google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Changemaker Van De Week: Stem Nu Op Jouw Favoriete Changemaker by Change Inc.

Geschreven op 19-1-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Duurzaam Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 1 april 2021: Bepaal vandaag jouw favoriete Changemaker. Dit is heel eenvoudig. Je selecteert de Changemaker van deze week die volgens jou de grootste bijdrage levert aan een betere toekomst.

Druk op ‘bevestigen’ en bepaal zo welke krachtige leider vrijdag in de podcast met Paul van Liempt zijn ervaringen deelt.

De drie Changemakers van deze week. Iedere week geeft Change Inc. drie inspirerende Changemakers een podium. Jij kiest je persoonlijke favoriet. Zo bepaal je samen met een onafhankelijke vakjury wie tijdens de podcast met Paul van Liempt dieper in gaat op visie, leiderschap en impact.

Maarten Steinbuch Hoogleraar systeem en regeltechniek , TU Eindhoven. Maarten Steinbuch is wetenschapper en ondernemer. Hij houdt zich vooral bezig met het ontwikkelen van hightech systemen. Steinbuch is hoogleraar bij de Technische Universiteit Eindhoven, waar hij de leerstoel Systems & Control bekleedt.

Diana den Held Docent circulaire economie, Rotterdam School of Management, Erasmus University. Docent circulaire economie aan Rotterdam School of Management, Erasmus University.

Andy van den Dobbelsteen Hoogleraar Climate Design & Sustainability , TU Delft. Hoogleraar Climate Design & Sustainability bij TU Delft

31 maart 2021: Bas van Dam wil als medeoprichter en CEO van vastgoed- en projectontwikkelaar Being een positieve impact creëren waar iedereen baat bij heeft.

Voor de relatieve buitenstaander is hij een ‘new kid on the block’ en in de media is er weinig over hem te vinden.

In de Changemaker podcast vertelt hij daar meer over. “Het gaat bij ons heel erg om wat wij doen en hoe wij het doen en niet wie dat dan doet.”

12 maart 2021: Lindy Hensen, medeoprichter van Tekkoo en PeelPioneers is de changemaker van de week: “Je leert comfortabeler te zijn met risico’s nemen”

Lindy Hensen is medeoprichter van Tekkoo en PeelPioneers. Zij bewijst dat het mogelijk is om een businesscase te bouwen rondom duurzame ideeën.

Als je kijkt hoe je innovatie succesvol naar de markt brengt, dan zijn de stappen die je moet zetten en de manier waarop je dat moet doen voor grote bedrijven en start-ups hetzelfde.”

6 maart 2021: Breng vandaag je stem uit. Stemmen is heel eenvoudig. Je kiest uit de lijst van drie genomineerden de Changemaker die volgens jou de grootste bijdrage levert aan een betere toekomst. Druk op ‘bevestigen’ en je stemt op jouw winnaar.

Iedere week nomineert Change Inc. drie inspirerende Changemakers. Jij stemt op jouw voorkeur. De vakjury bepaalt samen met jou de winnaar van de week. Hier zijn de Changemakers van deze week.

Lindy Hensen, medeoprichter, Tekkoo en PeelPioneers. Lindy Hensen, medeoprichter van Tekkoo en PeelPioneers, wil substantieel bijdragen aan een duurzamere wereld door aan circulaire en biobased oplossing te werken.

Bart Van Olphen, Oprichter, Fish Tales. Bart van Olphen, oprichter Fish Tales, wil ervoor zorgen dat we oneindig van vis kunnen genieten.

Wouter Muis, Commercieel directeur, GRO. Wouter Muis werkt als commercieel directeur bij GRO Together, een bedrijf dat oesterzwammen kweekt op koffiedik. Muis gelooft in plantaardig, lokaal en circulair consumeren en produceren.

Changemaker Willem van Weede wil als CEO van Vivera mensen verleiden om minder vlees te eten. Willem van Weede is CEO van Vivera, één van de grootste producenten van vleesvervangers in Europa. Onder zijn hoede koos dit bedrijf 100 procent voor vleesvervangers.

