Wakker Dier Liegebeestverkiezing 2022: Boeren Houden Van Koeien Is Het Liegebeest Van 2022
Geschreven op 22-8-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Dieren, GreenwashingUpdate 7 september 2022: De campagne Boeren houden van koeien is verkozen tot het grootste Liegebeest van 2022.
Die campagne schetst een veel te rooskleurig beeld van het leven van een melkkoe.
De campagne kreeg maar liefst 63 procent van de 21.675 stemmen bij de veertiende Liegebeest Verkiezing. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Het is goed om te zien dat de consument de mooie praatjes van de zuivelsector niet langer pikt.”
‘Wij boeren zorgen goed voor onze koeien’ klinkt het in de commercial van Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt, een vereniging van jonge boeren. Er lijkt weinig mis met het leven van koeien. Ze kunnen ‘lekker chillen als ze dat willen’ en worden ‘met zorg gemolken’. Hilhorst: “Klinkt prachtig natuurlijk. Maar helaas zorgen veel boeren vooral goed voor hun eigen hachje.”
In de praktijk staan koeien vaak op harde vloeren in vieze stallen. Mede hierdoor heeft jaarlijks meer dan de helft van de koeien last van ontstekingen aan haar klauwen (voeten). En nooit eerder gaven koeien zo veel melk: gemiddeld 9.200 liter per jaar. Dat is zo hard werken, dat ze na gemiddeld zes jaar uitgeput worden afgevoerd. Hilhorst: “Het wordt tijd dat de zuivelsector het eerlijke verhaal vertelt.”
Ook de tweede plaats gaat naar de veehouderijsector. De geitensector ontving 20 procent van de stemmen. De campagne Ontdek de geit beweert dat geiten in Nederland ‘optimaal welzijn’ genieten. In de praktijk overlijden veel babygeitjes binnen twee weken, onder andere door slechte zorg. Hun moeders komen nooit buiten en hebben geen plek om te klimmen; een basisbehoefte voor geiten.
De Liegebeestverkiezing is ook dit jaar effectief gebleken: drie van de vijf kandidaten beloofden al snel na hun nominatie beterschap. Snackproducent Van Dobben stopt met plofkip. Supermarkt Plus jokt niet meer over ‘vrij rondlopende’ kalfjes en Jumbo verwijdert een claim over ‘natuurlijk gedrag’ van tilapia van zijn website.
Dit is de veertiende editie van de Liegebeestverkiezing. Wakker Dier ontmaskerde al tientallen bedrijven die consumenten voor de gek hielden over dierenwelzijn. Verbloemende reclamepraatjes zetten consumenten op het verkeerde been en verpesten de markt voor écht diervriendelijkere producten.
23 september 2021: Wakker Dier roept de Keurslager uit tot het grootste Liegebeest van 2021. De slagersvereniging kreeg maar liefst 40 procent van de 17 duizend stemmen.
“Veel mensen vertrouwen hun Keurslager en denken dat het daar wel goed zit met dierenwelzijn. Ze voelen zich duidelijk bedonderd nu ze weten dat er plofkip in de vitrine kan liggen,” zegt Kenny Oostrik van Wakker Dier.
De Vereniging van Keurslagers doet op zijn website diverse claims op het gebied van dierenwelzijn, zoals ‘leveranciers hebben oog voor dierenwelzijn’ en ‘hoge kwaliteitseisen’. Maar de vereniging stelt helemaal geen dierenwelzijnseisen aan het assortiment van de leden.
Kenny Oostrik: “Elke Keurslager bepaalt zelf wat hij verkoopt. En dat kan ook dierenleed zijn dat supermarkten wél in de ban hebben gedaan.”
18 september 2021: Wakker Dier trok de nominatie van Olvarit terug. Het merk gebruikt plofkalkoen in babyvoeding, maar stapt over op kalkoen met beter welzijn. Ook de nominatie van vleesmerk Meatlovers kwam te vervallen, nadat deze beloofde de misleidende claims over stressloze kalfjes aan te passen.
17 september 2021: Wakker Dier trekt vleesmerk Meatlovers terug uit de Liegebeestverkiezing 2021. Het merk stopt met misleiding over het welzijn van kalfjes.
Eerder beweerde het bedrijf onder andere onterecht dat de kalfjes stressloos leven en buiten grazen. Kenny Oostrik van Wakker Dier: “De waarheid is dat kalfjes leven in kale, dichte stallen en ze komen zeker nooit buiten.”
Vleesmerk Meatlovers is onder andere te koop bij supermarkt Jumbo. De misleiding over stressloos leven en grazen in de wei stond op de website en is inmiddels verwijderd.
Op de verpakking van het kalfsvlees staat dat de dieren leven in ruime, diervriendelijke stallen. Dit wordt zo snel mogelijk aangepast volgens het vleesmerk.
Er zitten nog vier kandidaten in de verkiezing; Keurslagers, het PlanetProof-keurmerk voor zuivel, Olvarit en de kipsector. Consumenten hebben nog enkele dagen de tijd om te stemmen op de meest leugenachtige kandidaat. Op 22 september maakt Wakker Dier bekend wie het grootste Liegebeest van 2021 is.
2 september 2021: Het is weer zover: de jaarlijkse Liegebeestverkiezing is geopend. Ook dit jaar zijn er weer vijf bedrijven genomineerd die met misleidende praatjes en plaatjes producten vol dierenleed aansmeren.
De dieren die schuil gaan achter deze Liegebeesten leiden een verschrikkelijk leven. En dat voor producten die over de toonbank gaan als een zogenaamd ‘bewuste’ keuze.
Maak een vuist tegen het verbloemen van dierenleed. Stem nu op jouw grootste Liegebeest! Op woensdag 22 september maakt Wakker Dier de winnaar bekend.
