Ecodesign Award Vlaanderen 2021: Jong Circulair Designtalent Met Circulaire Designideeën
Geschreven op 31-10-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Cradle to Cradle - Circulair, DesignDe Ecodesign Award voor studenten werd tijdens een ceremonie in het Design Museum van Gent op 28 oktober uitgereikt aan jong talent met circulaire designideeën.
Deze jongeren staan te trappelen om de wereld te veranderen met hun ecodesigns. Ontdek hier welke ontwerpen in de bloemetjes werden gezet door OVAM en Vlaanderen Circulair.
Deze locatie Design Museum in Gent werd niet toevallig gekozen, want de winnende ontwerpen worden ook tentoongesteld in het design museum.
Deze wedstrijd voor studenten geeft jonge ontwerpers de kans om hun eindwerk in de spotlight te plaatsen. OVAM en Vlaanderen Circulair willen hiermee een springplank bieden aan studenten die een circulair product of dienst hebben ontworpen waarmee ze de wereld kunnen veranderen. De winnaars krijgen daarom een gouden smartphone tjokvol contacten waar de jonge productontwerpers in de nabije toekomst mee kunnen samenwerken en netwerken.
De Ecodesign Award 2021 bekroonde winnaars en gaf eervolle vermeldingen in de categorieën ‘Problem Solving’ en ‘Everyday Life’.
De uitblinkers in de categorie ‘Problem Solving’ bieden oplossingen voor uitdagingen waar we als maatschappij mee te kampen hebben op ecologisch, economisch en sociaal vlak. De winnaar in deze categorie is GrO2 (Arthur Boven). Eervolle vermeldingen waren er voor No Time To Waste (Isabeau Godde), Thermolight (Bram Vermeulen)
Arthur Boven sleept de award in de categorie ‘problem solving’ in de wacht met zijn GrO2, een uitvinding waarbij microalgen op een verantwoorde wijze geproduceerd worden. Zijn innovatieve fotobioreactor maakt gebruik van overbodige restwarmte en ruimte van de industrie en zal waardevolle biomassa creëren door warmte, CO2, mineralen en licht op te nemen via een fotosyntheseproces. Handig, want er is een grote vraag naar algenbiomassa voor verschillende toepassingen, zoals cosmetica, biobrandstof, dierenvoeding en de voedingsindustrie. Arthur toont dat hij de vinger aan de pols heeft met dit project, want microalgen zullen in de toekomst zeker nog belangrijker worden als duurzame oplossing in verschillende sectoren.
In de categorie Everyday Life is de winnaar Son-mat (Elien Gielen). Eervolle vermeldingen waren er voor Bizù (Dorian Asscherick, Moses Ogundipe, Thijn Van den Bosch en Amber Eghermanne), Groeiklas (Robbe Verschuere) en Smartaway (Andrei-Silviu Nitu)
Fermenteren is in opmars, maar hoe doe je dat zelf thuis op een veilige, gezonde en smakelijke manier? Elien Gielen (Productontwikkeling UAntwerpen) bedacht Son-mat om mensen die zelf willen fermenteren een fool proof systeem aan te bieden. Het bestaat uit een combinatie van fysieke en digitale tools die begeleiding bieden bij het fermenteren van groenten. Via de mobiele app worden verschillende mogelijkheden en bereidingen voorgesteld. Dankzij de fermentatieset kunnen de groenten vervolgens op een veilige manier bewaard worden. Een leuke manier om voedselverspilling tegen te gaan en andere smaken te ontdekken.