google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

52 Weken Duurzaam In 2021: Elke Week Een Kleine Verrassende En Duurzame Tip – Tip Week 14

Geschreven op 12-12-2020 - Erik van Erne. Geplaatst in Duurzaam Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 5 april 2021: Mooi hoor. Er zijn inmiddels 15.929 deelnemers aan 52wekenduurzaam.

De uitdaging van week 14 is: Food For Thought.

Allereerst: bedankt! Bedankt dat jullie met ons een beweging vormen die nu al een kwartaal lang elke week de wereld stapje voor stapje duurzamer maakt. De kastjes zijn leger, de tuin is groener en we hebben het klimaat misschien iets hoger op de politieke agenda gekregen.

Ga nu maar even lekker achterover zitten… Deze week mag je jezelf vanuit je luie stoel laten inspireren met films en boeken die je raken.

Heb je wel eens een film gezien waardoor je opeens op een hele andere manier keek naar de wereld en mensen om je heen? Waardoor je opeens dacht: “Man! Dit ga ik nu heel anders doen!” Of: “Wauw, is dit mogelijk? Dat wil ik ook.”

Verhalen hebben die kracht tot het brengen van verandering. Tot het laten vallen van kwartjes. Ook in gedrag dat je al jarenlang uit gewoonte deed.

Een jaar geleden vonden dreamteamers Caro en Laura luizen in de tuin maar lastig. Die zuigen je mooie plantjes leeg. Ongedierte. Dat moet je bestrijden.

Toen zagen ze de film ‘The biggest little farm’. In dat verhaal starten twee jonge mensen, John en Molly, uit de stad een boerderij, midden op een kale, verdorde vlakte in de VS. Apricot Farm.

Ze doen dat volgens de principes van het ecologisch tuinieren, waarin alles zijn eigen functie heeft in dat ecosysteem. Oók de dieren en planten die je traditioneel als ‘plagen’ zou zien: de knaagdieren die de wortels van de fruitbomen kapot knagen, de slakken die alle gewassen opvreten en de kayoté’s die de kippen doodbijten.

Het gaat om het vinden van het evenwicht tussen alle leefvormen. De grond, de planten, de dieren en het klimaat. Op die manier zijn John en Molly in staat een paradijs te creëren, waarin alles elkaar nodig heeft en het hele systeem versterkt en verrijkt.

Zowel Caro als Laura waren zo onder de indruk van deze film, dat ze nu heel anders kijken naar ‘ongedierte’. En hebben ze gezien hoeveel veerkracht ‘biodiversiteit’ biedt in landbouw, in tegenstelling tot monocultuur: één gewas planten, dat dan vervolgens kwetsbaar is voor ziektes en weersomstandigheden. Dat gebeurde als vanzelf. Zonder veel moeite. Gewoon door die film te kijken vielen er kwartjes.

Die magische mix willen we jullie ook geven deze week. Kijk een film of lees een boek uit de Groene Inspiratielijst en laat je raken. De verandering die een goed verhaal teweeg kan brengen gaat vaak verrassend moeiteloos. Daar hoef je je best niet voor te doen. Je hebt het voor je gezien en de schrijver of de spelers uit de film hebben het je ‘voorgeleefd’. Dat is de kracht van inspiratie.

Kies één (of meerdere) boeken, films of documentaires uit deze Groene Inpiratielijst en lees of kijk deze komende week. Als het verhaal of de boodschap je raakt, deel dit dan met anderen in je omgeving en met de deelnemers uit onze community via Facebook of Instagram. Jouw inspiratie kan zomaar een golfje nieuwe inspiratie en verandering tot gevolg hebben.

Kijk ook eens terug naar alle weken tot nu toe. Wat ben je blijvend anders gaan doen van alle week-experimenten die je hebt gedaan? Misschien staat je CV-ketel wel op 60, raap je zwerfafval op of eet je een dagje minder vlees. Besef je even welke stappen jij al hebt gezet en wees trots op jezelf. Dat heb je toch maar mooi gedaan.

28 maart 2021: Mooi hoor. Er zijn inmiddels 15836 deelnemers aan 52wekenduurzaam.

De uitdaging van week 13 is: Heel Holland wipt – Vergroen je buurt deel 1.

We gaan wippen! Tegels wel te verstaan. Op het NK Tegelwippen. En van de lege plekken gaan we tuintjes en ander groen maken.

In een versteende stad of dorp blijft het lang warm en zakt regenwater lastig de grond in. Het stroomt zo het riool in. Groen verkoelt en neemt water op. Bovendien vergroot je met groen de leefomgeving van insecten, bijen en vogels. Die krijgen meer voedsel en plekken om te wonen.

We hebben dus meer groen nodig in de stad! Ook jij kan helpen door je buurt te vergroenen en klimaatbestendig te maken. Maak jouw leefomgeving groener, gezonder en leefbaarder. 

Deze uitdaging knippen we op in twee delen. Deze week starten we met het wippen van tegels. In de loop van april volgt deel 2, waarbij we je helpen met zaaien en beplanten.

Simpel. We geven je nu een stappenplan, waar je deze week mee kunt starten.

Als je een snelle vogel bent, kun je misschien in één week al een eind komen.

Wees echter niet ontmoedigd, je hebt hier wel even de tijd voor.

Wat zeggen we, de hele zomer!

Het NK Tegelwippen start op 30 maart en eindigt op 30 september.

Ennuh…, vergeet niet alle gewipte tegels te melden bij de organisatie.

Voor de start van het NK Tegelwippen 2021 op 30 maart, sporen we alle bestuurders aan hun gemeente in te schrijven! Ben of ken jij een bestuurder? Zorg dan dat je gemeente wordt opgegeven voor deelname! Met het NK Tegelwippen maken we Nederland samen een stukje groener. Dit doen we door tegels te vervangen voor planten.

Amsterdam vs. Rotterdam, Breda vs. Tilburg, Leeuwarden vs. Groningen, Utrecht vs. Den Haag, Leiden vs. Haarlem, Noordwijk vs. Lisse, Hillegom vs. Teylingen, Zaltbommel vs. Maasdriel, Oudewater vs. Montfoort, Deventer vs. Zwolle, De Bilt vs. Zeist, Arnhem vs. Nijmegen, Bodegraven-Reeuwijk vs. Woerden en Den Bosch, Enschede, Heerenveen, Oosterhout, Delft, Schagen, Zaanstad, Apeldoorn, Raalte, West Betuwe, Tiel, Haarlemmermeer, Diemen, Veenendaal, Wijk bij Duurstede en Assen doen mee!

Het NK Tegelwippen maakt deel uit van een brede campagne Een groener Nederland begint in je eigen tuin! De ambitie is om bewoners en gemeenten zo veel als mogelijk te stimuleren en te helpen om de buitenruimte zo klimaatbestendig mogelijk in te richten. Denk hierbij aan het vervangen van tegels voor groen en het opvangen van regenwater. Hiervoor heeft een grote groep organisaties de handen ineen geslagen om samen aan de slag te gaan, waaronder: Amsterdam Rainproof, Rotterdams WeerWoord, Stichting Steenbreek, Tuinbranche Nederland, IVN Natuureducatie, Samen Klimaatbestendig, vereniging GDO, Ons Water, Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Het NK Tegelwippen begint tegelijk met de Week van de Groene tuin, deze week wordt georganiseerd door o.a. stichting Steenbreek en stimuleert Nederlanders aan de slag te gaan hun tuin en straat te vergroenen en te verduurzamen. Als dat geen mooi initiatief is dan weten wij het ook niet meer. #samengaanwehetfixen.