Wakker Dier nomineert vandaag vijf kandidaten voor de Liegebeestverkiezing 2021. Het gaat om de merknaam ‘Keurslager’, het ’stressloze’ kalfsvlees van Meatlovers, het ‘strenge’ zuivelkeurmerk PlanetProof, de ‘pure’ babyvoeding van Olvarit en plofkip met ‘optimaal welzijn’ in een gesubsidieerde reclamecampagne van de kipsector. Mensen kunnen vanaf vandaag stemmen op het grootste Liegebeest.
Keurslagers pronken met claims als ‘het beste vlees’. Maar velen verkopen dierenleed dat supermarkten al lang in de ban hebben gedaan, zoals plofkip en industrievarken.
Een kipcampagne met EU-subsidie jokt dat plofkippen onder ‘de beste omstandigheden’ leven met dierenwelzijn als topprioriteit. Fake news dus.
Keurmerk PlanetProof houdt je voor de gek. Ze pronkt met ‘strenge welzijnseisen’ en ‘gezonde koeien’. Maar de dierenwelzijnseisen stellen maar weinig voor.
‘Pure ingrediënten’ van dieren die in een ‘gezonde omgeving leven’ aldus Olvarit. Och wat puur, plofkalkoenen die letterlijk ziek worden van leven in hun eigen poep.
Flinke leugens van Meatlovers: de kalfjes zouden stressloos leven en buiten grazen. Wat een onzin! Ze leven in kale stallen en komen nooit buiten.
1 oktober 2020: Kloeke Kip is de winnaar van de Liegebeestverkiezing 2020. De plofkipgigant uit het Limburgse Grubbenvorst spreekt over “eerlijke kip”, “stressvrij” en “een focus op het welzijn van het dier”.
Volgens Kenny Oostrik van Wakker Dier is dat “klinkklare onzin. Kloeke Kip wil doorgroeien naar een gigastal van één miljoen plofkippen. Dat heeft helemaal niets met dierenwelzijn te maken.”
De andere genomineerden bleven ver achter op winnaar Kloeke Kip (43 procent van de stemmen). De ‘Nederland draait op zuivel’-campagne van de Nederlandse Zuivel Organisatie NZO is goede tweede met 28 procent, “verantwoorde kweek” en “duurzame visserij” van ASC en MSC met onverdoofd geslachte vissen kreeg 17 procent van de stemmen, en “plantaardige” margarine van Zeeuws Meisje mét melkbestanddelen kwam uit op 9 procent. De “kleinschalige” zuivel uit een megakoeienstal van Gijs is eerder al uit de verkiezing teruggetrokken, nadat Gijs etiket en stalgebruik aanpaste.
Kloeke Kip verzette zich tegen de Liegebeest-nominatie en noemt haar stallen in een reactie “de meest duurzame ter wereld”. “Een gotspe,” zegt Oostrik. “De plofkipfabrikant spreekt op haar website onder meer verhullend over ‘kuikens’ en vermijdt angstvallig het woord ‘plofkip’. Het zijn greenwash-praatjes van een bedrijf dat van 250 duizend plofkippen wil doorgroeien naar meer dan één miljoen.”
Kloeke Kip verzette zich tegen de Liegebeest-nominatie en noemt haar stallen in een reactie “de meest duurzame ter wereld”. “Een gotspe,” zegt Oostrik. “De plofkipfabrikant spreekt op haar website onder meer verhullend over ‘kuikens’ en vermijdt angstvallig het woord ‘plofkip’. Het zijn greenwash-praatjes van een bedrijf dat van 250 duizend plofkippen wil doorgroeien naar meer dan één miljoen.”
10 september 2020: Wakker Dier heeft vijf kandidaten genomineerd voor de Liegebeestverkiezing 2020.
Het gaat om de ‘Nederland draait op zuivel-campagne’ van de NZO, ”stressvrije” plofkippen van Kloeke Kip, “verantwoorde kweek” en “duurzame visserij” van ASC en MSC met onverdoofd geslachte vissen, “kleinschalige” zuivel uit een megakoeienstal van Gijs en “plantaardige” margarine van Zeeuws Meisje mét melkbestanddelen.
Sinds 2009 organiseert Wakker Dier jaarlijks de Liegebeestverkiezing om misleiding en leugenachtige uitspraken over dierenwelzijn bloot te leggen. “Sommige bedrijven zijn meesters in het verhullen van dierenleed met mooie praatjes. Zo hoeven ze geen stappen te zetten waar de dieren echt iets aan hebben,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier. “Hierdoor benadelen ze écht diervriendelijker producten.” Mensen kunnen van 10 tot en met 29 september stemmen. Woensdag 30 september wordt de winnaar bekend gemaakt.
18 september 2019: Albert Heijn is gekozen als Liegebeest 2019. De supermarkt dankte zijn nominatie aan de verpakking van de AH kip, waarop “meer ruimte” staat. Terwijl Albert Heijn met 16 kippen op een vierkante meter de kippen juist de minste ruimte geeft – zonder daglicht.
“Dit is een duidelijk signaal aan Albert Heijn dat zijn klanten geen mooie PR-praatjes slikken”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.
De prijs is bedoeld voor bedrijven die consumenten om de tuin leiden met claims over dierenwelzijn die volgens Wakker Dier niet kloppen.
Zie ook: Albert Heijn Misleidt Consument Bij Verkoop AH Kip by Reclame Code Commissie (RCC)
Wakker Dier organiseert de Liegebeestverkiezing al elf jaar. Dit jaar brachten 19.000 mensen hun stem uit, waarvan er 7.000 voor Albert Heijn waren.
AH werd genomineerd vanwege de verpakking van AH Kip. Daar staat op dat kippen meer ruimte krijgen, maar daar klopt niks van volgens de Wakker Dier. Bij de supermarktketen staan er zestien kippen op een vierkante meter, zonder daglicht, stelt Wakker Dier. Daarmee krijgen kippen juist de minste ruimte in vergelijking met andere supermarktketens.
