Cleantech Battle 2021: De Infrawall - De Geluidswal Van De Toekomst by HAN
Geschreven op 5-12-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in DuurzaamEen team van vier studenten Industrieel Product Ontwerpen van de HAN University of Applied Sciences heeft met hun ‘Infrawall’ de Cleantech Battle 2021 gewonnen.
Op 17 juni streden vijf studenten(teams) van Hogeschool Saxion, Aventus Apeldoorn en HAN University of Applied Sciences met hun innovatieve ideeën op het gebied van schone technologie om de titel.
De Cleantech Battle wordt georganiseerd door de Cleantech Regio en was dit jaar via een livestream te volgen.
De geluidswal van de toekomst staat niet zomaar langs de snelweg geluid te weren. De Infrawall van het HAN team maakt integraal onderdeel uit van de circulaire economie met 100% herbruikbare materialen. Die zijn ook nog eens biobased, waardoor de CO2 footprint tot wel 80% vermindert ten opzichte van een reguliere geluidswal.
De Infrawall maakt regenwater dat van de weg de berm in loopt bruikbaar in de landbouw en doet dit met zelf opgewekte zonne-energie. Daarnaast zorgt een wal van planten voor meer biodiversiteit. De jury was met name onder de indruk van het totaalconcept dat de Infrawall is.
Juryvoorzitter Jeroen Joon: “Het is het meest complete circulaire verhaal dat tegelijk bijdraagt aan het Nederlandse landschap. Geen wonder dan ook dat de Provincie Gelderland al heeft toegezegd een pilot Infrawall te gaan plaatsen langs de A348″.
De tweede prijs ging naar Mathijs Pieters, eveneens van de HAN. Hij maakte van het bestaande LCPV-dak prototype een eerste schaalbaar en universeel toepasbaar ontwerp. Centraal daarin staan efficiënte zonnepanelen die bevestigd zijn aan een met het licht meebewegende arm. Binnenruimtes worden prettiger verlicht en minder warm, terwijl de opgevangen energie én de airco op halve kracht voor forse besparingen en grote winst op gebied duurzaamheid zorgen.
De derde prijs ging naar Sytse de Vries van Hogeschool Saxion die een machine ontwierp waarmee voorkomen kan worden dat blauwalg open water bederft. Een vlot met eigen zonne-energievoorziening zuivert het water en voegt zuurstof toe waardoor blauwalg geen kans meer krijgt.
Het was dit jaar de achtste Cleantech Battle, waarbij studententeams uit het MBO, HBO en WO in Oost-Nederland hun oplossing voor vraagstukken op het gebied van schone technologie bedenken en presenteren. De jury bekijkt welk project het breedst inzetbaar, meest innovatief en duurzaam is, en houdt bovendien in de gaten of er een gezonde businesscase van te maken is. Het winnende team ontvangt een cheque van 3000 euro.