Met het initiatief  De Week van de Groene Tuin willen stichting Steenbreek, NL Greenlabel, Tuinbranche Nederland, Milieu Centraal, de Tuinen van Appeltern en Branchevereniging VHG u hierbij, juist in deze moeilijke tijd, helpen. De Week van de Groene Tuin start op dinsdag 30 maart en eindigt op Tweede Paasdag op 5 april.

In 2020 was de eerste editie van het NK Tegelwippen. Amsterdam en Rotterdam gingen de strijd aan: wie haalt de meeste tegels uit de stad en vervangt deze voor groen? Dit jaar wordt het grootser, heel Holland wipt! Doet jouw gemeente mee? Zorg vast dat je buren in de aanslag staan, want er is werk aan de winkel!

Stap 1
Ga op onderzoek uit. Waar vallen er tegels te wippen rondom je huis? In voor- en achtertuin? Is er ruimte bij je gevel voor een geveltuin? Zie je in je buurt een boomspiegel of brede stoep waar je meer ruimte kan maken en misschien een plantsoentje kan aanleggen?

Stap 2
Is het niet je eigen grond, maar op de stoep of ergens anders in je straat? Check dan met de gemeente of je die tegels zelf mag wippen.

Stap 3
Bedenk in grote lijnen hoe je het wilt aanpakken en wat je met de vrijgekomen grond wil doen. Door welke ombouw zorg je dat alles op zijn plek blijft?Wat ga je erin zetten? Komen er plantjes in? Ga je zaadjes zaaien? Of ga je puur zorgen voor betere afwatering in je tuin door een pad van houtsnippers te maken of graszoden neer te leggen.

Stap 4
Wip je tegels, schep er voldoende zand uit en vul met aarde.

Stap 5
Zaai of beplant de aarde. Kies voor biologische zaden of planten. Let bij het assortiment op het type bodem en de mate van bezonning. Deze stap bespreken we verder in Deel 2 van Vergroen je buurt.

Stap 6
Last but nog least, geef water als het een tijd niet heeft geregend.

21 maart 2021: Mooi hoor. Er zijn inmiddels 15736 deelnemers aan 52wekenduurzaam. Hoog tijd voor de duurzame tip van week 12: Doe de voorjaarsschoonmaak.

Jaaa, de lente is begonnen! Tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak. En niet zomaar eentje. Nee, na deze week doen we dat zelfs met een schoon geweten! We duiken namelijk eens diep dat gootsteenkastje in en gaan vieze schoonmaakmiddelen vervangen door schone.

Niet alleen door vanaf nu ecologisch verantwoorde middelen te gaan kopen, maar ook door ze zelf te gaan maken.

Dat is beter voor de portemonnee, voor je eigen gezondheid en voor de natuur. Je zult versteld staan over wat je kunt bereiken met een set producten die je normaal alleen maar tijdens het koken gebruikt!

Wees creatief, bind je theedoek om je voorhoofd, mix als volleerd bartender de ideale vulling bij elkaar en dartel door je brandschone woning. Succes!

Zet de leesbril op, ga eens door je keukenkastjes heen om een beeld te krijgen wat voor schoonmaakmiddelen jij in huis hebt. Lees de etiketten.
Een goede aanwijzing voor ‘vieze middelen’ (= middelen met veel vluchtige organische stoffen, zoals chloor) is de waarschuwingen die erop staan, in een rood omrande ‘ruit’. Bij chloor zie je bijvoorbeeld een label met een dode boom en dode vis, dat betekent ‘milieugevaarlijk’. Maar er zijn ook waarschuwingen die gaan over gezondheidseffecten, bijvoorbeeld als je ze inademt. Die wil je waarschijnlijk ook liever niet gebruiken. Een aanwijzing voor ‘schone’ middelen is een Ecokeurmerk, zoals het EU-Ecolabel.

Bepaal welke middelen je wilt blijven gebruiken en welke je direct wilt vervangen. Vervang er tenminste één door een ecologische variant.

Maak nu een volledig lijstje met al je schoonmaakmiddelen en bepaal: is dit ecologisch verantwoord? Of niet? Zo niet: zoek dan naar een ‘duurzaam alternatief’ of zelfs een ‘zelf maak- alternatief’. Want wist je dat je ook hele effectieve schoonmaakmiddelen zelf kunt maken van bijvoorbeeld schoonmaakazijn en baking soda?

Neem je voor om elke keer dat er een middel op is, dit voor een duurzamere variant van je lijstje te vervangen. Besluit je te willen stoppen met het gebruik van bepaalde middelen, zoals chloor? Gooi ze nooit zomaar weg. Middelen met een waarschuwing horen waarschijnlijk bij het klein chemisch afval. Let hierbij ook op de dosering: vaak is de helft al genoeg. Dat geldt ook voor je watergebruik – met een emmertje water minder is je schoonmaakactie misschien wel net zo effectief. Probeert het maar eens!

Het klinkt als een vreemde tegenstelling, maar de meeste middelen waarmee we binnen het huis schoonmaken, maken de wereld buiten ons huis eigenlijk een beetje viezer. De gangbare schoonmaakmiddelen bevatten synthetische componenten die hun eigen sporen nalaten op huid, in huis en in de lucht. Denk aan allergische reacties, chemische reacties met andere stoffen en de hoeveelheid (plastic) afval die verpakkingen oplevert.

Deze synthetische componenten zijn niet altijd essentieel voor de werking en zijn eenvoudig te vervangen – moeder natuur is ons nog altijd een stapje voor en barst van de oplossingen. Met niet al te veel extra inzet is het bijvoorbeeld simpel om je eigen schoonmaakmiddelen te maken.

15 maart 2021: Allereerst willen we iedereen waarschuwen die aan de uitdaging van deze week meedoet: zwerfafval rapen.

Hierna kun je het nooit meer niet zien. Je zult nooit meer over een snoepwikkel, blikje, flesje, zakje of mondkapje (grrr) heenstappen en het zonder schaamte laten liggen.

Met kinderlijke verbazing gaan we straatjutten. Op zoek naar de meest rare ‘zwerfies’. Je zult extra goed zien hoeveel afval er verdwaalt in onze straten, in sloten en rivieren terechtkomt en zo bijdraagt aan de plasticsoep.

Je gaat zwerfafval ook anders bekijken. Op het eerste oog is het misschien een ergernis en denk je: ‘De rotzooi van iemand anders opruimen, ja doei!’ Maar… het meeste afval wordt niet expres weggegooid. Het wordt verloren, valt uit zakken of waait uit fietsmandjes. En dat gebeurt ook wel eens bij jou. Daarom draaien wij het om: ‘Afval opruimen doe je vóór een ander!’ Niet uit frustratie. Je helpt er iemand mee. Je oma, je buren of je vrienden. Hoe lief is dat!

En je kunt er nog op vele andere manieren naar kijken, naar zwerfafval. Met een nieuwsgierige blik waar het vandaan zou komen. Als inspiratiebron voor kunst. Als extra motivatie om naar buiten te gaan en 10.000 stappen per dag te zetten. Of om in contact te komen met leuke mensen.