“Het allerbelangrijkste is om te definiëren wat je wél wil. Benoemen dat je niet door wil met vlees dat is één, maar als je heel helder benoemt wat je wel wilt dan is dat aantrekkelijker”, vertelt hij in de Changemakerpodcast.

1 maart 2021: Breng vandaag je stem uit. Stemmen is heel eenvoudig. Je kiest uit de lijst van drie genomineerden de Changemaker die volgens jou de grootste bijdrage levert aan een betere toekomst. Druk op ‘bevestigen’ en je stemt op jouw winnaar.

Iedere week nomineert Change Inc. drie inspirerende Changemakers. Jij stemt op jouw voorkeur. De vakjury bepaalt samen met jou de winnaar van de week. Hier zijn de Changemakers van deze week.

Teun Verheij, Algemeen directeur, Albron. Teun Verheij is CEO van cateraar Albron, dat één van de duurzaamste cateraars van Nederland wil worden.

Willem van Weede, CEO, Vivera. Willem van Weede is CEO van Vivera. Het bedrijf maakt vleesvervangers en is in deze markt de nummer 3 in Europa.

Maarten Elsinga, CEO, Zwanenberg Food Group. Maarten Elsinga is CEO van Zwanenberg, dat van elk vleesproduct een vegetarische variant wil maken.

27 februari 2021: Changemaker Mark Post van Mosa Meat: ‘Wil je voedselzekerheid voor 10 miljard mensen, dan vereist dat een andere aanpak’

Het veilig stellen van de voedselvoorziening om de groeiende wereldbevolking van voeding te voorzien vergt een compleet nieuwe aanpak.

Volgens Changemaker van de Week Mark Post van Mosa Meat speelt kweekvlees een cruciale rol in het duurzame voedselsysteem van de toekomst.

In de Changemakers podcast van Change Inc. gaat Paul van Liempt deze week in gesprek met Mark Post, wetenschapper en uitvinder van kweekvlees. In 2013 slaagde Mosa Meat er als eerste bedrijf van de wereld in om een hamburger van kweekvlees te maken.

Kweekvlees kan grote, positieve gevolgen hebben voor het klimaat. Door geen koeien meer te houden maar vlees in een reactor te kweken, kan er veel uitstoot voorkomen worden. Volgens Post is het dan ook de enige oplossing als we in de toekomst 10 miljard monden moeten voeden.

19 februari 2021: Richard Burger richtte samen met Martijn Obers en Dirk de Bruijn Swapfiets op. De fiets met de opvallende blauwe band is inmiddels in zeven landen te vinden.

Door het aanbieden van de fiets-as-a-service wil het bedrijf meer mensen op de fiets krijgen en op die manier steden leefbaarder maken.

Uiteindelijk wil Swapfiets een volledig circulair product aanbieden en ook aan de andere kant van de oceaan fietsen verhuren, vertelt Burger in de Changemaker podcast aan Paul van Liempt.

15 februari 2021: De Changemakers van week 7: voorlopers in mobiliteit. Deze week kan je in de Changemakers-verkiezing stemmen voor koplopers in de mobiliteit.

De bazen van huurfietsbedrijf Swapfiets, autoverhuurder Sixt en deelmobiliteitsbedrijf Hely vertellen over hun visie en impact op duurzaamheid.

Richard Burger is oprichter van Swapfiets. Het bedrijf maakte in korte tijd furore, en inmiddels zijn de blauwbandige tweewielers bijna niet meer weg te denken uit het straatbeeld van grote steden. Voor Burger is duurzaamheid ‘de aarde verbeteren’. Niet iets op een andere manier doen zodat het minder slecht is voor de wereld, maar echt nieuwe ideeën die de wereld een leefbaardere plek maken.