“Dit is een duidelijk signaal aan Albert Heijn dat zijn klanten geen mooie pr-praatjes slikken”, schrijft Anne Hilhorst van Wakker Dier. “Het wordt tijd dat bedrijven die zich schuldig maken aan mooie praatjes eindelijk echt stappen gaan zetten voor dierenwelzijn. En niet het leed achter hun producten verbloemen met gelikte pr-taal”, aldus Hilhorst.
De andere drie genomineerden in de Liegebeest-verkiezing waren teder geproduceerde melkchocolade van Milka, stressvrije Ierse vleesrunderen van Bord Bia en liefdevol afgevoerde lammetjes van Jumbo’s geitenkaas. Jumbo heeft inmiddels gezegd de uitspraak te betreuren en deze te rectificeren.
10 september 2019: Wakker Dier haalt McDonald’s uit de Liegebeestverkiezing 2019. De fastfoodketen was genomineerd omdat die deed alsof hij was gestopt met plofkippen.
Inmiddels heeft de keten deze foutieve claim ingetrokken. “Fijn dat McDonald’s zijn klanten niet meer op het verkeerde been zet, maar echte stappen zet je pas als je gewoon stopt met plofkip en niet alleen advertenties aanpast,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.
26 augustus 2019: Wakker Dier heeft vijf bedrijven genomineerd voor Liegebeest verkiezing van het jaar 2019: ‘enriched’ plofkip van McDonald’s, ‘teder geproduceerde’ melkchocolade van Milka, ‘stressvrije’ Ierse runderen van Bord Bia, ‘liefdevol’ afgevoerde lammetjes van Jumbo en ten slotte de AH kip met de minste ruimte.
De Liegebeest-verkiezing is door Wakker Dier bedacht om wat in de ogen van de groep misleidende claims over dierenwelzijn onder de aandacht te brengen.
Wakker Dier organiseert de Liegebeestverkiezing al elf jaar, om misleiding en leugenachtige claims over dierenwelzijn aan te pakken. “Bedrijven verbloemen dierenleed met mooie praatjes in plaats van echte stappen te zetten voor dierenwelzijn,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier. Hierdoor krijgen diervriendelijkere producten geen eerlijke kans.
Wakker Dier maakt zich bij Jumbo boos over de geitenkaas van de supermarktketen. Geiten die melk leveren voor geitenkaas van Jumbo worden volgens Wakker Dier helemaal niet met veel liefde en aandacht verzorgd zoals de supermarkt claimt. Lammetjes moeten direct na de geboorte weg bij hun moeder en gaan al snel naar een mesterij. Daar zijn de omstandigheden zo slecht, dat zo’n 30 procent vroegtijdig sterft.
Bij Albert Heijn richten de pijlen van Wakker Dier zich op de kipverkoop. Vooral de stelling van AH dat kippen meer ruimte krijgen is de organisatie een doorn in het oog. Wakker Dier stelt dat AH kippen juist de minste ruimte geeft met zestien stuks op een vierkante meter zonder daglicht.
De belofte van teder geproduceerde melk voor chocola van Milka deugt ook niet, aldus Wakker Dier. Kalfjes van melkkoeien worden vlak na de geboorte bij de moeder weggehaald en in eenzame huisvesting geplaatst.
Volgens Wakker Dier doet McDonald’s op zijn website net alsof het bedrijf gestopt is met het gebruik van plofkip. Maar volgens de organisatie maakt de fastfoodketen nog steeds gebruik van een doorgefokt vleeskippenras dat in zes weken tijd uitgroeit tot een vleeshomp van 2,3 kilo.
Albert Heijn en Jumbo waren ook vorig jaar genomineerd. Toen Albert Heijn met zijn Premium Eendenborst en Jumbo vanwege de verkoop van levende kreeften bij Jumbo Foodmarkt. De nominatie van AH werd later ingetrokken en Rabobank werd uiteindelijk uitgeroepen tot het Liegebeest 2018.
U kunt uiteraard weer stemmen op het Liegebeest van 2019. Mensen kunnen van 26 augustus tot en met 15 september stemmen op de meest misleidende claim
3 september 2018:De Rabobank is de winnaar van de Liegebeest verkiezing, die jaarlijks door Wakker Dier wordt georganiseerd. De helft van alle stemmen ging naar de Rabobank. In hun tv-campagne met de slogan ‘Growing a better world together’ doet Rabobank alsof ze de voedingssector wil verduurzamen. In werkelijkheid investeert men in plofkippen, megastallen en fastfoodketens.
De Rabobank stak met de helft van alle stemmen ver boven de andere kandidaten uit. De leugenachtige reclameslogan zorgde voor veel deelnemers. 25.000 mensen brachten hun stem uit, een nieuw record.
Tussen 2012 en 2017 investeerde de Rabobank een slordige 6,8 miljard euro in grote vleesgiganten, zoals fastfoodketens KFC en McDonald’s. Ook financierde de bank de Oekraïense plofkippengigant MHP, die jaarlijks 332 miljoen plofkippen ‘produceert’. Dit zijn bijna evenveel kippen als in heel Nederland.
Campina en ECOstyle eindigen als tweede en derde in de Liegebeest Verkiezing 2018. Campina was genomineerd omdat op de melkverpakking staat dat hun koeien verantwoord oud worden. Terwijl deze dieren meestal voor hun zesde levensjaar naar de slacht gaan. Een gezonde melkkoe in een goede omgeving kan veertien jaar oud worden.
ECOstyle (fabrikant van diervoeding) suggereert met haar merknaam een biologisch keurmerk, terwijl hun hondenvoer plofkip en industrievarken bevat.