Hoe jij ook naar zwerfafval kijkt, deze week gaan we Nederland schoner maken. We gaan straatjutten. Iedere dag minstens één stuk zwerfafval opruimen. Natuurlijk het liefst wanneer je weet dat iemand anders je ziet. Zodat we steeds meer mensen aansteken en de basis leggen voor een nieuwe, schone gewoonte.

Zwerfafval is niet alleen lelijk, het is ook een groot milieuprobleem. Veel zwerfafval dat niet wordt opgeruimd, belandt via wind en water in de zee waar het onderdeel wordt van de plasticsoep. Daar brengt het op grote schaal schade toe aan vissen, vogels en andere zeedieren. Zij krijgen het in hun maag, raken erin verstrikt of stikken erin. Daarnaast worden micro-plastics ook opgenomen in het weefsel van deze dieren en belanden zo via de voedselketen uiteindelijk ook op ons eigen bord!

Daar kunnen wij iets tegen doen! Op zaterdag 20 maart is het de Nationale Opschoondag. Nederlanders trekken massaal erop uit om onze steden en natuurgebieden te verlossen van zwerfafval. Daar willen wij aan meehelpen! Als je wilt, helpt Nederland Schoon jou met een gratis opschoonpakket (vuilniszakken en handschoenen). 

Maar we willen meer, want wat is nu eigenlijk één Opschoondag op jaarbasis? Je eigen huis ruim je toch ook vaker op? Het gaat erom dat we veel vaker en met veel meer mensen een klein beetje gaan opruimen. Dat wordt ook wel the Power of One genoemd. Reken maar uit: Eén iemand, één stuk vuil per dag… 

Eigenlijk slaat dit principe op haast alle uitdagingen die wij met 52wekenduurzaam aangaan. Peter Smith van de organisatie Klean legt de filosofie helder uit: “Verander je kijk op de wereld en de wereld is veranderd. Zie je de toekomst somber in? Zie je overal problemen en heb je het idee dat het geen zin heeft er iets aan te doen? Het is precies andersom: Dat wat jij kan doen, maakt alle verschil in de wereld. Wat jij aan positiviteit in de wereld zet, kan wel eens die vlinderslag zijn die een storm aan positieve veranderingen in beweging zet.”

Als een kwart van alle Nederlanders elke dag één stuk zwerfafval opruimt, dan zou je al na drie dagen je best moeten doen om zwerfafval te vinden!

Er zijn inmiddels 15594 deelnemers aan 52wekenduurzaam.

8 maart 2021: Een sappig biefstukje, knapperige karbonaadjes en oh oh oh die heerlijke bitterballen. Hoewel de meesten van ons het ondertussen wel weten dat het best een beetje minder kan, eten we nog steeds een hoop vlees met elkaar. En dat zorgt voor een enorme ecologische voetafdruk.

Maar hoe zorg je nou dat je eindelijk eens gaat minderen? Daar gaat de uitdaging van week 10 overWe doen dat door mee te doen met de Nationale Week zonder Vlees. In het leven geroepen door de Hippe Vegetariër – Isabel Boerdam. We zijn vereerd dat deze vega celebrity de opdracht van deze week samen met ons heeft gemaakt. Hij is simpel.

Vlees heeft zoveel impact op het milieu, omdat er veel land, water en voer nodig is voor het houden van vee. Veevoer moet worden verbouwd en vervoerd. Daarnaast zorgen dieren voor veel uitstoot van broeikasgassen door boeren, scheten en mest. De impact van peulvruchten, ei en noten is veel lager (bron: Voedingscentrum).

Door minder of zelfs helemaal geen vlees te eten, heb je dus snel een enorm positief effect op het klimaat. Bovendien is vlees eten helemaal niet zo gezond als dat veel mensen denken. Vrijwel alle voedingsstoffen kun je ook in plantaardig eten vinden of zijn voor de meeste mensen makkelijk aan te vullen met supplementen (B12).

Eet een week geen vlees en vis. Ook hier geldt onze succesformule: ga niet alleen minderen, maar maak het leuk en lekker. Dat is in dit geval gelukkig makkelijk. Schrijf je in voor de Nationale Week zonder Vlees en je ontvangt direct een magazine met de heerlijkste recepten.

Is dit een te grote uitdaging voor je? Kies er dan voor om minstens één dag meer dan je normaal doet geen vlees of vis te eten. Er zijn inmiddels 15501 deelnemers aan 52wekenduurzaam.

1 maart 2021: Tot nu toe hebben we het met onze weekopdrachten vooral impact gehad op onze eigen directe omgeving. Kastjes leegeten, je CV-ketel op 60 graden zetten…

Nu is het tijd voor een groter geluid. Over 17 dagen mogen we namelijk stemmen. Hét moment om de politiek te laten weten hoe belangrijk we de toekomst van onze planeet vinden.

En laten we eerlijk zijn: dit roept bij veel van ons ongemak op. Want met zóveel ellende op de drempel, wat kan je dan doen als kleine burger? En is het überhaupt niet veel te laat?

Logisch dat je liever wegkijkt. Bagatelliseert. Of al je energie misschien wel gaat stoppen in zelf zo duurzaam mogelijk leven.

Deze week willen we daarom focussen op de impact die je wél kan maken. We gaan het overzichtelijk voor je maken. Sympathiek. En praktisch. Of je nou links of rechts bent. Jong of oud. Overtuigd vleesliefhebber of vegan.

Dit gaat ons allemaal aan. We gaan onze duurzame stem laten horen. Door ons simpel maar goed voor te bereiden op wie we gaan stemmen. Want je ziet misschien door de bomen het bos niet meer.

Maar je stem laten horen is meer dan een kruisje in het vakje zetten. Je kunt veel meer impact maken. Niet alleen door op de barricade te gaan staan, maar ook op subtielere manieren je geluid te laten horen. Voor elke stem en voor elke kleur groen is er plek. Dus, let’s go. Er is een wereld te winnen.

Meer dan 70% van de Nederlanders maakt zich zorgen over het klimaat (I&O research). Klimaatverandering en verduurzaming is steeds vaker in het nieuws, maar we voelen ons vaak machteloos.

We weten niet wat we precies kunnen doen. Of dat zin heeft.

En we vinden het lastig om het gesprek aan te knopen met onze omgeving, omdat we niet als groene dominee willen overkomen. Ongemak willen vermijden. Niet in een welles-nietes terecht willen komen. Of je met je klimaatzorgen snel als linkse activist wordt gezien.

Terwijl duurzaamheid partij-overstijgend is. Je best liberaal kan zijn én kan investeren in super-high-tech groene innovaties. Of de burger en boeren kan belonen voor duurzame keuzes en de grootste vervuilers juist kan laten betalen.

Wist je namelijk dat maar 30 grote bedrijven verantwoordelijk zijn voor 40% van de CO2 uitstoot in Nederland? Ja dat lees je goed.

Wegkijken helpt niet. Nu is het moment. Wij willen jullie deze week daarom een nieuwe optimistisch perspectief geven op ‘je duurzame stem laten horen’ en het gesprek aangaan met je omgeving.

Zie ook: Groen Kieskompas voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021: Hoe Groen zijn de Politieke Partijen?

22 februari 2021: We gaan de tweede R uit ons rijtje van weekuitdaging vijf aanpakken. Reduce – ofwel verminderen.

