Amsterdamse Musea Gaan Voor Groen: Groen Duurzaam Museumkwartier De Plantage Amsterdam
Geschreven op 14-4-2011 - Erik van Erne. Geplaatst in DuurzaamZeventien musea en culturele instellingen in de binnenstad van Amsterdam gaan aan de slag met een vergroening door de komende jaren minder CO2 uit te stoten.
Op 17 april ondertekenen Boudewijn Oranje (dagelijks bestuurder stadsdeel Centrum) en Cathelijne Broers (adjunct-directeur van De Hermitage en voorzitter van de Plantage Amsterdam) volgens goed Nederlands gebruik een convenant voor verduurzaming van de instellingen die zich hebben verenigd in het samenwerkingsverband de Plantage Amsterdam.
In nauwe samenwerking met stadsdeel Centrum is een convenant opgesteld om duurzaam ondernemen en duurzaam toerisme in Amsterdam te stimuleren. Hiermee levert de Plantage Amsterdam een bijdrage aan de klimaatdoelstellingen van gemeente Amsterdam. De Plantage Amsterdam bevindt zich in het oostelijk deel van het centrum van Amsterdam. Toch oogt dit deel heel anders dan de rest van het centrum. Het heeft geen statige grachten, geen lange commerciële winkelstraten of pleinen gevuld met cafés en discotheken.
De Plantage is een combinatie van water en groen, van cultuur en wetenschap, van natuur en media. In dit deel van het centrum bruist het daarnaast van (historische) verhalen over cultuur, handel, religie en de maatschappij. Deze verhalen zijn soms al meer dan 400 jaar oud! De Plantage is daarom misschien wel de meest gevarieerde wijk van Amsterdam.
De ondertekening van het convenant is het startsein voor een concrete aanpak van de verduurzaming van iedere aangesloten organisatie. Op basis van een nulmeting wordt vastgesteld welke acties er nodig zijn. Per deelnemer wordt er een plan van aanpak gemaakt waarmee de instellingen aan de slag gaan en daadwerkelijk een verschil gaan maken. De deelnemers zullen regelmatig bijeenkomen om kennis en ervaring uit te wisselen over duurzame technieken en innovaties. Dit alles om de Plantage in alle opzichten daadwerkelijk een groen museumkwartier te laten zijn. De partijen committeren zich de komende twee jaar aan de doelstelling om de CO2 uitstoot ieder jaar met 3% te reduceren. Daarnaast wordt er samengewerkt aan collectieve duurzame inkoop voor bijvoorbeeld energie, afval, papier en food and beverage.
De deelnemende instellingen: Architectuurcentrum ARCAM, De Hermitage Amsterdam, Tropenmuseum, Portugese Synagoge, Natura Artis Magistra, Hortus Botanicus Amsterdam, science center NEMO, Verzetsmuseum Amsterdam, Hollandsche Schouwburg, Koninklijk Theater Carré, Het Scheepvaartmuseum, Museumhaven, De Burcht, Joods Historisch Museum, Het Muziektheater Amsterdam, Museum het Rembrandthuis en Gassan Diamonds.
Mooi plan uiteraard, maar wat blijft het toch jammer dat alles in Amsterdam pers stadsdeel gaat. Het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum om er maar eens wat te noemen, zitten elders in de stad en doen dus niet mee. Gelukkig worden de deelgemeenten in 2014 opgeheven. Overigens lijkt mij dat er voor andere musea en culturele geen enkele belemmering is om heel snel aan te haken bij dit fantastische initiatief.
Zie ook: Van Gogh Museum met BREEAM In-Use Very Good Certificaat: Amsterdamse Musea Verduurzamen - Zero Waste Expeditie Cultuur: Betere Afvalscheiding En Afvalpreventie Bij Cultuurinstellingen
dorien van stokkum zegt:
18 september 2011 om 16:48 | Permalink
Het komt mij vreemd voor dat in het kader van een milieuvriendelijke wijk er onkruid bestreden wordt met het onkruidverdelgingsmiddel Roundup.
Het J.D.Meierplein e.o. is al minstens twee maal bespoten met dit gif. De tweede Kamer heeft net een motie aangenomen op het verbod van dit middel.
Wat denkt U hier aan te doen?
Alvast hartelijk bedankt,met vriendelijke groeten,
Dorien van Stokkum