24 augustus 2018: Jumbo stopt dit najaar met de verkoop van levende kreeft. Wakker Dier trekt haar daarom terug uit de Liegebeestverkiezing 2018. De supermarktketen was genomineerd vanwege het advies om levende kreeft in te vriezen ter verdoving. Maar levend invriezen is geen bewezen verdovingsmethode.
Er blijven nu nog drie genomineerden over voor de Liegebeesat van het jaar 2018 verkiezing: Campina, Rabobank en ECOstyle.
14 augustus 2018: Wakker Dier trekt Albert Heijn terug als genomineerde voor de titel Liegebeest van het jaar 2018. De supermarktketen was wederom kanshebber, nu met een volgens Wakker Dier nogal dubieuze claim over welzijn van eenden. Albert Heijn heeft echter toegezegd de verpakking van de eendenborst aan te passen, aldus Wakker Dier. “Fijn dat Albert Heijn de consument niet langer om de tuin zal leiden.” Wakker Dier betreurt het wel dat AH alleen de tekst aanpast en niet de toestand.
Er blijven nu nog vier genomineerden over voor de Liegebeest van het jaar 2018 verkiezing: Jumbo, Campina, Rabobank en ECOstyle.
Jumbo Foodmarkt verkoopt levende kreeft. De supermarktketen adviseert om die kreeft een half uur in het vriesvak te leggen voordat deze levend wordt gekookt. Ze houdt haar klanten voor dat de kreeft hierdoor wordt verdoofd. Maar invriezen is geen bewezen verdovingsmethode.
Op zuivelpakken van Campina staat dat de koeien op een verantwoorde manier zo oud mogelijk worden. Terwijl melkkoeien meestal voor hun zesde verjaardag naar de slacht gaan vanwege gezondheidsproblemen. Een gezonde melkkoe kan ruim veertien jaar oud worden.
Vorig jaar startte de Rabobank een verduurzamings-campagne met een bijbehorende tv-spot. Hierin pretendeert de bank dat ze de voedingssector wil verduurzamen. In werkelijkheid investeerde de bank tussen 2012-2017 voor miljarden euro’s in onder andere megastallen, zo blijkt uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer.
Dierenvoeding van het merk ECOstyle is genomineerd vanwege de verwarrende merknaam. Het is namelijk niet biologisch, zoals de naam doet vermoeden, maar gemaakt van industrievlees. Het bedrijf laat weten dat de gebruikte kruiden wél biologisch zijn.
Met de jaarlijkse Liegebeestverkiezing brengt Wakker Dier leugenachtige claims over dierenwelzijn aan het licht. Bedrijven die liegen of misleiden over dierenwelzijn, zetten consumenten namelijk op het verkeerde been. Hierdoor krijgen écht diervriendelijkere producten geen eerlijke kans. Mensen kunnen tot en met 2 september stemmen op de meest misleidende claim. Er hebben al 1390 mensen gestemd. Stem ook.
In de voorgaande jaren won onder andere plofkipgigant KFC met het praatje “don’t worry, eat happy” en sleepte Plus de titel in de wacht vanwege haar Goudse Kaas met stalmelk, waar een afbeelding van een koe in de wei op stond. De kaas is inmiddels gemaakt van weidemelk.
13 augustus 2018: Met misleidende praatjes en plaatjes splitsen bedrijven ons tóch hun producten vol dierenleed in de maag. Laat je horen en stem op het grootste Liegebeest!
Wakker Dier nomineert vandaag vijf kandidaten voor de Liegebeestverkiezing 2018: plofeend van Albert Heijn, levende kreeft van Jumbo, zuivelbedrijf Campina, ECOstyle dierenvoeding en een mediacampagne van de Rabobank.
Wakker Dier organiseert de Liegebeestverkiezing al tien jaar, om misleiding en leugenachtige claims over dierenwelzijn aan te pakken. “Bedrijven gebruiken leugenachtige praatjes om consumenten tóch hun producten vol dierenleed aan te smeren. Heel onsmakelijk.”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.
Albert Heijn bluft over de leefomstandigheden van haar Premium Eendenborst. Maar het vlees is afkomstig van doorgefokte plofeenden, die nooit buiten komen en geen zwemwater krijgen. Albert Heijn is daarom voor het tweede jaar op rij genomineerd. Vorig jaar won AH de verkiezing met een misleidende foto van industrievarkens in de wei.
Jumbo Foodmarkt verkoopt levende kreeft. De supermarktketen adviseert om die kreeft een half uur in het vriesvak te leggen voordat deze levend wordt gekookt. Ze houdt haar klanten voor dat de kreeft hierdoor wordt verdoofd. Maar invriezen is geen bewezen verdovingsmethode.
Op zuivelpakken van Campina staat dat de koeien op een verantwoorde manier zo oud mogelijk worden. Terwijl melkkoeien meestal voor hun zesde verjaardag naar de slacht gaan vanwege gezondheidsproblemen. Een gezonde melkkoe kan ruim veertien jaar oud worden.
Vorig jaar startte de Rabobank een verduurzamings-campagne met een bijbehorende tv-spot. Hierin pretendeert de bank dat ze de voedingssector wil verduurzamen. In werkelijkheid investeerde de bank tussen 2012-2017 voor miljarden euro’s in onder andere megastallen, zo blijkt uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer.
Dierenvoeding van het merk ECOstyle is genomineerd vanwege de verwarrende merknaam. Het is namelijk niet biologisch, zoals de naam doet vermoeden, maar gemaakt van industrievlees. Het bedrijf laat weten dat de gebruikte kruiden wél biologisch zijn.
Met de jaarlijkse Liegebeestverkiezing brengt Wakker Dier leugenachtige claims over dierenwelzijn aan het licht. Bedrijven die liegen of misleiden over dierenwelzijn, zetten consumenten namelijk op het verkeerde been. Hierdoor krijgen écht diervriendelijkere producten geen eerlijke kans. Mensen kunnen tot en met 2 september stemmen op de meest misleidende claim.
