Floriade 2022: Twee Circulaire Bruggen Op Floriadeterrein In Almere by Reimert
Geschreven op 26-9-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in Cradle to Cradle - CirculairOp het Floriadeterrein komen twee circulaire bruggen, gemaakt van Almeerse grondstoffen.
Dit maakten de Flevolandse gedeputeerde Jan-Nico Appelman en de Almeerse wethouder Jan Hoek bekend op 19 september.
De ontwerpen van Reimert Bouw en Infrastructuur zijn gekozen uit vijf ontwerpen die in een innovatief aanbestedingstraject tot stand gekomen zijn.
De bekendmaking van de brugconcepten is ook de start van Bruggencampus Flevoland-Floriade. De samenwerking in deze praktijkgerichte leeromgeving is erop gericht mede een bijdrage te leveren aan de vervanging van 40.000 bruggen in Nederland.
Innovatie in ontwerp en realisatie van bruggen sluit goed aan bij de Floriade Expo 2022 in Almere. Met het thema de Groene Stad van de Toekomst is de Expo een internationaal podium voor alle relevante duurzame ontwikkelingen om deze te versterken en te versnellen. “Tijdens de Floriade in 2022 willen we innovatieve antwoorden geven op uitdagingen waar steden in de toekomst voor staan”, stelt wethouder Jan Hoek. “Zo zijn de komende jaren in Nederland duizenden bruggen, tunnels en viaducten toe aan vervanging. De twee bruggen op het Floriadeterrein zijn een voorbeeld van een circulaire oplossing.”
Provincie Flevoland en gemeente Almere zijn al eerder gestart met de organisatie van het ontwerpproces en de bouw van twee nieuwe bruggen op het Floriadeterrein in een innovatief aanbestedingsproces. “De kennis en ervaring die met dit proces opgedaan zijn, gaan we vastleggen en delen vanuit de Bruggencampus Flevoland-Floriade om daarmee te laten zien dat het anders kan”, zegt gedeputeerde Jan-Nico Appelman. Als ‘levend laboratorium’ bieden Flevoland en Almere de ruimte om te laten zien hoe een nieuwe aanpak leidt tot kennisontwikkeling en innovatieve oplossingen in de praktijk. Binnen de Bruggencampus worden de thema’s materiaalgebruik en financiering verder opgepakt.
Reimert Bouw & Infrastructuur gaat twee circulaire bruggen op het Floriadeterrein in Almere bouwen. Dat werd bekendgemaakt op 19 september 2019. De jury koos de ontwerpen van team Reimert uit vijf ontwerpen.
In het innovatieve aanbestedingsproces werkten de aannemers Reimert Bouw en Infrastructuur, Van Hattum en Blankevoort en Heijmans Infra B.V. in drie verschillende teams samen met – voor de aannemer onbekende - experts in designsprints aan de ontwerpen.
Er zijn vijf ontwerpen ingediend, alle van hoge kwaliteit. Ook ontwerpen die nu niet uitgekozen zijn bevatten innovaties die breed toepasbaar kunnen zijn en de moeite waard zijn om verder uit te laten werken.
Alle aannemers blijven daarom betrokken bij Bruggencampus Flevoland-Floriade.
De twee bruggen die op het Floriadeterrein komen, worden grotendeels gemaakt van in Almere geproduceerd materiaal uit Almeerse reststromen. De gebruikte materialen en minder transportkilometers betekenen ook een CO2-besparing.
Een van de bruggen is de fiets- en voetgangersbrug die de verbindende schakel vormt op het Floriadeterrein van het Rondje Weerwater. De circulaire materialen zijn gecombineerd tot een slanke, eenvoudige brug. Bij de Beverbrug moest rekening gehouden worden met een aanwezige beverburcht. Deze brug bestaat uit een auto- en voetgangers/fietsersdeel, die op een innovatieve manier verbonden worden. Door het circulaire ontwerp kunnen de brugdelen, indien nodig, elders opnieuw gebruikt worden. Opvallend is de extra ruimte die gecreëerd is bij de brug voor onder andere een pluktuin, bijenlint en expositieruimte. Er komt ook een groene rand, waarbij een bewateringssysteem ervoor zorgt dat er mos kan groeien en de brug een bij Floriade Expo 2022 passende groene uitstraling krijgt.
