google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

IDFA 2021: International Documentary Film Festival in Amsterdam en The Best Of IDFA On Tour

Geschreven op 6-11-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Dieren Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 23 september 2021: Na een paar zomerse weken lijkt IDFA ver weg, maar in nog minder dan twee maanden barst de 34ste editie van het grootste documentairefestival weer los.

Dit jaar kunnen we van 17 tot en met 28 november terecht bij IDFA 2021 waar we weer samen met jullie de festivalfilms op het grote witte doek kunnen bekijken. 

26 november 2020: Vandaag zijn de winnaars van het competitieprogramma van IDFA bekendgemaakt tijdens de Awards Ceremony die plaatsvond in de Brakke Grond in Amsterdam en online wereldwijd voor iedereen te zien was.

IDFA in de theaters (IDFA en IDFA Extended) was zo goed als uitverkocht. Online ontving IDFA tot op heden bijna 62.226 filmbezoeken en nagenoeg evenveel professionals als vorig jaar. Het festival gaat online en in theaters in heel Nederland nog door tot en met 6 december.

Radiograph of a Family wint twee IDFA Awards voor Best Feature-Length Documentary & Beeld en Geluid IDFA ReFrame Award for Best Creative Use of Archive.

“Moeder trouwde een foto van vader,” is de openingszin van deze intieme documentaire. Het blijkt geen dichterlijke vrijheid van maker Firouzeh Khosrovani. Haar moeder Tayi trouwde in Teheran letterlijk met een portret van Hossein, omdat hij als student radiologie in Zwitserland niet zomaar kon terugreizen naar zijn thuisland. Het blijkt tekenend voor de kloof die altijd is blijven bestaan in dit huwelijk tussen de seculiere, progressieve Hossein en?de traditionele, devote moslim Tayi. Zo is deze familiegeschiedenis als het ware een röntgenfoto waarop de conflicten in de Iraanse maatschappij in de opmaat naar en de nasleep van de Iraanse Revolutie van 1979 zichtbaar zijn.

De IDFA Award for Best Directing ging naar Vitaly Mansky voor Gorbachev. Heaven (Letland, Tsjechië).De IDFA Award for Best Editing ging naar Hong Kong Documentary Filmmakers voor Inside the Red Brick Wall (Hong Kong), en de IDFA Award for Best Cinematography ging naar Nemesis (Zwitserland), van editor en regisseur Thomas Imbach.

Alina Gorlova won de IDFA Award for Best First Appearance  voor This Rain Will Never Stop (Oekraïne, Letland, Duitsland, Qatar). Een opvallend mooi geschoten en gemonteerde film die ons via een persoonlijke reis blootstelt aan de verschrikkingen van de oorlog en de toeschouwer heen en weer slingert tussen pijn en heimelijke momenten van vreugde. Deze ontroerende film omhelst tradities, moderniteit, de dood en de kracht van doorzettingsvermogen. This Rain Will Never Stop is een imponerend verhaal en er is geen ontsnapping aan de destructieve en hartverscheurende verliezen die oorlogen teweegbrengen, aldus de jury.

De jury heeft besloten om een bijzondere vermelding in deze competitie toe te kennen aan Diane Sara Bouzgarrou en Thomas Jenkoe voor The Last Hillbilly (Frankrijk, Qatar).

De FIPRESCI Award ging naar Ahmed Abd voor The Fifth Story (Qatar, Irak).

De IDFA Award for Best Mid-Length Documentary werd toegekend aan Nomin Lkhagvasuren voor The Wheel (Mongolië). De film The Blue House (België, Senegal, Kameroen) van Hamedine Kane kreeg een speciale vermelding in de Competition for Mid-Length Documentary.

De IDFA Award for Best Dutch Documentary ging naar Paul Sin Nam Rigter voor Dealing with Death (Nederland). Een bijzondere vermelding werd toegekend aan Pieter-Rim de Kroon voor Silence of the Tides (Nederland).

Unforgivable (El Salvador) van Marlén Viñayo won de IDFA Award for Best Short Documentary.

Boyi-biyo (Centraal Afrikaanse Republiek, Frankrijk) van Anne Bertille Vopiande Ndeysseit won de IDFA Award for Best Student Documentary. De jury kende een speciale vermelding toe aan I Don’t Feel at Home Anywhere Anymore (België, China) van Viv Li.

De IDFA Award for Best Children’s Documentary ging naar Ako Salemi voor Shadegan (Iran). Een bijzondere vermelding in de IDFA Competition for Kids & Docs ging naar An Intermission (Verenigd Konkrijk) geregisseerd door Edwin Mingard.

