google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Jezus Redt moet van het Dak in Giessenlanden: Tekst mag Toch op het Dak maar Kleiner en Anders

Geschreven op 29-1-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Communicatie, Verkiezingen Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

jezus-redt-oranje.bmpUpdate 4 februari 2017: Zo, het is zover. Jezus Leeft gaat meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart.

Op 3 februari was de lijsttrekker Florens van der Spek uitgenodigd bij Jinek om meer te gaan vertellen over de partij Jezus Leeft. Jezus is de oplossing!! Duidelijke boodschap.

Zie ook: Groen Kieskompas voor de Tweede Kamerverkiezingen 2017: Hoe Groen zijn de Politieke Partijen? – Tweede Kamerverkiezingen 2017: Waarom Kies Jij? Platform voor Online Politiek Speeddaten –Kies Werk Kompas: Stemhulp voor de Tweede Kamerverkiezingen voor Mensen Zonder Werk

13 november 2013: Boer Jos van Ooijen blijft actief en heeft weer iets nieuws bedacht: hij gaat de politiek in. Jezus Leeft heet zijn partij, die hij heeft laten registreren bij de Kiesraad. Van Ooijen wil meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar maart, en ook aan de volgende landelijke verkiezingen.

12 april 2012: Zo, boer Jos van Ooijen heeft weer iets nieuws bedacht. Dit keer is hij druk in de weer om overal posters te verspreiden met de tekst Jezus Redt. Hij plakt die bij voorkeur over posters met aankondigingen van houseparty’s.

In de gemeente Aalburg plakt Jos er ook fors op los. Helemaal fout natuurlijk want het is overal in die gemeente verboden om iets aan te plakken. De gemeente heeft boer van Ooijen dus laten weten dat hij direct moet stoppen en de posters moet verwijderen. Hoe de gemeente Giessendam heeft gereageerd is mij niet bekend. Wordt vast en zeker vervolgd.

10 november 2010: Joop van Ooijen verft de woorden ‘Jezus Redt’ op het dak van zijn boerderij in Giessenburg rood. De overtuigde christen wil de tekst een kleurtje geven, zodat hij de dwangsom van de gemeente ontloopt.

De witte letters op het bruine dak zijn al twee jaar een steen des aanstoots voor de gemeente. Giessenburg heeft lang geprocedeerd en uiteindelijk gewonnen: onlangs bepaalde de Raad van State dat de witte tekst op straffe van een dwangsom weg moet.

3 november 2010: Zo, we zijn aangekomen bij het volgende hoofdstuk in dit merkwaardige conflict. De tekst Jezus Redt mag op het dak blijven staan, maar moet wel kleiner en mag niet met gebruik van geschilderde dakpannen.

Geweldige partij onzin natuurlijk en typisch geval van een gemeente die koste wat kost haar gelijk wil halen. Hoe dan ook de gemeente en Joop van Ooijen hebben afgesproken dat Van Ooijen op korte termijn met een voorstel komt hoe de tekst Jezus Redt dan wel op het dak van zijn boerderij zal worden aangebracht. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat woensdag een positief gesprek heeft plaatsgevonden, maar wil daarover inhoudelijk geen mededelingen doen. Hij benadrukt dat verschillende voorstellen zijn besproken, maar dat het college over het uiteindelijke voorstel van Van Ooijen nog wel een beslissing moet nemen.

Ben benieuwd met welke briljante oplossing van Ooijen gaat komen en hoe de gemeente daar dan weer op gaat reageren. Eén ding is zeker: de aandacht voor Jezus Redt en boer van Ooijen zou nooit zo groot zijn geweest als de gemeente er gewoon niets aan had gedaan. Wordt vervolgd.

16 juli: Geweldig. Boer van Ooijen stapt naar het Europese Hof in Straatsburg. Dat was wel te verwachten. Wordt dus vervolgd. Denk eigenlijk dat boer van Ooijen best wel blij is met alle aandacht, want zijn boodschap gaat zo langzaam maar zeker de hele wereld over. Zoals ik al eerder schreef, is het jammer dat de letters niet in het Oranje zijn uitgevoerd. Voor de beeldvorming hebben wij de letters vast even in een andere kleur gezet, die weer heel mooi aansluit bij de Paint the World Orange challenge.