Niet gedachteloos consumeren, maar bewuster en genietend consuminderen. Want less is more. Toch?

Waar ben jij nu gedachteloos aan het verspillen, zonder dat je er van geniet? Waar kun jij nieuwe ruimte scheppen in de chaos?

We gaan gebruik maken van het halveringsprincipe. Een mooie manier om na te gaan hoeveel je van iets nodig hebt.

Gebruik eens de helft shampoo en kijk of dat nog genoeg is. Is dat het geval? Halveer dan nog een keer. Dit kan je met allerlei zaken doen: tandpasta, wasmiddel, afwasmiddel. Maar ook met eten dat je gedachteloos naar binnen werkt. En met de spullen die je koopt.

Alles gaat deze week door de helft. Ja, dus ook je stresslevels en misschien zelfs het geld dat je uitgeeft!

De coronacrisis duurt nu al bijna een jaar. Voor veel Nederlanders brengt dat financiële zorgen met zich mee en is consuminderen geen luxe maar een must. En dan is het wel zo fijn als je de kunst leert van meer doen met minder. 

Eigenlijk zijn we de weg in onze consumptiemaatschappij aardig kwijtgeraakt. Want heb je er echt plezier aan om die hele chipszak leeg te eten? Is één keertje drukken op de handzeeppomp niet voldoende voor schone handen? Moet je echt elke dag zo lang onder die douche? Worden we gelukkiger van steeds meer? Meer geld, meer spullen, meer van alles? Nee toch?!

Geluk zit hem vaak in kleine dingen, in bewust genieten. In immateriële zaken. In aandacht hebben voor elkaar en voor de aarde.

Deze week hebben we geen kleine of grote stap. Logisch toch? We hebben alleen een halve stap. We varen op halve kracht. We vragen je deze week alleen om het stemmetje in je hoofd te hebben om bij alles wat je doet je af te vragen of het ook met de helft kan. En dat dan te proberen.

Je kent ons motto inmiddels? Als het bevalt ga je ermee door, zo niet dan skip je het. Zo simpel. Belangrijkegedachte om ernaast te houden: kun je van die ene helft dubbel genieten? 

Om je op een idee te brengen hebben we wat halfgare gedachten op een rijtje gezet:
Gebruik eens de helft van je tandpasta, je shampoo, je wasmiddel, wasverzachter of crème. Is het genoeg?
Eet de helft minder vlees dan je gewend bent, de helft minder zout en suiker? De helft minder van alles eigenlijk waarvan je weet dat het niet goed voor jouw gezondheid of die van de aarde is.
Eet slechts die halve donut en geef de andere helft aan iemand die je lief vindt
Berg de helft van het speelgoed van je kinderen op. En let eens op: gaan ze bewuster en fijner spelen met minder?
Trek de helft minder snel schone kleren aan om de helft minder te wassen. Wel even ruiken van te voren!
Douche de helft minder lang, maar geniet dubbel en dwars.
Zet de helft minder lampen aan en zie de romantiek van de donkere avonden zolang het nog kan.
Klik de helft van al je openstaande websites en programma’s op je computer weg en bespaar energie.
Produceer de helft van je vaat, door je koffie- of theemok te hergebruiken. Gebruik een half vaatwastablet. Geeft een opgeruimder aanrecht en scheelt je tijd met in- en uitruimen?
Slaap gezellig met zijn tweetjes op de helft van je bed en was je beddengoed daardoor minder vaak
Gebruik de helft van je toiletpapier. Uhhh.

15 februari 2021: Zo, het is tijd voor de weektip van week 7: Zet ‘m op 60. Soms is een uitdaging haast te eenvoudig. Het is één minuutje werk, goed tegen CO2-uitstoot en je bespaart er direct geld mee. Een klimaatklapper waar je het warm van krijgt!

We gaan hardcore geld én energie besparen. Hoe? Door de watertemperatuur van onze centrale verwarming te verlagen naar 60°C. Een minuutje werk en direct tientallen euro’s op jaarbasis besparen? Easy! Ga naar Zet ‘m op 60 voor de instructievideo voor jouw cv-ketel.

De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar werken efficiënter op 60ºC. Deze snelle besparing scheelt veel gas, dus CO2-uitstoot. En dit zonder verlies van comfort en geen risico op een koude douche. Mocht het zelf niet lukken, dan helpen installateurs die zijn aangesloten bij Techniek Nederland en lokale energiecoöperaties je ook graag.

Voordeel: Je cv gaat langer mee en deze simpele aanpassing scheelt veel gas, en dus CO2-uitstoot. Zonder verlies aan comfort.

Maar dat niet alleen. Ook wordt de luchtkwaliteit beter. Je ketel op 60ºC zetten, zorgt er namelijk voor dat de radiatoren door de dag heen gelijkmatiger warmte afgeven, in plaats van in pieken – die dan zorgen voor zogenaamde stofschroei (= hete radiatoren verschroeien de stof en huismijt die erop ligt). 60 graden is dus ook nog een stuk gezonder.

Verder is het verlagen van de temperatuur van je cv een mooie manier om te zien hoe geschikt je huis is voor lage temperatuurverwarming in de toekomst. De overheid wil namelijk dat alle huizen in Nederland in 2050 van het aardgas af zijn. 

Veel huizen zullen daardoor uiteindelijk over moeten gaan op verwarming met een duurzaam warmtenet of een (hybride) warmtepomp. Die manieren van verwarming zijn efficiënter en duurzamer, maar dat geldt vooral als de aanvoertemperatuur ook laag gehouden kan worden. Dat is precies wat je doet door je cv op 60ºC te zetten.

Kleine stap: Zet ‘m op 60. Bekijk de instructievideo voor jouw cv. Probeer het een week. Bevalt het? Dan kan je de ketel misschien nog wel verder verlagen.

Duurt het nu met de kou te lang voordat je huis op temperatuur komt? Dan is je huis waarschijnlijk niet zo goed geïsoleerd. Zet je ketel dan wat hoger op 65 of 70 graden en kijk of dat werkt. Zet dan wel in je agenda dat je je CV in maart alsnog op 60 zet.

Stapje groter: Zet ‘m op 52. Be bold, ga nog lager. How low can you go? Zonder dat het comfort afneemt? Voer een aantal van de makkelijke isolatietips uit die hieronder staan. Zoals radiatorfolie gebruiken. Heb je deze tips al opgevolgd? Maak dan een lange termijn verduurzamingsplan voor je huis. Om uiteindelijk helemaal van het gas af te kunnen.

Je gaat in de toekomst namelijk vast nog veel onderhoud plegen aan je huis. Zorg ervoor dat je weet welke duurzame keuzes je wilt maken, vóór het moment dat je gaat klussen. Wat ga je doen qua vloer-, muur en dakisolatie? En vergeet ook niet om goede ventilatie mee te nemen in je plan. Want wist je dat het veel meer energie kost om vochtige lucht te verwarmen?

Het steeds lager zetten van je cv-ketel aan de ene kant en het toepassen van isolerende maatregelen is een spel. Hoe kun je zo zuinig mogelijk zijn, zonder comfort te verliezen?

Inmiddels zijn er 14.865 deelnemers aan 52wekenduurzaam.