Karen van den Boom is CEO bij Sixt. Zij ziet dat de coronacrisis mensen bewust maakt over de duurzaamheid bij mobiliteit. Een auto biedt vrijheid, maar kost ook geld en is slecht voor het klimaat. Door meer in te zetten op milieuvriendelijk vervoer - of dat nou de fiets, OV of de (huur)auto is - kunnen mensen grote impact maken. Om dat te bereiken, biedt Sixt sinds kort onder andere de mogelijkheid om je auto binnen de stad overal neer te zetten.

Ingrid Staffhorst is CEO bij Hely. Dit bedrijf zorgt voor deelmobiliteit. Uiteindelijk zal privébezit overbodig worden, denkt Staffhorst. Daarom biedt Hely niet alleen deelauto’s aan, maar ook (elektrische) fietsen. Uiteindelijk moet Hely hele wijken van betrouwbaar, goed vervoer voorzien zodat de auto’s in die buurten overbodig worden.

12 februari 2021: Marlies van Wijhe is deze week de Changemaker van de Week. Als CEO van het familiebedrijf Van Wijhe Verf maakt zij duurzaamheid steeds belangrijker binnen de organisatie.

In de podcast vertelt ze over het belang van duurzaamheid, de weerbarstige realiteit en de voordelen van familiebedrijven ten opzichte van de grotere bedrijven.

Van Wijhe werd Changemaker dankzij haar authentieke leiderschap. Ze heeft niet alleen mooie woorden, maar ook unieke daden: als eerste kwam Van Wijhe Verf met biobased-muurverf en emmers van gerecycled materiaal. Het verfbedrijf was ook het eerste chemische bedrijf dat een B-corp keurmerk kreeg. Dit soort prestaties maken Van WIjhe volgens de jury een perfecte Changemaker.

5 februari 2021: Iedere week nomineert Change Inc. drie inspirerende Changemakers.

Jij stemt op jouw voorkeur. De vakjury bepaalt samen met jou de winnaar van de week.

Hieronder vind je de Changemakers van deze week.

André van Troost is CEO van Lely, een bedrijf dat innovatieve robots bouwt die de landbouw veel duurzamer maakt.

Camille Oostwegel is eigenaar en directeur van de Zuid-Limburgse luxe hotelgroep Oostwegel Collection.

Marlies van Wijhe is CEO van Koninklijke Van Wijhe Verf en wil met haar onderneming de transitie naar een duurzame economie versnellen.

4 februari 20121: Helmie Botter is binnen Gasunie verantwoordelijk voor de ontwikkeling van waterstof. In de podcast vertelt zij waarom zij zich inzet voor de duurzame toekomst.

Helmie Botter studeerde economie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2002 begon ze als analist bij Gasunie. Binnen het bedrijf groeide ze eerst door tot financieel manager van de eerste import van LNG (Liquid Natural Gas, ofwel vloeibaar aardgas) in 2008. Daar zette ze de gehele financiële tak voor op. Een paar jaar later werd ze manager Finance bij Gasunie Duitsland in Hannover, om in 2014 weer terug te keren naar Groningen als concern controller.

Van 2017 tot 2020 was Botter manager commerciële zaken en regelgeving bij Gasunie Transport Services. In die rol gaf ze advies over de Groninger-aardgaswinning en hoe dat verder en vooral versneld kon worden afgebouwd. Sinds 2017 zit ze in de raad van advies van de faculteit economie en bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, en sinds november 2020 is ze verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de waterstofactiviteiten in Nederland en Duitsland. In deze positie geeft ze direct en indirect leiding aan zo’n 200 werknemers.

“Voor mij is een duurzame toekomst CO2-neutraal zijn in 2050. Daar moeten we niet naar streven, het moet ook bittere noodzaak zijn. Dat is gelukkig al afgesproken in allerlei klimaatdoelstellingen en akkoorden, en ik ben blij dat Gasunie die doelstelling ook volledig omarmt. Waterstof speelt een belangrijke rol in de verduurzaming van ons energiesysteem, omdat met name de zware industrie vaak niet kan elektrificeren maar wel heel makkelijk op waterstof kan worden overgezet. De industrie heeft een grote CO2-voetafdruk, dus als we die op waterstof laten draaien, dan maken we écht een verschil. Daar zet ik mij voor in.”