14 juli 2010: Het college van burgemeester en wethouders van Giessenlanden heeft een man uit Giessenburg terecht een dwangsom opgelegd, omdat hij met grote witte letters ‘Jezus redt’ op het dak van zijn boerderij heeft geschilderd.

Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een uitspraak 14 juli 2010 bepaald. Volgens het gemeentebestuur is de tekst in strijd met de gemeentelijke welstandsnormen. Het heeft de man in januari 2009 daarom gesommeerd de tekst te verwijderen. De man vond de dwangsom echter een aantasting van zijn grondrechten en stapte naar de rechter.

In de gemeentelijke welstandsnormen is bepaald onder welke omstandigheden het uiterlijk van een gebouw in strijd is met de zogenoemde redelijke eisen van welstand. Naar het oordeel van de Raad van State heeft het gemeentebestuur zich op het standpunt kunnen stellen dat sprake is van een ‘buitensporigheid in het uiterlijk’ van het dak. Het gemeentebestuur heeft daarbij het advies gevolgd van de welstandscommissie. Dat spreekt over de toepassing van felle of contrasterende kleuren, het extreme contrast tussen de bestaande dakpannen en de aangebrachte witte dakpannen en een te grove inbreuk op wat in de omgeving gebruikelijk is. Daarom was sprake van een overtreding van de welstandsnormen en mocht het gemeentebestuur de dwangsom opleggen, aldus de hoogste bestuursrechter.

Anders dan de man meent, staan het recht op vrije meningsuiting en de godsdienstvrijheid in dit concrete geval niet in de weg aan het opleggen van de dwangsom. Hoewel deze grondrechten met het optreden van de gemeente worden beperkt, is dit in bepaalde gevallen gerechtvaardigd. In dit geval wordt met de welstandsnormen beoogd wanordelijkheden te voorkomen en de rechten van anderen te beschermen. Naar het oordeel van de Raad van State komt de dwangsom daarom tegemoet aan een ‘dringende maatschappelijke behoefte en staat deze in een redelijke verhouding tot het nagestreefde doel’. Daarbij is voor de Raad van State van belang dat de dwangsom niet is opgelegd vanwege de inhoud van de tekst, maar enkel vanwege de concrete vorm en omvang. De hoogste bestuursrechter wijst er in zijn uitspraak op dat er voldoende andere manieren bestaan om de boodschap ‘Jezus redt’ tot uiting te brengen, bijvoorbeeld door het kleiner of in een minder opvallende kleur op het dak, of een ander deel van het gebouw, aan te brengen.

De tekst ‘Jezus redt’ op het dak van de boerderij in Giessenburg houdt de man en de gemeente Giessenlanden al ruim twee jaar verdeeld. De man liet de tekst in 2008 aanbrengen als uiting van zijn geloof. Tegen de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

29 januari 2009: De tekst ‘Jezus redt’ moet binnen acht weken van het dak, van een woning aan de Langeraadweg in de gemeente Giessenlanden, zijn verdwenen. Voldoet niet aan de welstandsnota van Giessenlanden, te groot en te wit. De bewoner is het er uiteraard niet mee eens. Na acht weken is er een dwansom van 500 euro per week vastgesteld.

Voor de beeldvorming hebben wij de letters vast even in een andere kleur gezet, die weer heel mooi aansluit bij de Paint the World Orange challenge. Wordt vast en zeker vervolgd.

huisstijlboek.bmpMocht ook dat niet worden goedgekeurd door de welstandscommissie, dan zit er uiteindelijk niets anders op dan deze op zich vrij onduidelijke reclame-uiting te verwijderen. Het blijft immers volstrekt onduidelijk wat Jezus redt.

Eveneens voor de beeldvorming hebben wij ook dat klusje even geklaard en dat levert toch een mooi, rustig plaatje op.

jezus-redt.bmp04-11-2008: In Giesenburg is er in gigantische witte letters op het dak van een boerderij  de tekst ‘Jezus Redt’ aangebracht. Los van het feit dat niet duidelijk is wat Jezus gaat redden, is de tekst inmiddels onderdeel van een procedure.