8 februari 2021: We zijn inmiddels te aan weektip 6: Deel je Groene Hart. We gaan stilstaan bij het waarom van onze duurzame stappen, voor wie zetten we die eigenlijk? Voor wie klopt ons groene hart? Laat het ze weten want het is eind deze week immers Valentijnsdag.

Goed voor onze planeet zorgen, doe je meestal niet alleen voor de planeet en jezelf. Jouw gedrag heeft ook directe gevolgen voor de mensen om je heen en de generaties na jou.

Beeld je eens in: voor wie doe jij mee aan 52wekenduurzaam?

Misschien voor je kinderen, omdat zij nog een tijdje voort moeten op deze planeet. Voor je geliefde, met wie je samen prachtige reizen maakt en eindeloos wil verdwalen op bergpaadjes en in dichte bossen. Of in naam van je opa, die jou leerde om je eigen groente te kweken zonder bestrijdingsmiddelen.

Weet je wie het voor jou is? Dan is de kans groot dat je nóg meer gemotiveerd raakt om duurzamer te leven.

Deze week houden we het simpel. Print de Valentijnskaart uit en verstuur hem naar degene voor wie jouw groene hart klopt. Degene die jou aan het hart gaat en voor wie jij de planeet met zorg wil behandelen. Je kunt kiezen uit vijf versies.

Op de achterkant van de kaart hebben we wat opties gegeven voor duurzame avontuurtjes om samen te beleven. Je kunt daar bijschrijven waarom deze persoon zoveel voor je betekent.

Print hem in kleur (PDF). Vouw hem dubbel en plak hem dicht. Schrijven en versturen maar. Print hem in zwart-wit (PDF) en kleur hem zelf in. Vouw hem dubbel en plak hem dicht. Schrijven en versturen maar. Inmiddels zijn er 14.694 deelnemers aan 52wekenduurzaam.

Zie ook: Verstuur Je Valentijskaart Digitaal –  Spaar de Bomen: Kies Voor een Digitale Kaart – The Path of A FairMail Card by FairMail

Milieupositivist of activist? In de wereld van duurzaamheid is er een traditie van gepassioneerde mensen die op de barricade springen om onrecht voor planeet, mens en dier te bestrijden. Milieuactivisme.

Dit hebben we hard nodig. Toch is er ook een grote groep mensen die dan afhaakt. Die het te extreem of te streng vindt. En toch willen we zorgzamer met onze planeet omspringen? Hoe dan? Laura gaat deze keer in gesprek met ‘onze eigen’ Serge Calon, initiatiefnemer van onze campagne en milieupositivist.

We bespreken waarom dat ook nodig is, hoe dit mogelijk de grote massa WEL meekrijgt en hoe ze elkaar kunnen versterken – ook al wekt dat soms felle discussies op.

2 februari 2021: Z0, het is alweer tijd voor de weektip nummer 5: Word Sherlock Holmes van je afval

Deze week behandelen we een thema met een luchtje. We gaan er aan snuffelen en bekijken hoe we het weer fris kunnen krijgen.

Nederland wil in 2050 volledig circulair zijn. Dat is een Nederland waarin afval niet bestaat. Een flinke uitdaging dus! En een thema dat zich niet in één week laat behandelen. Daar gaan we zeker nog op terugkomen.

Laten we beginnen met het avontuur. Deze week word je Sherlock Holmes van je eigen afval… Ga eens onderzoeken wat je allemaal aan verpakking en afval over de drempel van je huis verzamelt, en wat je vervolgens weer weggooit.

Inmiddels zijn er 14.548 deelnemers aan 52wekenduurzaam.

Gemiddeld gooien wij als Nederlander 500 kilo aan afval weg. Maal 17,5 miljoen. Dat is me een berg! Daarbij gaat veel energie verloren én creëren we veel CO2 doordat we nog veel te veel verbranden.

De meeste mensen denken dat recyclen de beste manier is om dit op te lossen, maar dat klopt niet. Daarom willen we onszelf deze week eens bewust maken van wat afval is, en hoe we daar beter mee kunnen omgaan om ECHT een duurzame stap te maken.

Het is deze week bovendien de Week van de Circulaire Economie’. Overal in Nederland wordt discussie gevoerd over hoe we in 2050 volledig circulair kunnen zijn – oftewel alle grondstoffen te hergebruiken. Het perfecte moment dus om hier zelf eens goed naar te kijken: hoe ga jij om met afval?

Eigenlijk is afval heel vreemd. In de natuur bestaat het helemaal niet. Alles wat sterft vormt weer voeding voor nieuw leven. In de natuur is alles circulair. Wij mensen putten echter heel veel grondstoffen uit en zorgen via ons consumptiepatroon met veel slecht afbreekbare stoffen voor enorme milieu-impact. Daar gaan wij verandering in brengen!

In het filmpje worden de zogenaamde R’en toegelicht om te komen tot een leven zonder afval. Het is als een ladder, waarin je onderaan (bij nummer 1) begint om de meeste impact te maken. En als het goed is heb je na nummer 5 dan helemaal niets meer over. Yes!

Refuse – weigeren: Een leven zonder afval begint met afval weigeren. Door nee te zeggen tegen afval. Door een plastic zakje te weigeren, je eigen flesje water mee te nemen en door bijv. steeds minder etensverpakkingen in huis te halen.

Reduce – verminderen: Door minder te kopen haal je minder in huis en hoef je ook minder weg te gooien. Probeer minder koopjes na te jagen en te gaan voor kwaliteit.

Reuse – hergebruiken: Hoe langer je een product gebruikt, hoe beter. Dus kijk hoe je iets een tweede leven kunt geven (upcycling), kunt ruilen of kunt repareren. En kijk welke wegwerpartikelen je kunt vervangen.

Recycling: Pas als je een product echt niet meer kunt gebruiken, zorg dan dat het op de goede manier verwerkt wordt.

Rot – composteren: Als het goed is heb je nu alleen nog organische dingen over zoals sinaasappelschillen, houten tandenborstels of biologisch afbreekbare verpakkingen.

Kleine stap (alle stapjes helpen): Verzamel een week aan afval, inclusief álles! Heb je net al je afval weggebracht, dan begin je vandaag met opsparen. Wat komt er binnen? En wat gaat er weer uit? Word de Sherlock Holmes van jouw afvalstroom. Durf je jouw afval-selfie te delen? Neem je afval onder de loep. Wat is jouw grootste afvalstroom, en hoe zou jij die kunnen verkleinen? Zie tips voor inspiratie. Bedenk jouw eerste kleine stap aan de hand van de 5 R’en. Hoe hoger op de ladder, hoe beter.

Stapje groter: Bedenk aan de hand van iedere R een extra stap die je kunt nemen. Refuse: Waar ga jij deze week een eerste stap zetten om je boodschappen verpakkingsloos in te slaan? Bijvoorbeeld op de markt of in een winkel waar je met je eigen zakjes en bakjes terecht kunt? Reduce: Sta je op het punt om iets te kopen deze week. Denk dan nog eens goed na. Heb je het echt nodig? Kun je het tweedehands kopen of van iemand lenen? Of misschien bedenk je nog wel een ander alternatief. Reuse: Misschien kun je iets repareren, je glazen jampotjes hergebruiken om er nootjes in te doen, een oud T-shirt pimpen? Misschien kun je iets waarvan je op het punt stond om het weg te gooien, kado doen aan een ander?