Zie ook: Floriade Expo 2022: Wereld Tuinbouw Expo Almere – Growing Green Cities - Het Innovatiepaviljoen van de Provincie Flevoland op de Floriade 2022 in Almere - Ligging Floriadeterrein in Almere - Op Weg Naar De Floriade 2022: Zes Groene Etalages Langs Verbrede Waterlandseweg (N305) - Op weg naar Floriade in Almere in 2022 - Zonnepanelendak Boven A6 Bij Floride Almere by 70F En MVRDV – Station Almere Centrum: Zonnepanelen Als Entree Voor Floriade 2022– Op weg naar Floriade in Almere in 2022 - Floriade 2022: Twee Circulaire Bruggen Op Floriadeterrein In Almere by Reimert - De Boei-Bomen In Drijvende Dobberend Bos in Weerwater bij Floriade Expo 2022 by Mothership - Kabelbaan Floriade Expo 2022: Een Ritje Naar De Toekomst In Almere - Flores: Woontoren Van De Toekomst En Blikvanger Floriade 2022 Wereld Tuinbouw Expo Almere - Groene Nieuwbouw Aeres Hogeschool Almere: Entreegebouw Voor Floriade Expo 2022 - Floriade Expo 2022 In Almere: Het verhaal van Food Forum by Provincie Flevoland
Zie ook: Floriade 2012: Wereld Tuinbouw Expo Venlo – Theater van de Natuur op het Floriadepark – Floriade 2012: Het groenste Cradle to Cradle kantoor van Nederland Villa Flora – Cradle to Cradle Brug over A73 voor Floriade 2012 en Venlo Greenpark by Movares - Groene Natuurorganisaties Exposant op Floriade 2012: Through Animal Eyes – Het Bijenpaviljoen op de Floriade 2012 met een Hoog Cradle to Cradle Gehalte
Erik van Erne zegt:
22 januari 2022 om 23:05 | Permalink
Tweede leven brug gebouwd op Floriade
Op het Floriade-terrein in Almere is een nieuwe brug opgeleverd, die gemaakt is van hergebruikte brugonderdelen. Bouwer Dura Vermeer nam het initiatief om onderdelen van een oud viaduct te oogsten en opnieuw in te zetten in deze tweede leven brug op de wereldtuinbouw-tentoonstelling, die haar deuren in 2022 opent.
De nieuwe bestemming betreft een fiets- en voetgangersbrug van 80 meter over het Weerwater, die bijna volledig is samengesteld uit tweede leven materialen: er worden nagenoeg geen nieuwe grondstoffen gebruikt. De brug bestaat voor een groot deel uit oude brugdelen van het fiets- en voetgangersviaduct Bolgerijsekade nabij Vianen. De brug over de A27 werd maar weinig gebruikt en was niet meer in staat de aanrijdbelasting op te nemen. De modules van de bovenbouw van de brug waren eenvoudig te demonteren en alle constructieve bouwinformatie uit het verleden was nog beschikbaar. Dura Vermeer koos er destijds, in 2019, voor om de modules te oogsten en in depot te plaatsen tot de mogelijkheid tot herinzet zich voordeed.
Die kans ontstond al vrij snel binnen de ontwikkelopgave van Floriade in Almere. Vanuit de gemeente Almere en provincie Flevoland werd de Bruggencampus Flevoland-Floriade opgericht: een praktijkomgeving voor de ontwikkeling en toepassing van innovatieve en circulaire bruggen binnen Floriade, met als doel een duurzame invulling van de grote vervangingsopgave van bruggen.
Het ontwerp dat Dura Vermeer samen met Arc2 Architecten maakte voor deze tweede leven brug, sloot naadloos aan op deze ambitie. De betonnen hoofdliggers komen uit de oude fiets- en voetgangersbrug over de A27. De stalen dwarsdragers vinden hun oorsprong in een oude gevelsteunconstructie. De houten dekliggers en -planken zijn gezaagd uit oude hardhouten damwanden en spoorbielzen. Als fundering zijn tweedehands stalen buispalen gebruikt en de leuning is gezaagd uit oude spoorbielzen.