Marina Meijer, de documentaire stipendiumwinnaar van vorig jaar, overhandigde het Prins Bernhard Cultuurfonds Documentaire Stipendium (50.000 euro) aan ?lmmaker Aboozar Amini.

Het Cultuurfonds beloont met het Cultuurfonds Documentaire Stipendium een documentaire talent met een financiële bijdrage afkomstig van een anonieme mecenas. Het toegekende bedrag van 50.000 euro geeft de documentairemaker de gelegenheid een film over een onderwerp naar keuze te maken. Het stipendium dat jaarlijks door het Cultuurfonds wordt toegekend is bestemd voor documentairemakers die hun kwaliteit in de praktijk al hebben bewezen en daarvoor eerder ook al enige erkenning hebben gekregen.

Vorige week werd al bekendgemaakt dat Huibert van Wijk met zijn filmplan Kind van de Tijd de winnaar van de Karen de Bok Talent Prijs 2020 heeft gewonnen.

5 november 2020: Van 18 november tot en met 6 december viert IDFA de documentaire cinema: niet alleen in Amsterdam en online, maar ook in meer dan 40 filmtheaters door heel Nederland.

Op het ogenblik zijn de filmtheaters gesloten, maar IDFA gaat ervan uit dat we vanaf 19 november films in de zalen kunnen vertonen. Zowel in Amsterdam als in het hele land.

19 november 2019: De 32ste editie van IDFA gaat morgen van start.De komende 11 dagen van 20 november tot en met 1 december 2019 is Amsterdam de documentairehoofdstad van de wereld met op verschillende locaties 329 films en projecten, waaronder 138 wereld- of internationale premières.

30 januari 2018: Orwa Nyrabia is de nieuwe artistiek directeur van IDFA. De in Syrië geboren Nyrabia is de opvolger van Ally Derks, de oprichter van IDFA die in 2016 haar vertrek aankondigde na 30 jaar het festival geleid te hebben. Interim Barbara Visser was in 2017 als artistiek directeur verantwoordelijk voor het festivalprogramma.

Orwa Nyrabia (1977) kreeg in de documentairewereld bekendheid als producent, festivaldirecteur, curator en mentor. Hij is al langer in verschillende rollen betrokken bij IDFA. Lees alles over de nieuwe artistiek directeur van IDFA.

18 januari 2018: Zaterdag 20 januari gaat The Best of IDFA on Tour van start. Vier documentaires, waarvan een aantal tijdens IDFA 2017 zijn bekroond met een award, gaan op reis langs filmhuizen in het land.

De films, afkomstig uit alle hoeken van de wereld, zijn beoordeeld op onder andere uitmuntende cinematografische kwaliteiten en urgentie in onderwerp. Met als resultaat een uniek programma met films die je kijk op de wereld voorgoed veranderen!

De geselecteerde documentaires voor The Best of IDFA on Tour 2018 zijn:
– The Other Side of Everything (Mila Turajlic) – winnaar van de IDFA Award for Best Feature-Length Documentary
– Piripkura (Renata Terra, Bruno Jorge, Mariana Oliva) –  winnaar van de eerste Amsterdam Human Rights Award
– As We’re Told (Erik Holmström, Fredrik Wenzel) – winnaar van de IDFA Special Jury Award for Short Documentary
– Amal (Mohamed Siam) – openingsfilm van IDFA 2017

IDFA 2018 vindt plaats van woensdag 14 tot en met zondag 25 november.

25 november 2017: De film Deaf Child, van Alex de Ronde, heeft de VPRO IDFA Audience Award gewonnen. Dat is de publieksprijs van het International Documentary Festival Amsterdam. In de film kijkt een vader aan de hand van jeugdfoto’s, homemovies en openhartige gesprekken met zijn twee jongvolwassen zoons terug en evalueert hij de keuzes die hij heeft gemaakt.

23 november 2017: The Other Side of Everything van Mila Turajlic heeft dit jaar de IDFA Award for Best Feature-Length Documentary gewonnen. De IDFA Special Jury Award for Feature-Length Documentary gaat naar The Deminer van Hogir Hirori en Shinwar Kamal.

De prijs voor beste Nederlandse documentaire ging naar The Long Season van Leonard Retel Helmrich. Alicia van Maasja Ooms ontving de IDFA Special Jury Award for Dutch Documentary.

22 november 2017: Reber Dosky ontvangt op 22 november het Documentaire Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het Documentaire Stipendium wordt uitgereikt door Esther Gould, die vorig jaar het stipendium van het Cultuurfonds ontving.

Het stipendium van 50.000 euro voor het maken van een nieuwe documentaire komt van een anonieme mecenas, die het stipendium via het Cultuurfonds mogelijk maakt.