Recycle: Heb jij je recycling op orde? Loop jouw afvalstromen nog eens na en kijk waar je kunt verbeteren. Rot: Scheid je jouw GFT? Misschien kun je je eigen composthoop maken in je tuin, of een Bokashi of wormenhotel op je balkon?

Is dit peanuts voor je? Kijk dan of je anderen om je heen kunt inspireren dit ook te doen. Maak het makkelijk en leuk voor elkaar.

Help je ons weer verder mee om de groene golf groter te maken?

Minder afval = minder verbruik van grondstoffen = minder vervoer = minder energieverbruik = minder milieuschade en minder CO2 uitstoot. Door als Sherlock Holmes je afval te bekijken, de uitdaging met jezelf aan te gaan, houd je het luchtig en krijg je misschien zelfs lol in de weg naar minder afval.

Verpakkingsloze producten zijn meestal verser en gezonder (minder E-nummers, toegevoegde suikers of zout) dan de verpakte broertjes en zusjes.

Door het kopen van minder spullen (reduce) en producten te hergebruiken en repareren (reuse) kun je veel geld besparen.

Geïnspireerd door Elisah Pals van Zero Waste Nederland? Kijk de masterclass.

Op zoek naar meer tips om te leven zonder afval? Of wil je helpen met verspreiden van raamstickers bij winkels waar je verpakkingsloos kunt shoppen? Vind alle info op de site van  Zero Waste Nederland.

25 januari 2021: Zo, het is tijd voor de vierde weektip: Maak een vogelparadijsje. Ze fladderen, kwetteren en het zijn onze gevleugelde vrienden. Maar het gaat niet zo goed met ze en ze hebben onze hulp nodig. We gaan de vogels in onze omgeving helpen, zodat ze goed de winter doorkomen en ze zich in grote getalen kunnen voortplanten in de lente (oelala). Zo helpen we het vergroten van de biodiversiteit.

We gaan zorgen voor Voedsel, Veiligheid en Voortplanting (voldoende broedplekken). De drie V’s.

En natuurlijk gaan we ook genieten. Even stil staan bij de pracht van de natuur. Hoe lekker is het om wakker te worden met het gefluit van vogels!

Inmiddels zijn er 14.044 deelnemers aan 52wekenduurzaam.

Het landschap in Nederland verarmt en daardoor hebben we steeds minder én minder soorten vogels, insecten en planten. Biodiversiteit noemen we dat.

We hebben er namelijk nogal een handje van om onze tuinen, parken en landbouwgronden netjes aan te harken. Daar houden vogels niet van, die houden juist van een beetje rommelig.

Ten eerste verdwijnen daarmee alle lekkere vogelhapjes. Op de meeste akkers in Nederland wordt er namelijk nog maar één soort gewas gekweekt en worden alle andere wilde bloemen en kruiden doodgemaakt met bestrijdingsmiddelen. Dat lijkt lekker praktisch en opgeruimd, maar dat is funest voor insecten en daarmee dus ook voor vogels, die deze insecten eten. En ook in de stad is er te weinig groen en gebloem voor insecten en vogels.

Ten tweede zorgt al dat eentonige landschap in de polder en de stad ervoor dat er veel minder schuil en broedplaatsen zijn voor vogels. Die houden namelijk van heggen, struiken en klimplanten om zich in te verstoppen én hun nesten in de bouwen.

Huizen hebben geen kieren meer, de heg is verdwenen uit het straatbeeld en op akkers hebben natuurlijke perceelafscheidingen van bijvoorbeeld de meidoorn plaatsgemaakt voor saaie hekjes. Bovendien worden jonge vogeltjes in de stad ook vaak gedood door katten.

Groot alarm dus. Red de vogels! Daarmee help je trouwens de hele biodiversiteit in je omgeving te vergroten.

Zorg voor voer. Strooi vogelzaadjes, hang een pot (zoutloze!) pindakaas op en rijg een pindasnoer. Vetbollen zijn in de winter ook lekker. Op de site van de vogelbescherming vind je allerlei soorten voer en voederhuisjes. Zet een schaal neer met water. Water vergeten mensen vaak, maar is zeker in de stad belangrijk. Heb je al een vogelkastje? Veeg die dan schoon. Vogels nestelen graag in een schoon huisje.

Geniet van al het gefladder en gefluit om je heen. ’s Ochtends als je gaat wandelen of joggen, als je uit je raam kijkt en straks in de lente als de vogels je weer wakkerfluiten. Enneh, wees je ervan bewust dat dit niet vanzelfsprekend is. Dankzij jou zijn er een stuk meer blije vogels.

Zorg voor extra broedplaatsen en hang in de winter al vogelkastjes op of maak ze zelf, leuk met je kinderen. Zorg dat ze uit de volle zon en wind hangen en een beetje beschutting hebben van bijvoorbeeld een klimop. Een nestkast op je gevel onder de dakpannenrand kan ook, daar houden zwaluwen weer van.

Kijk op Mijn Vogelparadijs welke vogels er in jouw omgeving leven en welke vogelkastjes je dus het beste kunt aanschaffen. Zelf maken? Check het hier! Zoek een oude plank of ga naar een tweedehands bouwmarkt en maak je eigen ontwerp.

Zorg voor voldoende schuilplaatsen in je tuin of je buurt en overweeg om een heg, klimop of andere klimplant tegen de schutting te zetten. Deze beschermen ook tegen katten of grote vogels. Maak een takkenril: leg snoeiafval op een hoop achterin je tuin. Geweldige schuilplek voor vogels én trekt allerlei smakelijke insectjes aan waar de vogels weer van smullen. Egels houden er trouwens ook van.

Heb je een poes? Geef hem een belletje aan zijn halsband. Zo horen vogels hem aan komen sluipen.

Heb je geen tuin, maar alleen een balkon? Ook daar kun je water en voer ophangen of van de lente een plantenbak vullen met zaadjes voor veldbloemen. En misschien kun je er wel een klimklant laten groeien van het voorjaar, zodat vogels zich kunnen verstoppen. Ook tegen je huis of in het parkje om de hoek kun je een vogelhuisjes bevestigen.

Zelfs geen balkon? Wip dan een tegel uit de stoep voor je gevel en strooi daar van de lente wat zaadjes. Of kijk in je buurt of je ergens een vogelkastje of pindasnoer kan ophangen. Hoe kan jij de vogels in jouw buurt een handje helpen?

Doe mee aan de Nationale Tuinvogeltelling in het weekend van 29, 30 en 31 januari. Schoolpleinen zijn ook vogelvriendelijk te maken, en dan trouwens ook veel leuker om op te spelen. In samenwerking met IVN natuureducatie en de vogelbescherming kun je een project starten op de school van je kind.

18 januari 2021: Maak je borst maar nat. Het is tijd voor de derde week tip. Je voelde het misschien al aan je water. Blue Monday. Deze maandag is officieel de meest depressieve dag van het jaar. Je gelooft het niet, maar we gaan iets verrassends doen dat je juist enorm gaat helpen om je weer fris en fruitig te voelen…

Inmiddels zijn er 13.914 deelnemers aan 52wekenduurzaam.

In de eerste plaats kost warm douchen veel energie en water. Als je warm doucht sta je bovendien ongemerkt lang onder het water, gemiddeld zo’n 9 minuten per persoon. Koud douchen zorgt er dus voor dat je ook korter doucht.