In de voorgaande jaren won onder andere plofkipgigant KFC met het praatje “don’t worry, eat happy” en sleepte Plus de titel in de wacht vanwege haar Goudse Kaas met stalmelk, waar een afbeelding van een koe in de wei op stond. De kaas is inmiddels gemaakt van weidemelk.
23 augustus 2017: Albert Heijn is door 7.500 stemmers verkozen tot het grootste Liegebeest van 2017. De supermarktketen suggereerde in de Allerhande dat serranoham-varkens buiten in de wei lopen. In werkelijkheid zitten de dieren hun leven lang binnen in een krap hok in hun eigen poep.
De Liegebeest is een prijs die Wakker Dier toekent aan bedrijven die consumenten misleiden met valse claims over dierenwelzijn. Dit jaar is een recordaantal van 19.000 stemmen uitgebracht.
In de Allerhande van afgelopen april plaatste Albert Heijn een artikel over serranoham van het eigen huismerk. Er stond een afbeelding bij van varkens die vrij rondlopen in de Spaanse wei. Hiermee verborg de supermarkt dat deze varkens in werkelijkheid binnen opgesloten zitten. Ze leven in een dichte stal zonder stro en hebben nog minder ruimte dan Nederlandse varkens. Albert Heijn gaf in een uitzending van Jinek toe dat de foto met varkens in de wei misleidend is, maar de supermarkt wil dat niet in haar magazine rectificeren.
Naast de serranoham was Albert Heijn ook genomineerd voor kweekzalm, die ze in een tv-reclame ‘very happy fish’ noemt. Dit terwijl de vissen met duizenden opgepropt in grote kweeknetten leven en hierdoor depressief kunnen worden. Zuivelbedrijf Almhof was genomineerd omdat ze in bijna al haar tv-reclames koeien laat zien die vrij grazen in de wei. ‘Schone schijn’, vindt Wakker Dier. Almhof houdt een groot deel van haar koeien binnen.
7 augustus 2017: Rio Mare gaat de verpakking aanpassen van haar ingeblikte vis en is hierdoor geen kandidaat meer in de Liegebeestverkiezing 2017. Het bedrijf was genomineerd omdat ze op de verpakking van haar ingeblikte tonijn spreekt over welzijn, maar de tonijnen levend invriest.
Er zijn nog drie kandidaten over: Almhof en twee uitingen van Albert Heijn. Wakker Dier hoopt dat zij het goede voorbeeld van Rio Mare en Friesche Vlag volgen. Stemmen kan tot en met 20 augustus op
4 augustus 2017: Friesche Vlag gaat de verpakking aanpassen van haar koffieverrijker Halfvol Plantaardig. De koffieverrijker was genomineerd in de Liegebeestverkiezing 2017 omdat dit ‘plantaardige’ product voor 96 procent uit koemelk bestaat.
Het zuivelbedrijf zegt te begrijpen dat de naam Halfvol Plantaardig voor verwarring kan zorgen en gaat een naam bedenken die deze verwarring wegneemt. Wakker Dier haalt Friesche Vlag daarom uit de verkiezing.
1 augustus 2017: Wakker Dier nomineert vandaag vijf kandidaten voor de Liegebeestverkiezing 2017: serranoham van Albert Heijn, Albert Heijn’s tv-reclame over ‘happy fish’, zuivelmerk Almhof, tonijn van Rio Mare en ‘plantaardige’ koffiemelk van Friesche vlag.
Wakker Dier brengt met de Liegebeestverkiezing dieroneerlijke aanprijzingen aan het licht. Want merken die liegen of misleiden over dierenwelzijn maken misbruik van de goede bedoelingen van de consument.
Albert Heijn is dit jaar twee keer genomineerd. De eerste nominatie is voor hun tv-commercial waarin de supermarktketen haar kweekzalm presenteert als ‘very happy fish’. In werkelijkheid leven de kweekzalmen met vijf vissen in één kubieke meter water, in een groot kweeknet met duizenden soortgenoten. De zalmen kunnen zelfs depressief worden in deze leefomstandigheden.
De tweede nominatie is voor de serranoham van Albert Heijn. In de Allerhande staat een artikel over deze ham, met een foto van varkens in een Spaanse wei. Maar deze varkens komen nooit buiten. En in de stal krijgen ze zelfs nog minder ruimte dan in Nederland.
Almhof verdient een nominatie vanwege de vele reclames waarin koeien lekker grazen in een alpenwei. Dit levert natuurlijk een prachtig plaatje op, maar consumenten worden zo op het verkeerde been gezet. Almhof houdt namelijk een groot deel van haar koeien binnen.
Ook Friesche Vlag, een merk van FrieslandCampina, is één van de kandidaten. Ze verkoopt koffiemelk met de naam Halfvol Plantaardig, terwijl er 96 procent koemelk in zit. Het is absurd dat Friesche Vlag mensen die minder melk willen drinken, zo om de tuin leidt. En dan zit er ook nog voor een deel stalmelk in.
De laatst genomineerde is de visgigant Rio Mare. Op haar tonijn in blik staat het Responsible Quality-logo: een “keurmerk” dat ze zelf hebben opgesteld. Op de verpakking leggen ze uit dat Rio Mare zoekt naar welzijn. Maar hiermee bedoelen ze alleen het welzijn van mensen. De vissen laten ze stikken: de tonijnen worden namelijk levend ingevroren, waardoor ze sterven door verstikking of bevriezing.
Consumenten kunnen tot en met 20 augustus stemmen op het grootste Liegebeest van 2017.