Reber Dosky krijgt het Documentaire Stipendium voor de subtiele en doordachte wijze waarop hij zijn films opbouwt. ‘Op onovertroffen wijze tonen zijn films – met schrijnende en soms gruwelijke beelden – de veerkrachtige mens, vol hoop en verlangen’, aldus het Prins Bernard Cultuurfonds.

Als voorbeeld hiervan wordt verwezen naar de film Radio Kobani uit 2016. Daarin vertelt Reber Dosky het verhaal van de jonge Koerdische verslaggeefster Dilovan, die tijdens de gevechten tegen IS in 2014 tussen de puinhopen van haar stad een radiostation opzet. ‘Radio Kobani is een urgente film die laat zien hoe de mens onmenselijke situaties kan doorstaan.’ NPO 2 zendt de film uit op woensdag 22 november.

Reber Dosky (1975) kwam ruim twintig jaar geleden vanuit Koerdistan naar Nederland. Daar ging hij naar de Filmacademie. In het derde jaar maakte hij de film Mijn Geluk in Auschwitz (2012), die ook internationaal indruk maakte. Na zijn afstuderen in 2013 maakte Reber Dosky diverse films, waaronder The sniper of Kobani (2015), Radio Kobani (2016) en Meryem (2017).

17 november 2017: Documentairemaakster Marina Meijer is in de prijzen gevallen met haar filmplan C’est les autres. Ze kreeg donderdagmiddag de Karen de Bok Prijs tijdens een bijeenkomst van het NPO-fonds op IDFA. Naast de onderscheiding ontving de winnares ook een waardecheque van 25.000 euro. Met dat geld uit het NPO-fonds mag Meijer haar plan verder ontwikkelen in samenwerking met de omroep.

De prijs werd in voorgaande jaren uitgereikt als de Mediafondsprijs Documentaire en is nu vernoemd naar Karen de Bok, de begin dit jaar overleden hoofdredacteur televisie van de VPRO.

16 november 2017: De 30ste editie  van het IDFA festival is gisteravond officieel geopend in Carré met de levendige docu Amal van Mohamed Siam. De film vertelt het verhaal over Amal, die op haar veertiende al stond te demonstreren op het Tahrirplein en in de jaren erna haar identiteit zoekt in een land in transitie.

Ook werd gisteren de eerste winnaar van het festival bekendgemaakt. De gemeente Amsterdam reikt dit jaar voor het eerst tijdens IDFA de Amsterdam Human Rights Award uit aan de documentaire waarin het thema mensenrechten het best wordt verbeeld. De eerste winnaar van deze prijs is Piripkura van Renata Terra, Bruno Jorge en Mariana Oliva, het unieke verhaal over de enige twee Piripkura-indianen die nog in hun leefgebied in de Amazone leven. De andere twee genomineerde films waren Amal  en The Devil’s Freedom.

IDFA-oprichter Ally Derks is woensdagavond in Carré bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Ze kreeg het lintje opgespeld door vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en oud-wethouder Kunst en Cultuur van Amsterdam Kajsa Ollongren.

Zie ook: Aangrijpende Documentaire Pilotenmasker Over Kinderen met Kanker by Simonka de Jong

27 september 2017: Zo, het is alweer bijna tijd voor de dertigste editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Van 15 tot en met 26 november kunt u in Amsterdam weer terecht voor heel veel documentaires.

IDFA festival bestaat dertig jaar én neemt afscheid van oprichter en directeur Ally Derks. Dat gaat niet ongemerkt voorbij: in het programma The Visual Voice eren vijftien gerenommeerde regisseurs(paren) het festival, zijn grondlegger en het documentairegenre met een selectie van hun favoriete films.

The Visual Voice is een gezamenlijke inspanning van auteurs die een speciale band met IDFA hebben, of omgekeerd. Het is een indrukwekkend rijtje: Pirjo Honkasalo, Kim Longinotto, Nick Broomfield, Jørgen Leth, The Yes Men, Maziar Bahari, Heddy Honigmann, John Appel, Hubert Sauper, D.A. Pennebaker & Chris Hegedus, Heidi Ewing & Rachel Grady, Frederick Wiseman, Steve James, Victor Kossakovsky en Nishtha Jain.

Allemaal hebben ze hun sporen in de documentairewereld ruimschoots verdiend en waren ze – sommigen al vanaf het prille begin – te zien op IDFA. Tijdens het festival dit jaar leiden ze de door hen gekozen documentaires in op de plek waar het allemaal begon – De Balie – van 19 tot en met 21 november.