Maar er is nog een belangrijke reden. Koud water, in combinatie met beweging en diepe ademhaling, geeft een heerlijke frisse start van je dag. Je voelt je wakker, je hebt focus en je krijgt er energie van.

En dat niet alleen, er zijn aanwijzingen dat het je immuunsysteem ook sterker maakt. A cold shower a day keeps the doctor away! En dat kunnen we in deze Corona-tijd wel gebruiken toch?

Dat is je directe beloning van deze weekopdracht. Enneh, we gaan rustig opbouwen, dus je kunt precies kijken hoever je wilt gaan. Veel plezier!

Time op dag 1 hoelang je normaal doucht. Zet op dag 2 een timer en douche minstens een minuut minder. Dit kun je per dag verder uitbouwen. Kijk of je maximaal 5 minuten per dag kan douchen. Na het warme water gooi je een plens koud water in je gezicht. Goedemorgen!

Na het warme water douche je koud af. Bouw het voorzichtig op. Je begint met je polsen, voeten en je hoofd. Heb je zin om verder te gaan? Zie tips hoe je dit doet.  Voordat je onder de douche springt doe je een korte intensieve lichaamsbeweging, eventueel uitgebreid met de ademhalingsoefeningen volgens de Wim Hof methode. Je zult zien dat het koud douchen dan veel gemakkelijker wordt.

Lukt het je om aan het einde van de week een keer alleen nog maar koud te douchen? Voordeel: dan douche je waarschijnlijk ook een stuk korter. Neem deze week je doucheritueel eens onder de loep. Een paar vragen: Wanneer en hoe vaak douche jij eigenlijk? Hoe lang? En waarom? Wat biedt het douchen jou? Zijn er andere manieren om dat gevoel te bereiken? Wat zijn jouw redenen om deze gewoonte te willen doorbreken? Is het wel nodig om iedere dag te douchen? Of is het voldoende om je op een andere manier op te frissen?

De grootste stap: Koud douchen is je dagelijkse ritueel geworden. Warm douchen doe je niet vaak meer.

11 januari 2021: Mooi hoor. Inmiddels zijn er 12.427 deelnemers aan 52wekenduurzaam.

De tweede weektip is: Loop je warm. Hee jij daar, vanuit die luie lockdownstoel kan je de wereld niet redden.

Dus sta op en ga met ons mee naar de uitdaging van week 2. Energie en zin gegarandeerd!

We gaan onszelf warm lopen. Hoe? Letterlijk en figuurlijk! Letterlijk door deze week daar waar we kunnen de auto te laten staan en te gaan lopen. Of te fietsen. Of te dansen. Want wanneer pak jij de auto, terwijl je ook best te voet of met de fiets kunt gaan?

Figuurlijk gaan we ons deze week ook warm lopen. Want als je ergens warm voor loopt, dan doe je het met plezier. En dat is waar het volgens ons ook om gaat. Duurzamer worden met plezier!

Veel van ons gebruiken de auto nog vaker dan nodig. Dat geeft uitstoot, en heeft direct effect op de luchtkwaliteit. Zeker ook in je eigen wijk.

Dat geldt ook voor de vele pakketjes die we aan huis laten bezorgen tijdens de lockdown. De uitstoot wordt significant minder als we die bij een pakketpunt laten bezorgen, in plaats van dat de bezorger elk huis langs moet rijden.

Maar ook: Een mens die beweegt, is fitter, bewuster en heeft zin om iets voor zijn omgeving te betekenen. Voor ons een van de belangrijkste bouwstenen van een duurzame leefstijl: goed in je lijf en je vel zitten. Ook een vorm van warmlopen dus.

Kleine stap: Neem deze week een bewuste beslissing om een keer niet de auto te nemen, en dat ritje lopend te doen of met de fiets. Geen auto, maar bestel je wel een pakje deze week? Laat die dan bezorgen bij het pakketpunt en loop of fiets daarheen. Hoe kan jij nog meer in beweging komen deze week? Vind de lol in bewegen. Iets wat bij je past. Zorg ervoor dat je regelmatig eventjes beweegt. Wees trots dat je goed zorgt voor je lijf én je omgeving.

Stapje groter: Gebruik je auto deze hele week niet. Behalve als het voor werk echt nodig is. Doe al het andere lopend, op de fiets (of met openbaar vervoer). Onderzoek welke manier van bewegen goed bij je past en kijk hoe je dat structureel kunt inbouwen in je week. Het is januari, een goed moment om je sport en beweegroutine weer eens onder de loep te nemen. Wij geloven in ‘leuk en makkelijk’. Dan houd je het vol en krijg je er zelfs zin in. Want wie zegt dat bewegen serieus moet zijn? Dus in welke beweging heb jij zin? De stille polder inrennen voor dag en dauw, tikkertje of sporten met je kinderen, dampende salsa met je lief? Wanneer is het makkelijk in te plannen? Is dat voor jou de ochtend?

Of liever een ander moment van de dag? Doe je het alleen, of samen? Samen geeft vaak een stok achter de deur én is gezelliger. Met wie beweeg jij met plezier? Zet je CV een graadje lager dan normaal deze week. Als je het koud krijgt dan ga je lekker bewegen. Wat zijn jouw beweegredenen om duurzamer te gaan leven? In wat voor wereld wil jij graag leven? Voor jezelf en (je) kinderen? Schrijf dat kort en krachtig op. Het zal je pad naar een duurzamere leefstijl gemakkelijker maken als je duidelijk hebt wat jouw drijfveren zijn. Begin een notitieboekje waarin je de rest van het jaar noteert wat je bevalt.

7 januari 2021: Geweldig. Het aantal deelnemers blijft maar groeien en zit inmiddels al boven het dubbele van de 5000 deelnemers die werden verwacht. Inmiddels zijn er al 11.492 deelnemers aan 52wekenduurzaam.

4 januari 2021: Wow, inmiddels zijn er 9642 deelnemers aan 52wekenduurzaam.

1 januari 2021: We zijn begonnen! Gelukkig nieuwjaar! Met 7307 deelnemers  gaat 52wekenduurzaam fris en fruitig van start in 2021. Mensen die zich en masse aanmeldden, hun vrienden, familie en collega’s optrommelden.

De eerste weektip is: Eet je kastjes leeg. We gaan deze week opeten wat we in huis hebben. Oftewel: we gaan onze keukenkastjes, koelkast en vriezer leegeten. Dat geeft als grote bonus dat we ook onze voorraad opruimen, wellicht wat energie besparen en lekker veel ruimte in ons hoofd scheppen. Een goed begin van het nieuwe jaar dus.

If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito – Dalai Lama

12 december 2020: 52wekenduurzaam nodigt je uit om je eigen leven stap voor stap duurzamer te maken. Een jaar lang iedere week een kleine verrassende en duurzame stap.

52wekenduurzaam nodigt je uit om je eigen leven stapje voor stapje duurzamer te maken. We focussen op acties die ons leven leuker, mooier, gezelliger, goedkoper en gezonder maken. Want dan is het veel makkelijker vol te houden én bereiken we meer. Win-win dus. We geven iedere week een nieuwe uitdaging.

Om te zien of het bij je past. Word je er gelukkig van, dan hou je het vol. Zo niet, dan skip je het. Wij onderzoeken wat er wel kan. Uitdagend, leuk, leerzaam en gratis. Loop je een stukje met ons mee?