Zie ook: Wakker Dier Foldermonitor: Supermarkten Stunten Vaker met Vlees – Kiloknallers – Plofkip – Nederlander Eet Minder Vlees: 76,3 kilo per persoon in 2014 – Het Gouden Windei 2016: Healthy People Blauwe Bosbes en Framboos Meest Misleidende Product – De Groene Leugen: Duurzaamheid Als Verkooptruc by Kathrin Hartmann
De winnaar van de Liegebeestverkiezing 2016 was kalfsvlees van het merk VITEL-oké. Ze noemde dit vlees ‘uiterst diervriendelijk geproduceerd’, terwijl de kalfjes hun hele leven in een dichte stal zonder stro leven.
24 november 2015: KFC (Kentucky Fried Chicken) is gekozen door het Nederlands publiek tot Liegebeest van 2015. Dit is de ‘prijs’ voor het meest misleidende product, uiting of reclame als het gaat om dierenwelzijn.
KFC krijgt de prijs omdat zij op haar websitepagina Don’t worry, Eat Happy kakelt dat je je geen zorgen hoeft te maken, omdat zij zorgen voor goede kwaliteit kip. Maar KFC gebruikt gewoon plofkip en daar maken veel consumenten zich juist wel zorgen over.
KFC kreeg dan ook verreweg de meeste stemmen van de zes genomineerden. Nummer twee en drie in de verkiezing zijn de varkensconcepten Duroc d’Olives en Friberne – beide te koop bij (Keur)slagers. Beide hebben aangegeven het gewraakte promotiemateriaal aan te passen.
Zie ook: Het Gouden Windei 2015: U kunt weer Stemmen op de Zeven Genomineerden
Van de zes kandidaten hebben er vier toegezegd om de reclame aan te passen. De kandidaten gaven toe dat zij mogelijk misleidend waren.
Duroc d’Olives, genomineerd vanwege een foto van een big in het gras, heeft alle promomateriaal met deze foto teruggetrokken en ontwerpt een nieuwe folder. De varkens komen namelijk niet buiten.
Ook Frievar gaat aanpassingen doen aan de folder over het vlees van het Friberne Gaasterland kruidenvarken: zo verdwijnt bijvoorbeeld het weiland van de folder, net als de woorden ‘vrolijke’ en ‘blije varkens’ en ‘stressvrije omgeving’.
Danone meldde aan Wakker Dier dat zij niet 100% kunnen garanderen dat alle koeien buiten komen, en zal het plaatje van koeien in de wei daarom van de Danone Nature yoghurt verwijderen.
Melkunie is de enige producent die niet alleen de verpakking aanpast, maar ook aangeeft te gaan onderzoeken of zij het welzijn van de dieren kunnen verbeteren. Op de geitenmelk verpakking prijkt nu een geit in de wei, terwijl de geiten niet buiten komen. Melkunie past de verpakking aan en geeft aan op zoek te gaan naar geitenmelk met weidegarantie.
Het Gouda Holland Keurmerk dat op haar website en tv-spot suggereert dat zij uitsluitend weidemelk gebruiken, doet naar aanleiding van de verkiezing wat aanpassingen aan de website. De tv spot blijft hetzelfde, maar er zijn geen plannen om deze opnieuw uit te zenden.
KFC heeft niet gereageerd op de nominatie.
8 november 2015: Wie is het grootste Liegebeest van 2015? Voor de Liegebeest-verkiezing 2015 nomineert Wakker Dier dit jaar: tweemaal misleiding bij (Keur)slagers door de varkensconcepten ‘Friberne kruidenvarken’ en ‘Duroc d’Olives varken’, plofkip van KFC, ‘yoghurt Nature’ van Danone, ‘Holland Gouda keurmerk’ van drie grote zuivelproducenten en geitenmelk van Melkunie.
De kandidaten doen zich diervriendelijker voor dan ze zijn met mooie plaatjes of leuzen, bijvoorbeeld over koeien en varkens in de wei.
Iedereen kan weer stemmen op één van de zes Liegebeesten stemmen. De stembus is tot 23 november geopend. De kandidaat met de meeste stemmen wordt het grootste Liegebeest van 2015!
18 september 2014: De Goudse kaas van supermarkt Plus is het grootste Liegebeest van 2014. En ook het enige, want de vijf andere kandidaten buitelden de afgelopen paar dagen over elkaar heen om van de nominatie af te komen. De Liegebeest Trofee is de ‘prijs’ die Wakker Dier ieder jaar toedeelt aan het meest misleidende product, uiting of reclame als het gaat om dierenwelzijn. Plus verdient de prijs omdat hun Goudse Kaas doet vermoeden dat de melk afkomstig is van een koe die in de wei loopt met haar kalf. Maar de kaas heeft geen weideganggarantie en de kalfjes worden direct na geboorte bij de koe weggehaald.
De andere kandidaten voor de Liegebeest-verkiezing 2014 beloven goede stappen voor de dieren: Jan Pannenkoek, Valess en John West verklaren bijvoorbeeld om te schakelen naar vrije uitloopeieren. Bij alleen Jan Pannenkoek gaat dit al om 8 miljoen eieren per jaar. Door hun omschakeling mogen dus ruim 25.000 kippen de wei in! Wakker Dier: Dit is de meest succesvolle Liegebeestverkiezing ooit. Niet alleen stopten vier fabrikanten met jokken, ze geven ook daadwerkelijk de dieren een beter leven!
15 september 2013: McDonald’s is door het Nederlands publiek gekozen tot Liegebeest van 2013. Dit is de ‘prijs’ voor het meest misleidende product, uiting of reclame als het gaat om dierenwelzijn. McDonald’s krijgt de prijs omdat McDonald’s ontkent plofkip te gebruiken. Ook in een recente tv-campagne waarin McDonald’s ‘eerlijk’ vertelt over de achtergrond van haar rundvlees, tomaten, friet en sla, wordt de plofkip doodgezwegen. Wakker Dier: “McDonald’s is een echte ‘greenwash kampioen’: mooie sier maken met sla van het land, maar ondertussen gewoon blijven kiloknallen met plofkipnuggets”.
