2022: Het Jaar Van De Tijger by WNF
Geschreven op 19-1-2022 - Erik van Erne. Geplaatst in Dieren2022 is het jaar van de tijger. De afgelopen eeuw ging maar liefst 95% van de tijgerpopulatie verloren en in sommige landen is de situatie nog steeds zorgwekkend. Gelukkig gaat het op andere plekken wél de goede kant op.
Ooit kwamen tijgers voor in grote delen van Azië, tot in het oosten van Turkije en Rusland aan toe. Nu leven er alleen nog tijgers op enkele plekken in India, Oost-Rusland en Zuidoost-Azië, in een gebied dat bij elkaar opgeteld nog maar 7 procent beslaat van zijn oorspronkelijke leefgebied. Ook in het noorden van China leeft nog een kleine populatie tijgers. Het totale aantal tijgers in het wild wordt geschat op ongeveer 3900.
Grote katachtigen zoals de tijger, de leeuw, de jaguar en de luipaard staan bovenaan de voedselketen. Dat betekent dat ze zich voeden met kleinere dieren die lager in de voedselketen staan. Zo bewaren ze een gezond evenwicht in de natuur. Ze houden bijvoorbeeld de populaties grazers fit door de zwakke en zieke dieren als eerste te eten. Ze voorkomen ze dat de kuddes te groot worden waardoor er overbegrazing zou zijn en andere dieren in de knel komen.
Tijgers zijn de grootste en zwaarste katachtigen van de planeet. Vanwege zijn gespierde lichaam, scherpe tanden en levensgevaarlijke klauwen wordt hij vaak gezien als de koning van de jungle. Chinezen zien in de strepen op het hoofd van de tijger het Chinese teken ‘Wang’, dat ‘Koning’ betekent. Het streeppatroon van een tijger is net zo uniek als de vingerafdruk van een mens.
Tijgers eten andere dieren. Liefst herten of wilde zwijnen, maar ook kleinere dieren zoals vogels, vissen en kikkers. Soms staan zelfs beren en waterbuffels op het menu. Ongeveer een maand per jaar, meestal in de winter of het voorjaar, paren tijgers met elkaar. Daarbuiten leven ze op zichzelf. Tijgers komen in verschillende omgevingen voor, van regenwouden en tropische moerasachtige streken in Zuid-Oost Azië tot dichte sneeuwrijke bossen in Rusland en China. Ze passen zich gemakkelijk aan, jagen vaak langs de oevers van rivieren en meren en kunnen uitstekend zwemmen.
Voor een stroper is een tijger goud waard; veel onderdelen van de tijger worden gebruikt om medicijnen van te maken. Daardoor vormt de stroperij de belangrijkste bedreiging voor de tijger. Maar de mens zorgt ook voor andere bedreigingen.
Het Wereld Natuur Fonds helpt tijgers door ze te beschermen tegen stropers en boze boeren. Dat gebeurt door overheden te bewegen om speciale gebieden voor tijgers te reserveren, waar ze kunnen leven zonder mensen schade te bezorgen. Beschermde gebieden zoals tijgerreservaten en nationale parken waar geen menselijk activiteiten zijn toegestaan (behalve toerisme). Ook geeft WWF advies bij het beheren van beschermde gebieden en het opleiden van parkmanagers.
Zie ook: Phoenix Fund International Tiger Day – Global Tiger Day: Save the Tigers from Extinction – Happy Chinese New Year: Het Jaar van de Tijger – Year of The Tiger 4719 – Year of the Tiger: The Coca-Cola Tiger – Ensuring Tigers Live in the Wild Forever – India Tiger Population Begins Slow Comeback – Saving Tigers from Extinction – Powerful alliance to fight wildlife crime comes into effect at Tiger Forum – WWF Heroes for a living planet: Tigers