IDFA biedt een onafhankelijke en inspirerende plek waar publiek en professionals terecht kunnen voor een pluriform aanbod documentaires van hoge kwaliteit. Pluriform wat betreft vorm en inhoud, maar ook wat betreft (culturele) achtergrond van de maker. IDFA biedt een alternatief voor massavermaak en eenvormigheid en laat zien dat een steeds groter publiek op zoek is naar een hoogwaardige vorm van verdieping en reflectie.

De Amsterdam Human Rights Award  wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt. Deze prijs voor de beste mensenrechtendocumentaire is ingesteld door de gemeente Amsterdam. De winnaar kan rekenen op een bedrag van € 25.000. IDFA selecteert uit het programma van dit jaar (ruim 300 films) minimaal zes en maximaal tien documentaires die worden voorgelegd aan de internationale, driekoppige jury, bestaande uit film- en mensenrechtenexperts. De jury nomineert vervolgens drie titels op grond van cinematografische kwaliteiten.

IDFA 2015

6 november 2015: De volgende editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam vindt plaats van woensdag 18 tot en met zondag 29 november 2015 in Amsterdam. De hoofdlocaties van IDFA dit jaar zijn Pathé Tuschinski, Pathé de Munt, EYE en de Brakke Grond. Speciale programma’s vinden plaats op een aantal satellietlocaties verspreid over Amsterdam, waaronder Melkweg, De Kleine Komedie, de Balie en Podium Mozaïek.

Het volledige programma is inmiddels bekend, zie de A tot Z filmlijst 2015.  De kaartverkoop voor IDFA Vrienden is op vrijdag 6 november gestart. Vanaf maandag 9 november 19.00 uur kan iedereen een kaartje kopen in de voorverkoop.

Tijdens de Green Screen Day kleurt IDFA weer groen! Net als vorig jaar worden vijf films vertoond die een verdiepende blik werpen op maatschappelijke issues met een link naar duurzaamheid. Voor de Green Screen dag werkt IDFA samen met Green Film Making en de Rijksoverheid (Green Deals). Met inleidingen door Els Rientjes van Green Film Making èn bij This Changes Everything een spreker die toelicht hoe de Rijksoverheid met Green Deals duurzame initiatieven stimuleert. Daarnaast geeft architect en innovatiespecialist Thomas Rau de lezing “Ons zijn is tijdelijk, de gevolgen zijn permanent“, waarin hij de opgaven en de ingrijpende stappen benoemt die nodig zijn om de omslag van duurzaamheid naar levensvatbaarheid te maken.

De Selectie Green Screen Day 2015: Salero – Banking Nature – This Changes Everything – Land Grabbing – Racing Extinction

Zie ook: IDFA 2011: Competition for Best Green Screen Documentary en de groene documentaires uit 2011: Bhopali – Bitter Seeds – Cape Spin: An American Power Struggle – Confessions of an Eco-Terrorist – The Hungry Tide – The Island President – LoveMEATender – Nuclear Savage – Off the Grid – PEAK – Raising Resistance – Red Forest Hotel – Semper Fi – Always Faithful – Surviving Progress – Sushi: The Global Catch en de groene documentaires uit 2010: Cool It – Future of Hope – Greenlit – Into Eternity – The Pipe – Queen of the Sun: What Are the Bees Telling Us? – Selling the Silence – There Once Was an Island – Windfall 

De Oxfam Novib Selection bestaat uit drie films geselecteerd uit het IDFA programma. Dit jaar op de thema’s Klimaatverandering, Ongelijkheid en Migratie & Vluchtelingen. Alle thema’s zijn gerelateerd aan het werk van Oxfam Novib. Na afloop van de films zijn er nagesprekken met diverse gasten aan tafel. Tevens is er een speciaal programma op het thema Migratie & Vluchtelingen in de Brakke Grond en zijn er vijf IDFA films geselecteerd en genomineerd voor de Oxfam Global Justice Award. This Changes Everything – WallsRequiem for the American DreamLand GrabbingThis Is Exile: Diaries of Child Refugees

Op zaterdag 28 november is het Food Filmfestival te gast op IDFA. Het festival presenteert al vijf jaar de beste foodfilms en liveprogrammering over eten. Tijdens IDFA 2015 verzorgt het Food Filmfestival vanuit De Brakke Grond de hele dag de beste food doc’s uit de IDFA selectie, faciliteert het vraaggesprekken bij de films en organiseert het een live evenement en proeverij over een van de grootste lusten èn lasten van het moderne voedselsysteem: Vlees.