“Het geeft mij energie om samen met anderen echt een resultaat op een maatschappelijke ontwikkeling te realiseren. De energietransitie kun je niet alleen. Je moet samenwerken met veel verschillende partijen. Mijn doel is om de komende jaren projecten te ontwikkelen. Waterstof en Gasunie staan goed op de kaart, nu moeten we de moed en het lef hebben om de beslissing te nemen het te doen. Gasunie is betrokken bij veel waterstofprojecten en initiatieven. We richten ons op transport en opslag van waterstof en de conversie van elektriciteit naar waterstof. Ik zet me nu erg in voor twee grote projecten waar we dit jaar investeringsbeslissing voor willen nemen. Dat zijn projecten in Rotterdam en in Noord-Nederland.”

“We zijn ook partner in NorthH2, het grootste waterstofproject van Europa. In 2030 willen we daar 3 tot 4 gigawatt aan groene waterstof realiseren en in 2050 zelfs meer dan 10 gigawatt. Later dit jaar zullen we daar verdere stappen in nemen, maar als we dat voor elkaar krijgen voldoen we alleen al met dit project in één klap aan de Nederlandse klimaatdoelstellingen op het gebied van groene waterstof. Daar moeten we vandaag stappen in zetten om het in 2027 gerealiseerd te krijgen, want alles in de energiewereld duurt best lang. Dus waar we vandaag mee bezig zijn, wordt de komende jaren uitgevoerd.”

“Doordat ik mij de afgelopen drie jaar zo heb ingezet om de aardgaswinning in Groningen naar beneden te krijgen, merk je hoeveel impact zo’n beslissing heeft, op Groningen, op Nederland en op Europa. En hoeveel impact mijn werk kan hebben op de maatschappij. Dat maakt deze baan voor mij een feest.”

“Ik meet het succes niet alleen in de investeringsbeslissingen die we nemen, dus of de projecten echt van start gaan, maar ook al het werk dat daaromheen is verzet. Qua financiering, beleid, voldoende wind op zee, opslag en infrastructuur. De waterstofmarkt moet nog worden opgebouwd, dus je moet alles tegelijkertijd ontwikkelen, en bij zo’n investeringsbeslissing komt het samen. Daarnaast is het belangrijk dat alle stakeholders, klanten en de maatschappij er een goed gevoel bij hebben. Uiteindelijk zal het succes natuurlijk gemeten worden in dat we met zijn allen de klimaatdoelstellingen hebben gerealiseerd.”

2 februari 2021: De genomineerden voor de nieuwe Changemaker van de Week-verkiezing zijn bekend: Diederick Luijten van Air Liquide, Helmie Botter van Gasunie en Afkenel Schipstra ven Engie.

Allen houden ze zich bezig met de ontwikkeling van de waterstofeconomie.

Changemakers zijn koplopers die kleur bekennen, richting geven en tempo maken. Krachtige leiders uit familiebedrijven, multinationals, MKB bedrijven, startups en scaleups.

De genomineerde Changemakers van de Week zijn allemaal actief in het realiseren van de waterstofeconomie. Stemmen kan hier, maar je kunt ook eerst de afzonderlijke profielen bekijken: Diederick Luijten is Vice President Hydrogen Energy bij Air Liquide. Luijten is verantwoordelijk voor de waterstoftak van de Franse multinational, en werkt vanuit Rotterdam. Helmie Botter is Manager Business Development Hydrogen bij Gasunie. In die functie is Botter verantwoordelijk voor de ontwikkeling van waterstofactiviteiten in Nederland en Duitsland. Afkenel Schipstra is Senior Vice President Business Development Hydrogen bij Engie. Schipstra runt het HyNetherlands-project voor de ontwikkeling van een grootschalige groene waterstofketen.