De tweede en derde prijs gaan respectievelijk naar FrieslandCampina en het Duurzaam Paling Fonds. Arla Natura werd vierde. Er werd ruim 14.000 keer gestemd op de Liegebeesten.
11 september 2013: Albert Heijn vervangt de plofkip in ‘AH Excellent ovenschotel Kip met Pesto’ voor kip met een Beter Leven ster. Dit laat Albert Heijn weten aan Wakker Dier. De ‘Excellent plofkip met Pesto’ was genomineerd voor de Liegebeest 2013 verkiezing omdat AH communiceert over het eigen merk Excellent dat dit ‘het beste is wat er te koop is in de culinaire wereld’.
Voor dit jaar trekt Wakker Dier de Liegebeest nominatie in. Wakker Dier gaat er vanuit dat volgend jaar alle AH Excellent producten zijn voorzien van het Beter Leven kenmerk om een nieuwe Liegebeest nominatie te voorkomen.
28 augustus 2013: Wie wordt het Liegebeest van 2013? Dit jaar zijn genomineerd: de reclames van FrieslandCampina en McDonald’s, de verpakkingen van AH Excellent, Arla Natura en het Duurzaam Paling Fonds.
Laat weten wie volgens u het grootste Liegebeest van 2013 is en stem nu op uw Top 3! Stemmen kan tot 12 september 2013. De winnaar van het Liegebeest 2013 wordt op zaterdag avond 14 september bekend gemaakt in het tv programma Kassa.
20 oktober 2012: Iglo is winnaar van de Liegebeest-verkiezing 2012. De chickensticks van Iglo zijn gekozen door het Nederlands publiek tot Liegebeest van 2012. Dit is de ‘prijs’ voor het meest misleidende product, uiting of reclame als het gaat om dierenwelzijn. Iglo wint de prijs, vanwege de mooie woorden over duurzaamheid op een verpakking waar gewoon plofkip in zit.
De tweede prijs is voor het nieuwe Keurmerk Duurzaam Rundvlees. Zij geven hun duurzame stempel ook aan vlees van dikbilkoeien, maar deze koeien hebben vanwege een genetische afwijking zulke enorme biefstukbillen, dat natuurlijk bevallen in 90% van de gevallen onmogelijk is.
De bitterballen van Herman den Blijker die zogenaamd ‘louter ingrediënten van topkwaliteit’ bevatten, krijgen de derde prijs in de verkiezing. Hermans ballen bevatten in werkelijkheid kip, kalf, varken en rund uit de vee-industrie. De topkwaliteit slaat op de verse kruiden in de bal, aldus de consumentenservice van Herman.
13 oktober 2011: Het CDA is de winnaar van de Liegebeest-verkiezing 2011 die jaarlijks door stichting Wakker Dier wordt georganiseerd. In totaal brachten meer dan 8.000 mensen online hun stem uit, op een negental kandidaten die door oplettende consumenten waren voorgedragen.
Kamerlid Ger Koopmans nam de Liegebeest-trofee namens het CDA in ontvangst. Koopmans zelf deed uitspraken als: “foie gras is verantwoord geproduceerd[i]” en “het CDA is beter voor de dieren dan de Partij voor de Dieren[ii]”. Het CDA claimt op haar website zorgvuldig met dieren te willen omgaan, maar stemt bij moties voor dierenwelzijn in driekwart van de gevallen tegen.
De Liegebeest-trofee is dé prijs voor producten, reclames en uitspraken die zich diervriendelijker voordoen dan ze in werkelijkheid zijn. 30% van de stemmers vond de leugens van het CDA het grootst. Liegebeest nummer 2 en 3 zijn de verpakkingen voor gangbaar vlees van Albert Heijn en legbatterijeiproducent Dijverhof.
22 oktober 2010: De overheid heeft de Liegebeest verkiezing 2010 van Wakker Dier gewonnen. De afgelopen weken konden consumenten bij Wakker Dier stemmen op de meest misleidende voedselreclames en campagnes. De overheid wint de trofee omdat ze het ‘scharrelei’ promoot als een ei dat komt van een kip die buiten rondscharrelt. In werkelijkheid ziet deze kip nooit het daglicht.
De overheid verplicht boeren die kippen in schuren houden, hun eieren ‘scharreleieren’ te noemen. De kippen van deze boeren leven samen met negen anderen op een vierkante meter in een schuur. Op de verpakkingen schittert echter in de meeste gevallen een kip die buiten op het maïsveld of in de weide rondscharrelt. Bron: Joop
2 oktober 2009: Wakker Dier heeft de reclame ‘kalfsvlees, daar worden we allemaal vrolijk van’ uitgeroepen tot meest misleidende reclame van Nederland. De kalfsreclame kwam met stip op de eerste plaats. In totaal reageerden ruim zevenduizend mensen op de oproep. In de reclame wordt het beeld geschetst dat kalfjes een goed leven hebben. Wakker Dier betwist dat. De beesten komen volgens de organisatie nooit buiten en hebben in veel gevallen bloedarmoede omdat ze aangepast voer eten. Dat aangepaste voedsel dient om hun vlees wit te houden. De reclame leidde tot ophef, omdat de Europese Commissie er 3 miljoen euro subsidie voor had gegeven.
22 augustus 2009: Op milieugebied staan de media bol van het fenomeen Greenwashing, maar ook als het gaat om dierenwelzijn worden er te pas en te onpas de meest onzinnge claims gelegd. Tijd om ook dat eens goed onder de aandacht te brengen met een heuse verkiezing.
