by Easypath – Solar Highways: Integratie Dubbelzijdige Zonnepanelen in Geluidsscherm Langs de A50 bij Uden – Solar Noise Barriers (SONOB) by Heijmans: Proef met Zonne-Geluidsscherm Geslaagd – Solar Roadways: een weg met ingebouwde Solar Road Panels – Fietspad in Lab op Straat met 100% Gerecycled HERA Asfalt by KWS Infra van VolkerWessels – A Road in Northwest England Made From Recycled Plastic by MacRebur – PlasticRoad by KWS Infra van VolkerWessels: De Duurzame Weg van Gerecycled Plastic – Tweelaags Zeer Open Asfalt Beton (ZOAB) van Hergebruikt Asfalt by KWS Infra van VolkerWessels – Can plastic roads help save the planet?