Blauwe Netten: Negen Drinkwaterbedrijven Gaan Voor Duurzaamheid In Een Stroomversnelling
Geschreven op 12-4-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in DuurzaamNegen drinkwaterbedrijven hebben zich verenigd in het platform Blauwe Netten om hun sector sneller te verduurzamen.
Zij richten zich dit jaar op de verduurzaming van het energieverbruik, het ontwikkelen van een grondstoffenpaspoort en het zoeken naar duurzame alternatieven voor chemicaliën.
Bij de verduurzaming van het energieverbruik gaat het om het duurzaam inkopen en opwekken van energie en een efficiëntere distributie van het drinkwater.
De drinkwaterbedrijven in Blauwe Netten maken afspraken op zes thema’s. Voor dit jaar richten ze zich eerst gezamenlijk op de verdere verduurzaming van hun eigen energieverbruik door duurzaam inkopen, duurzaam opwekken en door een efficiëntere distributie van het drinkwater.
Daarnaast ontwikkelen ze een eenduidige methodiek voor een grondstoffenpaspoort voor hun infrastructuur. Zo kunnen ze -onder andere- later afvalstromen verminderen of restmaterialen beter hergebruiken. Tot slot werken ze aan het verduurzamen van de hulpstoffen die nodig zijn bij waterzuivering.
Aan Blauwe Netten doen Brabant Water, Dunea, Evides, Oasen, PWN, Vitens, Waterleidingmaatschappij Drenthe, Waternet en Waterbedrijf Groningen mee. De negen drinkwaterbedrijven worden begeleid door MVO Nederland / De Groene Zaak.
Erik van Erne zegt:
23 december 2020 om 18:19 | Permalink
Europese Investeringsbank EIB Leent 100 Miljoen Euro Aan Drinkwaterbedrijf PWN
De EIB heeft een 20-jarige leningsovereenkomst getekend met PWN, dat verantwoordelijk is voor de drinkwatervoorziening in het grootste deel van de provincie Noord-Holland. De lening wordt benut voor noodzakelijke investeringen om de drinkwatervoorziening op peil te houden. Dat is nodig om te anticiperen op de effecten van klimaatverandering. Langdurige periodes van hitte en droogte hebben effect op de drinkwaterproductie en -distributie. Daarnaast neemt de drinkwatervraag bij PWN toe.
PWN wil in 2050 CO2-neutraal drinkwater produceren. Dat betekent dat het tegen die tijd een volledig emissievrije en circulaire organisatie wil zijn, waarbij de CO2-voetafdruk in 2030 al is gehalveerd. De hoogste prioriteit blijft de duurzame drinkwatervoorziening, waarbij PWN inzet op de bescherming van de zoetwaterbronnen en de natuurgebieden die de organisatie beheert.
De financiering van de EIB ondersteunt PWN bij het implementeren van klimaatbestendige en -robuuste manieren om drinkwater te zuiveren. Daarnaast draagt de financiering bij aan de vervanging van een deel van het distributienetwerk.