Robert Metzke is Robert Metzke is Global Head of Sustainability bij Philips. In de Changemakers podcast deelt hij zijn visie op leiderschap én innovatie. “Innovatie op zich heeft geen nut.” Vanaf zijn aantreden ruim tien jaar geleden wilde hij de impact die het bedrijf nastreeft ook meetbaar maken. Daarom ontwikkelde Metzke een meetmethode waar uiteindelijk concrete doelen voor zijn op te stellen. In 2018 liet Philips haar CO2-reductiedoelen meten en goedkeuren door het Science Based Targets initiative.

25 januari 2021: CEO Michiel Peters van PlantLab is verkozen tot Changemaker van de week. In deze podcast vertelt hij Paul van Liempt hoe hij met het bedrijf de toekomst van voedsel wil veranderen. Het doel? Zorgen dat iedereen toegang krijgt tot betaalbare, goede groenten en fruit.

Michiel Peters is de eerste Changemaker die in 2021 aanschuift in de Changemakers podcast met Paul van Liempt. Door planten te kweken met led-licht en minimale hoeveelheden water en voedingsmiddelen, wil Plantlab de toekomst van voedsel veranderen.

In de podcast gaat Peters hier verder op in. Ook vertelt hij hoe hij als CEO het bedrijf leidt en hoe we over een paar jaar helemaal anders denken over voedsel.

Je kunt weer stemmen voor de Changemaker Van Week 3

19 januari 2021: Change Inc. organiseert vanaf vandaag wekelijks de verkiezing van de Changemaker van de Week.

Wekelijks worden drie kandidaten geportretteerd die voorop lopen op het gebied van duurzaam en innovatief ondernemen.

Het publiek en een jury kiezen wie wordt uitgeroepen tot Changemaker van de Week, en door Paul van Liempt wordt geïnterviewd in een podcast.

Change Inc. bouwt op het digitale platform aan een directory van Changemakers, van waaruit wekelijks drie kandidaten worden genomineerd om mee te doen aan de verkiezing. “We willen mensen die ondernemend zijn en hun nek uitsteken voor duurzaamheid een podium geven”, zegt Change Inc.-directeur Yoeri van Alteren. “Met de Changemaker van de Week-verkiezing geven we de veranderkracht in de Nederlandse economie een gezicht.”

Lezers van Change Inc. bepalen samen met een vakjury vanaf vandaag wekelijks wie zich Changemaker van de Week mag noemen. Interviewer Paul van Liempt gaat in een podcast met de Changemaker van de Week in gesprek over visie, leiderschap en impact.

In de eerste verkiezing, die vandaag start, zijn de volgende drie Changemakers genomineerd:
Michiel Peters, CEO van Plantlab, dat met led-verlichting in verticale boerderijen groenten en kruiden kweekt en het voedselsysteem van de toekomst wil revolutionaliseren.

Gert van Vught, CEO van Sustainer Homes, dat met houten modules en gerecyclede materialen de gebouwde omgeving wil verduurzamen.

Mark Schreurs, CEO van MisterGreen, een leasemaatschappij die met uitsluitend elektrische auto’s voorop loopt in de ontwikkeling van duurzame mobiliteit.

Changemakers zijn koplopers die kleur bekennen, richting geven en tempo maken. Krachtige leiders uit familiebedrijven, multinationals, MKB bedrijven, startups en scaleups. De helden van de toekomsteconomie. Stem nu op jouw favoriete Changemaker. Evert den Boer, winnaar 2020: ‘In de transitie naar een duurzame en betere toekomst maakt krachtig leiderschap het verschil’

Zie ook: DuurzaamBedrijfsleven Wordt Change Inc.: Morgen Wordt Vandaag BedachtDuurzame Mobiliteit: Deel 1 De Toekomst Van Mobiliteit Elektrisch Rijden by Change Inc.Duurzame Mobiliteit: Deel 2 De Toekomst Van Mobiliteit De Waterstof Auto by Change Inc.Duurzame Mobiliteit: Deel 3 De Toekomst Van Mobiliteit De Plug-In Hybride by Change Inc.