Wij denken dat we met elkaar op een gemakkelijke manier veel duurzamer kunnen worden. Door elkaar te inspireren en uit te dagen. Door leuke en verrassende dingen te onderzoeken. Om zo je eigen versie van een duurzame leefstijl te ontwikkelen.

We streven naar 5000 deelnemers in 2021. Hoe meer mensen meedoen, hoe beter. Voor onze Totale Impact Score, maar ook voor jezelf, want samen is veel leuker dan alleen. Dus geweldig als je nu al je gezin, je buren, vrienden en collega’s inspireert om ook mee te doen.

Afval recyclen en minder autorijden of vliegen kennen we wel. De uitdaging die we je geven is vaak net even anders dan je gewend bent van het thema duurzaamheid. Creatiever. Verrassend. Jouw tips daarbij kunnen we gebruiken! Heb jij  een inspirerende duurzame gewoonte die je met ons wilt delen? Iets waar je trots op bent en wat je gemakkelijk afgaat? Laat het ons weten.

52wekenduurzaam start op 1 januari 2021. Tot nu toe zijn er 7307 deelnemers. Doe ook mee.

3 Reacties

 1. JoAn Reinhoudt zegt:

  12 december 2020 om 12:01 | Permalink

  Mag ik meedoen?

 2. Erik van Erne zegt:

  12 december 2020 om 12:08 | Permalink

  @JoAn

  Tuurlijk mag jij meedoen. Even aanmelden op 52 weken Duurzaam

 3. Erik van Erne zegt:

  30 maart 2021 om 22:28 | Permalink

  Utrecht gaat de strijd voor groenere tuinen aan in NK Tegelwippen

  De gemeente Utrecht neemt het in het NK Tegelwippen op tegen andere grote gemeenten zoals Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Breda en Leeuwarden. Utrecht zet in op minimaal 10.000 tegels die door bewoners worden vervangen door planten, bloemen of gras. De stad die de meeste betegelde plekken groener krijgt, wint. Een groene tuin is goed voor het opvangen van regenwater, in de zomer koeler, en een aangenamere plek om te zijn voor zowel mensen als insecten en vogels.

  Voor het NK Tegelwippen werkt de gemeente Utrecht samen met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de Duurzame Week. Door samen op te trekken, willen de drie partijen nog meer bewoners informeren en inspireren om samen Nederland een stukje groener te maken

  Kees Diepeveen, wethouder openbare ruimte: “Minder tegels en meer groen, het klinkt simpel. En dat is het ook. In de openbare ruimte vervangt de gemeente asfalt of stenen voor groen waar dat kan. Bijvoorbeeld bij de herinrichting van het Malieblad, maar ook op de Eykmanlaan. Ook op kleinere schaal kunnen we veel bereiken, bijvoorbeeld door een deel stoeptegels te vervangen voor een kleine strook of blok aan groen, zoals op de Oranjerivierdreef.

  Maar we kunnen het niet alleen. Slechts 40% van de buitenruimte in Utrecht is van de gemeente. De andere 60%, meer dan de helft van alle buitenruimte, is van particulieren en bedrijven. Daarom wil ik alle inwoners van de gemeente Utrecht oproepen om een paar tegels te wippen en te vervangen voor groen of een geveltuintje. Samen maken we het verschil!”

  Alle bewoners met een tuin kunnen meedoen. Wip jouw tegels en meld het aantal gewipte tegels op http://www.nk-tegelwippen.nl. Alleen dan tellen de gewipte tegels mee en maken we als Utrecht kans om het NK Tegelwippen te winnen.

  Bewoners kunnen hun tegels inleveren bij één van de drie afvalscheidingsstations in Utrecht. Maar ze kunnen ook een afspraak maken om de tegels te laten ophalen. Dat kan op http://www.utrecht.nl/tegelophaalactie.

  Met het NK Tegelwippen maken we Nederland samen een stukje groener. Dit doen we door tegels te vervangen voor planten. Op http://www.duurzameweek.nl/nk-tegelwippen staat alle informatie voor bewoners uit de gemeente Utrecht: hoe kun je meedoen, hoe kun je je tegels laten ophalen en er staan tips en inspiratie.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (686)
 • Agenda (3.270)
 • Biologisch (117)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (865)
 • Communicatie (376)
 • Cradle to Cradle – Circulair (524)
 • Design (239)
 • Dieren (178)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.386)
 • Educatie (352)
 • EEN-Armoede (251)
 • Energie en Besparing (3.607)
 • Europa (29)
 • Evenementen (202)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (315)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (33)
 • Greenwashing (120)
 • Hergebruik-Kringloop (327)
 • Iets anders (397)
 • Int. Samenwerking (192)
 • Investeren (142)
 • Joe Biden – Barack Obama (118)
 • Kerst (123)
 • Klimaat (1.706)
 • Licht (393)
 • Lucht (34)
 • Mensenrechten (171)
 • Milieu (754)
 • MVO (112)
 • Natuur (773)
 • Nederland (34)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (127)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (232)
 • Vakantie (83)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (1.587)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (303)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • De Volledig Elektrische Rigitrac SKE 50 Electric Tractor by Rigitrac
 • Zonnepark Trekweg A6: Gelegen Tussen De A6 En De Trekweg In Almere by RVB
 • Alle 120 Basisscholen In Gemeente Utrecht Van Het Aardgas Af
 • Flatmate Energiebesparende Douchewarmtewisselaar Voor 97 Huurwoningen De Alliantie
 • Duurzaamheidsparagraaf Taxaties Doorontwikkeld Voor En Door Steeds Meer Partijen by DGBC
 • ENGIE Vernieuwt Waterkrachtcentrales Bervercé (9 MW) en Heid de Goreux (8 MW)
 • Hoe Dump Je Veilig En Milieuvriendelijk Oude Laptops 
 • Financiële Impuls Van 300 Miljoen Euro Voor Regionale Ontwikkelmaatschappijen (ROM’s)
 • Flowbatterij Havengebied Rotterdam Drijvend Laadstation Elektrisch Varen by Greenchoice
 • Green Deal H2-Wijken: Praktische Toepassing Waterstof Als Warmtevoorziening In Woonwijken
 • Groenste Ondergrondse Fietsenstalling Stationslein Zwolle Met 5.800 Stallingsplekken Geopend
 • ICO Windpark Met Elf Windturbines Haven Van Zeebrugge: Stroom Elektrische Auto’s by ENGIE
 • Online Kansspelen: Wat Zijn De Do’s En Don’ts?
 • Een Duurzame Uitvaart: De Mogelijkheden Voor Een Duurzame Uitvaart
 • Uitstoot Broeikasgassen Acht Procent Lager In 2020 by CBS
 • Het Verband Tussen Gezondheid En Actief Reizen: Lopen Gunstig Voor Gewicht by KiM
 • De Nationale Bruggenbank: Van Overheden, Voor Overheden – Hergebruik Bruggen by AmRoR
 • De EV Experience Op Formule 1 Circuit Zandvoort: The Future is Electric – Ervaar Elektrisch Rijden
 • Waterstofevent Is Waterstof Uw Toekomst: Kansen Voor Tankstations & Mobiliteit by NWBA
 • Nieuw Waterstof Binnenvaartschip Antonie In Ontwikkeling Dankzij 4 Miljoen Euro Subsidie
 • Links

  Milieunet op..