Wakker Dier is gestart met Liegebeest verkiezing: de verkiezing van het meest misleidende product of reclame als het gaat om dierenwelzijn. Vaak doen verpakkingen geloven dat dieren een goed leven hebben gehad, terwijl de waarheid heel anders is. Wakker Dier vindt dit liegen. Denk aan plaatjes van koeien in de wei op een pak melk waarvan niet gegarandeerd is dat de koeien in de wei liepen. Of van een varken buiten op goedkope worst die is gemaakt van varkens die nooit buiten kwamen. Consumenten stuurden afgelopen maand tientallen producten in. Wakker Dier maakte een selectie en daaruit kan iedereen zijn eigen Top 3 kiezen. Het product met de meeste stemmen ontvangt de Liegebeest Trofee. Onder de producten bevinden zich grote merken als Albert Heijn, Unox en Hertog IJs.
Wakker Dier organiseert deze verkiezing, omdat zij vindt dat de consument recht heeft om te weten wat ze eet. Op verpakkingen staat over het algemeen niets vermeld over het welzijn van de dieren. Supermarkten en reclamemakers houden de werkelijkheid liefst ver van de consument vandaan. Vage woorden als ‘vers- en herkomstgarantie’, en bijvoorbeeld het keurmerk IKB dat veel zegt over hygiëne maar niks over dierenwelzijn, moeten de consument geruststellen. “Als op een worst eerlijk vermeld werd wat voor een leven het varken had, liefst met plaatjes erbij, at iedereen allang biologisch’, aldus de woordvoerder van Wakker Dier. “De harde werkelijkheid zullen we met deze campagne niet op de verpakking krijgen. Maar wat we wel kunnen bereiken is dat er geen sprookjes meer op de verpakkingen staan.”
Wakker Dier ontvangt veel reacties van donateurs, over irritante of misleidende reclames. De reclames van ‘Kip, ’t meest veelzijdige stukje vlees’ en ‘Kalfsvlees, daar word ik vrolijk van’ die allebei mede betaald worden door belastinggeld, zijn typische voorbeelden van reclames waar Wakker Dier veel klachten over krijgt. Maar ook over scharreleieren. Die term wekt bij de meeste consumenten de suggestie dat de kippen buiten scharrelen. Zeker als er op de doos ook nog zonnebloemvelden en korenvelden staan afgebeeld. Ook dat vinden donateurs van Wakker Dier misleidend, want in werkelijkheid zitten de kippen binnen, in donkere stoffige schuren, met z’n negenen op een vierkante meter.
De genomineerden voor de Liegebeestprijs 2009 zijn: Het Graanei – Visproducten van Albert Heijn – Groninger Metworst van Huls (AH/C1000) – Dagverse halfvolle melk van Dreefsigt (Dekamarkt) – Biggetjes van Katja – Baktat halalworstjes – Kalfsvlees ‘daar word ik vrolijk van’ – Boerenham van Hofstee de Drie Eiken (Aldi) – Dulano salami van de Lidl – Golden Seafood kabeljauw (Aldi) – Unox rookworst – Hertog ijs. U kunt hier kiezen.
Zie ook: Greenwashing – De Groene Leugen: Duurzaamheid Als Verkooptruc by Kathrin Hartmann
Erik van Erne zegt:
20 september 2019 om 14:11 | Permalink
Albert Heijn, Jumbo, Bolletje, Dirk Zes Andere Bedrijven Misleiden Consumenten Met Volkorenproducten
Albert Heijn, Jumbo, Bolletje, Dirk en zes andere bedrijven misleiden hun klanten door in hun volkorenproducten als beschuit, biscuits en knäckebröd stiekem witte bloem te stoppen. Dit heeft de Reclame Code Commissie bepaald naar aanleiding van 10 proefprocessen van voedselwaakhond foodwatch.
De RCC gaf foodwatch gelijk en stelde vast dat alle tien bedrijven in strijd met Europese regelgeving handelden. Hierin is bepaald dat informatie over voedsel niet misleidend mag zijn. Op de verpakkingen stond niet of niet duidelijk vermeld dat er witte bloem in de producten zat.
Foodwatch zegt de klachten ingediend te hebben, omdat bedrijven volgens de waakhond klanten blijven misleiden over volkorenproducten, hoewel er bijna twee jaar geleden een nieuwe volkorenrichtlijn is ingesteld door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Het zijn de eerste uitspraken naar aanleiding van de nieuwe volkorenrichtlijn van de NVWA uit 2017. In de richtlijn is bepaald dat fabrikanten een product niet zomaar ‘volkoren’ mogen noemen als er ook bloem in het product zit. Het gebruik van bloem moet duidelijk op de voorkant vermeld worden. Voor volkorenbrood was dit al langer expliciet in de wet geregeld maar fabrikanten van beschuit, crackers, koekjes en andere ‘volkoren’-producten maakten jarenlang misbruik van de onduidelijkheid in de wet. Volkorenproducten zijn belangrijk voor de gezondheid. Wereldwijd is het gebrek aan consumptie van volkorenproducten de belangrijkste voedsel gerelateerde oorzaak van een lagere verwachting in gezonde levensjaren Ook in Nederland eten we veel te weinig volkorenproducten en daarmee vezels.
De fabrikanten zijn Albert Heijn volkoren croutons, Van Vlegelaar volkoren knäckebröd (Bachman bij Aldi), Bolletje boerenbeschuit donker volkoren, Jumbo volkoren biscuits, Detailresult volkoren biscuits (Dirk), Go Tan whole Wheat noodles, Patria volkoren voedingsbiscuits, Superunie Bio+ volkoren noodles, Superunie Gwoon volkoren biscuits, Molenaar volkoren speltbiscuits (Wessanen).
Consumenten worden bij graanproducten niet alleen rond de claim ‘volkoren’ misleid. Veel meergranen producten bevatten amper andere granen dan het (goedkopere) hoofdbestanddeel tarwe, soms minder dan een snufje. Bruin brood bevat vaak niet veel meer vezels dan wit brood. En de claim ‘bron van vezels’ is weliswaar een Europees wettelijk beschermde term, maar de definitie is zo slap dat consumptie van dergelijke producten vaak amper bijdraagt aan je dagelijkse vezelbehoefte.