Één Reactie

  1. Erik van Erne zegt:

    15 januari 2022 om 18:19 | Permalink

    Changemaker Impact Award: Jouri Schoemaker van Pieter Pot

    Jouri Schoemaker, de oprichter van verpakkingsvrije online supermarkt Pieter Pot, heeft de Changemaker Impact Award 2021 ontvangen. Na een jaar vol inspirerende Changemakers kreeg Schoemaker van zowel publiek als jury de meeste stemmen. Hij ontving de award van Evert den Boer, die de onderscheiding twee jaar geleden in de wacht sleepte, en Yoeri van Alteren, oprichter van initiatiefnemer Change Inc.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (720)
  • Agenda (3.457)
  • Biologisch (121)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (944)
  • Communicatie (382)
  • Cradle to Cradle - Circulair (549)
  • Design (245)
  • Dieren (182)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (2.490)
  • Educatie (352)
  • EEN-Armoede (253)
  • Energie en Besparing (3.802)
  • Europa (29)
  • Evenementen (211)
  • Geluid (27)
  • Gezondheid (324)
  • Goed Doel (122)
  • Green Deal (43)
  • Greenwashing (123)
  • Hergebruik-Kringloop (339)
  • Iets anders (448)
  • Int. Samenwerking (195)
  • Investeren (151)
  • Joe Biden - Barack Obama (119)
  • Kerst (125)
  • Klimaat (1.751)
  • Licht (403)
  • Lucht (35)
  • Mensenrechten (176)
  • Milieu (761)
  • MVO (114)
  • Natuur (823)
  • Nederland (46)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (158)
  • Oud & Nieuw (133)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (17)
  • Sport (247)
  • Vakantie (73)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (52)
  • Vervoer en OV (1.836)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (317)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Snellaadpalen Voor Elektrische Auto’s Bij Jumbo Supermarkten En La Place Restaurants by PowerGo
  • Dutch Cups Leverancier Van Herbruikbare Glazen Krijgt 205 Zonnepanelen Op Het Dak
  • Lelystad Stimuleert Gebruik Herbruikbare Bekers Met Statiegeld Op Evenementen by GreenCups
  • Den Bosch Wil Herbruikbare Bekers Bij Evenementen: Jazz in Duketown, Vuelta, Carnaval
  • LeidseKoplopers Willen Herbruikbare Bekers Op Kantoren In Leiden
  • KVK-KIDV Business Challenge Innovatief Verpakken: Zes Nieuwe Verpakkingsuitdagingen
  • Recordopbrengst Duurzame Energie: Bijna 54 Procent Stroom Uit Duurzame Bronnen by Energieopwek
  • Three Little Birds: Every Little Thing Is Gonne Be All Right by Bob Marley & The Wailers
  • Greenwashing: Reclame Code Commissie Noemt CO2-Vrij Vliegen Bij KLM Misleidend
  • Eerste Waterstoftankstation In Horst Aan de Maas in Limburg Geopend
  • De VEMW Energiedag 2022 by Koninklijke VEMW
  • Groene Waterstoffabriek Sinnewetterstof Oosterwolde: Zonne-Energie by Alliander En GroenLeven
  • Drents Tiny House Op Waterstof Uit Zuid- en Oost-Drenthe Gepresenteerd In Den Haag
  • Atlas Werkconferentie Online Op 21 april 2022 by Atlas Leefomgeving: Van Praten Naar Doen
  • De Week Van De Groene Tuin: Hittestress En Wateroverlast Aanpakken - Zeven Tips
  • Europese Commissie Presenteert Plannen Tegen Wegwerpeconomie: Alleen Nog Duurzame Producten
  • Geen Wegwerpbekers En Borden Bij Ronde Van Vlaanderen: Herbruikbare Bekers En Borden Verplicht
  • Zoetwaterriffen In Utrechtse Singel Voor Bevorderen Biodiversiteit
  • Subsidie Groene Daken In Zeeland Voor Particulieren En Verenigingen van Eigenaren (VvE’s)
  • Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (KNAC) Rapport Op Weg Met Waterstof Gepresenteerd
  • Links

    Milieunet op..