De gemeente Giessenlanden vindt dat dit niet in het landschap past en wil de tekst weg hebben. Vandaag loopt het ultimatum af als de tekst dan nog niet verwijderd is, gaat het de familie Van Ooijens 500 euro per week kosten met een maximum van 13.000 euro. De Van Ooijens weigeren. Zij maakten bezwaar bij de gemeente en beroepen zich op de vrijheid van meningsuiting. De Van Ooijens hebben inmiddels een bouwlamp op het dak geplaats, zodat de tekst ook ‘s avonds is te lezen.

jezus-redt.bmpDe gemeente weet nog niet of ze de dwangsom ook gelijk dinsdag gaat innen. “Daar kúnnen we toe besluiten’,’ vertelt woordvoerster Poirot. Dit zal binnen een aantal weken duidelijk worden. De gemeente ziet de tekst als een reclame uiting en dus is die reclameuiting gebonden aan de geldende regels en dat betekent dat er niet meer dan vijf procent van het dakoppervlak mag worden gebruikt voor die reclameuiting. Bron: DuurzaamGebouwd

Interessant vanuit communicatie oogpunt is het feit dat de gemeente Giessenburg deze simpele mededeling ziet als een reclame uiting. Vreemd omdat een reclame uiting altijd wel iets probeert te verkopen en daar lijkt mij in dit geval geen sprake van. Wordt vast en zeker nog vervolgd.

8 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  4 november 2008 om 15:55 | Permalink

  ‘Reclame’ voor Jezus blijft op het dak: zie http://www.nd.nl/artikelen/2008/november/03/-reclame-voor-jezus-blijft-op-het-dak

 2. David zegt:

  27 januari 2009 om 09:40 | Permalink

  Vergeet niet te melden dat de verantwoordelijke gemeentemedewerker een fel atheist is…

 3. Gerrit zegt:

  30 januari 2009 om 12:33 | Permalink

  ‘Jezus redt’ moet van het dak

  Binnen acht weken moet de boodschap Jezus redt van het dak van de familie Van Ooijen in het Zuid-Nederlandse Giessenburg verdwijnen. De gemeente Giessenlanden heeft een dwangsom van vijfhonderd euro per week opgelegd.

  Joop van Ooijen, die de boodschap in witte koeienletters op het dak van zijn woning aanbracht, is al maanden verwikkeld in een strijd met de gemeente. Die zegt dat zijn tekst volgens de woningwet regels te groot en te opvallend is. Van Ooijen vertelde het Algemeen Dagblad dat hij niet van plan is de tekst te verwijderen. Eén iemand die tot het geloof komt is mij veel meer waard dan het geld. De boete kan oplopen tot maximaal 13.000 euro.

 4. Boudewijn zegt:

  3 februari 2009 om 08:50 | Permalink

  Jezus redt by Robert Long

 5. willem zegt:

  3 februari 2009 om 10:10 | Permalink

  Red mij niet by Maarten van Roozendaal

 6. Petra Staniek-de Ruiter zegt:

  17 juli 2010 om 06:58 | Permalink

  De stelling “Jezus redt” is goed:
  “Want zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder, die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar het eeuwige leven heeft” (Evangelie naar Johannes 3:16)

 7. Petra Staniek-de Ruiter zegt:

  18 juli 2010 om 06:46 | Permalink

  Ik. Victor. verklaar hierbij dat ik het volledig eens ben met mijn vrouw Petra.

 8. Erik van Erne zegt:

  4 maart 2016 om 15:11 | Permalink

  Jezus redt vanaf nu ook ‘s nachts te lezen

  De tekst ‘Jezus redt’ op een dak van een boerderij in Giessenburg is tegenwoordig ook ‘s nachts zichtbaar. De bewoner, evangelist Joop van Ooijen, heeft lichtslangen om de tekst gelegd.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (458)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Links

  Milieunet op..