Circulair Fryslân: De Economie van de Toekomst
Geschreven op 18-9-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Cradle to Cradle - Circulair, DuurzaamWat zijn de meest voorkomende grondstofstromen in Friesland die men graag in de kringloop houdt en welke partijen willen actief meewerken aan een nieuwe economie?
Deze vragen worden beantwoord in het rapport Circulair Fryslân. Concrete plannen voor gezamenlijke activiteiten zijn gepresenteerd, evenals de 12 icoonprojecten waar men mee aan de slag gaat en die deze visie illustreren.
In het rapport worden vijf pilaren uitgelicht. Binnen deze pilaren worden icoonprojecten opgezet en uitgevoerd. Circulaire landbouw, circulair plastics, organische reststromen, bouw van de toekomst en zZilt gewild.
In 2016 is Nederland voorzitter van de Europese Unie en de circulaire economie zal een belangrijk speerpunt zijn. In Friesland leeft breed de wens om samen de nieuwe circulaire economie vorm te geven. Van bouwbedrijven tot zilte landbouwers en van gemeenten tot afvalbedrijven, iedereen ziet dat er kansen liggen om nieuwe banen te scheppen en economische groei te creëren vanuit een brede samenwerking. Ook het onderwijs zal betrokken worden bij het opleiden van de volgende generatie voor een nieuwe economie.
Om te kijken wat nu de grootste kansen zijn in Friesland is allereerst gekeken naar de grote grondstofstromen. Als we die stromen beter benutten, en na een eerste gebruik niet tot afval bestempelen dat geld kost, maar maken tot een grondstof met een zo hoog mogelijke waarde voor de samenleving, die dus iets oplevert, dan is dat al stap één.
“Het is uniek dat zoveel partijen in één provincie met elkaar samenwerken en zich inzetten voor een circulaire economie. Met de 12 icoonprojecten wordt meteen concreet actie ondernomen en de daad bij het woord gevoegd. Zo staan de Friese bouwpartijen klaar om aan de slag te gaan met de overgang naar een energieneutrale bouw en het gebruik van circulaire bouwmaterialen. Veel andere ondernemers zijn ook aan het kijken hoe ze hun eigen pand kunnen verduurzamen. Door dingen samen te doen en van elkaar te leren, kunnen we hier verder versnelling in aanbrengen”, aldus Urgenda directeur Marjan Minnesma.
Zie ook: Re-Thinking Progress: The Circular Economy – The Cradle to Cradle Economy – The Circular Economy: Ellen MacArthur’s Cradle to Cradle Tour in Nederland – Desso = Dutch Design: A Cradle to Cradle Carpet Manufacturer –Refinity: Cradle to Cradle Design Consultant Fioen van Balgooi – Cradle to Cradle mode: Refinity by Fioen van Balgooi en Berber Soepboer – Workshop Als Basispatroon Cradle to Cradle in de Mode Sector – The First Cradle to Cradle-Festival The Next Industrial Revolution: Blueprint Netherlands in Berlin – The Bradford 10+1 Conference – Cradle to Cradle Islands in the North Sea Final Report: C2CIslands Becomes D2D – De Circulaire Stad: Nederland Kringloopland
Erik van Erne zegt:
11 januari 2019 om 15:15 | Permalink
Circulariteit is een kwestie van niet zeuren maar gewoon doen
Interview met Houkje Rijpstra, directeur Vereniging Circulair Friesland en spreker tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres over de toekomst van circulariteit.
Lees verder bij Biind