In 2015 bestaat het Food Filmfestival vijf jaar en dat wordt gevierd met een tour langs verschillende Nederlandse steden en evenementen. Met de aanwezigheid op IDFA keert het festival terug naar de hoofdstad en wordt de tour afgesloten. Documentaires met verdieping Tijdens de Food Filmfestival-dag op IDFA worden de beste food-documentaires uit de selectie van IDFA 2015 door het Food Filmfestival-team van duiding en liveprogrammering voorzien. Met filmmakers en professioneel betrokkenen worden na de films Q&A-sessies gehouden. En met kleine verrassingen krijgen de films waar mogelijk ook een culinaire dimensie.

Meat the Makers In het Meat the Makers evenement laten zowel vleesproducenten als filmmakers hun licht schijnen op vleesconsumptie. In een vrolijk gebrachte show met serieuze ondertoon maken onder andere filmmaakster Marijn Frank, wiens film Need for Meat (Vleesverlangen) op IDFA in première gaat, ‘kweekvleesprofessor’ Mark Post hun opwachting. Daarnaast is er een proeverij van incourante vleessoorten door topchefs uit het Alliantie netwerk van Slow Food en krijgt de bezoeker de kans het onderwerp Vlees in al zijn verschijningsvormen te bekijken. De toegang is gratis.

Tags:

Één Reactie

 1. Green Deal Nieuws zegt:

  13 november 2015 om 14:24 | Permalink

  Green Deals en Gedragsverandering at IDFA

  Hoe stimuleert u gedragsverandering? Tijdens de netwerksessie ‘Green Deals en Gedragsverandering’ op 26 november 2015 in Amsterdam komen inspirerende sprekers aan het woord die vertellen hoe zij het gedrag van anderen beïnvloeden én hoe zij verandering aanmoedigen. Daarnaast is er gelegenheid om te netwerken en kennis uit te wisselen met andere Green Deals.

  Veel Green Deal partijen willen geijkte patronen doorbreken en het gedrag van mensen positief beïnvloeden. Dat op papier zetten gaat echter een stuk sneller dan gedrag daadwerkelijk veranderen. Want:
  • Hoe betrekt u mensen?
  • Hoe stimuleert u hen?
  • Hoe activeert u mensen om te investeren in duurzaamheid?
  • Hoe wordt de meerwaarde zichtbaar?
  In de Brakke Grond in Amsterdam geven sprekers, onder wie Sander Hermsen (onderzoeker Design en gedragsverandering aan de Hogeschool Utrecht), antwoorden op deze vragen. En de Green Deals De Groene Grachten en Smart Energy Cities delen hun ervaringen met u. Daarnaast horen we graag hoe u dat doet en tegen welke obstakels u daarbij aanloopt.

  De dag wordt afgesloten met de film ‘This Changes Everything’. De Netwerksessie wordt namelijk georganiseerd tijdens de IDFA, het grootste documentairefestival ter wereld. 26 november staat in het teken van Green Screen Day. Voor deze dag zijn documentaires met een duurzaam thema geselecteerd.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (7)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.804)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (451)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.842)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Duurzaam De Toekomst In Met Een Duurzame Leefomgeving
 • Jouw Huis Verduurzamen? Zo Betaal Je Dat!
 • Zero Emissie Truck Debat: De Transitie Naar Zero-Emission In De Trucksector
 • Mobiliteitsbeeld 2022: Actualisatie Verkenning Gebruik Openbaar Vervoer 2022-2026 by KiM
 • Koningin Máxima Op Werkbezoek Bij Stichting Petje Af
 • Tony Chocolonely: Eerlijike, Heerlijke Chocoladerepen Met Een Verhaal by Greengiving
 • Koning Willem-Alexander Opent Internationaal Elaad Testlab Voor Elektrische Voertuigen In Arnhem
 • De 200ste Windmolen Bij Unilin Insulation in Seneffe by ENGIE
 • De Relatie Tussen Attitudes En Reisgedrag En Het Verband Met De Coronapandemie by KiM
 • Essay: Interacties Tussen De Netwerken Voor Energie, Mobiliteit En ICT by KiM
 • Snellaadpalen Voor Elektrische Auto’s Bij Jumbo Supermarkten En La Place Restaurants by PowerGo
 • Dutch Cups Leverancier Van Herbruikbare Glazen Krijgt 205 Zonnepanelen Op Het Dak
 • Lelystad Stimuleert Gebruik Herbruikbare Bekers Met Statiegeld Op Evenementen by GreenCups
 • Den Bosch Wil Herbruikbare Bekers Bij Evenementen: Jazz in Duketown, Vuelta, Carnaval
 • LeidseKoplopers Willen Herbruikbare Bekers Op Kantoren In Leiden
 • Links

  Milieunet op..