Winnaars ARC21 Awards: Depot Boijmans Van Beuningen Winnaar ARC21 Architectuur Award
Geschreven op 27-11-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in DesignIn het Keilepand in Rotterdam zijn de winnaars van de ARC21Awards bekend gemaakt. De prijzen bekronen het allerbeste werk van afgelopen het jaar in de categorieën architectuur, innovatie, stedenbouw, interieur, detail en meubel.
Daarnaast is Superuse Studios onderscheiden met de ARC21 Oeuvre Award en mocht Frank Loer de ARC21 Jong Talent Award in ontvangst nemen.
Voor de ARC21Awards zijn dit jaar (ondanks corona) ruim 400 inzendingen binnengekomen. De onafhankelijke jury’s stonden voor de opgave om uit deze inzendingen de nominaties en winnaars te selecteren. Samen geven de winnaars een mooi overzicht van de huidige staat van de Nederlandse en Vlaamse ontwerpcultuur.
Na ampel beraad heeft de jury in de spiegel gekeken en besloten om het Depot Boijmans Van Beuningen voor te dragen voor de ARC21 Architectuur Award. ‘Dit gebouw weet op de meest eminente manier de relatie tussen stad en architectuur, tussen publiek en beschouwer, en tussen inhoud en vorm te conceptualiseren. Een gebouw dat de stad haar eigen spiegel voor houdt, en achter deze spiegel de kunst uit het verleden en heden beschermt en ontsluit.’ De jury hoopt dat het project op die manier ook de Nederlandse architectuur als geheel meer op de wereldkaart kan zetten. Eerder werd het gebouw al bekroond met de Rooftop Award Voor Het Dakbos
Marjan van Aubel Studio is met The Netherlands Pavilion Solar Roof in Dubai de winnaar geworden van de ARC21 Innovatie Award. De jury wil met deze uitverkiezing benadrukken dat de klimaatcrisis niet wacht, die crisis is nu. ‘De realisatie van projecten zoals dit zonnedak zijn nodig om de politieke en maatschappelijke verandering op gang te brengen.’
Unaniem verkiest de jury het Schinkelkwartier in Amsterdam door Ziegler|Branderhorst i.s.m. de gemeente Amsterdam tot de winnaar van de ARC21 Stedenbouw Award. De keuze is niet alleen een waardering voor het plan maar ook een boodschap voor het vak én de gemeentelijke overheid: neem initiatief, verken de toekomst, toon visie en bied handelingsperspectief. Stedenbouw is bij uitstek de discipline die zich moet bemoeien met de grotere verbanden, de relaties en de samenhang van de gebouwde omgeving. Op dat fundament kunnen nieuwe initiatieven stralen. ‘Het is een stevig, toekomstbestendig, flexibel en bovendien handzaam plan’. De jury verwacht als gevolg daarvan minder onduidelijkheid en discussie; ook initiatiefnemers als marktpartijen weten wat de randvoorwaarden zijn voor ideeën en innovaties.
De jury van de ARC21 Interieur Award wijst het ontwerp voor het Christelijk Lyceum Veenendaal door NOAHH & Ex Interiors aan als winnaar. Van meet af aan waren de opdrachtgever, de gebruikers, de architecten en de interieurarchitecten op een gelijkwaardige manier in samenspraak. Deze immense betrokkenheid is voelbaar in het eindresultaat. Het Christelijk Lyceum Veenendaal vormt een atypische maar volgens de jury een terechte winnaar voor de ARC21 Interieur Awards omwille van het overstijgen van de esthetische duurzaamheid, de complexiteit en voornamelijk de betrokkenheid van alle partijen. ‘Een project waar veel uit te leren valt!’
Het woongebouw aan de Foeliestraat in Amsterdam is door de jury van de ARC21 Detail uitgeroepen tot winnaar. Het ontwerp van Ronald Janssen Architecten is volgens de jury ‘genadeloos doordacht en voegt zo aan een historisch gelaagde plek een verwonderlijk eigentijdse laag toe.’ Aan de Foeliestraat in Amsterdam prijkt een eigenzinnige, nieuwe gevel in een historisch complexe context. Ronald Janssen maakte de verschillende tijdsgeesten tot startpunt van het ontwerp. Enerzijds het traditionele naastgelegen VOC-pakhuis met horizontale banden in een symmetrische metselwerk gevel. Anderzijds de ideeën van de moderne stad, waar de grote verkeersaders voor de deur een erfenis van zijn. Een dichte gevel met weinig glas was vanwege de geluidsbelasting een voor de hand liggende keuze geweest. Maar de wens voor licht, lucht en ruimte in de appartementen lag aan de basis van een ontwerp met tachtig procent glas.
Voor de ARC21 Meubel Award ging de jury op zoek naar ontwerpen de uitblinken op het gebied van duurzaamheid, urgentie en narratief. De winnaar, de Occony Peak Chair door Joost van der Vecht onderscheidt zich met een bedrieglijke eenvoud. Bijzondere materiaalexperimenten zijn efficiënt uitgewerkt tot een circulair product dat de potentie heeft om in grote oplagen te worden vervaardigd. In een meubeltypologie die op een clichématige manier eenvormig is, onderscheidt dit ontwerp zich met een herkenbare uitstraling, zonder daarbij de doorsnee gebruiker te vervreemden. Nota bene met bescheidenheid is een meubel gecreëerd dat daadwerkelijk een verschil kan maken.